Rippikoulu‎ > ‎

Konfirmaatio

OHJEITA KONFIRMAATIOON VUOSAAREN SEURAKUNNASSA
 
Konfirmaatioon ovat tervetulleita kaikki rippikoululaisten läheiset. Kirkkosaliin mahtuvat kyllä kaikki, joten tilan puolesta osallistujamäärää ei tarvitse rajata.


Juhlaan saapumisaika
Juhla ilmoitetaan alkavaksi aina tiettyyn aikaan, useimmiten klo 11.00 tai 14.00. Tärkeää on huomioida että konfirmoitavien tulee saapua kirkolle hyvissä ajoin ennen konfirmaatiota, usein jopa 1-2 tuntia ennen. Leirin ohjaajat ilmoittavat tarkemman ajan. Myös juhlavieraiden kannattaa olla paikalla ajoissa.
 
Konfirmaation kesto
Tavallisimmin konfirmaatio kestää noin 1-1,5 tuntia. Kesto riippuu monesta asiasta, esim. ehtoollisella kävijöiden määrästä, puheiden kestosta ja musiikin määrästä. Konfirmaatiossa pyritään toki napakkuuteen ja kohtuulliseen kestoon, tarkoituksellisesti sitä ei pitkitetä.
 
Nuorten siunaaminen
Konfirmaatiossa jokainen nuori siunataan. Tähän hetkeen toivoisimme jokaiselle nuorelle mukaan yhden tai kaksi läheistä aikuista: kummin, vanhemman, isovanhemman tai jonkun muun tärkeän aikuisen.

Siunaamisessa nuoret polvistuvat yhtä aikaa alttarikaiteelle. Pappi kehottaa siunaamaan tulevia saapumaan alttarille ja etsitymään seisomaan oman nuorensa taakse.

Siunaustilannetta ei tarvitse harjoitella etukäteen: papin kehoitus alttarille saapumiseen on selkeä ja siunauksessa asetetaan vain käsi nuoren pään päälle. Jos haluaa, voi yhdessä työntekijöiden kanssa lausua siunauksen: "Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Jumalan Isän rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon sinun kanssasi".
 

Konfirmaatiokuva
Konfirmaation (tai harjoitusten) yhteydessä on aina valokuvaus. Valokuvaaja tuo ruusut, joita on mahdollista käyttää yksityiskuvassa. Yksityiskuvassa konfirmoitavat voivat valita haluavatko pitää yllään valkoista albaa vai juhlavaatteita. Leiristä otetaan myös ryhmäkuva, jossa konfirmoitavat käyttävät albaa. Valokuvaamot vaihtelevat, tiedon leirinne kuvaamosta saatte leirin ohjaajilta.
 
Valokuvaus ja kukat konfirmaatiossa
Kirkossa voi konfirmaation aikana kuvata omalta paikaltaan juhlaa häiritsemättä. Kukkien jakamiselle ja onnitteluille on tilaisuus konfirmaation jälkeen, kun nuoret siirtyvät kirkon eteiskäytävälle. Kukkien avaamiseen paketeistaan on hyvin aikaa konfirmaation jälkeen, joten papereiden suloinen rapistelu kannattaakin säästää sinne.
 
Pysäköinnistä
Konfirmaation ajaksi kannatta pysäköidä vain sallituille pysäköintipaikoille. Kadun varrella on muutamia paikkoja, sen lisäksi kirkolla on kaksi pysäköintialuetta: heti Satamasaarentiellä ennen kirkkoa oikealla, sekä kirkon takana. Kirkon pihalle tai kirkon edessä olevalle kääntöpaikalle ei autoa voi valitettavasti jättää, sillä tien on oltava avoinna mahdollisille pelastusajoneuvoille.
MIKÄ ON KONFIRMAATIO?
 
Konfirmaatio on kirkollinen juhla, jossa on kyse samasta armosta kuin kasteessa. Jumala haluaa vahvistaa konfirmoitavaa uskossa ja siunata uudessa elämänvaiheessa. Suurin osa suomalaisista konfirmoidaan nuorena käydyn rippikoulun yhteydessä. Kummit tai muut läheiset aikuiset voivat konfirmaatiossa osallistua nuoren siunaamiseen yhdessä seurakunnan työntekijöiden kanssa. Koko seurakunta myös rukoilee nuoren puolesta ja nuoret osallistuvat ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle. Rippikoulu on mahdollista käydä myös osallistumatta konfirmaatioon. Kun rippikoulu on suoritettu, voi konfirmaation toimittaa milloin tahansa myöhemminkin.
 
Konfirmaatio antaa myös joitain uusia oikeuksia kirkon jäsenelle:
  • saa oikeuden toimia kummina
  • saa osallistua itsenäisesti ehtoolliselle
  • saa vaalikelpoisuuden seurakuntavaaleissa: äänestää voi jo 16-vuotiaana ja ehdolle voi asettua 18-vuotta täytettyään.
Kirkollinen avioliittoon vihkiminen ei sen sijaan edellytä konfirmaatiota, vaan siihen riittää rippikoulun käyminen.