Startpagina‎ > ‎

Welk vuur geven we door?

Regiodag op zaterdag 22 april 10.00 uur

 Wat is meer de moeite waard om aan de volgende generaties over te dragen dan: verwondering, nieuwsgierigheid, vertrouwen in de vooruitgang, verantwoordelijkheid, tolerantie, geduld, vrijheid, idealisme, schoonheid en liefde?

In het cultureel testament ‘Erfenis Europa’ van een babyboomer worden legaten toegelicht die volgens de auteur, bijzonder hoogleraar Christiane Berkvens in de bagage van toekomstige Europese burgers paraat moeten zijn.

Deze legaten bestaan uit literaire en kunstzinnige meesterwerken, toneelstukken, opera’s en films die elke Europeaan zou moeten kennen om zich waarlijk Europeaan te kunnen voelen.

Is het nadelig de mythe van le bon sauvage (Jean-Jacques Rousseau) niet te kennen of niet te weten waarom een ruimteschip Ulysses heet?

Mist men iets essentieels als men niet weet hoe Socrates aan zijn einde kwam, wat de Goelag-archipel inhield en waar Baltische componisten hun inspiratie van-aan halen?

Op al deze vragen antwoordt de docent volmondig: ja! Wie de eigen cultuur onvoldoende kent, herkent er zichzelf niet in, gaat aan de eigen identiteit twijfelen en geniet niet voor de helft van wat het leven biedt.

Dit cultureel testament is verdeeld in een aantal legaten, begrippen waaronder de over te dragen meesterwerken zijn gerangschikt.   

Ook komt aan de orde wat met alle zekerheid buiten de Europese erfenis moet worden gehouden: de arrogantie van het Westen, het paternalisme en het snobisme van kunstenaars en kunstliefhebbers.

De cursus wordt gegeven aan de hand van beeld en geluid. Het boek van Christiane Berkvens-Stevelinck, Erfenis Europa, Toekomst van een stervende zwaan; Skandalon 2012 kan als naslagwerk fungeren.

Mw. prof. dr. Christiane Berkvens Stevelinck studeerde geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles, Paleografie en Diplomatiek aan de Scuola Vaticana di paleografia e diplomatica te Rome en Theologie aan het Remonstrants Seminarium te Leiden. Sinds 2001 is ze bijzonder hoogleraar Europese cultuur verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen (Keizer Karel leerstoel).

Deze cursusdag van 2 x 2 uur inclusief lunch kost 30 euro voor leden en 40 euro voor niet-leden. Ze zal worden gehouden op zaterdag 22 april 2017 om 10.00 in ‘De Vlam’ , Beukenlaan 2, Rhenen.

Opgave graag bij één van onderstaande personen:

* mw. Lenny Koster, lennykoster@upcmail.nl      

* dhr. Loek Treep, treep@upcmail.nl  

* dhr. Han van der Voet vandervoet-rhenen@planet.nl

* mw. Gerdine Gaikhorst, g.a.gaikhorst@outlook.com

Comments