Els blocs

Un dels fenòmens que ha facilitat enormement la publicació de continguts és l'anomenat Bloc, denominació que prové 
d'acurtar els termes Web Log (diari web), i que en català i castellà també es conegut com bitàcola o bitácora per la 
similitud amb els diaris on els navegants anotaven les incidències i els detalls dels seus viatges.

Els usuaris d'Internet sempre han tingut inquietud per donar a conéixer informació sobre les seues reflexions, coneixements, interessos..., no obstant això, en els primers anys d'Internet, només alguns programadors amb coneixements del críptic llenguatge HTML o usuaris dels primers programes de disseny web podien editar i publicar aquestes reflexions, i sempre amb processos de redacció i maquetació complexos, a més de la contractació de proveïdors d'espais web i la pujada d'arxius resultants a aquests espais a través de programes de FTP (Protocol de Transferència de Fitxers).

Encara podem trobar fòssils en la web amb aquestes primeres pseudobitàcoles. Fins i tot podem visitar la pàgina original que creà el nom de Weblog, el 2001.

Cap al 1999 apareixen els primers programes que faciliten la publicació i que amaguen la complexitat de l'edició i pujada de la pàgina web, allotjant-hi les entrades o els articles dins de bases de dades i permetent, per primera vegada, la incorporació de comentaris a aquests articles, tot gestionat pel mateix servidor web sense necessitat d'operacions tècniques de manteniment complexes. Així, a partir de 2003 creix el nombre de bitàcoles i també la seua importància. L'internauta troba una font d'informació que li parla en el seu idioma, lluny de les convencions habituals dels mitjans de comunicació, molt més independients i informals i àvids de realimentar-se amb els comentaris i aportacions dels lectors.


Els mitjans tradicionals, igual que els partits polítics, que començaren a rebre amb recel aquesta nova importància d'aquests nous líders d'opinió, acabaren assumint-lo com un moviment imparable i l'incorporaren a les seues estratègies de comunicació fins al punt que és molt difícil trobar una edició digital d'un mitjà de comunicació o partit polític que no dispose d'aquests espais on publicar i rebre opinió. Fins i tot els principals blocaires foren fitxats pels mitjans tradicionals, sent un exemple d'açò el que ha passat amb el diari 20minutos o mitjans com El País o El Mundo.

Blocaires i lectors formen una comunitat coneguda com blocosfera. Si Internet és terreny abonat per a la llibertat i la democratització de la informació, un blocaire disposa de tota aquesta potència per a emetre la seua informació. Tot i això, amb la mateixa llibertat i rapidesa amb què s'emprén la creació d'un bloc, es pot abandonar per falta d'interés o de comentaris de la comunitat. 

 

Els principals problemes que hauran d'afrontar les institucions són:

Confidencialitat-transpariència. És lògic que un empleat públic no puga parlar lliurement en nom de la seua institució, i que el seu compromís d'equitat li exigesca confidencialitat. Caldrà, doncs, equilibrar aquesta confidencialitat amb l'exigència de transpariència.

Acceptar les crítiques. La direcció política de l'Administració, que ret comptes en les urnes, és molt sensible a la crítica de les seues actuacions, amb tot això es torna precabuda i prefereix desaprofitar l'avantatge de la interactivitat per a blindar les seues accions.

Mort per èxit. Pot passar que la participació excedesca la capacitat d'actuació del gestor del bloc i impedesca complir les expectatives ciutadanes. Els milers de missatges que pot acumular un polític quan tracta un assumpte candent requereixen resposta.

Falta de mitjans. A l'Administració se li exigeix que faça més amb menys, la implantació d'aquestes tecnologies requereix mitjans, principalment de personal sensibilitzat i amb coneixements en les noves tecnologies.


Com es fa un bloc

 

Què és un bloc


Blocs d'interés per a un professor de llengua


El metacercador de blocs més usat és Technorati, usa'l per a trobar els blocaires més actius en temes d'aprenentatge de llengües i fes-te'n seguidor. Amb Cercabloc.cat accediràs amb facilitat als blocaires en llengua catalana.

Podràs compartir les teues adreces favorites amb Delicious i els teus comentaris amb les xarxes socials i els lectors de feeds.

Les meues recomanacions passen per:

Aprendre llengües Bloc d'Enric Serra i Casals, professor associat del Departament de Filologia Catalana de la UAB. Tracta de tota mena de qüestions relacionades amb l'aprenentatge de llengua, des de noves tecnologies i aplicacions 2.0 aplicades a l'aprenentatge lingüístic, fins a novetats editorials, reflexions metodològiques o divulgació de projectes o iniciatives interessants relacionats amb l'ensenyament-aprenentatge de llengües.

El caparazón Espai sobre tendències en tecnologia, societat, empresa, educació, etc…La autora, Dolors Reig, escriu, investiga, és consultora, professora en diferents universitats i organitzacions sobre temes de xarxes socials, comunitats, innovació educativa, web social, etc.

Català llengua estrangera L'Àrea de Llengua i Universitats de l'Institut Ramon Llull posa a l'abast de la seva xarxa de professorat i de tot aquell que vulgui participar-hi aquest bloc per conèixer novetats en l'àmbit dels estudis de català per a estrangers i les TIC.

Raons que rimen  Blog personal de Víctor Pàmies i Riudor. En aquest diari trobareu la major quantitat de referències de la paremiologia.Segon premi blog temàtic Premis cat 2010.

Paremiologia catalana Víctor Pàmies és l'autor d'aquest altre bloc en format de portal. Hi recull un gran ventall de recursos de paremiologia catalana, incloses altres webs de l'autor com Paremiologia didàcitica.

Diaris per a tècnics lingüístics El Diari per a Tècnics Lingüístics (dtl) és un mitjà de comunicació de dades i de difusió d’informacions i coneixements útils per a la tasca diària dels lingüistes que treballen en les administracions públiques i privades. El DTL és un bloc que forma part del projecte en xarxa Eines de llengua de la Coordinadora de Dinamització Lingüística del País Valencià.

Recursos TIC pel mestre És un bloc dirigit a tota la comunitat educativa, encara que especialment al col·lectiu de mestres que utilitza les noves tecnologies en la seva labor educativa i en l'aula. Amb recursos que aplicables en les diferents àrees del coneixement, notícies relacionades amb les TIC i l'educació, reflexions i documents d'utilitat. La finalitat és aplicar les TIC en tots els àmbits de la vida i fer  competents els alumnesa nivell digital i en la recerca d'informació.

Hi ha milers i milers de bitàcoles. Punxeu ací i accedireu a la llista provisional del millor bloc d'Educació.

Programari lliure i en valencià
Bitàcola de Carles Ferrando Garcia. Hi ha la informació adreçada a professors de secundaria per passar-se a Linux , ja siga la Lliurex , ja siga Ubuntu per als nous vinguts que vulguen tindre una distribució molt més còmoda que la Debian.
Comments