The Smyths @ Vooruit 25/05/06

The Smyths (UK) live in de balzaal van Vooruit + DJ's Alf, Hipster Hans en Mildo

"Ghent, You Are Too Hot!"

(Graham, intro 'First Of The Gang To Die)

klik hier voor meer info betreffende The Smyths

 

Klik hier voor de prachtige foto's van Ghentology (Gents fotografencollectief) (steeds klikken op de foto), je kan deze foto's ook bestellen op hun site www.genthology.be

Klik hier voor een eerste filmpje (@ YouTube) van The Smyths (Intro 'You'll Never Walk Alone')

Klik hier voor de tweede fotoset van The Smyths @ Vooruit

Klik hier voor de eerste fotoset van The Smyths @ Vooruit (more to come).

Klik hier voor enkele reacties van bezoekers.

EEN SFEERVERSLAG:

“I wanna start from before the beginning”

 

Nog niet goed wakker, in de wagen richting Gent, zenuwachtig, ‘vanavond de grote avond’ …

 [#Nokia tune#]

 Hi, Vincent, Simon from The Smyths, we will be arriving a bit earlier, around one o clock’

 

Shit! In vijfde vitesse, a rush and a push en op weg naar Kristof en Greet, host en hostess voor vanavond. Onze gekuifde vrienden arriveerden op hetzelfde moment met hun witte ‘van’ (zonder richtingsaanwijzers). ’t Blijft een raar moment: behalve enkele e-mails heen en weer kennen we die gasten van ‘toeten noch blazen’ en dan zit je daar samen in Greet’s gezellige salon. ‘Does anyone fancy a beer or a Duvel?’ … een volmondig ‘Yes, that would be great’ … en tien minuten later leek het eerder een reünie van oude vrienden.

 

Gezien we pas om zes uur in Vooruit dienden te zijn (soundcheck) trakteerden we onze bezoekers op een super compacte Gent city tour (Begijnhof-Vrijdagsmarkt en terug). Het werd een aangename wandeling met af en toe een oponthoud want elke keer hij een fototoestel zag veranderde frontman Graham plotsklaps in een zeer gewillige diva. We hadden slechts tijd voor één pitstop dus stelden we onze vrienden voor een dilemma: of een hip retro-café met fantastische inrichting (Pink Flamingo’s), of een café waar ze alle Belgische bieren hebben (Dulle Griet). Zoals het hoort haalde – letterlijk – goede smaak het van interieur en zodoende introduceerden we The Smyths in de wondere wereld der Trappistenbieren. Er werd geklonken op Morrissey, op onze mooie stede Gent, maar vooral op ‘the monks’ (voor hun lekkere brouwsels). “To the monks!” “Tching!”

 

De sfeer zat er (te) goed in en als verantwoordelijke organisatoren dienden we in te grijpen (of de gehele trappistenkaart – bruin én blond –ging geproefd worden). Huiswaarts dus voor een douche en veel koffie. Als bonus werden we ingewijd in Graham’s recept voor de perfecte Morrissey-kuif.

 

Hun soundcheck in Vooruit speelde elke mogelijke twijfel weg: deze gasten waren goed, zéér goed, griezelig echt. Ik hoorde precies een voorheen ongekende bootleg van The Smiths (wel ééntje met Suedehead en Interesting Drug erop J). Na de soundcheck mochten we proeven van de (zeer lekkere) Vooruit catering (‘Gentse waterzooi’ en ‘blinde vinken’) en begon mijn moeilijke taak om onze streekgerechten in ’t Engels te gaan omschrijven. ‘some meatloaf  with steak around it and they call it a blind bird’. Hilariteit alom. Mijn ‘blind bird’ snel opgeschrokt om onze vrijwilligers nog net een woordje uitleg te kunnen doen, de DJ booth af te stellen, de eerste platen klaar te leggen … om dan te wachten op de eerste bezoekers. We hadden van Koen Gisen al gehoord dat er meer dan 200 tickets in voorverkoop de deur uit waren (wat fantastisch was) maar toch schrokken we nog enorm toen de deuren om negen uur opengingen: de zaal stroomde op 1 2 3 vol (achteraf bleek dat er in totaal +- 450 tickets verkocht waren). Met trillende handjes de eerste plaat opgelegd (‘Field Mice - Sensitive’) en met volle teugen genoten van de massale opkomst.

 

Om 22.00 doofden de lichten en knalde Wagner door de boxen gevolgd door die fantastische “You’ll Never Walk Alone”-cover van The Smoking Popes. Ik weet zelf niet meer met welk nummer The Smyths precies gestart zijn maar passeerden ondermeer de revue: This Charming Man, Still Ill, The Queen Is Dead, Bigmouth Strikes Again, There’s A Light That Never Goes Out, The Last Of The Famous International Playboys, First Of The Gang To Die, Irish Blood, English Heart, enzovoort. De sound was fantastisch met een glansrol voor bassist Simon en gitarist Andy.  

 

De zang stond in het begin wat stil in de mix doch eens dit euvel verholpen leek ook het publiek écht los te komen (bloemen werden gegooid, er werd gedanst tot vanachter in de zaal, op het eind kroop een meisje zelfs op het podium om Morrissey – euh – Graham te omhelzen). Deze ontpopte zich tot een echte volksmenner en kende Mozzer’s maniërismes en poses door en door (de ‘gekruisigde Morrissey’, de ‘gevloerde Morrissey bedekt met gladiolen’). Ook de typische lyric changes mochten niet ontbreken: zo hoorden we in ‘Irish Blood, Belgian Heart’: ‘The Belgians are sick to death of nazi’s’ (Graham had voor het optreden aan Michael gevraagd waar we hier in België ‘sick to death’ van waren, zijn antwoord ‘Vlaams Blokkers’ was wat moeilijk te incorporeren in de tekst vandaar deze vertaling). Twee bisrondes later en na bijna twee uur gespeeld te hebben verdwenen The Smyths met een enorm applaus in de coulissen. Backstage zagen we enkel stralende gezichten, moe maar uiterst tevreden dat hun eerste concert voor een dergelijk groot publiek een waanzinnig succes was geworden.

 

De Dj’s nadien (waaronder ondergetekende) hadden de zeer moeilijke taak om er na zo’n optreden de sfeer in te houden. Hoewel een gedeelte van de bezoekers na het optreden al huiswaarts keerden slaagden ze hierin en lieten ze de Balzaal shaken tot omstreeks 4u op een zeer gevarieerde cocktail (we hoorden de betere britpop maar ook madchester, 70ies punk, French pop, ska, soul en zelfs reggae).

 

The World Will Listen wenst te danken:

 

-         The Smyths: Graham, Andy, Si(mon), Tom & Chris

-         Al onze vrijwilligers (zonder jullie was dit nooit mogelijk geweest)

-         Greet voor het verblijf en de zorg

-         Iedereen in Vooruit

-         De DJ’s

-         Zone 09 (voor het mooie interview)

-    Alle bezoekers!            

greetings, Vincent (aka DJ ALF)