VULKANI SJEVERNE AMERIKE I HAWAII

Sjeverna Amerika

Mount Saint Helens

Mount Saint Helens je aktivan u sjevero-zapadnom djelu Washingtona. Ranih 80-ih vulkan je eksplodirao jačinom 10-megatonske bombe. Oko 300 domova je uništeno i sravnjeno sa zemljom. Njegova erupcija 1988. je trajala  3 sata.
                                                                                                              

Video erupcije:Hawaii

Mauna LoaMaunaloa, Havaji 96770Kad vulkan Mauna Loa eruptira u mlazovima rastaljene lave, on boji nebo veličanstvenom aureolom žarkog narančastog svjetla. Planet Zemlja tako pokazuje jednu od svojih najenergitičnijih pojava - vulkanizam. Mauna Loa je u život krenila duboko ispod mora, ali je nakon milijuna godina i bezbrojnih erupcija izrasla tako velika da se sada uzdiže iznad oceana kao vulkansko brdo.Korisni linkovi:

http://hr.wikipedia.org/wiki/Mount_Saint_Helens <- hrvatski jezik
http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_St._Helens <- engleski jezik
http://de.wikipedia.org/wiki/Mount_St._Helens <- njemački jezik

Peter Frenzen, znanstvenik Službe za šume američkog Ministarstva poljoprivrede, koja vodi Nacionalni spomenik Mount St. Helens kaže:

"Erupcija se dogodila sredinom svibnja, u vrijeme kada je priroda visoko u planini na mnogim mjestima još pod snijegom. Uz to, biljke diljem tog područja bile su u zimskom stanju mirovanja, tako da su umrle do korijena, ali ne i u korijenu. Prema tome, ispod svog pepela i razorenih nadzemnih dijelova šuma, ostali su mnogi živući korijeni i životinje koje su živjele zakopane u zemlji isto su tako uspijeli preživjeti na nekim zaštićenim mjestima zone eksplozivnog udara ."


Erupcije na Mount St. Helens su se nastavile ali ni jedna nije bila kao i ona 1980-e.
VULKANI.pptx


Mauna Loa je i dan danas aktivan vulkan.Comments