Activiteiten

http://www.breendonk.be https://www.facebook.com/fortbreendonk/ https://twitter.com/FortBreendonk
LEZING James M. Deem: The Prisoners of Breendonk

Zondag 29 oktober 2017

De Amerikaanse auteur James M. Deem verdiepte zich 4 jaar lang in de getuigenissen van de gevangenen die de gruwelijkheden van het Fort van Breendonk en zijn barbaarse bewakers moesten ondergaan. Het resultaat werd de bestseller 'The Prisoners of Breendonk', door uitgeverij Horizon in vertaalde vorm uitgebracht als 'De gevangenen van Breendonk'.  James M. Deem neemt je op 29 oktober om 14u00 voor de tweede keer mee naar de unieke locatie waar de gruwelijke taferelen uit zijn boek zich afspeelden...

Praktisch: de lezing met wandeling doorheen het fort (in het Engels en Nederlands), vindt plaats op 29 oktober vanaf 14u00.  Het fort zelf is doorlopend geopend van 9.30 tot 17.30 uur.  Inkom lezing: 8 euro.  Na afloop kunt u terecht in de gelegenheidscafetaria van de Vrienden, waar het boek te koop zal zijn en kan gesigneerd worden door de auteur.

https://sites.google.com/site/vriendenfortbreendonk/activiteiten/Facebook-Event.pngLEZING Kevin Polfliet: Van Convent tot Conflict.  Willebroek anno 1914.

Zaterdag 11 november 2017

In augustus 1914 wordt ons land voor het eerst in zijn bijna honderdjarige bestaan als onafhankelijk koninkrijk opgeschrikt door een oorlog. De berichtgeving over de bitse strijd rond de forten van Luik en Namen en over plunderingen en executies door Duitse troepen, zaaien een sfeer van angst en onzekerheid onder de bevolking. De gevolgen van de oorlog worden ook in Willebroek al snel voelbaar. Het dorpsleven en de economische activiteiten in de gemeente vallen nagenoeg stil, de kanaaloevers en verschillende gebouwen worden ingericht als oorlogslinie en rond het fort van Breendonk wordt alles in gereedheid gebracht om de Duitse opmars te stuiten. Intussen wordt het klooster van de Dochters van Maria omgevormd tot veldhospitaal en stromen de eerste vluchtelingen toe, allen op zoek naar onderdak, verzorging en een veilige doortocht richting Antwerpen, Nederland en Engeland. 

Over deze woelige periode uit onze vaderlandse geschiedenis publiceerde de Amerikaanse zuster Maria Antonia - tot het najaar van 1914 als lerares actief in Willebroek - in 1916 het boek 'From Convent to Conflict'. Nu, honderd jaar later, werd dit unieke ooggetuigenverslag heruitgegeven door het gemeentebestuur van Willebroek. 

Voorzitter van de Vrienden van Fort Breendonk Kevin Polfliet stond in voor de vertaling en bewerking van de oorspronkelijke publicatie. Op 11 november vertelt hij in de lezing 'Van convent tot conflict' het verhaal van Zuster Maria Antonia en van Willebroek anno 1914. Een boeiend én brandend actueel stuk geschiedenis!

Praktisch: 

12u30: Plechtigheid en vertrek Fakkelloop Willebroekse jongeren naar Congreskolom Brussel 
13u30: Boekvoorstelling & lezing ‘Van convent tot conflict: Willebroek anno 1914’ (gratis)
15u00: Geleid bezoek (optioneel) aan de tijdelijke tentoonstelling 'Het fort van Breendonk en Willebroek in 14-18' (inkom € 8)

Aansluitend kunt u terecht in de gelegenheidscafetaria van de Vrienden van Fort Breendonk, waar ook het boek te koop zal zijn.

Tickets: 

Lezing: (gratis) - inschrijving via webshop.willebroek.be.  Geleid bezoek: 8 euro p.p. (tickets te koop op 11/11 aan de kassa in het Fort)


Meer info: cultuur@willebroek.be - tel. 03 866 92 00

Een organisatie van het gemeentebestuur van Willebroek en de vzw Vrienden Fort BreendonkHERDENKING

Vanaf najaar 2017!

Op 20 september 1940 werd het Auffanglager Breendonk in gebruik genomen.  Ongeveer 3600 mensen belandden in de vier jaar die volgen in het kamp, enkele honderden onder hen werden door de bezetter geëxecuteerd, meestal als Geisel (gijzelaar), ter vergelding van verzetsdaden in ons land.  Minstens 94 gevangenen kwamen in Breendonk om het leven door een slopende combinatie van dwangarbeid, ondervoeding en mishandelingen.  Om de herinnering aan het tragische lot van beide groepen - de geëxecuteerden en de overledenen - in stand te houden creëert de vzw Vrienden van Fort Breendonk in samenwerking met het Nationaal Gedenkteken twee nieuwe gedenkpanelen. Het eerste bord is een geactualiseerde namen- en gegevenslijst op de executieplaats. Het tweede bord omvat een fotogalerij van alle geëxecuteerde en overleden gevangenen van het Fort van Breendonk.  Een krachtig en actueel eerbetoon aan zij die stierven voor onze vrijheid, te bezoeken in het Nationaal Gedenkteken vanaf het najaar 2017!EEN GETUIGE SPREEKT...

Najaar 2017

Na de exclusieve - en laatste - rondleiding door oud-gevangene Louis Boeckmans, nodigt de vzw Vrienden van Fort Breendonk een tweede laatste getuige van het kamp van Breendonk uit om zijn verhaal te doen.  Professor emeritus Roger Coeckelberghs verbleef van 10 augustus tot 9 september 1941 in het kamp nadat hij en zes medestanders, samen de Zeven van Mons, werden opgepakt bij een betoging tegen de Duitse bezetter.  Tijdens een unieke voordracht in het Fort van Breendonk voert hij u mee naar de dagen van zijn gevangenschap, dagen in wat hij - gevangene 375 en later voorzitter van het Gedenkteken - omschrijft als de hel van Breendonk...

Meer informatie binnenkort beschikbaar op deze website.


LEZING JAMES M. DEEM

Najaar 2017

Enkele jaren geleden bracht de meermaals bekroonde Amerikaanse auteur James M. Deem een toevallig bezoek aan het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.  De plaats maakte zoveel indruk op hem, dat hij besloot zich er verder in te verdiepen.  Het resultaat werd het boek The Prisoners of Breendonk, volgens Deem zelf de grootste uitdaging die hij als onderzoeker en auteur tot nog toe aanging, mooi geïllustreerd bovendien met foto’s van de Belgische fotograaf Leon Nolis.  Na zijn eerdere succesvolle lezing in Breendonk, keert Deem dit najaar terug voor een tweede lezing, waarin hij verder zal ingaan op de verhalen uit zijn boek, dat inmiddels werd vertaald als De gevangenen van Breendonk.

Meer informatie binnenkort beschikbaar op deze website.  Informatie over het boek vindt u op www.horizon.be.