Activiteiten

http://www.breendonk.be https://www.facebook.com/fortbreendonk/ https://twitter.com/FortBreendonk


21 mei - 2 juni: Muziektheater: Le Verfügbar aux Enfers

21 oktober 1943: Germaine Tillion wordt wegens verzetsactiviteiten gedeporteerd naar het concentratiekamp Ravensbrück.  In een ultieme poging om haar medegevangen hoop en moed in te boezemen, schrijft ze een jaar later in het kamp de operette ‘Les Verfügbar aux Enfers’ waarin ze zonder enige reserve de levensomstandigheden van de gedeporteerden aan de kaak stelt.  Het uit vier actrices bestaande gezelschap ‘Les Souffleuses de Chaos’ brengt deze voorstelling, een combinatie van muziek, theater en poppenspel, naar Breendonk...

Meer praktische info volgt. 15 juni: Film in het Fort: Sophie Scholl. Die Letzten Tage.


Lente, 1943. De Duitsers verliezen de slag bij Stalingrad en in Duitsland zelf gaan voorzichtig anti-Hitler stemmen op. In ‘Sophie Scholl.  Die Letzten Tage.’ (Marc Rothemund, 2005) volgen we het titelpersonage Sophie Scholl en haar broer Hans, studenten van de verzetsgroep Die Weisse Rose, die pamfletten uitdelen in de universiteit van München maar al snel worden gearresteerd door de Gestapo. Er volgt een lange reeks van ondervragingen, onder meer door Gestapo-officier Mohr, die steeds meer onder de indruk raakt van Sophie. Er zal echter een wonder nodig zijn om Sophie en haar broer van de doodstraf te redden.

Praktisch

De vertoning vindt plaats in de cinemazaal van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, Brandstraat 57 te Willebroek.  Deuren open om 19.30 uur, start vertoning om 20.00 uur.  De film is Duits gesproken, met Nederlandse ondertitels.  Duur: 156 minuten.  Vooraf reserveren met vermelding van uw naam en het aantal personen via vriendenamis.fortbreendonk@gmail.com.  Betaling (2 euro per persoon - Vrienden gratis).  Na de vertoning kunt u nakaarten in de gelegenheidscafetaria van de Vrienden.21 juli:  Nationale Feestdag


Op 21 juli vieren we de Nationale Feestdag zoals de voorgaande jaren met een deelname aan het Feest in de Warande in Brussel.  Aan onze infostand zult u die dag weer terecht kunnen voor alle praktische info over bezoeken aan het Fort van Breendonk, over onze activiteiten én over het vorig jaar opgerichte War Heritage Institute, dat de belangrijkste sites van de herinnering in België - waaronder Breendonk - verenigt.

Meer praktische info volgt. 24 augustus: Film in het Fort: Dunkirk


De snelle opmars van het Duitse leger in België en Noord-Frankrijk, zorgt er in mei 1940 voor dat honderdduizenden geallieerde soldaten omsingeld geraken in het Franse plaatsje Duinkerken. Gevangen op het strand met hun rug naar het Kanaal staan ze voor een onmogelijke situatie, als de Blitzkrieg van de Duitse Wehrmacht dichterbij komt. Het filmepos ‘Dunkirk’ (Christopher Nolan, 2017) schetst een beeld van deze episode van het begin van de Tweede Wereldoorlog en van de indrukwekkende operatie ‘Dynamo’, waarbij 300.000 soldaten worden geëvacueerd...

Praktisch

De vertoning vindt plaats in de cinemazaal van het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, Brandstraat 57 te Willebroek.  Deuren open om 19.30 uur, start vertoning om 20.00 uur.  De film is Duits gesproken, met Nederlandse ondertitels.  Duur: 156 minuten.  Vooraf reserveren met vermelding van uw naam en het aantal personen via vriendenamis.fortbreendonk@gmail.com.  Betaling (2 euro per persoon - Vrienden gratis).  Na de vertoning kunt u nakaarten in de gelegenheidscafetaria van de Vrienden.15 en 16 september: Breendonk, 1944.


Op 4 september 1944 werd Breendonk officieel bevrijd. Maar het fort was al leeg toen de Britse troepen er aankwamen. Op 30 augustus werd immers een laatste konvooi van gevangenen naar Duitsland afgevoerd.  Vele families van gevangenen moesten nog tot het einde van de oorlog in Duitsland (mei 1945) wachten alvorens zij nieuws konden krijgen over hun verwanten.  Intussen wordt Breendonk tijdelijk ingericht als gevangenis voor Duitse krijgsgevangenen en collaborateurs....  De Vrienden van Fort Breendonk evoceren deze woelige periode voor de derde keer op rij met een reconstructie van een Brits-Amerikaans legerkamp en openluchttentoonstelling van historische militaire voertuigen.

Meer praktische info volgt.

21 oktober: Lezing: Het Proces van Mechelen
(o.v.)

Tijdens de repressieperiode na de Tweede Wereldoorlog werden in België om en bij de 60.000 processen over collaboratie gevoerd. Het meest beroemde en beruchte proces begon in maart 1946 in de raadszaal van het Mechelse stadhuis: dat van de beulen van Breendonk. Het proces was zo belangrijk voor de hele maatschappij, dat er verschillende journaalfilms werden gemaakt die in alle Belgische cinema's werden vertoond. Marcel Kocken, ondervoorzitter van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst en wandelend geheugen van Mechelen, is al zijn ganse leven gepassioneerd door de Mechelse geschiedenis en cultuur. Aansluitend bij uniek beeldmateriaal van het proces van Mechelen deelt hij zijn herinneringen aan het proces van Breendonk, dat hij als kleine jongen van nabij volgde.

Meer praktische info volgt.25 november: Lezing: Verzet in Europa 1922-1945

Het boek ‘Verzet in Europa 1922 - 1945’ biedt een overzicht van het Verzet tegen het nazisme en het fascisme vόόr en tijdens de Tweede Wereldoorlog in heel Europa.  Daarbij gaat veel aandacht naar de diversiteit qua acties, bewegingen en netwerken, ideologieën en beweegredenen.  21 landen komen aan bod, inclusief die landen waar het fascisme reeds vroeg de macht in handen heeft genomen, zoals Italië, Spanje en Duitsland. Mede-auteur Jean Cardoen, directeur Publiekswerking binnen het in 2017 nieuw opgerichte War Heritage Institute, brengt een samenvatting van deze geschiedenis: de niet te vergeten ‘strijd in de schaduw’ die voor en tijdens de oorlog door vele mannen en vrouwen werd geleverd, vaak ten koste van hun eigen leven.

Meer praktische info volgt.