IVE A. STANIČ

moje knjige
iz raziskav polpretekle zgodovine
Uvod za naslednjo knjigo

Župnija Mozelj 1509 - 2009
izdana oktobra 2009/ 57 strani

 
Profesor Humek

(tisk junija 2009/ 224 strani)


Kočevski proces 1943
(leto izdaje 2008 / 264 strani)


V objemu osvoboditeljev

(leto izdaje 2005 / 160 strani)


PROTI

(leto izdaje 2004 / 287 strani)

 
MOZELJ v svojem času

(leto izdaje 2001 / 141 strani)

 
Politični biciklisti pišejo anonimna pisma
(leto izdaje 2000 / 101 strani)

 
V čigavem imenu
(leto izdaje 1996 / 228 strani)

[Spletno mesto je v izgradnji.]

 

 Tel: 031 500 621
ive.stanic@t-2.net

pogovor z Ivetom


MOJI ČLANKI
v sodobnem času

O objavah mojih političnih člankov v slovenskem časopisju

vrnite mi nasmeh
---------------------------------------------

zgodovinske teme
sodobne teme

---------------------------------------------


Lojze Stanič:

http://sites.google.com/site/alojzstanich/home
leto izdaje 2008 / 264 strani

To ni običajna zgodba. To ni ena tistih zgodb, kakršne smo morali desetletja poslušati, jim verjeti in se jim vdano podrejati.

To je zgodba izza partijskega zakulisja, ki je bila, zaradi slabe vesti naročnikov in izvajalcev, pol stoletja skrbno odstranjena, potisnjena v temo in pozabo. To je zgodba, ki pove, kako so sodno določili kolaborante. To je zgodba, ki govori o neustavljivem sovraštvu, sadističnem mučenju, zločinstvu, o največjem barbarstvu naših „osvoboditeljev“ med drugo svetovno vojno. To je tista zgodba, ki temelji na nezaslišani okrutnosti in zločinski preračunljivosti, od krivičnih obsodb po hitrem postopku do prikrivanja morišč. Skratka, to je zgodba, v kateri obsojeni akterji niso smeli niti dostojno umreti, saj jim ni bila vročena obsodba, niti dodeljena pravica do groba, do označbe imena, do spokojnega miru....

Priznam – to je zgodba, ki ji je težko verjeti. 

Dve leti je zorela ideja o „edinstvenem“ kočevskem procesu in dve leti se je ta zamisel spreminjala v knjigo. Dve leti sem premišljeval in ponoči sanjal o dogodkih v Grčaricah in na Turjaku, o krivičnem sojenju sredi Kočevja ter zločinskem pobijanju okrog njega. 

Vsega tega človek preprosto ne more pozabiti.


Obsojeni častniki na sojenju berejo svoje smrtne obtožnice

Člani „častnega sodišča“ na kočevskem procesu leta 1943:
Predsednik dr. Anton Kržišnik, sodnik upravnega sodišča v Celju;
člani: dr.
Teodor Tominšek, tajnik Vrhovnega sodišča v Ljubljani: Bojan Polak-Stenka, komandant brigade; Andrej Cetinski-Lev, komandant bataljona; Ivan Puc-Don, partizan; zapisnikar dr. Žiga Vodušek-Šimen, inštruktor sodnega oddelka; stenograf Albin Krašovec, partizan ter stenografinja Stana Brajnik, partizanka. Janvi tožilec celjski odvetnik Jernej Stante; obtožnice naj bi branili trije pravniki: dr. Branko Premrou, odvetnik, Boris Kocjančič, inštruktor sodnega oddelka in dr. Martin Briški, sodnik področnega sodišča.


Predsednik sodišča dr. Anton Kržišnik

Sodelujoči partizanski sodniki, pravniki in tožilci na kočevskem procesu: major dr Teodor Tominšek, načelnik sodnega oddelka in sodnik višjega vojaškega sodišča pri GŠ (glavnem štabu); kapetan Jože Šegedin, pomočnik načelnika sodnega oddelka pri GŠ; poročnik Marjan Vivoda, namestnik glavnega javnega tožilca; neznana partizanka; major Marijan Simčič, sodnik višjega vojaškega sodišča pri GŠ; kapetan Jernej Stante, v.d. predsednika višjega vojaškega sodišča pri GŠ - glavni tožilec.

Dramatično opisana drama v obliki trilogije - Grčarice, Turjak, Kočevje.


Knjigo je vsekakor potrebno prebrati. To je dovolj. Ne potrebuje nobene reklame. Dogodki okrog kočevskega procesa potrjujejo dejstvo, da je vsaka krivica hudo boleča, vznemirljiva in tudi naporna. Mnogi imajo težave tudi pri odkrivanju resnice. Zato bralcem velja naslednji nasvet: Preberite jo v presledkih. Večkrat je potrebno zajeti sapo, spočiti dušo. Preveč je bolečin in smrti, da bi jih človek prebavil v enem zamahu.

Dogodki v Kočevju delujejo še posebej boleče na vse prizadete in njihove svojce. Zato naj se vsak bralec na odkrivanje kočevskih zločinov ustrezno pripravi, še posebej tisti, ki imajo odprto srce in občutljivo dušo.

Knjiga vsebuje 264 strani, v njej je 77 dokumentarnih fotografij, 19 dokumentov, trije zemljevidi, 8 faksimilov poslovilnih pisem domačim pred likvidacijo in dodatek o kolaboraciji in revoluciji.

Cena: 16 evrov. Res je, samo 16 evrov!


I.A.S.
julija 2008