Vid Pogačnik‎ > ‎gorniski_vodnik‎ > ‎ostale_alpe‎ > ‎

Ahornspitze

AHORNSPITZE, 2973 m 

Ahornspitze s Filzenalm
 
 

Prihod na Filzenalm

Uvod

Ahornspitze je ena najbolj priljubljenih gora Zillertalskih Alp. To je hišna gora Mayrhofna, nad mestom se dviguje kar 2300 m njenih pobočij. Nekoč je bil vzpon na ta vrh dolg in naporen, potem ko so zgradili žičnico na Filzenalm pa ga je mogoče opraviti v 3 urah in pol.
 
Z vrha je izjemen razgled. Na ledenike Zillertalskih Alp gledam s severne strani, proti preostalemu delu gorate Tirolske pa je zaradi višine Ahornspitze pogled odprt in seže prav do verig Severnoapneniških Alp.
 
Kako do tja?
 
V Mayrhofen iz Slovenije pripeljemo čez prelaz Gerloss, lahko pa tudi skozi Kitzbühl ali okrog po avtocestah. Iz doline Inna zavijemo pri Jenbachu. Žičnica (Ahornbahn) se postavlja z največjo kabino v Avstriji, zato se ne ustrašite čakajočih množic. Prav hitro jih požira!

Tura s Filzenalm

0. Splošno. S 1960 m na 2976 m, obrnjenost pobočij na Z in S. Vseskozi markirano. V vršnem delu je pot kar izpostavljena in potreben je zanesljiv korak. Po Švicarski (SAC) zahtevnostni lestvici za pogodne ture bi bila ocena T3.

Oprema (v letnih razmerah): le dobri čevlji in pohodne palice. Zavedajte se, da se že podajate na precejšnjo višino! Tudi poleti boste pod vrhom lahko naleteli na ostanke snežišč, a nobeno ni strmo. Če se vreme na hitro spremeni, tudi poleti upoštevajte možnost, da na vršnem grebenu pade sneg ali da je celo poledenel. Poleti boste videli, da večina pohodnikov na vrh prihaja v lahkih čevljih in nekateri celo brez nahrbtnika s toplimi oblačili v njem. V povsem zanesljivem vremenu gre tudi tako, sicer pa je tako ravnanje nespametno.

1. Napor. 1100 m, 3 h 30 min.

2. Moč. 1 - brez težav, le hoja navzgor.

3. Psiha. 3 - srednje zahtevno.

4. Orientacija. 1 - brez težav (dobro markirane poti).
 
Opis ture. Od zgornje postaje žičnice gremo čez Filzenalm, ki je danes spremenjena v turistični cirkus, kjer mnogi obiskovalci naredijo le nekaj sto metrov po planini - po krožni poti, na kateri se lahko naužijejo malo razgleda in se na učnih tablah poučijo o zanimivostih iz gorskega sveta.
1
2
3
 
 
1. Pot k Edel Hütte
 
2. Pri Edel Hütte
 
3. Nad Edel Hütte
 

Na poti
 
Prihod na Popbergschneide
 

Vršni del grebena
 
Severni vrh z južnega
 

V zgornjem delu planine se ena pot začne strmo vzpenjati na travnati greben Filzenkogel, 2227 m, naša markirana pot pa gre levo, čez severna pobočja tega vrha. Na začetku se celo rahlo spusti. Pot je široka, na mestu, kjer zavije okrog roba, pa je vendar potrebna manjša previdnost. Nato se široka pot spet zložno vzpenja čez pobočja. namenjena je množicam, ki od žičnice gredo k Edelhuette. Do koče je skupno 300 m vzpona. Preden doseže kočo, pot v širokem loku prečka potok, na naslednji vzpetini pa je že koča. Do sem je 1 h 30 min hoje.

Od Edelhuette se dobro markirana pot začne dvigovati proti zahodu. Še vedno je široka in udobna. Z lepimi zavoji pridobivaš višino in se približuješ zahodnemu grebenu Ahornspitze. Kasneje gre pot desno pod grebenom v zgornji del Fellenbergkar (skalnati zgornji del doline med obema grebenoma Ahornspitze). Tam, nekako na 2700 m, se pot razveja. Vsi stari opisi kot normalni vzpon svetujejo pot, ki se nadaljuje naravnost navzgor, se naposled vzpne po grapi v škrbino med obema vrhovoma Ahornspitze in nato bodisi na severni ali na južni vrh (ali na oba). Leta 2010 je bila ta pot zaprta. (Pred zaporo je zanjo veljalo opozorilo pred padajočim kamenjem.) Danes gre torej normalna smer vzpona desno, prečka zgornji del doline in se čez ne preveliko strmino vzpne na Popbergschneide - Z-JZ greben Ahornspitze.

Od kraja, kjer sedaj normalna pot doseže greben, pa do vrha je pot dobro utrjena, vendar strma in na več mestih zahteva varno stopinjo. V številnih zavojih gre v glavnem po grebenu in pri tem išče najboljše prehode. Če je na poti veliko obiskovalcev, je potrebna še dodatna previdnost.

Za zadnjih 200 m potrebujemo pol ure, od Edelhuette na vrh pa skupaj 2 h. Ta pot po grebenu najprej doseže južni vrh, prečnica na severni vrh je zavarovana s kratko jeklenico.

Sestopimo lahko po isti poti, lahko pa z mesta, kjer pot doseže Popbergschneide, nadaljujemo po grebenu navzdol. V preteklosti je bil sestop po tem grebenu zelo priporočljiv, saj je normalni pristop na vrh šel po grapi. Sedaj pe smo vršni del grebena že tako ali tako naredili in nemara želite samo še hitro sestopiti. Preostanek Popbergschneide je nekoliko težji in še malo bolj izpostavljen, na grebenu je tudi nekaj lahkih plezalnih prehodov I. stopnje zahtevnosti. Ko dosežemo sedlo tik pred Toreggenkopf, 2470 m, se obrnemo desno(proti S) in sestopimo naravnost k Edelhuette. Tudi na tej smeri najdemo markacije.

Za najkrajši sestop računajte 2 h 30 min do 3 h (pomembno, če lovite zadnjo vožnjo žičnice), za Popbergschneide pa še 30 minut več. Nadaljevanje grebena na Filzenkogel (Filzenschneide) je še zahtevnejše.

Gorski cvet
 
 
Comments