Egyesület‎ > ‎

Egyesület története

Pilisvörörsvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes

A pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes 1954-ben alakult Hidas-Herbst György vezetésével. Elsõ jelentõs fellépésük 1955-ben volt a Nemzeti Színházban. 1957-ben pedig nagy sikerrel szerepeltek a Gyulai Nemzetiségi Fesztiválon. Elsõ koreográfusuk Tímár Sándor volt, majd a hatvanas években a legendás hírû Lányi Ágoston vette át a mûvészeti munka irányítását.

A hatvanas évekre tehetõk az elsõ külföldi fellépések is Ausztriában és az egykori NDK-ban. Az együttes késõbb számos turnét tett Németországban és több más európai országba (Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Litvánia) is elvitték a magyarországi németek hírét.

Az együttes legnagyobb hazai sikerét 1981-ben azzal aratta, hogy harmadszor is megnyerte a Soproni Nép-táncfesztivált, így végleg hozzájuk került a jelentõs szakmai elismerést jelentõ vándordíj.

Az egyik legnagyobb külföldi sikerüket 1982-ben a hesseni tartományi fesztiválon érték el, ahol a közönség tombolva fogadta a vörösvári táncosok fellépését.

Az együttes hazai és külföldi sikerei a magyar állam elismerését is kivívták. 1984-ben, majd 1989-ben nívódíjat kapott, 1987-ben pedig a Kulturális Minisztérium a Kiváló Együttes címet adományozta a tánccsoportnak.

 A nyolcvanas évektõl kezdve az együttes a tengerentúlra is eljutott: 1993-ban meghívást kapott az Amerikai Egyesült Államokba, a Dunamenti Svábok Találkozójára. Táncosaink Clevlandben, Chicagóban és Detroitban szerepeltek kirobbanó sikerrel. 1995-ben a gyermek tánccsoport vendégeskedett Millwaukee-ban. 1998-ban a táncegyüttes brazíliai turnén járt, 2000-ben pedig a babarciakkal együtt Ausztráliában szerepelt.

Wenczl József 1961-ben id. Hidas György buzdítására kezdett táncolni az együttesben, õ szerettette meg vele a szép német táncokat és népdalokat. 1965-ben Budapesti Központi Nemzetiségi Táncegyüttesnek is tagja lett, ahol megismerkedett más népek táncaival is. A vörösvári együttesnek továbbra is tagja volt, 1969-ben átvette a gyermekcsoport vezetését.
1969-ben beiratkozott a Kulturális Minisztérium által szervezett német nemzetiségi néptáncoktatói szakra, amelyet 1973-ban sikeresen elvégzett. Ekkor a tánc mellett már a koreográfia is érdekelte, s bejárta Tolnát-Baranyát, a magyar-országi németek körében gyûjtve népdalokat, néptáncokat, hagyományokat. A gyûjtõutakon látottakat azután beépítette koreográfiáiba. 1974-ben vette át a felnõtt tánccsoport vezetését.

Wenczl József az együttes alapítóinak legbecsesebb eszméit megtartva, de önálló koreográfiával és a német nemzetiségi tánc iránti elkötelezettségével megteremtette az együttes igazi arcát.

A Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes 2006. október 30-án Közhasznú Egyesületté alakult.
Új vezetőség került megválasztásra:
Breier Anita elnök, Blind Andrásné alelnök, Schreck Krisztina titkár személyében.

Wenczl József a táncegyüttes tiszteletbeli elnöke, koreográfusa és művészeti vezetője.

Az egyesületté alakulás annak érdekében történt, hogy még színvonalasabban képviselhessük a német nemzetiségi hagyományokat Pilisvörösváron és a többi sváb településen országhatáron belül és kívül egyaránt. A jövőben szeretnénk pályázni különböző rendezvények lebonyolításának megvalósítására és új népviselet beszerzésére is.

Székhely:
2085 Pilisvörösvár, Pozsonyi u. 23/A

Telefon: +36 -20- 661-9133
(Breier Anita)

E-mail: tanzgruppe.werischwar@gmail.com