XVIII Caminada Viladomiu Nou 2018

Diumenge, 27 de maig de 2018

Sortida: Plaça de la Colònia
Hora: 8 del matí
Recorregut: 18,5 Km (aprox.)

Mantenint l'esperit de donar valor als indrets quotidians que ens envolten, aquest any us proposem d'arribar novament a l'emblemàtica Riera de Merlès. Però la proposta per enguany és diferent que la darrera vegada: en lloc de resseguir-ne els marges la vorejarem des de mitja alçada, per un camí nou, i així podrem copsar tota la bellesa de la vall que travessa. És ben cert que les distàncies creixen però hem buscat camins planers i pujades suaus per tal que la recompensa del paisatge mereixi la pena aquest petit esforç siplementari.

Sortirem de la plaça en direcció al Guixaró, passant pel costat del a fàbrica Balvitex, on podrem contemplar un ambiciós projecte de remodelació d'una de les naus. Travessem el riu per la palanca del Guixxaró i enfilem la costa de la Serra de Palau pel costat est fins a arribar a la carretera que va a La Guàrdia (BV-4406), on trobarem el primer control. Seguim uns metres per la carretera asfaltada i ens desviem a la dreta travessant la riera de Vilanova, una extensa propietat dedicada a la ramaderia i que ha reconvertit antigues edificacions en masies de turisme rural, com la de Cal Colom, que hem deixarem a la dreta. El camí, força ample, s'enfila de manera constant però molt suau en direcció sud. Si el dia hi acompanya podrem gaudir de magnífiques vistes del curs del Llobregat a través de les colònies. Després gira en direcció nord fins a arribar a la carena, on podem contemplar el majestuós Cadí i bona part del Berguedànord que jeu a la seva falda. Arribem al segon control (esmorzar) a Sant Esteve de VAlldoriola, una ermita romànica construïda durant la baixa ediat mitjana i reformada posteriorment el 1701. Seguim per la carretera en direcció sud fins a penjar-nos en un camí obert expressament per aquesta caminada i que enllaça posteriorment amb el que ve del Lluçanès. Aqú ja s'obre la vall de la riera de Merlès, amb els turons de Prats de Lluçanès a la capçalera, Navàs i Sallent al sud i Montserrat que fa de tanca natural. El camí ens porta a un lloc emblemàtic: La Balma Guillotera, una cova natural, amb una font al seu interior i que havia estat habitada en temps remots. Després de resseguir el Serrat dela Cula de la Guilla ens acostarem a les rodalies de Puig-Reig i podrem contemplar el Forn Iber de Períques (s. IV - s. III a. C.) i molt a prop, refrescar-nos al tercer control. Seguint pel vessant esquerre del Llobregat tornarem a arribar al Guixaró per un antic corriol i travessarem novament el riu per la palanca. Però no pujarem per la carretera asfaltada sinó que gaudirem de la restauració parcial del nostre tresor oblidat: l'antiga via del carrilet. Seguint un camí obert a través deles runes i la vegetació acumulada a la via arribarem, com feia el tren fa més de 40 anys, a la plaça de Viladomiu Nou, on rebrem un petit record i podem refrescar-nos amb un refrigeri.

Els que organitzem la caminada ho fem amb la il·lusió que us agradi i que us animeu a venir.


Díptic de la caminada


Nota: Podeu descarregar el Track de la Caminada per a GPS, aquí)

ADVERTIMENTS:

1. El camí estarà marcat amb cintes de roba i fletxes de paper. 

2. L'organització NO es fa responsable dels danys ni accidents que els parcipants poguessin sofrir durant la caminada. 

3. Si decidiu d'abandonar la caminada nofiqueu-ho al control més proper al més aviat possible. 

4. És inevitable caminar per la carretera BV-4406. Si us plau, extremeu la precaució. 

5. No llenceu deixalles pel camí, guardeu-les i dipositeu-les a les bosses que trobareu a cada control.

6. Si us acompanya algun gos, porteu-lo lligat. 7. Hi haurà servei d'escombra que tancarà la caminada i recollirà les marques.


    
Fotografies: Wikiloc/Jomovi


Recull de fotografíes

Fotografies antigues de la Colònia Viladomiu Nou,
(Col·lecció  particular Pedro Jiménez Visiedo)

Colònia Viladomiu Nou, Desembre 2015
Aprofitant les obres d'una part de la fàbrica en que el repicat de la paret ha deixat al descobert la pedra original, hem volgut recrear en una imatge les que un dia foren les primeres vivendes dels treballadors, fent visibles les antigues portes i finestres, ara tapiades.
(Idea original: J. García /Fotografies: H. Thomas / Fotomuntatge: A. Vila)
Els orígens de la Colònia Viladomiu Nou.Tomàs Viladomiu -que provenia d’una família berguedana documentada des del segle XVI- adquirí uns terrenys situats a la Plana de Sant Marc, a Gironella, i l’any 1868 impulsà la construcció de Viladomiu Vell.

El senyor Viladomiu aviat s’adonà que el model de colònia industrial era un bon negoci i decidí comprar uns nous terrenys –situats a la Clau de Sant Marc, on avui trobem Viladomiu Nou- per ampliar la fàbrica.

L’any 1880 es començà a construir la fàbrica que, a partir de l’any 1897 –quan els germans Josep i Jacint Viladomiu es partiren l’herència paterna-, esdevingué l’element central de Viladomiu Nou; que pas a pas s’anà consolidant com una colònia deslligada de Viladomiu Vell.

Notícies Regió7CONNEXIONS           VISITES     
  
    

Descàrregues:
Ċ
Viladomiu Nou,
23 de maig 2018, 12:48
ċ
CAMINADA V.9 2017.TRK
(193k)
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:37
ċ
Caminada Viladomiu Nou 2018.GPX
(380k)
Viladomiu Nou,
23 de maig 2018, 10:59
ċ
CaminadaV92017.gpx
(173k)
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:37
ċ
caminada 2016 Viladomiu Nou.TRK
(101k)
Viladomiu Nou,
24 de maig 2016, 14:13
ċ
caminada viladomiu 2015.TRK
(117k)
Viladomiu Nou,
19 de maig 2015, 14:40
Ċ
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:55
Ċ
Viladomiu Nou,
31 de maig 2017, 6:59
Comments