Vid Pogačnik‎ > ‎

istra

Izleti po Istri  
 
 

Istra Bike: Limska DragaBike: Kašćerga in ZamaskBike: Gologorica in KožljakHike & Bike: SisolBike: Raška DragaBike & Wade: Draguč, Hum in DragonjaBike: Trdnjave PuleBike: Spodnji tok MirneBike: ParenzanaBike: Gomila in Hrvaška ČičarijaBike: Oprtalj in PietropelosaBike: RovinjHike: StrunjanBike: PorečBike: Parenzana - sever


Trenutno je opisanih petnajst tur:

- Limska Draga
-
Gologorica in Kožljak
- Kanjon Raše
-
Trdnjave Pule
-
Parenzana
-
Oprtalj in Pietropelosa
-
Strunjan


Čarobna Istra

Predstavitve na teh straneh opisujejo potepanja po Istri, enem najbolj avtohtonih območij Evrope. Poudarek je predvsem na fotografiji, s slikami sva z Jasmino skušala ujeti predvsem lepoto narave in posamične vtise starodavnega kulturnega izročila. Obsežnejše opise kulturnih znamenitosti pa seveda lahko najdete drugje.

In zakaj je Istra tako čarobna? Ko ljudje v poletni vročini drvijo po njenih cestah, z eno samo mislijo – kako čim hitreje priti do morja, so jim njeni čari skriti. Razbeljen asfalt, dolgočasni griči, porasli z ožgano travo, ob morju pa razdraženo človeško mravljišče. Seveda je istrska obala lepa. Čudovita je. Ampak čarobnost Istre je še v marsičem drugem in tudi priti je treba še v drugih letnih časih. Ali poznate razcvetene majske travnike Čičarije, blagodejnost biske in gurmansko strast tartufov v kaki stari konobi, spomladansko bredenje po Dragonji in njenih pritokih, stare kaštele na gričih, ki jih ves preznojen dosežeš s kolesom, flišne peščine osrednje Istre in apnenčaste igle Vranske Drage, pa seveda tudi jutranje prebujanje belih mest in nedotaknjene peščene plaže? Čarobnost istre je v njenem prastarem izročilu. Njena pokrajina ni ne divja, ne kultivirana. Ko se kdaj prebijaš skozi trnje ali po strugi kakega potoka, imaš občutek, da si v popolni divjini. Pa vendar so po teh poteh hodili ljudje stoletja, le v današnjih časih so malo opuščene. Vse to ustvarja vtis žlahtnosti.

Vabim vas torej na pot. Predvsem s slikami, da se boste lažje odločili, pa tudi s podrobnimi opisi tur. V glavnem s kolesom, nekaj pa tudi peš. Seveda kolesarske ture lahko načrtujete po svoje. Daljše ali krajše, kot so opisane tukaj, po drugih cestah in kolovozih. Je pa pomembno, da jih skrbno načrtujete. Če ste se pohajkovanju navajeni svobodno predajati, pa je pomembno, da ste ob pravem času na pravem mestu – na plaži ali v tolmunih kake reke za osvežilno kopel, na kapučinu, ko je mestni trg najbolj radoživ, v konobi po koncu ture, na samotnem kraju, kjer boste prespali. Zato upam, da vam bodo slike in opisi všeč.

Vid