Index‎ > ‎

Ingrid Bergman

Ingrid Bergman hör till de få svenska skådespelerskor som med rätta kan kallas Hollywoodstjärnor. Hon föddes den 29 augusti 1915 i Stockholm. Modern kom från Tyskland, fadern var konstnär och fotograf. Ingrid blev föräldralös i unga år. Redan när hon var tre år dog hennes mor och fadern gick bort när hon var tretton.

Innan han dog hade han låtit dottern ta sånglektioner. Men Ingrid visste hela tiden att hon ville bli skådespelerska. Efter föräldrarnas bortgång växte hon upp hos släktingar. När hon var 17 år blev hon antagen vid Dramatens elevskola i Stockholm. Studierna fullbordades dock aldrig, då den unga Ingrid snart kom att få den ena filmrollen efter den andra.

1937, då hon var 21 år, gifte hon sig med tandläkaren (senare neurokirurgen) Petter Lindström. Tillsammans fick de en dotter, Pia Lindström. Två år senare erbjöds hon rollen i en amerikansk version av den svenska filmen ”Intermezzo”, där hon tidigare spelat mot Gösta Ekman. Den amerikanska versionen med Leslie Howard blev en stor succé och Ingrid Bergman gjorde omedelbart ett starkt intryck på den amerikanska publiken med sin naturliga skönhet och stora skådespelartalang.


Scen ur filmen "Casablanca" med Humphrey Bogart


Mest berömd är hon för sin roll i filmen ”Casablanca” (1942), där hon spelar mot Humphrey Bogart. Andra uppmärksammade rollprestationer är i filmer som ”Klockan klämtar för dig”, ”Gasljus”, Hitchkockfilmerna ”Trollbunden”, ”Notorious” och ”Under Capricorn”.

1950 fick Ingrid Bergman en roll i den italienske regissören Roberto Rossellinis film ”Stromboli”. Det blev en stor skandal när det uppdagades att hon också kommit att bli hans älskarinna. Hon skilde sig från sin tidigare make och gifte om sig med Rossellini, med vilken hon fick tre barn. Den amerikanska publiken blev oerhört chockad och besviken och hon fick inga roller i Hollywood på flera år. Men 1957 var hon tillbaka i filmen ”Anastasia”, för vilken hon fick en Oscar. En rad amerikanska succéer följde, som ”Indiskret”, ”Kaktusblomman” (med Walter Matthau och Goldie Hawn) och ”Mordet på Orientexpressen”.

Efter äktenskapet med Rossellini gifte hon 1958 om sig med den svenske producenten Lars Schmidt, ett äktenskap som varade till 1975. Några år senare kom hon att medverka i Ingmar Bergmans ”Höstsonaten” tillsammans med Liv Ullman. Hennes sista roll blev i TV-serien ”A Woman Named Golda” (1982) om den israeliska premiärministern Golda Meir. Hon var svårt sjuk i bröstcancer under inspelningen och dog – på sin 67:e födelsedag! - fyra månader efter att inspelningen var klar.

Ingrid Bergman är ihågkommen som en av de största filmskådespelerskorna någonsin. I USA ses hon som en unik storhet med sin naturliga, osminkade skönhet och sin förmåga att gestalta sina roller med en fulländad blandning av poetisk grace och stillsam realism.

Två år före hennes död utgavs hennes självbiografi, ”Ingrid Bergman: My Story”, som skrevs i samarbete med Alan Burgess. Där berättar hon om sitt liv, om barndomen och om den storslagna karriären.


Hennes födelsehoroskop ser ut så här:Ingrid Bergman, 29 augusti 1915, 03:30, Stockholm

(Källa: Astro DataBank)Mest framträdande tecken är Jungfrun (med Solen och Venus i första huset och Merkurius i det andra), Lejonet (med Ascendenten, Neptunus och Södra månnoden) och Kräftan (med Mars, Saturnus och Pluto i det elfte huset).

Vi ser omedelbart den stora skådespelerskan och Hollywoodstjärnan återspeglad i Lejon-Ascendenten och genom Solen i konjunktion med Venus i Jungfrun i det första huset! Solen härskar över Ascendenten och Venus, på den första graden i Jungfrun, härskar via sitt tecken Oxen över Sol-banans högsta punkt, Medium Coeli (MC).

Det kan inte nog betonas, vilken tydlig och klar bild detta ger av skådespelerskan Ingrid Bergman, av hennes fulländade, naturliga skönhet (Venus i Jungfrun i konjunktion med Solen i det första huset), av hennes karismatiska utstrålning och stora berömmelse (Solen i konjunktion med Venus i första huset tillsammans med Lejon-Ascendenten och MC i Venustecknet Oxen).

För den amerikanska – och internationella – biopubliken framstod hon genom sin ”rena och naturliga” nordiska skönhet som den tidens högsta kvinnoideal. I horoskopet speglas detta av Venus i Jungfrun, tecknet för renhet och fulländning. Att hon framträdde osminkad i sin naturliga och vitala skönhet var något högst ovanligt i Hollywoodfilmernas värld. I horoskopet visas det av Venus (skönhet) i Jungfrun (renhet) och MC (berömmelse) i Oxen (naturlighet).

De ”jungfruliga” egenskaperna framkommer också i Hollywood-producenten David O. Selznicks omdöme om henne: ”Miss Bergman är den mest samvetsgranna aktris jag någonsin har arbetat med. Hon tänker absolut inte på något annat än sitt arbete före och under inspelningarna.”

Av elementen framträder i första hand jord, följt av eld och vatten. Av husen dominerar det första (med Solen och Venus), det nionde (med Månen i Väduren) och det elfte (med Mars, Saturnus och Pluto i Kräftan). Av kvadranterna överväger den första och av hemisfärerna den östra, speglande en självständig person, kapabel att staka ut sin väg i livet. Månens fas är avtagande och antyder en önskan att dela med sig av de egna erfarenheterna.

Ascendenten är i karismatiska Lejonet, artistens och skådespelarens kreativa tecken, och visar på styrka, värme, utstrålning och generositet. MC i Venus-styrda Oxen visar på stabilitet och kraft och, som redan framhållits, att berömmelsen i så hög grad var grundad på hennes naturliga skönhet (Oxen).

Månen i Väduren i det nionde huset speglar äventyrlighet och framåtanda. Trigonen till Venus i det första huset framhäver hennes skönhet och charm och stärker den artistiska och kreativa sidan. Dessutom bildar Månen en kvadratur till filmens och skådespelandets planet Neptunus i Lejonet i hennes tolfte hus. Kvadraturen kan nog också sägas spegla den tidiga förlusten av modern, särskilt som Neptunus i det tolfte huset (saknad, sorg) också styr det åttonde huset (död). Samtidigt bildar Neptunus i Lejonet en trigon med framgångsplaneten Jupiter i neptuniska Fiskarna, som i sin tur via sitt tecken Skytten styr över det femte huset för kreativitet och artistskap.

Solen i första huset bildar sextiler till Mån-disponerade Mars och Pluto i Kräftan i det elfte huset, vilket visar på styrka, bestämdhet och en rik tillgång på extra kraft. Att även Venus är i sextil med Pluto utvisar dessutom intensitet och passion i nära relationer. Också Pluto i konjunktion med Mars visar på detta, liksom på ett vulkaniskt temperament. Mars bildar sextil med MC och Mars och Månen stöder varandra genom ömsesidig reception (är i varandras tecken).

Månen i Väduren i nionde huset, i en vid konjunktion med MC och i trigon med Ascendenten i Lejonet och Venus i Jungfrun – och dessutom i kvadratur med Neptunus i Lejonet i tolfte huset – ger en antydan om den starka äventyrlighet och upptäckarlust som fick Ingrid Bergman att ta det våghalsiga steget att påbörja en oviss karriär i Hollywood, trots att hon hade ett hem, make, dotter och filmroller i Sverige.

Fjärde huset för hem och familj är i transformativa Skorpionen och speglar dels den tidiga förlusten av föräldrarna, dels de stora och säkert smärtsamma omvälvningarna i hennes vuxna familjeliv, flyttningen till USA, skilsmässan, äktenskapet och familjelivet med Roberto Rossellini, så ny skilsmässa och nytt äktenskap. Fjärdehusstyraren Pluto är ju också i familjetecknet Kräftan i konjunktion med Mars.

Pars Fortunae, punkten för lycka och självförverkligande, återfinner vi i Saturnus-tecknet Stenbocken i det femte huset för kreativitet och självuttryck. Att det kreativa livet som filmskådespelerska var hennes stora glädje och tillfredsställelse råder ingen tvekan om. Men det tycks som att ”Lyckopunkten” står i skarp motsättning till planeterna i Kräftan (hem, familj, moderskap, barn) i det elfte huset – det kreativa självuttryckets och artistlivets baksida. Femte huset med Pars Fortunae är ju också huset för barn, så hon gladde sig säkert mycket över sina barn, även om familjelivet stod i motsättning till livet som firad artist.


© Mats Bergman 2012Tillbaka till Vintergatans indexsida.
Comments