Víztisztító készülékek honlapja 


Minden amit a víztisztítás-ról tudni érdemes

Üdvözlöm. Merkl János vagyok. Víztisztítással, víztisztító készülékekkel foglalkozom már néhány éve. Sokféle készülékkel, sokféle technológiával találkoztam az elmúlt években. Úgy döntöttem, hogy készítek egy oldalt, ahol -bevallom- valószínüleg szubjektíven, de megpróbálom összeszedni a víztisztítással kapcsolatos tapasztalataimat. A szubjektívitásomnak az az oka, hogy miután én is forgalmazok készülékeket, nem nagyon tudom függetleníteni magamat attól a ténytől, hogy én ezekben az általam forgalmazott készülékekben, ezekben a víztisztító technológiákban hiszek. Ugyanakkor ennek az oldalnak nem az a célja, hogy bármilyen víztisztító készüléket is eladjak Önnek, ezért például itt nem is fog ajánlattal találkozni, megrendelési lehetősége sincsen. Később majd találni fog néhány linket, ahol különböző víztisztító készüléket lehet jobban megismerni, esetleg megvásárolni, de nemcsak a saját honlapomon forgalmazott vízszűrőkhöz, hanem más, nekem konkurenciát jelentő készülékekhez is eljuthat ha érdekli a téma.

Miért használnak manapság az emberek víztisztító készülékeket? Mi az oka a vezetékes vízzel, és az ásványvízzel kapcsolatos bizalmatlanságnak?

Ez a legelső kérdés amit tisztázni kell. Kezdjük a vezetékes vízzel!

Dr. Michael Colgan, a világ egyik legnevesebb és legelismertebb táplálkozástudományi szaktekintélye, könyvében részletesen ír a víztisztítás megbízhatóságáról az USA-ban:

"De hiszen tisztítják a vizet, nem?
Nem!

A vízművek mindenütt csak bizonyos minimum-szabványnak megfelelően kezeli a vizet. Készleteinket azonban több mint 60 000 különféle vegyi anyag szennyezi. Rendkívül nehéz és költséges valamennyit kivonni a jelenleg használt, elavult és gyengén finanszírozott vízszűrő rendszerekkel. A Természetvédelmi Tanács (Natural Resources Defense Council) friss jelentése szerint üzemeink több mint kétharmada elavult.

A vízügyi mérnökök vonakodnak bevallani ezeket a gondokat. Megteszik, amire a rendelkezésükre álló víztisztító eszközökkel képesek. Egy átlagos víztisztító üzem mintegy 30-40 vegyi anyag jelentétét képes vizsgálni, és ennek nagyjából a felét, kb. 20-at próbál meg kiszűrni (A teljesítmény 60.000-ből 20). A fennmaradó 59 980-féle vegyszer akadálytalanul bejuthat a szervezetünkbe.

Sokszor még az is ott marad, amit megpróbálnak eltávolítani. A vízművek ráadásul még mérgező anyagokat is adagol a vízhez, például klórt és alumíniumot, olyan vegyi anyagokat, amelyeknek a szervezetünkben semmi keresnivalójuk. A klórozás a járványok megelőzésének elavult módszere."

Arról nem is beszélve, hogy - visszatérve Magyarországra -, ha megvizsgáljuk, azokat a víz vezeték hálózatokat amelyeken a vezetékes vizet kapjuk a több kilométerre lévő Vízmű telephelyről, bizony megállapíthatjuk, hogy sok esetben 50-60-70 éves vezetékrendszeren keresztül jut el hozzzánk a csapvíz. El lehet képzelni, hogy milyen minőségűek ezek a vezetékek, el lehet képzelni, hogy az évtizedek alatt mennyi -az egészségre káros- alkotóelemét kimosta a rajta átfolyó víz. Azt ugye tudjuk, hogy a víz univerzális oldószer, mindent felold ami az útjába kerül, csak időre van hozzá szüksége...

Aztán azt is érdemes végigondolni, hogy például egy csőtörés során mennyi minden kerülhet bele a vezetékrendszerbe! A döglött patkánytól kezdve homok, sár, állati ürülék, stb.

Nem valami bíztató kilátások ugye?

Most nézzük meg az ásványvizeket! Nekem nincs laboratóriumom, ahol be tudnám vizsgálni az üzletek polcain 30-200 forint közötti literenkénti áron árult ásványvizeket, ezért kénytelen vagyok arra hagyatkozni amit például az interneten lehet olvasni különböző mértékadó portálok cikkeiben amiket az ásványvizek minőségéről írtak. Ebbe most nem szeretnék részletesen belemenni. Az oldal alján kiteszek néhány linket, melyekre kattintva Ön is elolvashatja ezeket. Mindenesetre az érdekes ahogy az ásványvíz lobbi (Magyar Ásványvíz Szövetség), és a Vízműves lobbi (Magyar Viziközmű Szövetség) egymásnak ugrott nemrégiben...

Víztisztító rendszerek - technológiák

Napjainkban a legkülönfélébb víztisztítási, illetve szűrési eljárások ismertek és terjedtek el a gyakorlatban is. Ezeknek a hatékonysága a hiányostól a kiválóig terjed. A két legelterjedtebb technológia az alábbi:

Fordított ozmózis rendszerű víztisztítás

A fordított ozmózis technológiát a NASA fejlesztette ki, és idáig az amerikai hadsereg használta háborús övezetekben, vegyi és biológiai fegyverekkel szennyezett területen ivóvíz előállítására.

Az ozmotikus vízszűrő működése a természetből jól ismert folyamat, az ozmózis elvén alapul. Az ozmózis folyamatában a membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Addig hígul az oldat, ameddig kiegyenlítődik a két oldal ozmotikus nyomása.

A fordított ozmózis során az alkalmazott nyomás segítségével az oldószer préselődik át a membránon, és ez lesz a tisztított víz. A vízvezetékből beáramló vizet a membrán kettéosztja tisztított vízre és a szennyező anyagokban feldúsult maradékra. Tovább >>

Aktívszén alapú víztisztítás

Az aktív szenes víztisztító készülékek belsejében egy préselt szénszűrő található. Általában az alábbi szennyeződések szűrésére használható:

  • klór
  • klórszármazékok
  • nem oldott anyagok
  • kőolaj származékok
  • baktériumok

A szénszűrés egy elég régi technológia a víztisztítás történetében. Tovább >>

Melyik a jobb víztisztítási technika?

Nos, erre a kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni. A kérdés az, hogy Önnek mi a fontos? Mit szeretne egy ilyen víztisztító készülékkel? Mennyi pénze van rá? Miben hisz?

Nézzük az árakat először. A legolcsóbbak az aktív szenes víztisztító készülékek, 5-6000,- Ft-tól 20-30000,- Ft-ig terjed az áruk. A legdrágábbak pedig a fordított ozmózis rendszerű víztisztítók. Beszereléssel együtt nagyjából 100.000-. Ft-tól indul az ár, a határ pedig a csillagos ég. De tényleg. Itt érdemes nagyon körülnézni, mert a legmagasabb áron értékesített készülékek a különböző MLM hálózatok víztisztító készülékei. Semmivel sem nyújtanak többet, mint egy nem MLM rendszerben értékesített készülék, azonban a többszintű jutalékrendszer miatt igen magas árakat kénytelenek érvényesíteni a gyanútlan vásárlók felé. Ne hagyja magát megtéveszteni! Egyedülállóan jó minőségű készülékeket, 3-5 éves garanciát ígérő ügynökök helyett nézzen inkább körül az interneten. 50-100%-os megtakarítással ugyanilyen minőségű víztisztító készülékeket lehet találni pár perces kereséssel. Pár sorral lejjebb én is ajánlok néhány honlapot ahol érdemes körülnézni.

Anyagi szempontokon túl egy fontos tényező az, hogy Ön miben hisz. Az aktív szenes víztisztítást bemutató oldalon ezt írtam:

"Ezekről az aktív szenes víztiszító készülékekről azt kell még tudni, hogy a vízben lévő "hasznos" ásványi anyagokat vagy egyáltalán nem szűrik ki, vagy csak nagyon kis mértékben, elhanyagolhatóan szűrik. A "hasznos" szót azért tettem idézőjelbe, mert jelenleg komoly vita zajlik a szakemberek, és persze a potenciális vásárlók között is arról, hogy a vízben lévő szervetlen ásványi anyagok mennyire hasznosak, vagy esetleg károsak az ember számára."

Ugyanis itt van a legnagyobb különbség az aktív szenes, és a fordított ozmózisos víztisztítás között. Amennyiben Ön el tudja fogadni azt, hogy olyan vizet igyon amelyben - az ÁNTSZ által kötelezően előrt - utánsózó patron használatával is alacsonyabb az oldott ásványianyag tartalom, akkor mindenképpen jobb választás a fordított ozmózis rendszerű víztisztó készülék.

Amennyiben viszont Ön jobban szeretné a magasabb ásványi anyag tartalmú vizet, akkor egy aktív szenes víztisztító készüléket javasolok Önnek.

Azt a vitát pedig, ami jelenleg is zajlik a "hasznos" ásványi anyagokról, én nem akarom minősíteni, sem eldönteni, és igazából Önt sem akarom befolyásolni azzal, hogy nyíltan kijelentem, hogy szerintem melyik a jobb!

Végszóként maradjunk annyiban, hogy bármelyik víztisztítóval tisztított víz jobb mint a csapvíz, és jobb, valamint olcsóbb mint bármelyik ásványvíz!

Linkek az ásványvizek minőségét taglaló cikkekhez (ezek a cikkek a töredékét jelentik az interneten megtalálható, ásványvízzel, vagy vezetékes vízzel kapcsolatos cikkeknek):

Csapvíz, vagy inkább üveges ásványvíz?

A Magyar Viziközmű Szövetség visszautasítja az Magyar Ásványvíz Szövetség vezetékes vízre vonatkozó kritikáit.

Vízharc: a flakonok a csap ellen

A műanyag palack mérgezi az ásványvizet?

Víztisztító készülékek linkjei:

vonTaine víztisztító készülékek

Platinus Aqua víztisztító

Egyéb linkek:

MBT cipő