Het eerste logegebouw


In de jaren dertig van de vorige eeuw liet een zekere mevrouw Van Blommesteijn - Land, komend uit het voormalig Nederlands-Indië, op een terrein gelegen aan de Julianalaan 102, in de buurt van de spoorlijn Bilthoven - Zeist een gebouw neerzetten op de grens van het bebouwde gedeelte en de overgang naar een gebied van bos en duin, vlak bij de watertoren. Dit ten behoeve van de loge “Ken Uzelven”, vallend onder de “Orde der Gemengde Vrijmetselaren Le Droit Humain”.

Het Logegebouw lag in een bijzonder mooi bosgebied. Vanaf de plek waar de spoorlijn Bilthoven - Zeist de Julianalaan kruiste, liep naast het spoorwachterhuisje een bospad richting de watertoren.

Men kwam dan in dat perceel bos terecht, waar het Logebouw en het Padvindersclubhuis voor de meisjes-groep Akoteh stond. De laatste is in 1930 gebouwd. 

Toen: De Magneet, de plaats waar alles begon

Deze hoek van Bilthoven was heel bijzonder vanwege het toerisme dat naar de Camping en het Natuurbad de Biltsche Duinen ging en de vele zomerkampen bij het Padvindersclubhuis.

De loge “Ken Uzelven” verhuisde na de Tweede Wereldoorlog naar de Maliebaan in Utrecht.

Het voormalige logegebouw ging toen over naar de Gereformeerde Kerk van Bilthoven, die de ruimte onder de naam “De Magneet” gebruikte als vergaderplaats en in de zomer als jeugdkamp. In 1954 is dat gebouw gesloopt. 

Het nieuwe gebouw  “De Magneet” staat sinds 1970 achter de Julianakerk in Bilthoven.

Overgebleven: het Padvindersclubhuis 

Als we nu virtueel datzelfde bospad volgen lopen we tegen het huis aan van één van de meer bekende leden van de loge De Ster in het Oosten: Toeval?? Het vroegere meditatie pad rond het Logegebouw is dat nu de Valklaan?