Festa Major Viladomiu Nou 2017
 
 
 
 


Viladomiu Nou, any 1925.  El del centre de la foto, amb llacet, és Conrad Fontelles Gamisans, (Mario Pikman) nascut el 1910 a Puig-reig.

Caminada Viladomiu Nou 2017
Nota: Podeu descarregar el Track de la Caminada per a GPS, així com el cartell i díptic, a la part inferior d'aquesta pàgina (zona descàrregues)
    
Fotografies: Wikiloc/Jomovi

Ens passa sovint que no som prou conscients del valor històric de l’entorn que ens envolta. El veiem i el trepitgem cada dia i no ens adonem de la seva importància fins que algú de fora, encuriosit, ens fa obrir els ulls i ens remarca la importància que havia tingut cada pedra, cada racó del que considerem el nostre paisatge habitual. Des de fa ja alguns anys la caminada de Viladomiu Nou vol posar en valor aquests petits racons emblemàtics que ens recorden un passat majestuós i valent que de vegades ens costa recordar. I aquest any també serà així.

Sortirem de la plaça i, com l’any passat, passant pel costat de la fàbrica Balvitex® anirem a buscar la riera de Clarà allà on fa l’aiguabarreig amb el Llobregat. Seguirem el camí de l’aigua per la dreta de la riera i trobarem el primer racó: la font de la Unió. Podem llegir, esculpit a la pedra “Fuente la Unión 1876”. Es diu que rebia aquest nom perquè era lloc de trobada de gent de diferents opcions polítiques, on discutien i defensaven serenament les seves idees. Ens enfilem i seguim el marge dret de la riera, passant pel Gorg dels Coloms, fins al segon racó: l’antiga palanca de Casserres, construïda a finals del S. XIX per facilitar el camí a la gent de Casserres que baixava a peu cada dia a treballar a la fàbrica de Viladomiu Nou. Continuarem ara per la banda esquerra de la riera per la pista que travessa pel bosc fins a topar amb la carretera nova de Casserres a Gironella. La travessem per un pas soterrat i d’aquí continuem en pujada suau fins al racó històric: l’església de Sant Pau de Casserres. Amb més de 1100 anys d’història (consagrada l’any 907 pel comte Guifré el Pilós), Sant Pau de Casserres havia estat la primitiva església parroquial. Va ser totalment remodelada al s. XII per convertir-se en l’edifici romànic de creu llatina actual, amb una sola nau coberta amb volta apuntada i un absis semicircular. Al s. XIII es va decorar amb unes pintures murals (exemple de transició del Romànic al Gòtic català) que actualment es conserven al Museu Diocesà de Solsona. Després de recuperar forces amb l’esmorzar i gaudir de l’espai emprendrem el camí de retorn passant per la masia de Cal Daniel i Els Porxos i seguim l’antic camí que portava a Gironella fins al revolt de Barbats. Seguim un ombrívol corriol per sota Cal Peu Curt arribem a un altre racó històric: les roques i l’ermita de Sant Marc, construïda el s. XVIII (1749), adossada a un eremitori o espai de culte excavat a la roca que data del s. IX-X. Una vegada ens haurem refrescat seguim el camí que segueix l’antiga via fins a creuar el racó nostàlgic: el túnel del Carrilet (l’antic ferrocarril Manresa-Berga, que va deixar de funcionar l’any 1974). Arribem a aquest túnel, l’únic en bon estat de conservació que queda del traçat fins a Cal Rosal, a través d’un caminet que hem obert expressament entre runes i deixalles, amb el desig ferm que algun dia pugui recuperar-se com veritable via verda, tal i com s’ha fet amb el tram de Pedret a Cal Rosal. La caminada acabarà a la plaça de Viladomiu Nou, on podeu gaudir d’un petit refrigeri. Esperem que us hagi agradat i que l’any vinent ens puguem retrobar! 


Exposició-Trobada de plaques de cava 2017
 25 de juny de 2017 de 10:00 h a les 13:30 h


Calçotada Viladomiu Nou 2017

Dinar dels avis


Fotografies antigues de la Colònia Viladomiu Nou,
(Col·lecció  particular Pedro Jiménez Visiedo)

Ouada Viladomiu Nou 2016

Calçotada Viladomiu Nou 2016


Colònia Viladomiu Nou, Desembre 2015
Aprofitant les obres d'una part de la fàbrica en que el repicat de la paret ha deixat al descobert la pedra original, hem volgut recrear en una imatge les que un dia foren les primeres vivendes dels treballadors, fent visibles les antigues portes i finestres, ara tapiades.
(Idea original: J. García /Fotografies: H. Thomas / Fotomuntatge: A. Vila)
Els orígens de la Colònia Viladomiu Nou.Tomàs Viladomiu -que provenia d’una família berguedana documentada des del segle XVI- adquirí uns terrenys situats a la Plana de Sant Marc, a Gironella, i l’any 1868 impulsà la construcció de Viladomiu Vell.

El senyor Viladomiu aviat s’adonà que el model de colònia industrial era un bon negoci i decidí comprar uns nous terrenys –situats a la Clau de Sant Marc, on avui trobem Viladomiu Nou- per ampliar la fàbrica.

L’any 1880 es començà a construir la fàbrica que, a partir de l’any 1897 –quan els germans Josep i Jacint Viladomiu es partiren l’herència paterna-, esdevingué l’element central de Viladomiu Nou; que pas a pas s’anà consolidant com una colònia deslligada de Viladomiu Vell.

Notícies Regió7CONNEXIONS           VISITES     
  
    

Descàrregues:
ċ
CAMINADA V.9 2017.TRK
(193k)
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:37
ċ
CaminadaV92017.gpx
(173k)
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:37
ċ
caminada 2016 Viladomiu Nou.TRK
(101k)
Viladomiu Nou,
24 de maig 2016, 14:13
ċ
caminada viladomiu 2015.TRK
(117k)
Viladomiu Nou,
19 de maig 2015, 14:40
Ċ
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:55
Ċ
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:59
Comments