ОБЩАТА НИ ЦЕЛ Е ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ДИАБЕТ

ОБЩАТА НИ ЦЕЛ Е ПОВИШАВАНЕ НА КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С ДИАБЕТ

На 15 септември в салона на НЧ „И.Вазов” – гр. Доспат от 15,30 часа се проведе семинар - обучение на диабетици от община Доспат. Гости на семинара бяха доц. Ивона Даскалова – началник клиника „Ендокринология и клинична фармакология” във Военномедицинска академия и нейният екип, Таня Ангелова - представител на фирма Балмед ООД, Кмета на Община Доспат Антим Пържанов и председателя на Сдружението на диабетиците за община Доспат Халил Пържанов, който откри семинара. Той даде първо думата на г-жа Ангелова. Тя сподели: „Здравейте приятели, много се радвам да сме отново заедно, това е нашето четвърто посещение във вашия красив край и ние винаги с удоволствие се стараем да ви бъдем максимално от полза.  Изказвам благодарност на Халил Пържанов за организацията, за любезното съдействие на Кмета на общината Антим Пържанов и специални благодарности на доц.Даскалова и нейния прекрасен екип. Доц.Даскалова е началник клиника по ендокринология във ВМА – Военна болница. Това е водещата клиника в България.


Ще направя кратък отчет пред г-н Кмета, за това какво ние се стараеме да вършим за хората с диабет в цялата страна. Тук сме за четвърти път. Защо ние пътуваме и се стараем да провеждаме обучение за хората с диабет? Към нашата фирма има създаден Център за социална рехабилитация и интеграция на възрастни хора или това хората навършили 20 години. Този център ни дава правото да провеждаме обучение на хората на хората с диабет – област, в която ние сме се насочили.

В Доспат първата ни среща беше преди около две години, тогава изнесохме подробна лекция на тема „Диабетно стъпало” като дадохме практични съвети и като профилактика и като настъпили усложнения. Нашето медицинско изделие се слави с популярност в цялата страна – това са т.нар.чорапи. В края на октомври производителя реши да направи по-удобен вариант – вместо капсулите, които познавате, лечебната съставка ще бъде разтворена в малко шишенце/флаконче/ за да може по-удобно да се изсипва във водата, в която трябва да бъде разтворено. Няма да имате задължението да получавате и самите чорапи, самия текстил. Активната съставка ще бъде обогатена така, че да можете да инпрегнирате чорапите с тази течност.

При втората ни среща представихме вторият продукт, който успяхме да вниедрим – това са средствата за контрол на кръвна захар – глюкомери с тест ленти. На втората ни среща бяхме с очен лекар. Прегледани бяха очните дъна на повече от 60 души. Това е част от социалната ни програма, която сме избрали да имаме за хората с диабет. Бе изнесена лекцията за диабетната ретинопатия – едно от усложненията на диабета.

При третото ни идване говорихме за острите и хронични усложнения на диабета – хопо и хипергликемиите, диабетна невропатия, диабетна ретинопатия, нефропатия, проблема при големите и малките кръвоносни съдове, които страдат при диабета понякога. Със съдействието на доц.Даскалова ние искаме да издадем едно малко практическо ръководство на диабетика, което наистина да е от полза на разбираем език – когато всеки прочете да знае какво точно да направи.

С удоволствие ще ви представя резултатите от шестия конгрес на Българската диабетна асоциация. Заострям първо вниманието ви с факти, които никак не са приятни – какво е нивото на диабета в световен мащаб и в частност в България?

Според данни на СЗО: на всеки три минути в света един човек заболява от диабет, на всеки четири минути един човек загубва живота си в следствие на усложненията на диабета. Между 250 и 280 млн. са хората с диабет, като прогнозите не са благоприятни: очаква се 25-30% увеличение в световен мащаб  само в рамките до 2020година.”На всеки 30 секунди в света един човек загубва свой крайник – крак, в следствие на усложнено диабетно стъпало. Това са официално изнесени данни”. Единствено Пловдивска област има статистика от 2008 година, според която 7000 души има с ампутация на крака, в следствие на усложнен диабет.Сами разбирате какви са последствията на човек, претърпял тази операция, както за самия него, така и за близките му. Средната преживяемост на хора с висока ампутация, за съжаление е в рамките на 4-7 години. Човешкият живот е безценен и всички трябва да полагаме максимално усилия да го запазим в добро качество.

Хората с диабет могат да бъдат здрави и да имат добро качество на живота. През ноември месец имаше отчетно събрание на пациентстката организация на диабетиците в България, на която бяха наградени хора, които вече 45 години имат диабет – те изглеждат прекрасно. Диабетът не е лечима болест, но може да се държи в точни параметри, така че човек да се радва на добра кондиция.Когато човек поддържа добри нива на кръвната захар и има добра терапия, той може да си гарантира спокойствие за себе си и за своите близки.

При този начин на живот и при тези храни, от които имаме за съжаление, при наследствените фактори, всичко това влияе пряко на това, че диабетът да се отключи.

За съжаление младите хора с диабет като че ли се крият, страхуват се да обявят, че са с диабет, може би това е разбираемо, защото в тези трудни години те се страхуват за работните си места, че биха ги загубили, ако обявят,че имат диабет. Нашият апел е и младите хора да бъдат информирани и обхванати. Ние вече за трета поредна година участваме на конгреса на Българската диабетна асоциация - БДА, с председател доц.Даскалова. Резултатите на тазгодишния шести пореден конгрес на БДА, проведен през месец май в гр.Русе:приета беше отговорност – да се подкрепят всички усилия, насочени към контрол и лечение на диабета като едно от най-социално значимите заболявания на 21 век.

Конгресът премина под символа на синият кръг на надеждата „Заедно срещу диабета” на СЗО. Синият кръг на надеждата „Заедно срещу диабета” това е световна организация с филиал и в България. Присъстваха най-изявените български и чуждестранни специалисти, което гарантира споделянето на последните постижения на медицинската теория и практика в областта на диабета. Целта на този форум бе да допринесе за качеството на лечение, да се обогати научноизследователската дейност в едно от най актуалните направления на съвременната медицина. Отчетено беше, че в България около 400 000 души страдат от диабет тип 1и тип 2. От тях 75 хил. се лекуват с инсулин. На челно място се извежда редовния контрол на кръвната захар, тъй като се очаква тази цифра в недалечно бъдеще дори да се удвои според някои прогнози. Освен това лошият холестерол, продължителността на диабета, ролята на хипо и хипергликемиите, високото кръвно налягане, нарушения липиден профил се отчитат като едни от основните фактори за възникване на диабетни усложнения. Специално внимание се обърна на диабетната невропатия, на диабетното стъпало, сърдечносъдовата заболеваемост, смъртността при диабета. Фактори, които отключват и прогресират злокачествени заболявания на пациенти с диабет. Обучението на хората с диабет е много важно и бе обърнато специално внимание. Високите стойности на кръвната захар, на кръвното налягане, на нарушения мастния обмен са най-важните рискови фактори за развитието на диабетна невропатия, ретинопатия, нефропатията, диабетното стъпало и сърдечносъдовите усложнения. Всяка медицинска дейност, водеща до понижение на тези фактори е важна стратегия за ограничаване на диабетните усложнения. Бе обърнато внимание на връзката между лекар и пациент – важен момент в постигането на взаимна удовлетвореност от съвместните действия в полза на хората с диабет.

Основни изводи на конгреса: необходимост от профилактика и редовен контрол на кръвната захар и спазване на необходимите стойности на кръвната захар, защото от там идват всички усложнения. Трябва да се прилагат адекватни и съвременни методи за лечение на диабет и неговите усложнения. Лечението на диабета е комплексна дейност, ангажираща много специалисти от различни области на медицината. Всички цели на конгреса за лекари и пациенти се смята, че са общи цели в името на това да се повишава качеството на живот на пациентите с диабет, да се намаляват тежките хоспитализации и тежките усложнения, да се намаляват инвалидизациите и процента смъртност при диабет.

 


След това срещата премина като бяха задавани въпроси от дошлите на обучението към доц. Даскалова и към екипа й. Доц.Даскалова сподели за случаи от нейната практика като ендокринолог. Тя отговори на конкретни въпроси от аудиторията. Спомена за важността на начина на хранене, даде типични примери от бита, които на пръв поглед за безобидни, но могат да имат неприятни последици за човек с диабет. Даде важни практични съвети по отношение на профилактиката. За храненето: даде напълно възможни правила за здравословно хранене дори и в криза. Движението за диабетиците е много важно и физическото натоварване, не преумората.

Отговори на всички поставени въпроси.

Накрая Кметът Антим Пържанов благодари на гостите и отправи покана към доц. Даскалова и екипът й да дойдат отново тук в Доспат. Той пожела на всички  повече здраве.

Накрая за всички дошли в салона бяха раздадени медикаменти /хранителни добавки/, производство на Балмед ООД, както и рекламни материали.


Какви са ви впечатленията от проведената среща тук в Доспат доц. Даскалова?

 

Възхитена съм от това, че хората се интересуват, искат да знаят повече за заболяването си, и мисля, че се опитват да спазват необходимия режим.

 

Какви са най-честите проблеми при диабета?

 

Най-честите проблеми са диетолечението, начина на хранене, усложненията хроничните, но и острите чисти хипо и хипергликемии. Важна е информираността на хората. Това е моето впечатление. Но впечатлена съм много от това, че хората се интересуват и искат да знаят, това пролича и от срещата ни,  те активно задаваха въпроси.

 

Какви са тенденциите в заболеваемостта от диабет доц. Даскалова?

 

Бих искала да кажа нещо, което е много важно, характерно за България и за цял свят: стремглаво увеличаване на заболеваемостта от захарен диабет.

 

Въпреки потока от много информация за тази болест?На какво се дължи тази тенденция?

 

На много неща: неправилно хранене, затлъстяване, говорим за втори тип захарен диабет.

 

Дайте няколко правила, които трябва да се спазват доц. Даскалова?

 

Започвам от здравословното хранене, от пъддържане на нормално тегло, повишената физическа активност, и не на последно място по-малко стрес. Световна е тенденцията: към 2025 година 55% завишаване на заболеваемостта. Ако сега в света имаме 225 млн. диабетици, смята се че 2025 ще станат 375млн. В България 1994 имаме 250хил.души диабетно болни, то сега те са близо 400 хил.души.

 

Благодаря Ви за интервюто и заповядайте отново тук в Доспат.

 

Благодаря и аз.


НАЧАЛО

Comments