Vid Pogačnik‎ > ‎gorniski_vodnik‎ > ‎karavanke‎ > ‎

Zingarica

Žingarica, 1589 m, in soteska Čepe

 

Pogled z Žingarice proti Stolu

In še pogled z Žingarice proti vzhodu, na Košuto

Slap Šum

Uvod

Severno od Slovenjega Plajberka, nad dolino Drave, se dviguje ne prav visok in tudi planinsko ne posebno privlačen greben, ki poteka v smeri vzhod-zahod. Poleg Žingarice, ki je povsem na vzhodu, je omembe vreden vrh v njem še Psinjski vrh, 1577 m, povsem na zahodu. Ker je z grebena vseeno prav lep razgled, ga boste nemara obiskali takrat, ko za ture v visoko-
gorje razmere ne bodo primerne. Lahko pa tudi s kole-
som, tekaškimi smučmi ali na kak drug, alternativen način. Markiranih poti je dovolj, na najvišji del pa pripelje tudi cesta.

Še kako pa je tudi vredna obiska soteska Čepe in slap Šum. Iz prve so Avstrijci naredili veliko turistično zanimivost, saj so pot po njej uredili in jo je treba plačati. Enako velja tudi za slap Šum, čeprav je le nekaj korakov za vogalom ob glavni cesti. Parkirati se da, po stezi pa k njemu ne moreš, ker ti preprečujejo železna vrata. Včasih smo naredili tako, da smo v cestni galeriji parkirali (prostora je dovolj), šli čez leseno ograjo dol proti Čepi, nato pa zavili v dolino stranskega potoka, ki iz Podna priteka v Čepo in tvori lep slap. Ven se pa potem tudi že kako pride, na primer skozi veliko in slikovito naravno okno in po stezi, ki gre nad glavno cesto.

Slap Šum

Comments