Д-р Георги Янкулов

Д-р Георги Янкулов (27 март 1844 – 6 юли 1900)

Д-р Георги Янкулов се е родил на 27 март 1844 в Калофер. Първоначално учи при даскал Ботьо Петков. Като завършил училището отишъл да учи в Цариград в Роберт колеж. Бил и учител на децата на видни български търговци. С помощта на брат си Петър, Хр.Тъпчилещов и Г.Ив.Золотович завършил медицина в Монпелие (Франция) и Париж.

През руско-турската война 1877-1878 д-р Янкулов отишъл в Тулча, завладяна вече от руснаците. Служил като чиновник, а после като главен лекар на цяла Добруджа.

По време на Берлинския конгрес (1878г.) бил в делегацията с Ив.Ев.Гешов да молят лидерите на европейските държави да не разкъсват България.

След Освобождението се установява в Пловдив и е активен обществено-политически деятел. За кратко става префект (областен управител) на Бургаски департамент (1880г.). След това се връща в Пловдив и се жени за Олга – дъщеря на видния карловец Никола Т.Пулев. Става народен представител, председател на Областното събрание и член на Постоянния комитет (1879-1885). След Съединението е член на привременното правителство оглавявано от друг калоферец д-р Г.Ив.Странски. Подпредседател на VІІІ Народно събрание (1894-1896) и председател на ІХ Народно събрание (1896-1898).

Никола Начов пише за него „По природа д-р Янкулов беше благодушен, шегобиец и винаги с весело настроен дух. И като лекар, и като обществен деец, той беше патриот, добър и честен човек. Болника винаги посрещаше шеговито и често само със своето оптимистично весело настроение го ободряваше и дори наполовина излекуваше. „Какво? – казваше той – Това болка ли ми е? Цвете! Утре ще я закичим там на черницата!” И болникът се зарадваше и окуражаваше. И наистина, не един път, след няколко дена болката висваше на черницата. Като обществен деец, със своята благост и помирителност д-р Янкулов внасяше необходимата солидарност, която упорството на другите дейци не можеше да постигне. Най-сетне той в много случаи доказа, че люби своето отечество.”

Умира на 6 юли 1900 в Париж.

Comments