Geschiedenis


De aanleiding van het ontstaan van de groep was de 11-juli viering van het Davidsfonds van Kemzeke in 1970, toen een genodigde groep verstek liet.
Deze 11juli-viering werd het eerste optreden van Reintje Vos. Het zou niet bij die ene keer blijven. Al snel werd met veel enthousiasme gewerkt aan de opbouw van een echte volkskunstgroep. Al gauw waren er optredens in eigen land: van kermissen, schoolfeesten en dorpsdagen tot de grote volksdansfestivals zoals Schoten, Edegem en Mechelen.

In 1975 ging de groep voor de eerste maal naar het buitenland, om op te treden in Vaxjö (Zweden). Dit was de aanzet voor een lange reeks internationale uitwisselingen met o.a. Bulgaren, Catalanen, Denen, Duitsers, Canadezen, Britten, Filippijnen, Finnen, Slovenen, Nederlanders, Italianen, Fransen, Zuid-Afrikanen, Ieren, Slovaken, Zweden, Mexicanen, Oostenrijkers, Portugezen, … En zo kan de lijst nog wel even doorgaan.
Aan die vele internationale contacten houdt de groep een groeiend bewustzijn van de hoge waarde van onze Vlaamse volkskunst over die we via de oude gebruiken en tradities blijven kenbaar maken.

Maar niet alleen volwassen kunnen hun beste beentje voorzetten bij Reintje Vos.
Al snel ontstonden Rosseel en Reinaerdijn, de kindergroep en jeugdgroep. 

Aan het scala van activiteiten werden ook cursussen ambachten toegevoegd, net als het vendelzwaaien.
Tot op heden blijft Reintje Vos een volkskunstgroep een veelzijdige Volkskunstgroep met een rijke geschiedenis!