DrinkOrDrive

avagy véralkoholszint kalkulátor mobilra 

A DrinkOrDrive mobil alkalmazás jól jöhet - egy átmulatott éjszaka után - annak eldöntésében, hogy volán mögé ülhetünk-e. Ehhez csupán az alkalmazás mobilra való letöltésére, ill az elfogysztott italok megadására van szükség. Az alkalmazásból bármikor kiléphetünk, a bevitt adatok megmaradnak.

Demo letöltése

A DrinkOrDrive java (j2me) alapú mobil-alkalmazás (MIDP 2.0, CLDC 1.1), melyet a forgalomban lévő telefonok döntő többsége támogat. Kétféleképp tölthető le:

-közvetlen mobilra: a telefon wap böngészőjében nyissuk meg a következő címet: http://hostj2me.com/d/7656/DrinkOrDrive_trial.jad

-számítógépre töltsük le a http://hostj2me.com/d/7656/DrinkOrDrive_trial.jar fájlt, majd ezután ezt telepítsük a telefonra.

Mobilos letöltés során a keletkezett adatforgalomért a szolgáltató díjat számolhat fel, erről tájékozódjunk a szolgáltató honlapján!

Figyelem! A kalkulált érték csupán tájékoztató jellegű, azért semmilyen felelősséget nem vállalok!

Teljes verzió

 A DrinkOrDrive teljes verziója megvásárolható itt , vagy látogass el a Handango oldalára, és keress a drinkordrive-ra! A teljes verzió telepítése előtt távolítsd el a próbaverziót!

 

Használati utasítás

Első indítás

A DrinkOrDrive a telefon nyelvi beállításaitól függően automatikusan magyar vagy angol nyelven indul el.

Ha az alkalmazás nem magyar nyelvi beállításokat érzékel (adott készüléknél elképzelhető, hogy ezt nem is adja át), akkor angol módban indul. Ez abban a különbözik a lentiektől, hogy első induláskor pluszban ki kell választanunk a használt mértékegységrendszert (metrikus vagy angolszász, válasszuk a metrikust), valamint néha használat közben is választhatunk (pl súlynál kg/font vagy magasságnál cm/láb).

Első indításkor automatikusan a Beállítások/Profil menübe érkezünk, ahol meg kell adnunk súlyunkat, magasságunkat, ill nemünket. Eztuán a főmenübe érkezünk.

Állapot képernyő

Az Állapot képernyő mondja meg, hogy jelenleg vezethetünk-e vagy sem. Ez utóbbi esetben azt is megadja, hogy mikor ülhetünk legközelebb a volán mögé, hány gramm alkohol van épp a vérben, mennyi a véralkoholszint, ill ennek időbeli változásáról egy grafikon is látható. Az Állapot képernyőről bármely gomb megnyomásával (ami nem a joystick) a főmenübe léphetünk.

A grafikon az aktuális iszogatás által előidézett véralkoholszint-változást jeleníti meg az idő függvényében. Minden oszlop negyed órát jelent időben, ez a legkisebb egység, amivel az alkalmazás számol. A megjelenített grafikon időben az aktuális iszogatás kezdetétől a lebomlás végéig tart, nagyítani/kicsinyíteni a le/fel gombokkal, mozgatni a bal/jobb gombokkal tudjuk, ha szükséges. Az oszlopok alapesetben sárgák, kivéve a jelenlegi időpontot jelentő oszlopot, ami zöld. Ezenkívül találkozhatunk olyan oszloppal, ami csak egy sárga szaggatott körvonal, ez az iszogatás közbeni kajálás miatt fordulhat elő (a kajálás után ivott alkohol felszívódási idejét tolja addig, míg a kaja fel nem szívódik).

Az Állapot képernyő kisebb kijelzők esetén eltérhet a példától, akkor ugyanis a grafikon láthatósága érdekében a Vezethetsz/Ne vezess felirat a bal felső sarokban jelenik meg, ill a sorközök is kisebbek.

Az Állapot képernyő a főmenüból választógombbal érhető el, illetve ha volt már iszogatás korábban megadva, az alkalmazás indítása után automatikusan ez jelenik meg.

Iszogatás menü

Új kör ...: Miután az utolsó korty is lecsúszott egy italból, ebben a menüpontban adhatjuk meg, hogy mit is ittunk és mennyit. Értelemszerűen először kiválasztjuk a mennyiséget (pl 5 dl korsó), az italt (pl Heineken), majd hogy mikor végeztük ki az adott italt. Ez utóbbi lehet a „most”, de ha már korábban történt, akkor a „... perce” vagy a „...-kor” menüt választva megadhatjuk hogy hány perce, vagy pontosan mikor történt a fogyasztás (ebben az esetben ha jövőbeni értéket adnánk meg, azt automatikusan „most”-nak fogja venni). Ha a kívánt mennyiség vagy ital nem szerepel a listában, azt a Beállítások menü Italok, ill Űrmétékek pontjában lehet megadni. Új ital innen is gyorsan felvihető, ha az Ital lenyílóból az „—új hozzáadása” utolsó lehetőséget választjuk. Ok-t választva az Állapot képernyő köszön vissza – egy gyors frissítés után – az aktuális információkkal.

Történet: A legurított, ill az alkalmazásba fel is vitt italok listája. Amellett, hogy másnaposan, a fejünket fogva, szörnyülködve átolvassuk, arra is jó, ha valamit hibásan vittünk volna fel, akkor itt törölhetjük, majd felvihetjük újra. Tipp: ha tudjuk, hogy mikor kell már kocsiban ülnünk, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy egy ital belefér-e még, akkor felvitel után megkapjuk az infókat, majd innen törölhetjük.

Gyorsválasztó: Ez tulajdonképp az Iszogatás menüben az „Új kör ...” és a „Történet” menüpontok közt megjelenő menük elnevezése, ami lényegében az utoljára fogyasztott italféleségek közül jópár. Ha ezek közül bármelyiket választjuk, akkor azzal azt tudatjuk az alkalmazással, hogy abból az italból annyi mennyiséget ittunk most, amit a gyorsválasztó is mutatott. Azt, hogy itt mennyi ital/mennyiség páros jelenjen meg a Beállítások menüben az Egyéb pont alatt állíthatjuk (Gyorsválasztó maximuma).


Eszegetés menü

Hasonló az Iszogatás menü Új kör … pontjához, csak itt az iszogatás előtti vagy közbeni kajálásokat vihetjük fel.

Beállítások menü

A Profil menüponttal indítás után is találkozunk. Itt adhatjuk meg súlyunkat, magasságunkat, nemünket. Ezek az adatok a lebomlás kalkulálásához szükségesek.

Az Italok menüben a felvitt italféleségek listája jelenik meg, melyekből menüvel törölhetünk. Szintén menüből érhető el új ital felvitele. Ebben az esetben az ital nevét (pl Heineken), ill annak alkoholtartalmát (pl 5) százalékban kell megadni. Az Iszogatás / Új kör … menüben ezek közül választhatunk. Ha az alkoholtartalomban nem biztos, kérdezze meg pultosát vagy pincészetét.

Az Űrmétékek menüben a felvitt űrmétékek listája jelenik meg, melyekből menüvel törölhetünk. Szintén menüből érhető el új űrméték felvitele, ahol meg kell adnunk annak nevét, illetve űrmértékét milliliterben (pl feles = 50). Az Iszogatás / Új kör … menüben ezek közül választhatunk.

Az Egyéb menüben megadhatjuk a törvény által meghatározott maximum véralkoholszintet ezrelékben, amivel még volán mögé ülhetünk (ez Magyarországon 0). Az Ital gyorsválasztó maximumánál megadható, hogy az Iszogatás menüben mennyi menüpont legyen fenntartva az utoljára fogyasztott italféleségek listájában. A Történet auto törlésénél megadhatjuk, hogy az adott napnál régebbi bejegyzéseket az alkalmazás automatikusan törölje az Iszogatás / Történet listából.

A Haladó menüben megadhatjuk a veszteséget, ami azt jelenti, hogy a megivott alkoholmennyiségből mennyivel ne számoljon a rendszer. Megadhatjuk a különböző kajálások felszívódási idejét, illetve hogy a lebomlási idő kalkulálásának alapja a magasság vagy a súly legyen. Ha az Alapbeállítások visszaállítása választó ki van pipálva, akkor Ok-t választva visszaállítódnak az alapértékek.

Névjegy menü

Itt található egy gyors használati utasítás, ill az alkalmazás és a fejlesztő névjegye. Ez tartalmazza a kontaktokat, illetve az alkalmazás web és wap lapját, ahonnan más hasznos alkalmazások is letölthetők.

Kilépés menü

Ezzel zárhatjuk be az alkalmazást. A felvitt adatok bezáráskor nem vesznek el, újbóli elindításkor az összes eddig felvitt adat megjelenik.