Archief van het Huizeke

'Karen Damen en James Cook krijgen wind van voren van mensen die werken met échte armen'

Bekijk hier de reportage (Bron : Het Laatste Nieuws).

Het Punt : Vrijwilliger in de kijker

Het Punt, steunpunt voor vrijwilligerswerk in Brussel, laat geregeld vrijwilligers aan het woord. Zo ook Eric Desschans, o.a. onthaalvrijwilliger in 't Huizeke. Lees hier het interview.

Huizeke laureaat projectoproep Kinderarmoedefonds

Een tandem van een ervaringsdeskundige in armoede en een maatschappelijk werker zijn aanwezig aan de schoolpoort van Sint-Joris om de drempel tussen ouders met kinderen in armoede en de eerstelijnshulpverlenging zo klein mogelijk te maken. Zo worden kinderen met migratieachtergrond vaak ingezet om te tolken voor hun ouders en hen te begeleiden naar de hulpverlening. Dit project ontlast deze kinderen van hun opdracht.

Dankzij de financiële steun van het Kinderarmoedefonds van de Koning Boudewijnstichting, kunnen wij voor de komende twee jaar een halftijdse schoolpoortwerker betalen die het project mee verder zal helpen ontwikkelen.

Interview met de schoolpoortwerkers in Bruzz.

De koffiekar

Colette en Hubertine werden door een radiojournalist gevolgd tijdens hun wekelijkse toer met de koffiekar.

Beluister hier het interview.

Bezoek koningin Mathilde aan 't Huizeke

Op 19/3/2014 kreeg het Huizeke bezoek van koningin Mathilde. Het bezoek kaderde in een reportage die gemaakt werd over het eerste jaar koningschap van koning Filip. De reportage werd op 3/12/2014 uitgezonden in het Eén-programma Koppen, enkele dagen later ook op VTM in het programma Royalty.

Leerlingen Heilig Hartcollege Tervuren zamelen € 5000 in voor het Huizeke

Tijdens de adventsactie (2012) van het Heilig Hartcollege zamelden de leerlingen in totaal bijna 5.000 euro in. De cheque werd tijdens de 'Dag van de diversiteit' overhandigd aan medewerkers van het Huizeke in Brussel. Dat is een organisatie die steun verleent aan mensen in kansarmoede. Met het geld willen ze materiaal aankopen om kansarme kinderen te helpen studeren.

Bron : Website HHC Tervuren

Interviews op FM Brussel

Saïd is journalist bij FM Brussel en kwam op 24/03/2011 een bezoekje brengen aan het Huizeke. Hij kreeg enkele beroepskrachten, vrijwilligers en bezoekers voor de micro om te vertellen over ons buurthuis en de Marollen. Beluister hier de interviews.

Armwoede/Pauvérité/Powerty

Van 13/12/2010 tot 16/01/2011 zetten mensen die in armoede leven, politici, filosofen, welzijnswerkers en artiesten armoede op de kaart, en dit aan de hand van discussies, voorstellingen en artistieke interventies in de stad. Dit was een organisatie van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel.

In Café Congo (KVS) hingen foto's van enkele mensen van het Huizeke, zij maakten met wegwerptoestellen een reeks foto's van hun leefwereld, en dit onder leiding van de Brusselse fotograaf Vincen Beeckman van Récyclart. Bij de foto's kon je getuigenissen beluisteren van de amateur-fotografen zelf, over hun ervaringen met armoede.

Een soepje en een quiz op kerstavond

Enkele korte interviews met een beroepskracht, vrijwilligers en bezoekers op de blog over onlinejournalistiek, in het kader van de opleiding Journalistieke Technieken (3JT) aan de Erasmushogeschool Brussel.

Kopje Koffie

Actie Kopje Koffie op Télé Bruxelles - bij de nieuwsberichten van 15/6/2010. Typ 'Kopje Koffie' in de zoekbalk.

Brusselse Moleskine

België is een rijk land, waar toch nog armoede heerst. Thuisloos zijn, armoede, kansarmoede zijn realiteiten waar jongeren uit de middenklasse echter nog weinig mee in aanraking komen. Ook de problematiek van een grootstad (huisvesting, tewerkstelling, leegloop, eenzaamheid) is voor velen onbekend. Om hen bewust te maken van de eigen rijkdom, om te bouwen aan een stukje solidariteit met mensen die het niet zo goed hebben getroffen, én omdat de Marollen een rijke geschiedenis hebben, zetten wij onze deuren vaak open voor scholen, jeugdbewegingen en volwassenenbewegingen die iets meer willen weten over bovengenoemde onderwerpen. Door middel van inleefdagen, spel, rondleidingen, video of getuigenissen proberen wij een brug te slaan tussen twee werelden: deze van welvaart, en deze van ontbering.

Dit heeft als aangenaam neveneffect dat we af en toe beloond worden met opbrengsten uit specifieke, ludieke of informatieve acties.

In 2009 werd de Brusselse Moleskine geveild ten voordele van Het Huizeke.