Web2.0‎ > ‎Blog učiteljice‎ > ‎

Alati u nastavi medijske kulture

objavio 11. velj 2012. 10:53 Sandra V.   [ ažurirao/la 26. velj 2012. 04:22 Dubravka Petković ]
Trenutno sam sudionik(suautor) besplatnog online tečaj Izrada razredne web stranice koji kao produkt u suradnji s djecom i roditeljima daje izvanredne rezultate.

Više od 30 sudionika se pridružilo i dijele nevjerojatno maštovite ideje u izradi i pristupu tom alatu. Jedan od iznenađujućih otkrića, međutim je da 62% učitelja koji su sudjelovali u našoj anketi izjavilo je da nikada nisu imali uvida da tako nešto u HR postoji i čemu služi.

Uočili smo da noviteti teško putuju do učitelja i odlučila sam neke priče podijeliti i na online način putem Wordpressa, Twittera, Facebooka, Bloga…

Postoji mnoštvo  besplatnih digitalnih alata i web stranica da stvaramo izuzetno maštovite priče i podijelimo ih  s publikom.

Nadam se da će sljedeći primjeri potaknuti vas na korištenje ovih alata kao pomoć u radu nastave jezika, književnosti, izražavanja…

Savjeti
■ Navedite svoje učenike na dijeljenje, na govor i izražavanje kod gledanja slika. Počnite od najjednostavnijih i njima pristupačnih. Neka za svaku sliku ili fotografiju osmisle jednu rečenicu.
■ naučiti ih da neke stvari i zabilježe, pišući rečenice koje su im se posebno svidjele. Osmislite kutak za lijepe misli i neka ga sami nadopunjuju.
■ ponekad od rečenica nastane priča. Zabilježite je snimajući djetetov izražaj, kasnije ga prenesite u nekom od web 2.0 alata, slušajući sebe učenik će uočiti kako treba govoriti.
■ Kad radite u grupama neka ne budu veće od 4 učenika, Svakome dajte određeni zadatak, neka se svi osjete korisnima i neka svi sudjeluju. Ako ne mogu pisati, uvijek mogu rečenice oslikati ;)

Preporučeni alati web 2.0 u nastavi jezika.

Creaza -Jedan od mojih omiljenih mjesta na kojima možete napraviti strip, napraviti film, uređivati ​​audio i više! Rezultat možete postaviti na blog ili wiki. Podržava za strip slova č,ć,š,đ i ž.

GoAnimate-Odaberite iz predloženih  različitih likova, upišite dijalog, odaberite scenu i  pozadinu, i stvorite zabavan film. Možete snimiti i učeničke glasove. http://goanimate.com/videos/0ssoHqnkBmME?utm_source=linkshare&uid=0bZAk7mbYPzg

DVolver-Odaberite od  različitih likova, upišite dijalog, odaberite scenu pozadine, i stvoriti  zabavan film. Ne traži registraciju, sve je gotovo u nekoliko minuta.

ZimmerTwins -Odaberite iz različitih oblika likova, dijalog napišite, odaberate scenu pozadine, i stvorite zabavan film. Ne podržava hrv. slova. Nije neki izbor. Šest mjeseci vam je besplatna izrada filma. http://www.zimmertwins.com/node/1252254


PicLits- Povucite i ispustite riječi  k slici. Dobar alat da učenici sami izrade poster, ili riječi koje opisuju sliku, ali samo na engleskom jeziku.


Bubblr  stvorite svoj strip koristeći Flicker fotografije i dodajte oblačiće, ispričajte svoju priču! Podržava hrv. slova.
http://www.pimpampum.net/bubblr/?id=35258

Comicmaster – Grafički izrađujete strip. Vrlo sitan. Mali izbor likova, ništa posebno.

Stripgenerator - ne morate se registrirati kako bi se stvorili strip, nije baš jednostavan. Pohvalno je da podržava hrv.slova koja odmah odabirete u padajućem izborniku.
 
Nastavlja se.....
Comments