Web2.0‎ > ‎

Blog učiteljice

                                          
            Primjeri iz prakse .....
                   
                          Savjeti o primjeni pojedinog alata.............

  Iz jednog od članaka.....

Trenutno sam sudionik(suautor) besplatnog online tečaj Izrada razredne web stranice koji kao produkt u suradnji s djecom i roditeljima daje izvanredne rezultate.

Više od 30 sudionika se pridružilo i dijele nevjerojatno maštovite ideje u izradi i pristupu tom alatu. Jedan od iznenađujućih otkrića, međutim je da 62% učitelja koji su sudjelovali u našoj anketi izjavilo je da nikada nisu imali uvida da tako nešto u HR postoji i čemu služi.

Uočili smo da noviteti teško putuju do učitelja i odlučila sam neke priče podijeliti i na online način putem Wordpressa, Twittera, Facebooka, Bloga…

Postoji mnoštvo besplatnih digitalnih alata i web stranica da stvaramo izuzetno maštovite priče i podijelimo ih s publikom.                                             

Mnoštvo alata pod jednim nazivom Tackk.com

objavio 26. lis 2013. 12:54 Sandra V.

Tackk.com spada u skupinu novih alata koji kao i različite kave je sve u jednom.Vrlo je jednostavan za uporabu, a još lakši za dijeljenje i ugrađivanje.
Dovoljno je registrirati se (može i poveznica s društvenih mreža) i krenite.
Primjer pozivnice
See on Tackk.com
 
 Primjer multimedijskog sadržaja (klikni na sliku)
 
See on Tackk.com
 
 Rad s Tackk.com je na način da odaberete osnovni oblik (koji kasnije možete mijenjati) i da samo nadodajete s oznakom + (lijeva strane) sadržaje koje želite (slike, tekst, video, poveznice, prikaz neke druge stranice...)
Kad ste gotovi kliknete na finish trackk i to je to, podijelite sa svima s kojima želite.

Medijska kultura i alati 2.dio

objavio 26. velj 2012. 02:29 Sandra V.   [ ažurirano 26. velj 2012. 03:54 ]

Moj razredveljača 2012. on Storybird

Ovi alati služe kao pomoć u nastavi hrvatskog jezika. Već su do sada spomenuti na stranicama ovdje, pa se neću dugo zadržavati na njima, nego ih spomenuti:


Make Comix – jednostavan strip alat, očekuje se više znanja os tripu, ima mogućnosti (3- 4 slike u nizu) izrade pravog stripa ili samo jednog niza.

Comic Strip Generator – možete dodati vlastite fotografije ili fotografije s weba i u oblačiće napisati tekst i tako oživjeti sliku.

ToonDoo - stranica omogućuje učenicima i učiteljima da dijele svoje stripove, komentiraju druge stripove, pa čak i spremanje i uređivanje različitih  stripova. Alat za svaku preporuku.

Kerpoof - Napravite video ili animiranu sliku.

Googlesearch - Koristite Google pretraživanje kako bi ispričati svoju priču.

OneTrueMedia - Spojite svoje fotografije i slike s tekstom i animacijom, besplatan je samo osnovni dio, ostalo je uz plaćanje.

Blabberize - Neka vaše slike govore, smiješne životinje…besplatan.

Smilebox - Napravite video od svojih fotografija i videu dodajte dizajn i glazbu. Ovaj Software morate preuzeti na svoje računalo. Ovo je program koji možete koristiti u različitim područjima nastave.

Glogster - Stvaranje i online poster, koji je interaktivan.

VoiceThread za učitelje-interaktivni način predstavljanja  priče, mogu se komentirati priče. Može se postavi na blog ili wiki.

Storybird-  stvorte lijepe priče odabirom gotovih slikovnih radova i dodavanjem riječi. Može se postavi na blog ili wiki. Moja preporuka za ovaj alat.

Voxopop - Konstruirajte audio priče.

Zooburst - 3D pop-up priča, kreirate ih sami.

LittleBirdTales - učitajte svoje slike, snimiti svoj glas i ispričajte poznatu priču.
 
Korištenjem ovih alata svoju nastavu medijske kulturte (hrvatskog jezika) oplemenit ćete, učiniti je drugačijima, učenici će se zainteresirati za nove medije i sve više koristiti alate da iskažu svoju kreativnost.
Sretno vam u tome!
 
učiteljica Sandra

Alati u nastavi medijske kulture

objavio 11. velj 2012. 10:53 Sandra V.   [ ažurirao/la 26. velj 2012. 04:22 Dubravka Petković ]

Trenutno sam sudionik(suautor) besplatnog online tečaj Izrada razredne web stranice koji kao produkt u suradnji s djecom i roditeljima daje izvanredne rezultate.

Više od 30 sudionika se pridružilo i dijele nevjerojatno maštovite ideje u izradi i pristupu tom alatu. Jedan od iznenađujućih otkrića, međutim je da 62% učitelja koji su sudjelovali u našoj anketi izjavilo je da nikada nisu imali uvida da tako nešto u HR postoji i čemu služi.

Uočili smo da noviteti teško putuju do učitelja i odlučila sam neke priče podijeliti i na online način putem Wordpressa, Twittera, Facebooka, Bloga…

Postoji mnoštvo  besplatnih digitalnih alata i web stranica da stvaramo izuzetno maštovite priče i podijelimo ih  s publikom.

Nadam se da će sljedeći primjeri potaknuti vas na korištenje ovih alata kao pomoć u radu nastave jezika, književnosti, izražavanja…

Savjeti
■ Navedite svoje učenike na dijeljenje, na govor i izražavanje kod gledanja slika. Počnite od najjednostavnijih i njima pristupačnih. Neka za svaku sliku ili fotografiju osmisle jednu rečenicu.
■ naučiti ih da neke stvari i zabilježe, pišući rečenice koje su im se posebno svidjele. Osmislite kutak za lijepe misli i neka ga sami nadopunjuju.
■ ponekad od rečenica nastane priča. Zabilježite je snimajući djetetov izražaj, kasnije ga prenesite u nekom od web 2.0 alata, slušajući sebe učenik će uočiti kako treba govoriti.
■ Kad radite u grupama neka ne budu veće od 4 učenika, Svakome dajte određeni zadatak, neka se svi osjete korisnima i neka svi sudjeluju. Ako ne mogu pisati, uvijek mogu rečenice oslikati ;)

Preporučeni alati web 2.0 u nastavi jezika.

Creaza -Jedan od mojih omiljenih mjesta na kojima možete napraviti strip, napraviti film, uređivati ​​audio i više! Rezultat možete postaviti na blog ili wiki. Podržava za strip slova č,ć,š,đ i ž.

GoAnimate-Odaberite iz predloženih  različitih likova, upišite dijalog, odaberite scenu i  pozadinu, i stvorite zabavan film. Možete snimiti i učeničke glasove. http://goanimate.com/videos/0ssoHqnkBmME?utm_source=linkshare&uid=0bZAk7mbYPzg

DVolver-Odaberite od  različitih likova, upišite dijalog, odaberite scenu pozadine, i stvoriti  zabavan film. Ne traži registraciju, sve je gotovo u nekoliko minuta.

ZimmerTwins -Odaberite iz različitih oblika likova, dijalog napišite, odaberate scenu pozadine, i stvorite zabavan film. Ne podržava hrv. slova. Nije neki izbor. Šest mjeseci vam je besplatna izrada filma. http://www.zimmertwins.com/node/1252254


PicLits- Povucite i ispustite riječi  k slici. Dobar alat da učenici sami izrade poster, ili riječi koje opisuju sliku, ali samo na engleskom jeziku.


Bubblr  stvorite svoj strip koristeći Flicker fotografije i dodajte oblačiće, ispričajte svoju priču! Podržava hrv. slova.
http://www.pimpampum.net/bubblr/?id=35258

Comicmaster – Grafički izrađujete strip. Vrlo sitan. Mali izbor likova, ništa posebno.

Stripgenerator - ne morate se registrirati kako bi se stvorili strip, nije baš jednostavan. Pohvalno je da podržava hrv.slova koja odmah odabirete u padajućem izborniku.
 
Nastavlja se.....

1-3 of 3