Közösségi pénz bevezetése a világfa szellemében

Gábor Hamvas, 2009. dec. 10. 6:03   [ 2009. dec. 13. 13:40 frissítve ]

Közösségi, „helyi” pénzek bevezetése a Világfa szellemében

 

·        Bevezető

 

A  pénz közösség létfeltételeit biztosító rendszer, hasonlóan a földhöz, vízhez, levegőhöz, így igazságosan kell szolgálja mindenki életét, és közösségi tulajdonban kell működnie. Olyan, mint az ember vérrendszere, szabadon kell áramolnia, nem állhat meg, nem halmozódhat fel és nem fogyhat el. A sejtek (emberek) átveszik a szükséges energiát, de nem halmozzák fel a közvetítő anyagot. A társadalom működésében a természeti minták segítségével kell egy szerves működési modellt meghatározni.

A szövetkezeti, önkormányzati, utalvány és helyi pénzek rendszerbefoglalása nélkül, egy kaotikus állapot felé haladunk, ahol az érdekérvényesítés durva versenyt eredményezhet lejáratva hosszú időre a közösségi pénzekbe vetett bizalmat. Nagy felelősség ebben a helyzetben megteremteni a fenntartható rendszer alapjait.

A Földi ökoszisztéma, a társadalmi rendszerek, a gazdaság és a pénzrendszer összeomlásának árnyékában, kialakult a fogadókézség új gondolkodásmód elindítására. Egy sikeres, fenntartható modell az egész világon elterjedhet és segítheti egy pozitív jövőkép megvalósulását.

Ma minden programnak segítenie kell, hogy a profit és jövedelemgazdálkodás pusztító kényszere alól, egy társadalmi és ökológiai vagyongazdálkodás elindulását segíti.

Az alábbi javaslat a törvény által adott lehetőségéhez illeszt egy olyan pénzügyi rendszert, amely a központi gyűjtő és elosztóhálózatot mellett alternatívát hoz létre. Az egyének felelősségvállalásán keresztül megvalósítja a részvételi költségvetés társadalmi működtetését.

 TOVÁBB


Comments