Начална страница

11:50 - “СВОБОДНИ ПОЕТИ” - НОВИЯТ ЛИТЕРАТУРНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КИЧ

“СВОБОДНИ ПОЕТИ” - НОВИЯТ ЛИТЕРАТУРНО-ПОЛИТИЧЕСКИ КИЧ 

В областта на литературата има един своеобразен връх на кича през 2009 г. Това е така нареченият сборник “Свободни поети в blog.bg – Поезията моя живот”. Сега политическият кич си готви и списание. Списание “Свободни поети в blog.bg”. Е, какви са тия “свободни поети” щом са организирани в нещо само по себе си ограничено. Че то това е оксиморон. Свободата на интернет-общуването затворена в книжка от избрани имена и текстчета. И наистина ли няма нито един умен човек от обкръжението на Владимир Качаклиев – ka4ak, та да му каже, че това е глупост на глупостите и безвкусица на безвкусиците - “Свободни поети”. И ако не участваш в сборника и списанието, значи си “несвободен поет”, или писател, или какъвто и да е там някакъв “несвободен творец”. Жалко е, че самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен - водени от собствените си политически амбиции и със съответните на амбициите дивиденти, та правят жалък опит да налагат хрумките си оформени като “проекти” в областта на изкуството - без да разбират същността на изкуството, процесите му. Поезията и литературата са следствие от специфично-индивидуален езиковотворящ и светотворящ личностен жест. И да делиш личностите-творци в блоговото пространство на “свободни” и “несвободни” според собствените си амбиции е отвратително. Разбирай, ако си от нашите си “свободен”, ако не си от нашите “несвободен”. Партизанщина и парцелиране по политически модел.
Да ти еба и блоговата “свободата”, да ти еба и блоговата “демокрация” - ако нейната загубеняшка цел е да впрегне пак в някакви организираности “свободата”, и тези организираности пък да определят кой е “свободен” и кой “несвободен”. Или пък “препоръчан” и “непрепоръчан” – демонстрация на модераторска кичозност на вкусове в заглавната страница на blog.bg.
През 1922 г. Кирил Кръстев започва да издава в Ямбол литературно-модернистично списание “Кресчендо” и създава “Дружество за борба против поетите”, защото е имал въображение, чувство за хумор, чист плам и устрем за изкуството и хората, които го творят. И е разбирал от изкуство.
И онова литературно време се е наричало “ямболското щракане на идеи”, а Ямбол и сега е известен като “люлка на модернизма”, въпреки че е дълбока провинция и “последната дупка на азбуката”.
Сега хора като Владимир Качаклиев, които и хал-хабер си нямат за явления като Кирил Кръстев, и въобще за генезиса и смисъла на изкуството, за движението му, за процесите които се извършват в него, а заради чисто политически цели и активи тръгват да раздават определения “свободен” - “несвободен”, да се месят и да определят процеси, които не само не разбират, но за които дори не са си дали и минимален труд да вникнат в тях, защото нито имат, а и да искат вече не могат да имат необходимите познания, понятия и инструментариум за анализ. А процесите са – интернет блогъризация на литературата и свободно неограничено блогово пространство и време на общуване между творците и читателите. Именно осъществяването на свободно общуване и публикуване без цензура е свободата, а не написването “свободни поети” на някаква корица на сборник или списание заради което да изсечем няколко декара гора. Свободата е вътрешен личностен и вътрешен обществен процес, тя не е лозунг от корица. Лозунгът от корицата е кич, който естетически слепите не само не виждат, но създават в себе си илюзии, че могат да водят и определят художествени процеси и съобщества на творци заради политическото си его и амбиции. Което е жалко. И обречено. Защото Свободата винаги ще е неизчерпаемо, неизмеримо по-голяма от тях и от жалките им политически лозунги и амбиции.
Та, от политици и от амбициозни тъпанари много, много отдавна ми е писнало. И е хубаво, че най-после дойде времето на свободното блогово пространството, в което мога да заявя това което мисля на всеслушание, без да се притеснявам като “свободен” ли ме маркират, или като “несвободен”.
И ми е хубаво, че усещам в цялост вътрешната си свобода – незатворена в чужда “свободна” корица с откраднати птици.

 

1. ianchefff - споко бе,
11:54

какво си се впрегнал толкова...
:)

 

2. sowhat - ами ти си го каза и преди няколко дни веско
11:56

надПриказването.

а да видиш какъв гъдел е да си видиш името някъде напечатано и да го показваш после на леле и стринки...

 

3. veselinvalev - ianchefff
11:59

ianchefff написа:

какво си се впрегнал толкова...
:)Аз съм такъв, впрягам се. Специално съм се подготвял за впрегаемостта си. И ми харесва свободата да си се впрягам на воля и да си тегля каруцата, дори някой да ме пита "какво си се впрегнал толкова...". Мъкна си пясък, приятелю, от Тунджа. Щото правя от него стихове. А без материал не става нищо.

 

4. veselinvalev - sowhat
12:05

sowhat написа:

ами ти си го каза и преди няколко дни веско надПриказването.

а да видиш какъв гъдел е да си видиш името някъде напечатано и да го показваш после на леле и стринки...Омръзна ми вече агресивната тъпанарщина, Соу. Ще я соча. С думи.
Не само да си видиш името напечатано и да го покажеш на стринка си. Ами да си видиш името напечатано и да го покажеш на министър-председателя и да кажеш: "Виж, аз съм издател на поезия, и то не каква да е - а на свободни поети." ЕЙ това е върха на тъпанарщината, която тъпанарите не могат да си я разберат. Както и циганите не могат да си разберат циганията.
И тъй като тъпанарите не разбират от поезия да им го кажа в прав текст. Не че и него ще разберат, ама е по-ясно изречено. А да те питам, Соу, ти защо не участва в проекта "Свободни поети" след като си безспорно свободна, и си безспорен поет. Ще ми отговориш ли честно? Ама съвсем честно.

 

5. sowhat - ми защото съм свободна, веско
12:11

и защото на мен ми е ясно, че не съм пъпа на света .
иначе

Алстън Чейс- казва: „когато търсенето на истината се обърка с политическата идеология, стремежът към познание се превръща в стремеж към власт“.

и още една мъдра мисла -
има три вида хора - част от проблема, част от решението, и част от пейзажа :))


никога не съм била част от пейзажа веско.

 

6. veselinvalev - sowhat
12:21

Това е истината, Соу. Свободните са вън от "Свободните поети". И това ако не е парадокс. Конформизмът има различни измерения. Как да му го кажа на Качаклиев, че той се опитва да създава общество от конформисти. А това е в разрез с понятието "свобода". Качаклиев, на теб ти трябват поети-роби, не свободни хора. За да обслужат политическите ти амбиции. Както на политиците им трябват избиратели които да им създадат статус "народен представител". Качаклиев, ти искаш да си представител, да имаш статус "избраник на свободните поети". Без ти самият да разбираш нищо от поезия, от литература. Без дори да си ги чел. И тези липси ти няма как да скриеш. Защото те са в езика ти. Липсите. Пред робите-поети общите ти глупости и дрън-дрън-лафове минават, но пред наистина свободните поети - няма как да стане. Там можеш само да предизвикаш насмешка и презрение с напористата си глупост. Това е.
Добре ли го казах, Соу?

 

7. sowhat - каза го честно веско
12:23

а няма по голяма сила от онази -да си себе си и честен пред себе си .

а баща ми лека му пръст , ме научи - че човек дъще, за едното си име и чест живее.

 

8. ianchefff - какво си се впрегнал толкова. . . ...
12:23

veselinvalev написа:

ianchefff написа:

какво си се впрегнал толкова...
:)Аз съм такъв, впрягам се. Специално съм се подготвял за впрегаемостта си. И ми харесва свободата да си се впрягам на воля и да си тегля каруцата, без някой да ме пита "какво си се впрегнал толкова...". Мъкна си пясък, приятелю, от Тунджа. Щото правя от него стихове. А без материал не става нищо.Прав си, че без материал не става.
Получава се само подобие.
Но, в днешно време подобията са на почит и във възход. Затова те питах защо се впрягаш толкова. Понеже аз просто се забавлявам.
Знам, че е сеирджийско, но не ми пука.
Поздрави.

 

9. allbi - знаеш ли
12:45

най-гадно е за хора като мен - бъкани с комплекси като се подведат и повярват, че са свобидни и че римушките им са поезия ....
после си е болезнено, вервай ми
но лично за себи си си изясних доста неща и това ми остана кяр от тая загуба :)))

п.п добре че не научиха лелите и стринките иначе можеше и фамилен позор да ме гони ;)

 

10. veselinvalev - allbi
12:53

Ей, allbi, ти си готина. И стихчетата ти са готини. Трябва да ги покажеш на стринките. Те ще се зарадват със сигурност. Виж аз как им се радвам.

 

11. sowhat - албена
12:55

всички имат комплекси.
друг е въпроса как си ги избиват и кой плаща цената.
питам се , ето казваш -имам комплекси. като свободно поет, нямаш ли ?

:))

аз се радвам че си себе си. и че не го криеш. а кой кво пише или брише - дреме ми

 

12. allbi - тц :)
13:08

мойте стринки няма да се зарадват, вервайте ми ;)

абе не ща да знам
просто ме накарахте още да се поразмисля над
тая пуста поетична свобода :))
знаете ли много свободно си римувам и сами си ми се подреждат ...
обаче не винаги дори аз си ги разбирам и не мога свободно да пльосна всичко сътворено...

и най-лесно е мъйтап да става да го подкараме на шега и да си разтоварваме...
земем ли се на сериозно може да стане трагично

 

13. vanya70 - Дано те разбере...
13:09

Мисля си, че Качаклиев не ме разбра, макар че доста неща се опитах да кажа и в коментари и в ЛС и в един своеобразен диалог от коментари тук:

http://pegas08.blog.bg/izkustvo/2009/08/16/nedelen-humor-vsichko-mi-e-nared.381096

Може би, защото не съм от "близкото обкръжение", нито от очерталия се вече "приятелски кръг", до който вероятно ти самия си по-близо... И пак ти пожелавам:
Дано те разбере...!


ПП. Добавям само още нещо - за Качаклиев... С "приятелски кръг" и "Аз реших!" гражданско общество не се създава..., но може и да греша... ;)

 

 

14. ianchefff - веско,
13:11

според този пост на ka4ak ще помагаш за списанието "Свободни поети в blog.bg" или там както ще се казва...

http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/09/20/obeshtal-sym-da-pisha-za-
spisanieto-veselinvalev-i-negoviiat.401069

А пък днес вадиш камъни от Тунджа и недоволстваш. Не че е лошо де, винаги трябва да има недоволство.
Но някак ми се губи нишката.
Или двамата играете някаква игричка или е нещо друго, или е нещо 3-то или 4-то...
:)

P.S. Или е някой друг veselinvalev...

 

15. veselinvalev - allbi
13:34

Темата защо ние пишем пуезии-муезии, както някой ще рекат, всъщност сега не я нищим дълбоко и аналитично. Щом пишем тук, значи в някаква степен сме свободни. Темата е друга. За използването на поетите. На думите им. Защото те имат способността да акумулират и излъчват енергия. Някои от тях и смучат енергия. Зависи от човека написал думите. Щом си тук allbi, всичко е наред. Важното е творческия процес да не спира. Защото имаме нужда.

 

16. veselinvalev - vanya70
13:48

vanya70 написа:

Мисля си, че Качаклиев не ме разбра, макар че доста неща се опитах да кажа и в коментари и в ЛС и в един своеобразен диалог от коментари тук:

http://pegas08.blog.bg/izkustvo/2009/08/16/nedelen-humor-vsichko-mi-e-nared.381096

Може би, защото не съм от "близкото обкръжение", нито от очерталия се вече "приятелски кръг", до който вероятно ти самия си по-близо... И пак ти пожелавам:
Дано те разбере...!


ПП. Добавям само още нещо - за Качаклиев... С "приятелски кръг" и "Аз реших!" гражданско общество не се създава..., но може и да греша... ;)Аз съм фен на само на един кръг. Той е в последния стих на "РАДОСТЕН МОНОЛОГ" на Александър Вутимски - и гласи:
"Не съм затворен кръг."

http://www.svobodata.com/page.php?pid=291&rid=60
На поетите като теб ще отговарям подобаващо и със стихове даже...

А за затворените кръгове ще говоря вече едно към едно на разговорен простонародно-популярен български, за да ме разбират. Макар че и тогава не е сигурно, че... Защото егото, злобата и отмъстетелността обикновено вземат връх и се казва: "Ей сега на тоз му ебахме мамата."
Ама аз съм свикнал. Пък и виждам, че не съм сам. Което ме радва много. Благодаря ти, vanya70.

 

17. veselinvalev - ianchefff
14:17

ianchefff написа:

според този пост на ka4ak ще помагаш за списанието "Свободни поети в blog.bg" или там както ще се казва...

http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/09/20/obeshtal-sym-da-pisha-za-
spisanieto-veselinvalev-i-negoviiat.401069

А пък днес вадиш камъни от Тунджа и недоволстваш. Не че е лошо де, винаги трябва да има недоволство.
Но някак ми се губи нишката.
Или двамата играете някаква игричка или е нещо друго, или е нещо 3-то или 4-то...
:)

P.S. Или е някой друг veselinvalev...Ето ти линк:
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/08/01/eksperiment-samo-teksta-si-e-moi-stava-li-za-neshto-tova.373008

Ако искаш проследи за какво става дума в него, за какво са там диалозите за да добиеш представа за контекста на разговорите.

Ето част от тях в която става въпрос за картините на Величко Николов. Просто е реплика към корицата на неговото "устремено ято" в "Свободни поети":

118. ka4ak - veselinvalev -Весо,благодаря ти,дано и ти да си вникнал,защо е "Книга"а не стихосбирка!
04.08 09:28
И защо са " Свободни поети" и защо е тази корица с птичето ято устремено към висините!!!Не случайно и поезията е FREE и винаги съм я оприличавал със свободата!
Това че бях допуснат в изумрудения Храм и мен ме кефи!!!
А аз съм си ухилен и се радвам,че сме заедно!!!
цитирай

119. veselinvalev - ka4ak - За ухилените магарета
04.08 10:43
Откога съм се заканил да и изпраскам една рецензия на "Свободни поети в blog.bg" (че специално ходих да я посрещам по зов на mamas при пристигането и досами ямболската баня (любимата на tili )), па и да споделя защо не съм вътре, ама... Август, жега, жилищни ремонти, пък и прелъстен от топлите ласки на Тунджа... Ама аз заканите рано или късно си ги изпълнявам.
Ето ти един линк за още едно птиче ято:
http://liternet.bg/gallery/vnikolov/ustrem.html
на моя приятел Величко Николов.
http://liternet.bg/gallery/vnikolov/index.html
А пък че сме заедно - те краставите магарета рано или късно се подушват. През девет FREE в десето.
И са много ухилени поради крастата си, Качак.
цитирай

Редактирай | Изтрий
120. ka4ak - veselinvalev -Весо,аз съм си оптимист и виждам,че все пак има разрушаване на една рамка,което си е направо супер!
04.08 11:12
Благодаря ти за адреса,тамън ще може и от там да тафна нещо!!!А за крастата,може понякога и да е полезна,другарю Вълев!!!:)))

Човекът иска да си тафне. Ама аз само съм му показал картината. Да я види. Не съм му казал: "Качак, кради!". Аз дори не съм сигурен, че той е разбрал идеята на картината на Величко Николов. Тя е точно обратното на ятото в "Свободните поети." Че всъщност свободата е относително понятие. Даже много относително.

Ама човекът иска да "тафне" - за него изкуството е нещо, което "се тафва". За да се използва. То и това е философията на политика по принцип. Той не разбира, но тафва, за всеки случай. Да си е негово. Щом са му го показали, значи вече е негово.

По същия начин той е "тафнал" и мен. И моите думи, в посочения линк. Аз никъде не съм дал съгласие за участие в някакво списание. Както и бях заявил преди това, че не искам да участвам в "Свободни поети - поезията моя живот" и не участвах, защото си имам собствена философия за мястото и функциите на творчеството си. И затова, че се почувствах използван в посочения от теб пост на ka4ak. Щото съм му показал сайт с творчеството на Величко Николов. Интелигентният човек, щеше да разбере намека, философския и художествен подтекст, но тъй като Качаклиев няма необходимата чувствителност и интелигентност, той си мисли, че това е далавера да правим. А аз не съм му предлагал нищо подобно в горния разговор. Та ти си направи сам вече изводите и за кой Веселин Вълев става дума. Или за кой Качаклиев вече става дума.
Щял да участва в списанието си "със творчеството на Величко Николов". Ами то това като как да го определиш. То си е патология някаква. Приемаща за нормално краденето. Не знам, ти ако откриваш някаква смешка в горното му заявление, аз не мога да открия смешка и да се засмея. Става ми даже страшно. Че краденето може да е нещо нормално и безобидно.

 

18. tili - Прост въпрос -
15:13

искано ли е съгласието на Величко Николов, според закона за авторското право? Ако да - няма проблем, ако не - тогава има!
А за ямболския авангардизъм и анархизъм се знае от тези, които се интересуват. Жорж Папазов - велик, световен и безсрамно оплют от Богомил Райнов. Защото Папазов е бил свободен артист и кой знае как нашият естет му е завиждал в Париж за световната слава.
Прав си, Веско - казах му на ка4ак, че около него се навъртат и му пишат по 200 коментара с надеждата за някаква аванта, но той твърдо вярва, че гради гражданско общество от "свободно поети" по този начин.Ми постави се на мястото на някоя пуетеса от нам-си-къде, която ще се види напечатана черно на бяло и ще подарява книжки с автографи. То си е като чалга като reality show - всички се натискат за 5 минути слава, с цената на всичко май!

А ямболската баня си я обичам аз и други неща ямболски - също. Само шкембе чорба ям в Сливен - за равновесие един вид ;-)))

 

19. veselinvalev - tili
15:51

Ами не вярвам, tili, Величко да е питан. Самият аз с Величко не съм говорил от има-няма година-две. Така че, през мен разговор не е възможно да е ставал. Ако Качака го е намерил него сам и е говорил с него - не го е упоменал този факт, а ползва за параван моето име, щото съм му показал сайт на Величко. Ами аз и на теб съм показвал същия сайт, ама ти не си тръгнала да се правиш на гениална с чужди творби.
Благодаря ти много за откровеното мнение за фактологиите около оплюването от Богомил Райнов на наистина световното ямболско име Жорж Папазов. Ама ако е бил тук вместо в Париж, са щели да го унищожат както Гео Милев и десетки и стотици други. Защото тук си мислят, че блатото е свобода. И крякането в него е изкуство. Само да му сложим надпис. "Това е блато на свободните жаби" и всичко ще е наред. Ама няма как да е наред. Щото табелата и лозунга не могат да променят същността. Същността се променя от личности, които сами са се променили и са надскочили крякането и крякането си. С труд и талант. И с вътрешна свобода. Не с нагаждачество и конформизъм. Такива аз видях много - тътрузиха ги по четения, раздаваха им награди, сега се чудят къде да се скрият, защото няма какво да кажат нито на обществото, нито на отделната личност. Те само крадоха под прикритието на "интелектуалци" и "културтрегери". Има ги във всяка община, във всеки град, в БАН, МАН, по фондации, манифестации, в университети и редакции. Хиляди знайни и незнайни жаби хранени-недохранени в блатото. Да крякат в синхрон. Със свободата. По-рано социалистическата свобода, сега криминално-мафиотската свобода. Сега и като "свободни поети". Ей тук пак трябваше да изпсувам, ама ще се въздържа този път.
А пък като дойдеш къмто ямболската баня - този път може да ядем тук шкембе чорбата, а пък в Сливен милинките. За разнообразие.

 

20. ianchefff - то
15:53

целият "текст без думи" е с картини на В. Николов сякаш.
А скоро имаше протести срещу Патрашкова, дето гепнала картина от блога. Шантава работа.
Краденето никога не е нормално и безобидно, Веско.
Аз самият съм много учвствителен на тази тема, но понеже борба с вятърни мелници, гледам да се забавлявам, доколкото мога.
Мнозина смятат писането, рисуването и т.н. за нещо изключително лесно и по никакъв начин несвързващо се с работа, задължения и права. В смисъл, авторски. За някои е лесно, за други е много трудно, кой колкото може.
Въпросът е принципен.
Сещам се за онзи, не помня кой го беше описвал, дето искал да работи диригент, това с пръчката, че било най-лесно...

 

21. ianchefff - забавното в
16:03

"текстът без думи" на ка4ак е че и подредбата на картините в поста му е абсолютно същата, каквато е подредбата на картините в сайта на В. Николов...

 

22. ka4ak - Здравей Весо!Здравейте приятели!
16:03

Преди съвсем да сте ме разпердушинили,ще Ви кажа че сте на дълбоко погрешна следа!Явно ще трябва да обяснявам всяко мое действие!Тъй като последните коментари са за картините на Величко Николов в моя пост,Весо какво разбра от това че съм ги пуснал?

 

23. veselinvalev - ianchefff
16:08

Той афоризма за диригента е, че от всяко дърво свирка не става, ама от всяко дърво става диригентска палка.
Макар че, под "диригент" в този афоризъм по принцип се подразбира "началник". Ама Херберт Фон Караян го знаят из целия свят, и то доста време след смъртта му вече. Щото и за диригентството се иска много талант и работа. За истинскто диригентство. Като за всяко истинско нещо.

 

24. veselinvalev - ka4ak
16:20

ka4ak написа:

Преди съвсем да сте ме разпердушинили,ще Ви кажа че сте на дълбоко погрешна следа!Явно ще трябва да обяснявам всяко мое действие!Тъй като последните коментари са за картините на Величко Николов в моя пост,Весо какво разбра от това че съм ги пуснал?Освен за картини и за други неща става тука дума, Качак, по добре ги прочети внимателно и помисли добре върху тях. Не са писани за слава, за бизнес или за забавление. Не са писани и за да бъдеш унижен. Изстрадани са. Затова съм ги написал. Веднъж ти бях отговорил за накривените калпаци, за дупките и за мечките. Литературата не е безопасно място. Има в нея и мечки стръвници. Които не всеки може да улови живи. Иначе на трупове всякакви сме се нагледали. Гледаме ги всяка вечер по новините и в екшъните след новините. Човещината е трудно и сложно измерение в съвременния свят. Аз търся нея и в улавянето на мечките стръвници и в улавянето на думите с които изграждаме цялата гора. За да не опошляваме и думата "свобода".

 

25. vanya70 - Явно ще трябва да обяснявам всяко ...
16:27

ka4ak написа:

Явно ще трябва да обяснявам всяко мое действие!Качаклиев, от доста време много въпроси ти зададох. Не ми отговори достатъчно ясно... Очаквай скоро един специален въпросник, който подготвям за теб - надявам се да успееш да отговориш разбираемо за хора като мен - от провинцията, пък и "жена" ... !

 

26. mamas - Или съм много наивна,
24.09 16:32

или съвсем затъпяла... така и не разбрах каква е тази борба, защо и между кого се води.
Излиза, че трябва да се срамувам заради участието си в тази книга, а защо - не ми е ясно. Сигурна съм, че е така за повечето автори, включени в нея.

 

27. ka4ak - След 15 минути се включвам,активно,защото ще трябва много да пиша!
24.09 16:39

Основното е че ти написа този пост,което ще ми даде възможността,да обясня всичко от-до!И без това бях решил да почна директно да пиша,защото иначе явно не се разбира и си пиша за единици!

 

28. veselinvalev - mamas
24.09 16:40

Славче, сега ще отида за риба на Тунджа, че ми бръмна главата от сутринта да пиша по въпроса. А пък ти прочети пак. Не трябва да се срамуваш от нищо. Нищо лошо не си направила. Ще пием кафе на ямболската баня, щото на Тилито и е любима и е свързана с "ямболското щракане на идеи".

 

29. veselinvalev - ka4ak
24.09 16:45

ka4ak написа:

След 15 минути се включвам активно, защото ще трябва много да пиша!Основното е че ти написа този пост,което ще ми даде възможността,да обясня всичко от-до!И без това бях решил да почна директно да пиша,защото иначе явно не се разбира и си пиша за единици!Няма нужда да бързаш, Качак, обмисли внимателно това, което ще напишеш. И аз ще отида да си проветря главата и да си поговоря с тръстиките около Тунджа. Може и малко рибка даже да си уловя.

 

30. flyco - !
24.09 16:50

Поздравления за поста veselinvalev! Приветствам искреността в думите ти и моралът зад тях. Това е много задължаващ пост, но имам чувството, че въобще не ти тежи да "носиш". Знаеш, че животът е хлъзгав и много си падал, онзи пясък /истинският/ сигурно ти помага да ставаш и да пишеш по този начин. Някой мазен адвокат вероятно ще те обори, но това за мен няма смисъл. Важни са устоите, а не конюнктурата. Много бих искал да прочета нещо толкова ангажиращо и от janchefff, но всеки сам решава, за него съм сигурен, че може да го напише.

 

31. ianchefff - flyco,
24.09 16:58

потърси в блога ми и ще намериш.
;)

 

32. ka4ak - Да почвам по ред! “СВОБОДНИ ПОЕТИ” -
24.09 17:39

Свободен поет!Обяснявам какво разбирам и усещам в това!Поетът за мен е човек със свободна мисъл и душа,който може да облече в думи чуствата и усещанията,които всеки човек усеща,но не може да ги сподели с другите,така както поета!За това има вечни поети които ние непрекъснато цитираме!За това най-силните чуства които всеки от нас е изпитвал в страшно много моменти,за да ги изразим най-пълно и подходящо сме намирали спасение в поезията!От тука е моето разбиране,че Свободата най-лесно се оприличава с поезията/която за мен е флагмана на изкуствата/защото диалога с другия,най -лесно и разбираемо се осъществява чрез словото,защото е разбираемо!Не подценявам другите изкуства,но повтарям,диалога най-лесно се осъществява със словото!Всеки е преминал през такива моменти и за това свързвам Свободата с поезията!Тука стана ли ясно или трябва да продължа да обяснявам?

 

33. lidis - Браво ! Написал си го меко и нежно !
24.09 17:51

Освен ,че не разбират от свобода ,парадират със схващанията си на насилие и расизъм .Което е ужасно и гнусно ! За подкрепа на думите ми вижте изказванията на организаторката ЗАХОВА и личните и претенции аз да не участвам в стихосбирката и начина по който ме отстрани с обиди ,оплюване и насилие !! Както и вижте мълчанието на "агнетата" и "свободните" по въпроса ! Та тук mamas да ти кажа ,че нямаш срам ,а само мерак да тъпчеш другите за собствена слава ,без да преценяваш .Само и само да се нагодиш ! Ти ,която от политически причини и селски манталитет отхвърли предложението ми за корица с лъв ,защото е много атакиско и разбира се ,защото приятелите ти издатели искаха така ! Ти която с наглост продължаваш да ме парираш , с което доставяш удоволствие на дружинката си безчестници свикнали с налагане и насилие ! Ами защо не кръстихте тази стихосбирка ваша ,като стихосбирка на качак и приятели ,ами мешате блогарите и даже ги подигравате с името свободни ??? Срамувам се от стихосбирката и не я окачествявам ,като свободна , нито пък поетите взели участие в нея .Да не говорим за корицата и оформлението ! Получи се издевателство ,налагане волята на шефове и расизъм към българите живеещи в чужбина в мое лице ! Наглост , расизъм и гавра със свободата ,това олицетворява тази стихосбирка !
Поздрав за поста ! Има още много подробности ,които лъхат от "свободата" на творците в нея !

 

34. bratignat - Армейските структури са нещо полезно,
24.09 18:29

но нямат място в сферата на изкуството. То винаги ще носи в себе си доза хаос. За инициативата разбирам от този пост, но самото й име звучи невероятно претенциозно. По-подходящо име за проекта е "Амбициозни, като кариес" (всички права на израза запазени за мен йо-хо-хо).

 

35. ka4ak - Продължавам с обяснението!Както знаете съм се посветил в борбата с наркотиците!
24.09 18:34

Бях лично засегнат с което не се гордея!В моето ограмотяване и борба да спася синът си,видях и се уверих,че няма категория или група от хора,които да са защитени от този смъртоносен бич за човечеството!Установих,че всяко същество което има чуства е подвластно на наркотика и за това спрях да деля хората на категории,защото няма богати и бедни,учени или неуки,бяли или черни и т.н.Точно по този начин подходих и към моето присъствие в блог пространството,а съответно това е било определящо и към отношението ми към Вас!Винаги съм смятал и продължавам да го вярвам,че независимо от нашите личностни качества и разбирания,можем чрез диалог да постигнем разбирателство!В дебата за Книгата зададох един въпрос:

129. ka4ak - Благодаря Ви приятели,днес получих 5000 глас на одобрение!
27.05 17:39 Ще Ви задам един въпрос с повишена трудност!
Как да направим така че нашата книга да носи посланието към Бъдещето!
Поезията,този флагман на изкуствата е синоним на свободата на мисълта и свободния дух на човека!Може ли наред с гениите на поезията,обикновенния простосмъртен да полети с
безграничните и да изпита радостта от свободата и че може да лети и имаме ли право да не му помогнем в полета или ще му кажем ти си сакат ти си инвалид ти си различен ти нямаш право на живот!Ако по една случайност го оставиме жив,мястото ти е в гетото и а си посмял да мечтаеш,ще бъдеш ликвидиран!

погледнете го и после ще продължа

 

36. lidis - do ka4ak
24.09 19:06

Mисля ,колко наглост има в думите ти ,след като ме отстранихте така вероломно и показахте съшността си на дребни душици ,които наизуст говорят за свободата ,а действат според собствените си апетити с насилие и обиди !

 

37. анонимен - Ludis е психично болна
24.09 19:29

Ludis в лудницата

 

38. lovehunter - Засега
24.09 19:29

получаваш само моята покрепа, Вълев! Нямам време в момента, но после ще се върна да пиша по въпроса - той е много интересен и важен.

 

39. ka4ak - lidis -Казал съм ти много пъти и пак ще ти го повторя!
24.09 19:34

Стиховете ти бяха от друга дата!В неделя на 10.05 в 17.00часът,приключи набирането на стихове!Пуснах поне 100 поста,които триех след като се превъртят,като нови!

 

40. vanya70 - Първи въпрос от мен:
24.09 19:38

ka4ak написа:

В неделя на 10.05 в 17.00часът,приключи набирането на стихове!Пуснах поне 100 поста,които триех след като се превъртят,като нови!Можеш ли веднага с чиста съвест да гарантираш, че за всички стихове, публикувани в "Книгата" е спазено това правило - от началната дата на "конкурса" до 10.05?

ПП. И защо се правиш, че не разбираш за какво говори Лидис в случая?

 

 

41. ka4ak - Ваня всичко ще разкажа бъди спокойна!
24.09 19:50

Това което стана с Книгата бях обещал да го напиша в Списанието,но Весо ми помага в случая,за да мога да обясня всичко!Аз просто бях парите от Европа и за да не пропаднат,поех всичко върху себе си и Книгата излезе!А сега ще я разфасоваме,пък може и да Ви просветне!

 

42. vanya70 - 41. ka4ak :)
24.09 19:57

Просто помагам за изясняване на малко подробности за тези, които сега разбират за идеята и нейното трансформирано "реализиране" ;)

Но ще те "послушам" и спокойно ще изчакам с останалите си въпроси :)

 

43. valsodar - Хубаво е, когато се казват прямо ...
24.09 20:03

Хубаво е, когато се казват прямо нещата, друг е въпросът кой как си ги тълкува :)))

Уважавам хората с открита и честна към съвеста си позиция! :)

 

44. lidis - качак
24.09 20:04

Не го осуквай и кажи на злика и захова да не пишат анонимни глупости в този пост !Всички видяхме кой е луд и кой изяде баницата Говорим не за дати в конкурс ,какъвто конкурс нямаше ,тъй както и нямаше гласуване , а за налагане мнението с грубост на организаторите ,Захова и нейната секта ,батета и каки която ме отстрани и нейните думи седят още написани в поста ти ! Спомни си и бъде един път поне честен !

 

45. rosepearl - Добър вечер на всички ,
24.09 20:25

от това, което успях да прочета по темата из блога, а то не е много, мога само да кажа, че никой свободен човек не би трябвало така агресивно да защитава своята кауза..Това повече прилича на диктатура, отколкото на свобода..( не ми се иска да употребя думата сЛободия...).Това,което се случва в момента, Страшния съд ли е ?...Има ли инициатива за нас българите, която да може да ни сближи или да укроти онова дяволче в нас, което е склонно винаги да критикува или да съди ?...Май няма !..Жалко...Мисля, че би трябвало всеки да има право да изкаже мнение, без да се страхува, че ще бъде разпнат...уви "ШОУТО" в момента върви, воаьорите са притихнали , на "лични" прелитат “пощенски гълъби”...И какъв е резултатът....Може би се изказвам за нещата прибързано, защото не съм запозната с подробностите, може да съм по-емоционална, може и да съжаля, че го правя, но не мисля, че това трябва да бъде тонът в едно цивилизовано общество, каквото имаме претенции да сме.
На домакина на блога, когото не познавам "лично", благодаря за гостоприемството, но не ми беше уютно.Съжалявам.
P.S. За да не бъда обвинена в пристрастие, не познавам и ка4ак.
Всъщност... не познавам никого от този блог.
( камо ли групичките ).

 

46. ka4ak - това написах на нашият кандидат за кмет на София teodordetchev
24.09 21:06

Знам,че на този етап това е нереалистично и утопично начинание,но едно от нещата за които и аз започнах да пиша в блог.бг е сигурността ми,че това ще е пространство,което ще определя политиката и общественият живот в страната и до десет години изборите и решенията ще се решават в нета!Добре е да се стартират и подкрепят такива инициативи,за да може в движение да се учим и използваме неподозираната сила /виртуала избра Обама за президент/и възможностти на колективния ум ,за да може това да стане реалност!

Точно за това започнах февруари в Блог.бг,защото се убедих,че по моя начин в борба с цялото общество и държава,не постигам успех и хората не могат да си обяснят,каква напаст са наркотиците и как ерозират нашето бъдеще!Опита който имах от този сблъсък със неразбирането,ме накара да проумея,че без силно гражданско общество,ние сме нищо и не може да се защитим,ако не приемаме потъпкването на правата на всеки един от нас,като потъпкване на нашите собственни права и всяко премълчаване в един момент ще се обърне към теб и ти ще бъдеш онеправданият!Това разбиране се затвърди в мен през 2001 година,когато след като се преборих за подкрепа от властта и започнах да правя концерти в НДК зала 1,които се предаваха по БНТ и бяха посветени на борбата с дрогата,когато поисках всички изкуства да бъдат включени,а Слави и Камен да са водещи/тогава те не можеха да се дишат/тотално бях отсвирен,както и сега с тоя пост!Явно не сме готови да се обединим,независимо от различията си,срещу едно зло и това да ни прави по добри,готови да помогнат на другия!Може да погледнете всичките ми постове!Никъде не съм трил и може спокойно да ги четете!За това винаги казвам че написаното остава!След малко ще пиша и за кухнята на Книгата и какви kомпромиси направих със себе си,за да може тази Книга да говори и Кич ли е това за кладата на инквизицията или е Джордано Бруно,който вече го опростиха и по погрешка е изгорял!

 

47. flyco - Re: 45.
24.09 21:16

"Има ли инициатива за нас българите, която може да ни сближи" има: териториалната цялост на България, но това е друга тема.
Всеки е свободен да реагира така както чувства, за правилно или така както се е съгласил пред някого да реагира - въпрос на свобода и зависимост. Лично аз подкрепям тезата на Веселин, защото зад думите му е свободата, не зависимостта, не борбата с нещо, за нещо, в името на нещо, а самата свобода. Това се среща много рядко днес.

 

48. ka4ak - Смятам че и това може да Ви помогне за да ме разберете!Това е от поста ми за Конституцията!
24.09 21:21

151. ka4ak - няма да изтрия нищо,ще отговоря на всички!
12.05 20:04 сега смятам,че мога да направя нещо за блога и да помогна на хората да се освободят и да повярват в себе си!Знаех че се страхуват от свободата,ама чак пък толкоз!Като продължаваме да се страхуваме от свободата,няма вариант да станем повече от полицаите,пред Народното Събрание!А за конституция,не трябва и да си го помисляме!

 

49. rosepearl - @47
24.09 21:28

В спор няма да вляза.Само припомням мотото на блога ти, flyco

"....За мен най-лошото в България е чудесното наслаждение, което тук имат хората да се преследват и прецакват един друг и да развалят един другиму работата..." К. Иречек

Благодаря за предоставената възможност да си "почешем езиците" ( разбирай - всеки да защитава собственита си позиция ).Няма да го сторя. Не мисля, че това е начинът. Въпрос на свобода на личен избор, нали ?
Приятна вечер на всички.

 

50. ploudinperper - Има истина в мотивацията и на двамата: Вълев и Качаклиев .
24.09 22:00

Вълев е изнервен, че ка4ак е ползвал нещо от блог, който му бил посочил - може и да е прав. Не е фатално - поправимо е. За позицията му, че идеята свободните поети е опорочена ще попитам само: кой от включените е бил насилван по някакъв начин? Ако има такъв - да каже тук.Всеки каквото е предложил - е публикувано. Друг е въпросът, че конфликта с един класически клиничен случай на заяждане и блондинска простотия попречи да се говори за истинските проблеми на една такава книга - чието нерешаване кара Вълев да говори за кич. Не книгата "Свобондните поети ..." не е кич - та просто е един механичен сбор от несъвместими неща, без концепция, без идея. Но ка4ак, когато говори за свободни поети - има предвид поетите, че са носители на свободата - това е, което той има предвид. Останалото е работа на редактора, които просто събра и постави в определен порядък стихотворениета.
Няма да говорим за качеството на поетичния продукт, никой не е целял това, а и дали е можоел при тези условия да направи нещо. Всеки, отвсякъде пращаше линкове и толкова. Не е грешен ка4ак. Следих проблема, но никой не си направи труда да въведе елементарен ред. Чуха се няколко откъслечни гласа - без да ги имат предвид и ги забравиха.
Затова и не се получи нищо повече от механичен сбор... Вълев - оцени по достойнство нещата - емоцията те е подпалила.Къде ка4ак прави намек за политически камшик.Гражданското общество е този камшик и той не е политика - а използване на умът и идеите на мислещите за нещо градивно и позитивно.
Безспорно от гледна точка на Вълев нещата са прави - поетът е винаги свободен - в противен случай не би бил поет. Това обаче не ти дава право да омаловажаваш дори и най-лошите стихове в тази книга - те не са самоцелни - както ти твърдиш.
Не унижавай хората, които вкараха свои стихотворения в тази книга. Въпроса за изсичането на гората го оставям за пропаганда на Зелената партия.
Емоциите са контрапродуктивни.Не бива така...Ти не си такъв, това което показваш го издава...Дано си хванал рибата!

 

51. palisandar - Отсякох сухия клон. Дървото оцеля. ...
24.09 22:06

Отсякох сухия клон.
Дървото оцеля.
С хранилката за синигери.

 

52. elineli - Когато си роден птица
24.09 22:14

няма нужда някой да ти казва ,че имаш крила.Нито да те учи с всички средства да летиш в ято по определен маршрут.Поезия е,когато си кажеш-ето това исках да чуя,или пък се възхитиш-ето така не мога.Това е индивидуалност.Различното от теб.

--------------------------------
Сандри ,обичам ти влитанията :)))

 

53. veselinvalev - Благодаря ви, че се включихте в р...
24.09 22:18

Благодаря ви, че се включихте в разговора. Ще ви отговоря утре. Все пак трябва да имаме и хигиена на съня. Пиша от сутринта по темата и се чувствам изморен. За сега лека нощ на всички.

 

54. sowhat - ели е абсолютно права
24.09 22:20

и изчерпателна.
до категоричност.

никога не съм разбирала кому са нужни рамките и етикетите.
освен в бакалниците.
а поезията , да ме прощавате не се пише и продава ангрос.

може би затова никога не съм се наричала поет. първо съм човек.
надявам се свободен, от условности.

 

55. lovehunter - !!!
24.09 22:52

Всичко това го пиша, не защото те познавам и имаш нужда от подкрепа на приятел, не! А защото е истина и ти имаше смелостта да го кажеш!

Всичко, което си писал, Веско, като позиция и смислоозначаване в постинга ти, е чистата истина – изстрадана, осмислена, научена и генерирана като познание концепция за литературните процеси и субекти. Само от тази камбанария може да се дават мнения за случването в литературното пространство, тоест, всеки говори за нещата, които разбира и не е лаик по темата.
Това е много важен принцип! Може би, най-важният, щом става въпрос за сложна материя като изкуствата!
Когато лаици и аматьори навлязат в територията на литературата, се генерира комерсиализъм – серийният убиец на всяко изкуство! И трябва да имаме здрави дупета, за да се изправим и наречем нещата с истинските им имена. Ти си го направил в този пост, за което те поздравявам! За принципната позиция, за висотата, от която го правиш и че не те интересува на кого ще се харесаш! Идеята на блогърското пространство е такава и никаква друга – всякакви групички и лакеи да отиват на майната си! Не съм сигурен даже, че това, което си написал, ще бъде на 100% разбрано от всички, не че е задължително!
„Свободата,Санчо, се крепи на острието на копието!”
Това не са празни думи и твоето копие удари право в целта. Една кауза се защитава по този начин и аз знам, че си искрен, без задни мисли, както пишат в някои коментари. Изкукуството винаги е имало нужда от своите идеолози и защитници от бездарието и посегателството на мръсни ръце. Не само К. Кръстев, но и много други примери има в нашата литературна история (д-р Кръстев, Вл. Василев), когато хора, разбиращи литературните процеси и субекти, са заемали позиции, подобни на твоите... и нещата са се получавали, и е имало стойностна българска литература... и са изписали златни букви по стените на храма на литературната теория и практика.
Така че, евала за позицията, зад която заставаш!
Аз заставам също зад нея!
И Бог да пази България, Вълев, от тъмни балкански субекти! Онези същите, които убиха Стамболов, които прогониха Батенберг, които задават въпроса: кой е Симеон Радев, кой е Николай Райнов, какво е „Везни” и „Златорог”............................................
..................................................................................................................................................

КЪМ МОИТЕ ЧИТАТЕЛИ

Очите ми са облачни
защото няма как да изрека
разстоянието между нас
и думите увисват
на бесилото на погледи очудени
пързалящи се погледи
по това което казвам
но мъртва мисъл
се стича по значенията

Няма как
да поръся манджите ви с истини
да ги излапате набързо
и да помъдреете
Да изчукате набързо Гьоте
и станете съавтори на „Фауст”
Няма как

Вгледайте се в мен внимателно
и когато се разкалят
очите ви от взиране
може да ме проумеете

Р. Борисов


Поздрави, Вълев!

 

56. zlika - Аз съм свободен поет!
24.09 23:08

Нещо против?

8==o

\m/
//

 

57. bogoizbrania - Ама че прост пост
24.09 23:13

Но поне това дружество за борба с поетите ми хареса, не е зле да се направи и тук едно такова.

 

58. ka4ak - Щях да пиша за кухнята на Книгата/ще го напиша и това/но първо ще отговоря на поста и коментарите!
24.09 23:30

Виждам тотално неразбиране на Книгата и корифеите явно трябва да разберат за какво не съм спрял парите от Европа,а по нашенски съм ги изхарчил и за огромно тяхно съжаление Книгата я има,а не е химера както повечето наши начинания!Дразнещо е защото може и да се пипне и да се види и да се разгледа и да се прочете,а недай си Боже и да се разбере!Въпроса с повишена трудност,явно не може даже да се разбере,та камо ли да му се отговори!За това ще карам по ред!Първо поста и след това коментарите!А през това време четете в блога ми!Последния ми пост с картините си е там и него ще го обясня,а преди това се тренирайте,може и да разберете какво казвам в него!

 

59. kentoff - Къди го е казал това ка4ак?
00:32

"И ако не участваш в сборника и списанието, значи си “несвободен поет”, или писател, или какъвто и да е там някакъв “несвободен творец”. Жалко е, че самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен - водени от собствените си политически амбиции и със съответните на амбициите дивиденти, та правят жалък опит да налагат хрумките си оформени като “проекти” в областта на изкуството - без да разбират същността на изкуството, процесите му. "

- Къде го е казал това?

Това е плод на мисленето ти,veselinvalev, а не заявена позиция или реалност.

"...самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен " - някъде има ли го казано в блога на ка4ак? Пак реминисценции на мислите ти.


"И да делиш личностите-творци в блоговото пространство на “свободни” и “несвободни” според собствените си амбиции е отвратително." - посочи къде ги е сортирал по начина, за който говориш. Отново твоите преценки...


Излиза, че съдиш човека за неща, които той никъде, никому не е казал или написал. На това какво определение ще дадеш? На този твой похват.


Не съм адвокат на ка4ак, нито негов фен - но нещата трябва да се казват с истинските им имена,
а не с вариации върху поетични емоции.

Поздрав!

А приятелят ти lovehunter го обвинява в комерсиалност, ти също - къде го прозряхте или видяхте това?

Смешно е и много тъжно...
Искам конкретни отговори - не обяснения защо, как, и тъй нататък.

 

60. анонимен - до kentof
01:51

Виж похватите и начините на Люба Заховаи ролята и да се докопа до стихосбирката ,както и нейните протежете .Виж в коментарите и при ка4ак обидите и ултиматумите ,с които изгони Лидис ! Е , това свобода ли е ?- Да мутренска свободия ! Нямам какво да кажа повече !Според вас това е нормално и цивилизовано ?!

 

61. veselinvalev - rosepearl
01:53

rosepearl написа:

от това, което успях да прочета по темата из блога, а то не е много, мога само да кажа, че никой свободен човек не би трябвало така агресивно да защитава своята кауза..Това повече прилича на диктатура, отколкото на свобода..( не ми се иска да употребя думата сЛободия...).Това,което се случва в момента, Страшния съд ли е ?...Има ли инициатива за нас българите, която да може да ни сближи или да укроти онова дяволче в нас, което е склонно винаги да критикува или да съди ?...Май няма !..Жалко...Мисля, че би трябвало всеки да има право да изкаже мнение, без да се страхува, че ще бъде разпнат...уви "ШОУТО" в момента върви, воаьорите са притихнали , на "лични" прелитат “пощенски гълъби”...И какъв е резултатът....Може би се изказвам за нещата прибързано, защото не съм запозната с подробностите, може да съм по-емоционална, може и да съжаля, че го правя, но не мисля, че това трябва да бъде тонът в едно цивилизовано общество, каквото имаме претенции да сме.
На домакина на блога, когото не познавам "лично", благодаря за гостоприемството, но не ми беше уютно.Съжалявам.
P.S. За да не бъда обвинена в пристрастие, не познавам и ка4ак.
Всъщност... не познавам никого от този блог.
( камо ли групичките ).Права сте, rosepearl, не е това тонът, който трябва да бъде в едно цивилизовано общество. И тонът ни не е такъв, защото обществото ни не е цивилизовано. Обществото ни е лицемерно, мафиотско, несправедливо, управлявано е от неморални и некомпетентни хора.
Съжалявам, че не ви е било уютно в този мой блог, но ситуацията е неуютна. Това е част от реалния ни живот. Мога само да ви помоля за извинение като домакин, че сте попаднали в такъв момент тук. Проблемът, който обсъждаме наистина е сериозен. Не е задължително всеки да вниква в неговата дълбочина, за да се потапя в негативните неща, които той носи. Но има неща, които трябва да бъдат изговорени докрай. И аз ще го направя, защото това е пътят да решим проблемите. А щом има остър дебат, значи има нерешен остър проблем. Моля ви за извинение още въднъж за създадения дискомфорт.

 

62. veselinvalev - ka4ak
02:52

ka4ak написа:

Да почвам по ред! “СВОБОДНИ ПОЕТИ” - Свободен поет! Обяснявам какво разбирам и усещам в това! Поетът за мен е човек със свободна мисъл и душа, който може да облече в думи чуствата и усещанията, които всеки човек усеща, но не може да ги сподели с другите, така както поета!За това има вечни поети които ние непрекъснато цитираме!За това най-силните чуства които всеки от нас е изпитвал в страшно много моменти,за да ги изразим най-пълно и подходящо сме намирали спасение в поезията!От тука е моето разбиране,че Свободата най-лесно се оприличава с поезията/която за мен е флагмана на изкуствата/защото диалога с другия,най -лесно и разбираемо се осъществява чрез словото,защото е разбираемо!Не подценявам другите изкуства,но повтарям,диалога най-лесно се осъществява със словото!Всеки е преминал през такива моменти и за това свързвам Свободата с поезията!Тука стана ли ясно или трябва да продължа да обяснявам?Ами щом поетът за теб е със свободна мисъл и душа, защо тогава трябва да му лепваш епитета "свободен", та това е тафтология. Тоест повтаряне. Или "свободен поет" е вече "двоен дикиш". По хваща, освен че е "поет" (свободен) ами и още едно "свободен". Ами защо бе тогава, Качак, не написа "Свободните свободни", че още по-добре да се разбере силата на "свободата".
Толкова са елементарни обясненията ти, че ми отвратително да ги коментирам, но няма как - ще кажа истината докрай. Ти не знаеш силата на думите. Твоето съзнание и мислене са шаблонни, матрицизирани. И затова рамката, която те създадоха на "твоята" книга е кич. Ти си мислиш, че словосъчетанието "Свободни поети" е велико. Ама не, Качак. То е кич. Безвкусица. А пък "Поезията - моят живот" е върхът на безвкусицата и кича. Това е истината. От това по-голям шаблон няма. Шаблон като слон, както още се изразява фолклорът. Ако беше "Кашкавалът - моят живот" щеше да е по-интересно и оригинално. Нищо, че е бая мандраджийско. Или по-съкратеното "Кавалът - моя живот". Барем щеше да асоциири Ботев и "Я надуй, дядо, кавала..." Най-доброто заглавие, Качак, всъщност щеше да е следното: "Европейските фондове - моят живот". И най-истинското заглавие. Защото това е усвоено в "Поезията - моят живот" на "Свободните поети". Само че, е усвоена не поезията, а фондовете. От теб, Качак. А у нас е така, който усвоява фондовете, той кара влака. Дори на изкуството. Дори влака на изкуството, Качак. Без да разбира от него. От изкуството. Без да е машинист там. Нито стрелочник. Даже не е и кантонер. Затова влакът ти днес катастрофира. Това е истината за твоите "Свободни поети" и тяхната "Поезията - моят живот". Една ЖП литературна катастрофа. Без жертви. Само с няколко охлузвания. Ама на влака му се такова таковата. Катурна се. Защото не ти е на теб работа да се занимаваш с него. Не му разбираш на литературния влак. И те завлече в дерето.

 

63. veselinvalev - bratignat
03:07

bratignat написа:

Армейските структури са нещо полезно,но нямат място в сферата на изкуството. То винаги ще носи в себе си доза хаос. За инициативата разбирам от този пост, но самото й име звучи невероятно претенциозно. По-подходящо име за проекта е "Амбициозни, като кариес" (всички права на израза запазени за мен йо-хо-хо).Приятелю, с това безупречно чувство за хумор подозирам, че или си армейски стоматолог, или пък скритата ти мечта е да станеш такъв. Много успехи в бизнеса ти желая.

 

64. veselinvalev - ka4ak
03:31

ka4ak написа:

Продължавам с обяснението!Както знаете съм се посветил в борбата с наркотиците!Бях лично засегнат с което не се гордея!В моето ограмотяване и борба да спася синът си,видях и се уверих,че няма категория или група от хора,които да са защитени от този смъртоносен бич за човечеството!Установих,че всяко същество което има чуства е подвластно на наркотика и за това спрях да деля хората на категории,защото няма богати и бедни,учени или неуки,бяли или черни и т.н.Точно по този начин подходих и към моето присъствие в блог пространството,а съответно това е било определящо и към отношението ми към Вас!Винаги съм смятал и продължавам да го вярвам,че независимо от нашите личностни качества и разбирания,можем чрез диалог да постигнем разбирателство!В дебата за Книгата зададох един въпрос:

129. ka4ak - Благодаря Ви приятели,днес получих 5000 глас на одобрение!
27.05 17:39 Ще Ви задам един въпрос с повишена трудност!
Как да направим така че нашата книга да носи посланието към Бъдещето!
Поезията,този флагман на изкуствата е синоним на свободата на мисълта и свободния дух на човека!Може ли наред с гениите на поезията,обикновенния простосмъртен да полети с
безграничните и да изпита радостта от свободата и че може да лети и имаме ли право да не му помогнем в полета или ще му кажем ти си сакат ти си инвалид ти си различен ти нямаш право на живот!Ако по една случайност го оставиме жив,мястото ти е в гетото и а си посмял да мечтаеш,ще бъдеш ликвидиран!

погледнете го и после ще продължаАми ти този твой герой го унизи вече достатъчно, като го постави в една бездарна рамка на "твоята" книга. И даже го излъга, че е "Свободен поет". Той всъщност нито е свободен, нито е поет. Каква е тази услуга, която ти му направи лъжейки го. Ами той утре заради тази твоя лъжа, Качак, може да стане и наркоман. От обида към лъжата на обществото и към него персонално. За това не се ли замисли.
И още нещо, Качак, поетите не са прослойка на обществото. Те са индивидуалности. Таланти. Могат да живеят в гетото и извън него. И да са поети. Твоите заблуди не са им необходими за да са поети. Те изграждат светове от истини. Даже и от красота. Ако искат. Защото са истински. Поети.

 

65. veselinvalev - Хубаво е, когато се казват прямо ...
03:40

valsodar написа:

Хубаво е, когато се казват прямо нещата, друг е въпросът кой как си ги тълкува :)))

Уважавам хората с открита и честна към съвеста си позиция! :)И аз така мисля, valsodar, че е хубаво, когато нещата се казват прямо.
И аз уважавам хората с открита и честна към съвестта си позиция.

 

66. ka4ak - за да е по ясно на какво отговарям,ще поствам текста
04:26

В областта на литературата има един своеобразен връх на кича през 2009 г. Това е така нареченият сборник “Свободни поети в blog.bg – Поезията моя живот”. Сега политическият кич си готви и списание. Списание “Свободни поети в blog.bg”. Е, какви са тия “свободни поети” щом са организирани в нещо само по себе си ограничено. Че то това е оксиморон. Свободата на интернет-общуването затворена в книжка от избрани имена и текстчета. И наистина ли няма нито един умен човек от обкръжението на Владимир Качаклиев – ka4ak, та да му каже, че това е глупост на глупостите и безвкусица на безвкусиците - “Свободни поети”. И ако не участваш в сборника и списанието, значи си “несвободен поет”, или писател, или какъвто и да е там някакъв “несвободен творец”. Жалко е, че самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен - водени от собствените си политически амбиции и със съответните на амбициите дивиденти, та правят жалък опит да налагат хрумките си оформени като “проекти” в областта на изкуството - без да разбират същността на изкуството, процесите му. Поезията и литературата са следствие от специфично-индивидуален езиковотворящ и светотворящ личностен жест. И да делиш личностите-творци в блоговото пространство на “свободни” и “несвободни” според собствените си амбиции е отвратително. Разбирай, ако си от нашите си “свободен”, ако не си от нашите “несвободен”. Партизанщина и парцелиране по политически модел.
Да ти еба и блоговата “свободата”, да ти еба и блоговата “демокрация” - ако нейната загубеняшка цел е да впрегне пак в някакви организираности “свободата”, и тези организираности пък да определят кой е “свободен” и кой “несвободен”. Или пък “препоръчан” и “непрепоръчан” – демонстрация на модераторска кичозност на вкусове в заглавната страница на blog.bg.

Първо много пъти съм го казвал,включително и на тебе,че не е сборник,стихосбирка или алманах,а КНИГА!!!Защо ли не искаш да го схванеш,аз знам,но искам и хората да видят,как грозно се опитваш да манипулираш с уникалните си познания от пясъците!
Tова че ти знаеш,че поет е свободен човек,нарочно беше подчертано,защото не всички участници разбираха поезията в своя живот,като поезия!Едни пишеха стихове,други показваха стихове на велики поети,трети мисли,четвърти фотографии,пети проза,шести рисунки и т.н.Оказа се ,че всеки разбира поезията по свой начин и за това тя беше олицетворена като свобода,а поета,като свободен!Основното което не искаш да разбереш е че ти не си докаран в блога насила и никой не иска да кажеш кой си!Никой не те задължава да коментираш или да пишеш постинги!Видях в тази относително свободна среда,потенциал да можем да се научим да сме свободни и да имаме собственно мнение,което обикновенно казваме на маса,но никъде другаде,защото ни е страх от последиците!Не случайно 20 години минаха и продължаваме да не смеем да говорим!Какъв по хубав и удобен начин има от Списание което да стане документ на това свободно общество и той да седи със страшна сила,защото не може да бъде изтрит?Правя организация и тя не е ограничена,защото на срещите на блогерите не идват измислени личности,а се показват достойни хора,които не се крият и това е свобода!Никъде не съм поставял условие за участие!Уважен е личния избор на блогера!Наистина мен ме писаха за издател,но просто аз платих отпечатването на Книгата,с мои пари и от никой не съм поискал и една стотинка!Нямам политически амбиции и нееднократно съм отклонявал такива покани!Не съм делил на ваши и наши!Блога ми е на разположение и нищо не съм трил!Такива думи които ти си позволяваш да използваш за блоговата свобода и демокрация не си ги позволявам,не че не ги знам,но смятам за просташко и некултурно в публичното пространство!Смятам че много работи могат да се казват,но без да се нараняваме!Нямам модерация и не определям,кой да е в препоръчани и кой не!
 

67. veselinvalev - ploudinperper
04:43

ploudinperper написа:

Вълев е изнервен, че ка4ак е ползвал нещо от блог, който му бил посочил - може и да е прав. Не е фатално - поправимо е. За позицията му, че идеята свободните поети е опорочена ще попитам само: кой от включените е бил насилван по някакъв начин? Ако има такъв - да каже тук.Всеки каквото е предложил - е публикувано. Друг е въпросът, че конфликта с един класически клиничен случай на заяждане и блондинска простотия попречи да се говори за истинските проблеми на една такава книга - чието нерешаване кара Вълев да говори за кич. Не книгата "Свобондните поети ..." не е кич - та просто е един механичен сбор от несъвместими неща, без концепция, без идея. Но ка4ак, когато говори за свободни поети - има предвид поетите, че са носители на свободата - това е, което той има предвид. Останалото е работа на редактора, които просто събра и постави в определен порядък стихотворениета.
Няма да говорим за качеството на поетичния продукт, никой не е целял това, а и дали е можел при тези условия да направи нещо. Всеки, отвсякъде пращаше линкове и толкова. Не е грешен ка4ак. Следих проблема, но никой не си направи труда да въведе елементарен ред. Чуха се няколко откъслечни гласа - без да ги имат предвид и ги забравиха.
Затова и не се получи нищо повече от механичен сбор... Вълев - оцени по достойнство нещата - емоцията те е подпалила.Къде ка4ак прави намек за политически камшик.Гражданското общество е този камшик и той не е политика - а използване на умът и идеите на мислещите за нещо градивно и позитивно.
Безспорно от гледна точка на Вълев нещата са прави - поетът е винаги свободен - в противен случай не би бил поет. Това обаче не ти дава право да омаловажаваш дори и най-лошите стихове в тази книга - те не са самоцелни - както ти твърдиш.
Не унижавай хората, които вкараха свои стихотворения в тази книга. Въпроса за изсичането на гората го оставям за пропаганда на Зелената партия.
Емоциите са контрапродуктивни.Не бива така...Ти не си такъв, това което показваш го издава...Дано си хванал рибата!Прав си, че емоциите са контрапродуктивни, но има моменти, които да ги сдържиш е компромис. А аз този компромис не го искам повече. Най-лошите текстве се пишат под въздействието на афект. Този мой текст го определям като недобър и лош откъм стилистика, но пък истински откъм емоция и откъм позиция. И затова ще го защитавам, докато не кажа цялата истина.
Не съм омаловажил нито един текст в този сборник. Не съм коментирал нито един текст в сборника въобще. Аз съм говорил само за рамката на този сборник и за нейната концепция. Моето несъгласие с този сборник е концептуално. А концепцията е определяна от Качаклиев. Концепцията за акцента "свобода" и "свободни". Съгласен съм, че никой не е насилван да участва. Е може да има насилвани да не участват, но там аз не знам.
Но пък имаше подтекст за тези, които не участват в сборника, че са "несвободни" и "страхливи":
"Списък на престрашилите се свободни хора и по своему поети със свободна мисъл и душа!"
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/05/16/utre-shte-vi-obiasnia-kakvo-sym-iskal-da-vi-kaja-s-posta-otk.335249

Този сборник е без концепция, защото такава не може да има. Концепция "престрашили се" няма. Има концепция "вътрешна междутекстова комуникация и логика", но тя може да се направи от човек, който познава поетите в блога и техните добри неща. Редактор с концепция и виждане за общото в детайлите. За представителност на блоговото пространство. Но тогава идва вечният проблем: "Защо оня, а не аз" и нещата се сбъгват, един запчва да се сърди на друг и става вечната сръдня. Която може да бъде преодоляна само с редакторска безкомпромистност и ясна концептуалност. Но такъв сборник под шапката на Качаклиев не може да излеза. Защото там няма истинска литературна концепция. Под шапката на Качаклиев.

 

68. eien - Човек е свободен от мига, в който си пожелава да бъде такъв!
05:15

Веско, не всички, естествено, но
има съблогери,които с поезията си са ме накарали да се замисля по по-различен начин за съществуващите ми проблеми, дали са ми утеха в много труден миг, посадили са в сърцето ми семенце вяра, накарали са ме да бъда по-добра. Има ли значение къде са публикувани тези автори, ако поезията им е силна, дали са в клишето "свободни поети" или не? Ами те просто "стават"! И ги поздравявам!
Както и Вас, Веско! Очаквам от Вас още прекрасни и силни стихове и мисли,
прегръдки и до скоро,ЕИЕН

 

69. анонимен - svetlana
07:00

Cheta tozi post i se pitam chii e problema che edna grupa hora sa se subrali i si organizirat neshto si. Pishat stihove , praviat si knizki, s drugi dumi socializirat se i si imat niakakva naslada ot tova koeto praviat . Makar che ne chlenuvam v blog.bg naposleduk vse po-chesto vlizam v niakolko bloga - bih kazala dori vsiaka vecher i edin ot tiah e bloga na mamas. Mislia che stihovete na Slava sa mnogo nad srednoto profesionalno nivo i osven chovek izpulnen sus zloba po niakakva prochina drug niama kak da go otreche. Ako na niakoi ne mu haresva tova koeto tezi hora praviat ne moze li da se zanimava sus sobstvenata si sreda i s horata koito mu haresvat. V tazi durzava , v koiato edva li ne vseki purvi se e zahvanal s droga , chalga , prostitucia i ne znam kakuv li ne oshte porok niakolko dushi sa reshili da pishat stihove i neveroiatno - kolko hora sa skochili sreshtu tiah. Tolkova smeshno mi se struva vsichko tova ,che se chudia naistina li e vuzmozno da sa istina tezi prikazki za igrichki , za promivane na mozuci , za namesvane dori na politicheski elementi vuv vsichkite tezi komentari . Boze moi ,ne moga da poviarvam - hora ako ne se haresvate zashto ne se zanimavate sus sobstvenite si neshta,a se draznite tolkova mnogo ot tova che niakoi pishe stihove ?
Pokrai skandalite na koito popadam bez da iskam chesto otvariam i bloga na lidis . Lidis - mnogo si mi priatna ,no na momenti smiatam che naistina si izvun relsi. I tova vechno "az","mene","az pisha nai-dobre ", "az vi zalivam s izkustvo " - ne iskam da izpadam v kraini mnenia ,no e nai-malkoto neskromno i nekrasivo za sluchaen chitatel kato men. A kolko e iskustvo ... tazi tema ostaviam otvorena. Poniakoga takiva neveroiatni neshta pishesh v bloga si ,che napravo se chudia ti na koi sviat si.
Samoiztukvaneto niama da napravi nikogo po- mozesht , taka kakto tova che pljuesh po mamas niama da me nakara da si mislia che tia e prosta provincialistka. Samo za informacia shte ti kaza che i az ne sum provincialistka - ne che ima znachenie koi ot kude e . Mamas moze i da e ot provinciata no stihove kato neinite ne sum chela ot vremeto kogato pisheshe Damian Damianov / ako znaesh izobshto koi e / . Tazi zena ima talant , a vie vmesto da i se radvate ia narichate prosta provincialistka.Lidis , ti izkustvoto ne go mozesh, obichash da pravish snimki ,no tova i az go obicham i go pravia . tazi godina ot Bulgaria se vurnah s 800 snimki- neveroiatni ! Tova obache ne me pravi tvorec ,a mamas e takuv. Kolkoto do argumentite ti sreshtu mamas i drugite - argumenti Lidis ne vizdam , edinstvenoto koeto razbiram e che si obidena zashtoto neshto ne e kakto ti si go iskala . E , to taka stava li - che ako vseki slozi na koricata toi kakvoto iska triabva da ima po 20 korici. Tova che si obidena obache ne pravi zanimanieto na tezi hora poshlo ili nedostoino ili znam li i az kakvo oshte...I az si mislia che preigravash s ljubovta kum Rodinata , i az si mislia che obicham Bulgaria poveche ot tebe , no tova ne e izobshto argument da te mrazia ili da bulvam zmii i gushteri po tvoi adres.
Ako sum zasegnala niakogo molia za izvinenie - samo kazah kakvo mislia i blagodaria che imahte turpenieto da go prochetete.

 

70. mamas - Веско,
07:19

Ситуацшята с книгата ми заприличва (сега) на едно развълнувано море и куп сърфисти на брега. Един от тях се е осмелил да "яхне" вълната. Изпълнението му може и да не е перфектно според всички критерии (а кой ги определя?), но опитът не е излишен. За да е по-добро следващото.
За мен лично книгата изигра ролята да събере хора, които не се познаваха преди това. Хора с различни позиции, пристрастия, интереси и т.н. Да сложи началото на нови приятелства, да даде надежда, че нещата може да започнат да се случват.
Може да е наивно, но така го виждам. Сигурно се дължи на стремежа ми към позитивизъм и търсене на положителното във всяко едно начинание, дори това положително да е само едно зрънце в плявата. Дори паждането на тази дискусия приемам положително - за да се видят грешките и да се поучи всеки от тях.
Толкова, че отивам на работа.
Хубав ден на всички!

 

71. veselinvalev - palisandar
09:00

palisandar написа:

Отсякох сухия клон.
Дървото оцеля.
С хранилката за синигери.Както винаги брилянтна, palisandar.
В три реда спаси едно дърво и нахрани птиците.
Ти си Демиург.

 

72. ploudinperper - Концепция може да има!
09:10

veselinvalev написа:

ploudinperper написа:

Вълев е изнервен, че ка4ак е ползвал нещо от блог, който му бил посочил - може и да е прав. Не е фатално - поправимо е. За позицията му, че идеята свободните поети е опорочена ще попитам само: кой от включените е бил насилван по някакъв начин? Ако има такъв - да каже тук.Всеки каквото е предложил - е публикувано. Друг е въпросът, че конфликта с един класически клиничен случай на заяждане и блондинска простотия попречи да се говори за истинските проблеми на една такава книга - чието нерешаване кара Вълев да говори за кич. Не книгата "Свобондните поети ..." не е кич - та просто е един механичен сбор от несъвместими неща, без концепция, без идея. Но ка4ак, когато говори за свободни поети - има предвид поетите, че са носители на свободата - това е, което той има предвид. Останалото е работа на редактора, които просто събра и постави в определен порядък стихотворениета.
Няма да говорим за качеството на поетичния продукт, никой не е целял това, а и дали е можел при тези условия да направи нещо. Всеки, отвсякъде пращаше линкове и толкова. Не е грешен ка4ак. Следих проблема, но никой не си направи труда да въведе елементарен ред. Чуха се няколко откъслечни гласа - без да ги имат предвид и ги забравиха.
Затова и не се получи нищо повече от механичен сбор... Вълев - оцени по достойнство нещата - емоцията те е подпалила.Къде ка4ак прави намек за политически камшик.Гражданското общество е този камшик и той не е политика - а използване на умът и идеите на мислещите за нещо градивно и позитивно.
Безспорно от гледна точка на Вълев нещата са прави - поетът е винаги свободен - в противен случай не би бил поет. Това обаче не ти дава право да омаловажаваш дори и най-лошите стихове в тази книга - те не са самоцелни - както ти твърдиш.
Не унижавай хората, които вкараха свои стихотворения в тази книга. Въпроса за изсичането на гората го оставям за пропаганда на Зелената партия.
Емоциите са контрапродуктивни.Не бива така...Ти не си такъв, това което показваш го издава...Дано си хванал рибата!Прав си, че емоциите са контрапродуктивни, но има моменти, които да ги сдържиш е компромис. А аз този компромис не го искам повече. Най-лошите текстве се пишат под въздействието на афект. Този мой текст го определям като недобър и лош откъм стилистика, но пък истински откъм емоция и откъм позиция. И затова ще го защитавам, докато не кажа цялата истина.
Не съм омаловажил нито един текст в този сборник. Не съм коментирал нито един текст в сборника въобще. Аз съм говорил само за рамката на този сборник и за нейната концепция. Моето несъгласие с този сборник е концептуално. А концепцията е определяна от Качаклиев. Концепцията за акцента "свобода" и "свободни". Съгласен съм, че никой не е насилван да участва. Е може да има насилвани да не участват, но там аз не знам.
Но пък имаше подтекст за тези, които не участват в сборника, че са "несвободни" и "страхливи":
"Списък на престрашилите се свободни хора и по своему поети със свободна мисъл и душа!"
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/05/16/utre-shte-vi-obiasnia-kakvo-sym-iskal-da-vi-kaja-s-posta-otk.335249

Този сборник е без концепция, защото такава не може да има. Концепция "престрашили се" няма. Има концепция "вътрешна междутекстова комуникация и логика", но тя може да се направи от човек, който познава поетите в блога и техните добри неща. Редактор с концепция и виждане за общото в детайлите. За представителност на блоговото пространство. Но тогава идва вечният проблем: "Защо оня, а не аз" и нещата се сбъгват, един запчва да се сърди на друг и става вечната сръдня. Която може да бъде преодоляна само с редакторска безкомпромистност и ясна концептуалност. Но такъв сборник под шапката на Качаклиев не може да излеза. Защото там няма истинска литературна концепция. Под шапката на Качаклиев.При цялото ми уважение - тук си пресолил манджата.
Книгата е любителска работа, при това некомерсиална.
Критериите са безбройни - затова изкуството, поезията или каквото искаш название му сложи е безкрайно и го има. Твоето също е вкарване в определени - твоите - представи за нещата.Силната ти реакция отдадена на прекомерната емоция в стил гръмовержеца Зевс отрича смисления момент в начинанието ти.
Не приемай нещата лично, защото е глупаво да обиждаш ka4aka точно по този начин. Концептуалния ти гняв се превръща в лична сръдня - смешно е.
Искаш да бъдеш над нещата, а ги свеждаш на битово равнище.

...................................

Хайку за нещастници


Ебати и поезията!
Поезията ти ебах.
И поетесата ебах.

.............................................


Моля да бъда извинен!

 

73. анонимен - veseline,
09:10

tova che si izpadnal otvyn knigata ne ti dava pravoto da pliuesh horata, koito sa reshili da izdadat kniga.
ne gi obijdaj s lelki i strinki, svetyt e sharen, ne im se byrkaj.

 

74. rosepearl - @61
09:19

Вярвам в силата на аргументите, а не в аргументите на силата.

P.S. 1/ Корекция - уютът ми не беше дискомфорт в блога Ви като цяло,който не познавам все още, а само в този пост.
2/ Когато сме на една маса ;))...не би ли било добре да изберем да бъде КРЪГЛА ( въпреки горчивия ни опит досега с това понятие )..и да минем на "ти".
3/ Доуточняване-уважавам всяка позиция, но не и начинът на поднасяне...и днес мисля, че е било от неовладяна емоция и умора.

Добро утро,Веско.;))

Rose

 

75. vanya70 - 69. анонимен - svetlana, (и до ka4ak)
09:37

Преведох си на кирилица и прочетох коментара. Съгласна съм, че няма нищо лошо в това което казваш “Пишат стихове , правят си книжки, с други думи социализират се и си имат някаква наслада от това което правят ”. Може би като теб мислят повечето хора, които не проследиха историята на Книгата – разглеждат я просто като един сборник с поезия, но тя не е САМО това... Би трябвало да носи друга идея. Нека ти предложа цитат от думите на Качаклиев, включени в Книгата:

“Бих искал да споделя, като главен организатор на
проекта (www.ka4ak.blog.bg), че основната идея е «хора
със свободна мисъл» да демонстрират силата на сво-
бодния дух — изключително важен за обществото, в ко-
ето живеем.
....
САМО В ЕДНА СТРАНА, КОЯТО ИМА ГРАЖДАН-
СКО ОБЩЕСТВО, ВЛАСТТА СЕ СТРАХУВА ДА ВЪРШИ
СВОЕВОЛИЯ И КОРУПЦИЯ И ДА СЕ ГАВРИ С ХОРАТА,
ЗАЩОТО Й СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!”


За всички, които проследиха “раждането” на тази Книга от появата на идеята, през обсъжданията (силно казано) из блога до реалната й поява и последващата малко изкуствено създадена еуфория около нея може би ще стане ясно как една идея (по начало добра) се трансформира доста... И изобщо нямам предвид художествените качества на творбите в нея или оформлението. Всеки един от авторите на стихове там заслужава уважение. Тази Книга трябваше да носи идеята (цитирам организаторите):

„По своему анонимни хора със свободна мисъл,демонстрират силата на свободния дух в това начинание и показват,начина и пътя по който,може да помогнем и на обществото в което живеем!”
„…не става въпрос за антология на най-добрите поети в блог.бг
Става въпрос за поезията като символ на свободата и
може ли колективния ум на Блога да издаде тази книга с послание към Бъдещето,че ще сме свободни и това няма да ни плаши,а ще ни помага да бъдем съпричастни в този свободен свят!”

И сега да задам още един въпрос на ka4ak:

Ka4ak, какво според теб демонстрира “раждането” на Книгата? Успя ли да изпълни основната идея на проекта?

НАЧИНЪТ, по който се случи така, че тази Книга да я има, беше отвратителна демонстрация на гавра с идеите и хората! Не мисля, че това, че самият ти си плащаш за издаването й ти дава основание да бягаш от отговорността, че си използвал една идея да привлечеш творци в нейна подкрепа, а след това да “прегазиш” сам принципите на тази идея! Защо беше нужен този “цирк”? И това ли е начинът да се промени обществото, според теб?

Ka4ak, oчаквам да ми отговориш с цялото уважение към теб за борбата ти срещу наркотиците, която не обяснява “прегазването” на собствените ти принципи по отношение на Книгата и идеята, която трябваше да носи тя!

 

76. veselinvalev - ka4ak
09:40

ka4ak написа:

това написах на нашият кандидат за кмет на София teodordetchevЗнам,че на този етап това е нереалистично и утопично начинание,но едно от нещата за които и аз започнах да пиша в блог.бг е сигурността ми,че това ще е пространство,което ще определя политиката и общественият живот в страната и до десет години изборите и решенията ще се решават в нета!Добре е да се стартират и подкрепят такива инициативи,за да може в движение да се учим и използваме неподозираната сила /виртуала избра Обама за президент/и възможностти на колективния ум ,за да може това да стане реалност!

Точно за това започнах февруари в Блог.бг,защото се убедих,че по моя начин в борба с цялото общество и държава,не постигам успех и хората не могат да си обяснят,каква напаст са наркотиците и как ерозират нашето бъдеще!Опита който имах от този сблъсък със неразбирането,ме накара да проумея,че без силно гражданско общество,ние сме нищо и не може да се защитим,ако не приемаме потъпкването на правата на всеки един от нас,като потъпкване на нашите собственни права и всяко премълчаване в един момент ще се обърне към теб и ти ще бъдеш онеправданият!Това разбиране се затвърди в мен през 2001 година,когато след като се преборих за подкрепа от властта и започнах да правя концерти в НДК зала 1,които се предаваха по БНТ и бяха посветени на борбата с дрогата,когато поисках всички изкуства да бъдат включени,а Слави и Камен да са водещи/тогава те не можеха да се дишат/тотално бях отсвирен,както и сега с тоя пост!Явно не сме готови да се обединим,независимо от различията си,срещу едно зло и това да ни прави по добри,готови да помогнат на другия!Може да погледнете всичките ми постове!Никъде не съм трил и може спокойно да ги четете!За това винаги казвам че написаното остава!След малко ще пиша и за кухнята на Книгата и какви kомпромиси направих със себе си,за да може тази Книга да говори и Кич ли е това за кладата на инквизицията или е Джордано Бруно,който вече го опростиха и по погрешка е изгорял!Качак, никой тук няма нужда от политическите ти декларации. Това са празни приказки, които нямат нищо общо с изкуството литература и поезия, за които става дума. Аз не съм писал в поста си против никой участвал в твоя проект. Нито дума. Не съм казвал, че тази книга трябва да бъде изгорена, и ти да си придаваш сантиментално-героичена поза на страдалец, та чак и да имаш безвкусицата да намесиш и името на Джордано Бруно. Толкова е кичозно цялото ти мислене, Качак, толкова е шаблонизирано от евтини политикански тарикатлъци, че ми е обидно даже да ги коментирам вече, но тъй като ти прехвърли елементарността на своето мислене в блоговото пространство на литературата и поезията, не мога да се откажа насред пътя да изговоря цялата истина докрай. И ти ще я чуеш. Защото ти може и да не знаеш какво е анализ, но другите знаят. И заради тях ще изговоря нещата докрай.
Ти превръщаш разговора за литература в политиканство, в празни дрънканици, които нямат нищо общо нито с литаратурата, нито с изкуството. Ти опошли "свободата" в поетичното и литературното пространство в blog.bg със собствените си шаблони и представи. Ти наруши именно идентичността на блоговото пространство на блоговото публиккуване и блоговото общуване като се опита да направиш някакъв извлек на поетични текстове за да задоволиш някакви свои интереси без да си се занимавал някога с литература и с хората, които я създават, без да познаваш мисленето им, общуването им. Ей така ургулешката, за да си направиш подарък за рождения си ден - Джулай Морнинг. Още един кичозен арте-факт. И на всичкото отгоре тръбиш на ляво и надясно, че даваш някакви пресконференции. От чие име ги даваш тези пресконференции, Качак. И с какви мъдри поетични мисли захранваш интервюиращите те журналисти. Ти дори не съзираш комичната си грандомания да бъдеш представител, говорител на творци, на поети, на блогъри, които пишат за реални техни и обществени проблеми, а ти на техен гръб, на тяхна сметка разиграваш някаква своя измислена смехотворна политическа роля която дори и ти самият едва ли можеш добре да определиш. Покровител на "свободните поети". Е, какви са тези "свободни поети", които се нуждаят от твоето покровителство.
Ти си открил в съзнанието си една ниша, която смяташ, че е авторитетна - аз представлявам "свободните поети" на България и си я запълнил тази ниша. Но тя е единствено в твоето съзнание, Качак. А може би това е новият начин, който си измислил да се препитаваш от европейските фондове. Като представляваш "свободните поети-блогъри" на България. Е, всеки с бизнеса си. Както е речено. Но ще започна да ти задавам тогава и неудобните за политиците въпроси. Как ти, необразованият в областа на изкуството и културата се домогваш до Европейски фондове за изкуство и култура, усвояваш ги и ги преразпределяш. И какви са сумите които ти усвояваш от тези фондове. Ако ти не ми отговориш, аз ще дам пресконференция, на която ще питам лично министър-председателя на България Бойко Борисов той да ми отговори. Защото аз като български гражданин имам право на достъп до обществена информация. Европейските фондове и сумите разпределяни от тях са обществена информация. Аз имам право на нея. И те питам директно, Качак, какви суми от европейските фондове ти усвояваш в името на "свободните поети"?

 

77. ka4ak - за да е по ясно на какво отговарям,ще поствам текста
09:43

И наистина ли няма нито един умен човек от обкръжението на Владимир Качаклиев – ka4ak, та да му каже, че това е глупост на глупостите и безвкусица на безвкусиците - “Свободни поети”. И ако не участваш в сборника и списанието, значи си “несвободен поет”, или писател, или какъвто и да е там някакъв “несвободен творец”. Жалко е, че самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен - водени от собствените си политически амбиции и със съответните на амбициите дивиденти, та правят жалък опит да налагат хрумките си оформени като “проекти” в областта на изкуството - без да разбират същността на изкуството, процесите му. Поезията и литературата са следствие от специфично-индивидуален езиковотворящ и светотворящ личностен жест. И да делиш личностите-творци в блоговото пространство на “свободни” и “несвободни” според собствените си амбиции е отвратително. Разбирай, ако си от нашите си “свободен”, ако не си от нашите “несвободен”. Партизанщина и парцелиране по политически модел.

Жена ми беше бясна,че се занимавам с блога и че финансирам Книгата!Редакторът evelin е прекрасен човек,който отдели и цели нощи и всяко друго свободно време за да се включим в срока!Не ми разреши даже да и платя таксито,когато нямах възможност да я закарам до тях!А другото не съм толкова умен да коментирам и за това се усмихвам благосклонно,но не бих обидил и унижил нито един съблогер с подобни определения!!!

 

78. ka4ak - Явно трябва да прередя отговорите и да се спрем на милионите!
09:50

Колкото си разбрал за Книгата,толкова ти е и ясно и за Европейските фондове!Тука така грозно замириса,че чак ми е жал Другарю!!!

 

79. ploudinperper - 76. veselinvalev
09:54

Кай каквото ще да казва - винаги става въпрос за пари!
Добри въпроси,но от каква позиция ги задаваш.
Не ставаше ли въпрос за конципция, поезия, свобода,избор?Просто ka4ak - си го заслужи, нали!
Естетизма ти умря!Да беше ловил риба и вадил песок.

 

80. flyco - ...
09:57

Няма нищо лошо в издаването на една книга, има обаче нещо много лошо когато всички книги, които са издавани могат да бъдат определени като кич. Това сме го живели, нали не сте го забравили? Онова време с червените корици и пламенните текстове вътре и по-преди за поемите на Пишурката и на баба му хурката...
Качак, сам казваш, че ако не си издал книгата едни пари са щели да пропаднат, нали? Ако издаването на книга днес се определя основно от възможността за "спасяване" на едни пари, то това говори много лошо за времето, в което живеем. Пари та пари! Изкуство и пари... Да, казваш просто "книга", но защо пък я пишеш с главна буква??? Хем непретенциозно, хем подчертано. Това е най-малкия проблем. Аз лично съжалявам за хората, чиито стихове са попаднали в тази книга. Всъщност ето ти една идея: Издай на всеки "свободен" поет собствена стихосбирка. Сигурен съм, че тогава Веселин няма да реагира отрицателно, дори ще те подкрепи! Защо не го направи? И агнето щеше да е цяло и вълкът да е сит.

 

81. veselinvalev - elineli
09:59

elineli написа:

Когато си роден птица няма нужда някой да ти казва ,че имаш крила.Нито да те учи с всички средства да летиш в ято по определен маршрут.Поезия е,когато си кажеш-ето това исках да чуя,или пък се възхитиш-ето така не мога.Това е индивидуалност.Различното от теб.

--------------------------------
Сандри ,обичам ти влитанията :)))Ели, ти си не само родена птица. Ти си и преродена птица. И ангел.

82. veselinvalev - sowhat
10:11

sowhat написа:

ели е абсолютно права и изчерпателна.
до категоричност.

никога не съм разбирала кому са нужни рамките и етикетите.
освен в бакалниците.
а поезията , да ме прощавате не се пише и продава ангрос.

може би затова никога не съм се наричала поет. първо съм човек.
надявам се свободен, от условности.Абсолютно си права, Соу, че Ели е абсолютно права.
На политиците в литературно-блоговото пространство им трябват рамки и етикети. И са готови да те залеят с потоците си от думи за да ти обяснят защо "свободни поети" . А май ще е по добре "свободни етикети". А? И за бонус към всичко, ще ти обяснят - те литературните политици, какво е "текст" и какво е "книга". Защото те са го научили вчера, и си мислят, че и ти все още не го знаеш какво е. И са длъжни да ти го кажат. Да те научат те литературните политици.

 

83. veselinvalev - lovehunter
10:17

Благодаря ти за откровената позиция, Росене, и за подкрепата.

 

84. ka4ak - Буди огромно съжаление факта,че се слагаш в категорията която разбира българския език!
10:19

Тези братя с тая скапана азбука са виновни и за това сме на това дередже,защото за да четеш не е лесно занимание!Трябва и да разбереш какво четеш,а пък да се замислиш мани,мани....(((

 

85. veselinvalev - zlika
10:36

zlika написа:

Аз съм свободен поет! Нещо против?

8==o

\m/
//О, zlika! Мога само да те поздравя за свободата ти.
А може ли да те цитирам. Нещо против?

8==o

\m/
//

 

86. veselinvalev - bogoizbrania
10:43

bogoizbrania написа:

Ама че прост пост. Но поне това дружество за борба с поетите ми хареса, не е зле да се направи и тук едно такова.


Е, радвам се, че си научил нещо от един "прост пост".

 

87. ka4ak - flyco - ... Това са мои пари и просто правех аналогия с Еврропейските фондове,които ни ги спират или не усвояваме!ЧАК СЕ СРАМУВАМ ЧЕ ТРЯБВА ДА ВИ ГО ОБЯСНЯВАМ!
10:53

flyco написа:

Няма нищо лошо в издаването на една книга, има обаче нещо много лошо когато всички книги, които са издавани могат да бъдат определени като кич. Това сме го живели, нали не сте го забравили? Онова време с червените корици и пламенните текстове вътре и по-преди за поемите на Пишурката и на баба му хурката...
Качак, сам казваш, че ако не си издал книгата едни пари са щели да пропаднат, нали? Ако издаването на книга днес се определя основно от възможността за "спасяване" на едни пари, то това говори много лошо за времето, в което живеем. Пари та пари! Изкуство и пари... Да, казваш просто "книга", но защо пък я пишеш с главна буква??? Хем непретенциозно, хем подчертано. Това е най-малкия проблем. Аз лично съжалявам за хората, чиито стихове са попаднали в тази книга. Всъщност ето ти една идея: Издай на всеки "свободен" поет собствена стихосбирка. Сигурен съм, че тогава Веселин няма да реагира отрицателно, дори ще те подкрепи! Защо не го направи? И агнето щеше да е цяло и вълкът да е сит.

 

88. veselinvalev - kentoff
11:33

kentoff написа:

"Къде го е казал това ка4ак? И ако не участваш в сборника и списанието, значи си “несвободен поет”, или писател, или какъвто и да е там някакъв “несвободен творец”. Жалко е, че самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен - водени от собствените си политически амбиции и със съответните на амбициите дивиденти, та правят жалък опит да налагат хрумките си оформени като “проекти” в областта на изкуството - без да разбират същността на изкуството, процесите му. "

- Къде го е казал това?

Това е плод на мисленето ти,veselinvalev, а не заявена позиция или реалност.

"...самозвани издатели чрез назначените си редактори си позволяват да определят кой е свободен и кой несвободен " - някъде има ли го казано в блога на ка4ак? Пак реминисценции на мислите ти.


"И да делиш личностите-творци в блоговото пространство на “свободни” и “несвободни” според собствените си амбиции е отвратително." - посочи къде ги е сортирал по начина, за който говориш. Отново твоите преценки...


Излиза, че съдиш човека за неща, които той никъде, никому не е казал или написал. На това какво определение ще дадеш? На този твой похват.


Не съм адвокат на ка4ак, нито негов фен - но нещата трябва да се казват с истинските им имена,
а не с вариации върху поетични емоции.

Поздрав!

А приятелят ти lovehunter го обвинява в комерсиалност, ти също - къде го прозряхте или видяхте това?

Смешно е и много тъжно...
Искам конкретни отговори - не обяснения защо, как, и тъй нататък.Естествено, че всичко което съм написал е плод на мислите ми.
Ще отговоря конкретно на въпросите ти.

1. За "свободния" и "несводобния"
Ето ти цитат:
"Списък на престрашилите се свободни хора и по своему поети със свободна мисъл и душа!"
Можеш да го видиш тук:
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/05/16/utre-shte-vi-obiasnia-kakvo-sym-iskal-da-vi-kaja-s-posta-otk.335249

Ако не си в списъка, значи си страхлвец, непрестрашил се и несвободен. Така излиза.

Ако си направиш труда да проследиш дискусията, мисля, че ще намериш необходимите ти отговори
на всички въпроси.
2. За комерсиалността. Ами човекът сам си го казва, че:

"41. ka4ak - Ваня всичко ще разкажа бъди спокойна!
24.09 19:50
Това което стана с Книгата бях обещал да го напиша в Списанието,но Весо ми помага в случая,за да мога да обясня всичко!Аз просто бях парите от Европа и за да не пропаднат,поех всичко върху себе си и Книгата излезе!А сега ще я разфасоваме,пък може и да Ви просветне!"

Човекът е "парите от Европа".
Какво по-ясно от това.
А уж парите били негови. Оказва се, че са от Европа. Не съм го написал аз. Той си го е написал.

3. За домогванията. Човекът не е специалист в областта на никое изкуство, но участва в собственото си списание с картини на... Величко Николов. Като намесва и моето име, защото съм му бил пратил линк към сайта на този творец.
Ето ти доказателствата:
http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/09/20/obeshtal-sym-da-pisha-za-spisanieto-veselinvalev-i-negoviiat.401069

Аз тръгнах от концептуално несъгласие с експлоатирането на обобщението "свободни поети", но стигнахме в дебатите по него до по-дълбоки неща свързани с фондове, материален интерес и политически домогвания. Просто това излезе.
Не съм измислял абсолютно нищо, а обобощих фактите. Това е, kentoff.

 

89. veselinvalev - ka4ak
11:44

Качак: "Първо много пъти съм го казвал,включително и на тебе,че не е сборник,стихосбирка или алманах,а КНИГА!!!"

Чак сега стана ясно на всички какво си издал Качак.
Ти си издал Библията. (библос - книга).

90. veselinvalev - ka4ak
11:48

ka4ak: "Жена ми беше бясна,че се занимавам с блога и че финансирам Книгата!"
Жена ти явно е умен човек. Трябвало е да я послушаш.

 

91. xxxx - хихи може ли да се поразходя в блога ви :)))
11:50

.. сигурно ще звуча дразнещо, но ъъъъ кво да направя сега...
Качаааак, Весооо, ъъъ Пегас, кво става :))) и Той кво и Тя кво, нещо за свободата.. :)))
Да бе, знам, че не съм по темата :) просто се разхождам свободно.. а и без това пълна свобода няма поне да се почешим малко хихи

Просто се шегувах, сега да не се вържете нещо :)))) Хайде приятно нищене, но едно запомнете от мен, каквото и да сте решили знайте, че няма да сбъркате..
:)

 

92. kasnaprolet9999 - Четох, четох до тук, май успях да прочета всичко,
11:55

но не съм очарована, определено.....
Лично аз схващам определението Свободни поети по друг начин, може би защото съм живяла в общество, в което поетите не са били свободни, а са писали доста поръчково. За това си мисля, че всички, които публикуват тук по собствено желание свои творби са по някакъв начин свободни. Книгата е сбор от такива творби на блогери, които са пожелали да се включат в нея.
Идеята не е произлезнала от качак, а от клеопатра и регас. Аз бях поканена да се включа от тях, бяха празници и много хора бяха далеч от компютрите си и за това не разбраха навреме, за да се включат. Лично аз поканих няколко от тях със съобщения и повечето се включиха. Това, че не всички стихове са включени е въпрос на технически възможности, важното е, че поне едно произведение от даден поет е включено за да се покаже разнообразието от такива хора в блога. Идеята "Поезията в моя живот" също не е на качак, но ти Веско доста я преиначаваш. Идеята е как поезията е намерила място в нашия живот, който не се състои само от поезия, но и от много други неща. Идеята е какво място ние сме й отредили в нашият живот. Ти чудесно го знаеш, но в случая много добре жонглираш с думите си. В един момент качак реши да се включи и да реализира проекта, като го финансира и да го доведе до завършен вид. Не виждам нищо лошо в това и да се оплюва тук по този начин е недостойно. Не всички могат да разбират от поезия и да пишат, но това не пречи да я възприемат интуитивно и да харесват хората, които се занимават с това. Качак е точно от този тип хора, той има инженерна мисъл, която го приканва към действие, а не в надприказване и блъфиране с детайли. Той е определил основното и не се е занимавал с детайлите, направил е нещо стойностно в моите очи. Виждам как типично по български е оплют. Наскоро прочетох за него, че е подобрена версия на Христос и наистина вече го вярвам.

 

93. essy - Съжалявам, че чак днес виждам тази тема....
11:57

Първо ще се извиня на домакина, защото аз съм онзи простак, който си позволи да предложи негов постинг, за публикуване в списанието. Не попитах - грешката е изцяло моя, за което искрено се извинявам. :)
Така....И като "уж" ще сме честни, защо ли изчитането на темата ( която не приех като рецензия, защото тона с който е написана, звучи някакси обидено) и на голяма част от коментарите в мен остана горчив привкус. Имах усещането, че наблюдавам зле режисирана постановка на "Криворазбраната цивилизация". Не мога и няма да се съглася, че нещо толкова хубаво / като книгата/ бива опорочавано. И когато бива оплювана една Достойна Личност като Владимир Качаклиев....хора много, Човеци малко....видяхте, че е останал един Човек ( изчезващ вид, в днешно време все по-трудно се намират такива) и дайте да го разкъсаме... затова, че е новатор, че е сърцат човек, че се опитва да направи нещо.....и затова, че успя да обедини хора с различни позиции и интереси. Без да търси, каквито и да е дивиденти от това, което е направил. Било пишело неговото име като издател. Разбира се, че ще пише неговото име. Чие име да пише? Кой осъществи този проект? Защо някой друг не се опита да направи нещо подобно?.....много е лесно да се плюе, когато се види, че някой е успял....
Било кич....е, хубаво де, нима картините на малкия, но много голям Михалис Гарудис не са абсолютен кич. Но това не им пречи да се превърнат в шедьоври. Нима един Въло Радев не бе обвинен парвенющина и кичозност, когато построи "Двореца на артистите". Но сега вече жеста му е оценен, макар и много късно. ..Има много подобни примери във всички сфери на изкуството...
И кога Владо даде тези определения за "свободен" и "несвободен" ? Според мен някой хора не съумяха правилно да изтълкуват символиката на заглавието и сами се затвориха в някакви "етикети"...

С цялото ми уважение към домакина и всички коментиращи:
един лаик, циник, аматьор, абсолютен простак, пишман поетеса, която не страда от юнашко тесногръдие, гледа позитивно и оценява това, което правят другите...

 

94. candysays - ...
11:57

От вчера следя този пост и коментарите под него.. И ми е тъжно. Най-вече разпознавам мнението си в коментари № 50 и 59. Затова няма да ги повтарям.
По някакъв начин ви разбирам и двамата - теб, Веселине, и него, Владимир Качаклиев. И смятам, че сте свестни хора. И двамата. И е жалко, но и от друга страна - осъзнавам - неизбежно, да се води този разговор.. Всеки от своята "камбанария". Можеше ли е да е по-лесно? По-простичко? По-ясно? Без обиждащи и обидени? Едва ли... :( :(((
Разбирам донякъде позицията ти, домакине на дискусията, но тя е.. сякаш за елитарно някакво изкуство. Да, сигурно Владо не разбира (особено колкото теб) от литература и изкуство, но аз вярвам, че волята, намеренията му са добри в същността си. А в това не вярваш ти. Явно. Подозираш го в "литературно политиканстване", но аз мисля, че това е нереално. Не зная откъде ти е хрумнало, личи си, че искрено мислиш така, а не че целиш безцелно да го унижиш и обидиш, но наистина е нереално. Откъде ти хрумна да видиш политика в случая? Моля те, отговори ми на това. Зная, че ще ми отговориш. Ти на всички отговаряш - при това благо и възпитано. Освен на ka4ak. Тенденциозно? Нарочно? Защо не го понасяш? (Ако не го познаваш на живо, лично..)

По някакво стечение на обстоятелствата, аз се запознах с него преди броени дни, на 22 септември, намерих време, минах през фондацията му в Люлин и той ми подари книгата (аз щях да си я купя) и поговорихме на разни теми. После се разделихме по живо, по здраво. И искам да ти кажа, че този човек е свестен и грешиш в мнението си за него. Поне допусни това. Не е излишно, никога..
А защо минах да си взема книгата? Просто исках да я видя, да я имам, въпреки че не взех участие по разни причини тогава, когато се създаваше. И аз като теб имах някои съмнения относно нея. Относно смисъла и качеството й. Да, те не са на високо ниво. Да, вътре в книгата има компромиси. Но въпреки това ми стана приятно като я видях. Приятно ми е, че я имам. Мнението ми сега е, че е хубаво, че я има. Каквато и да е.. Такава, каквато е. С грешките вътре, пак има някакъв смисъл. /Следващата (ако има такава) ще е по-добра./
Толкоз от мен. Писах ти добронамерено, виждам че и ти така отговаряш по принцип - защо не отговориш така и на Качаклиев?

 

95. veselinvalev - ka4ak
12:08

ka4ak написа:

Колкото си разбрал за Книгата,толкова ти е и ясно и за Европейските фондове!Тука така грозно замириса,че чак ми е жал Другарю!!!"41. ka4ak - Ваня всичко ще разкажа бъди спокойна!
24.09 19:50
Това което стана с Книгата бях обещал да го напиша в Списанието,но Весо ми помага в случая,за да мога да обясня всичко!Аз просто бях парите от Европа и за да не пропаднат,поех всичко върху себе си и Книгата излезе!А сега ще я разфасоваме,пък може и да Ви просветне!"

Горното не съм го писал аз, писал си го ти.
Не съм вкарал понятието "пари от Европа", вкарал си го ти.
След това било "замирисало грозно".
Така е, Качак, където се появиш замирисва грозно. Преди това в този мой блог се пишеше и говореше за поезия. Докато ти не се появи да правиш "свободни поети". Това е резултата от "поезията - твоя живот". Смръдня. Добре, че най-накрая и ти успя да си я подушиш. Щото усмърдя всичко до което се докосна. И сега наистина доста ще трябва да проветряваме "свободата" си. Тези които наистина можем да пишем за литературата. И да правим истинска литература. Без да ни каканижат епитети "свободни поети". Очевидно и без тях се справяме. Както и без "благотворителността" ти. Откъдето и да идва тя.
Но за мен вече ти си крадец. На чужда интелектуална собственост. Защото не можеш да създаваш своя. И безсрамно я изтипосваш в блога си, за да ти дава усещането, че си велик, или някой който може да се сравнява с "онези драскачи".
Борбата ти с наркотиците може би е нещо смислено.
Борбата ти с поетите е нещо жалко.
Това е, Качак.
Сега аз ще послушам моята жена, и ще спра дотук.
Защото и на мен вонята ти ми идва вече в повече. Много ще трябва да си проветрявам душата докато я изчистя от твоята "свобода".

 

96. ka4ak - Чак е смешно!Направо трагично!
12:11

А пък за Списанието е наше и аз даже не знам как ще изглежда!Картините на Величко Николов ги ползвам като визуален текст,защото съм мързелив и всяка една от тях е един много дълъг пост!Но какво ли да ти обяснявам,това са картини а не текст!Разочароващо е,щом продължаваш да не можеш да четеш!

 

97. kasnaprolet9999 - veselinvalev
12:34

В началото поне спазваше добрият тон, накрая сипеш обиди, цитирим някои от тях: "Борбата ти с поетите е нещо жалко"....."Така е, Качак, където се появиш замирисва грозно"... "Защото и на мен вонята ти ми идва вече в повече. Много ще трябва да си проветрявам душата докато я изчистя от твоята "свобода".
Всичко това не ми звучи добре от устата на интелектуалец за какъвто се представяш, стегни се и послушай жена си и спри до тук, защото май ти стана жалък. Качак никога не е водил война с поетите в блога, а само с наркотиците, което му прави чест. Ти не можеш и на малкия му пръст да стъпиш, нищо че разбираш от поезия.

 

98. candysays - И пак да се включа за малко:
12:35

Защо? Не го разбираш правилно Владо Качаклиев и това си е.. :( Защо си така предубеден към него? Мисля че върху него си изкарваш някаква горчилка, която обаче не Качак е причинил, а някой друг/ някои други.. И то много отдавна. Припознаваш го със социалистическата конюнктура. Или с нещо друго там.. Нещо подобно.

Да, той се бори срещу наркотиците. И тази му борба е нещо голямо, нещо много достойно. Прекрасно е, че все пак има и волеви хора на този свят, които при някоя сполетяла ги беда не рухват и не се отчайват, а действат. Той помага на много хора. Малко хора правят това. Факт.
Но не, той не се бори с поетите. Той е пожелал да издаде малко поезия - това е.. Писана от различни хора. Защото това му харесва. Защото намира някакъв смисъл. Не той, а ти делиш сякаш поетите: "Тези които наистина можем да пишем за литературата. И да правим истинска литература." - значи ги делиш на такива, които могат и които не могат да "правят истинска литература". Времето ще отсъди кой може и кой не - друг критерий, предполагам, знаеш, че няма. Всичко останало е субективно /-то ти/ мнение за това кое "става" и кое не. Нима някой е могъл да скрие истинския блясък и смисъл на поезията на Никола Вапцаров от хората? Въпреки опитите. Въпреки разстрела. Ето - за него Времето отсъди. Бъдещите поколения отсъдиха. Обикнаха го. Това е. Никой литератор и критик не може да направи това, което може Времето.. Недей опитва и ти. Моля...

Мисля, че силно си преувеличил тълкуванието си на думите на Качак тук:
"Списък на престрашилите се свободни хора и по своему поети със свободна мисъл и душа!"

Ако не си в списъка, значи си страхлвец, непрестрашил се и несвободен. Така излиза."

Както и споменаването на "парите от Европа". Качак обича да се изразява "наедро", без да обяснява много-много, изразява се често метафорично - такъв му е стила. Без да е поет. И без да има претенциите за това.

Засегнал си се на тема "свобода". Защо не приемеш думата, употребата й тук, по-спокойно, "по-свободно"? Или не може?!
И това за политическите домогвания си си го въобразил, струва ми се.

Моля, прочети пак коментари 92, 93 и 97 - жените са го казали много точно. Скоро вече ще започнем да се повтаряме. Даже вече май сме започнали...

 

99. veselinvalev - ka4ak
13:16

ka4ak написа:

А пък за Списанието е наше и аз даже не знам как ще изглежда!Картините на Величко Николов ги ползвам като визуален текст,защото съм мързелив и всяка една от тях е един много дълъг пост!Но какво ли да ти обяснявам,това са картини а не текст!Разочароващо е,щом продължаваш да не можеш да четеш!Линка към сайта с картините на Величко Николов съм ти го пращал аз. За да се запознаеш с неговия свят. Величко Николов ми е приятел, познавам го от 1993 г. Притежавам негови картини. Писал съм рецензии за него пред 14 години в пресата. Сега ти си научил думата "пост" и си решил, че всяка от картините на Величко може да е един "много дълъг пост". Показваш ми картини, а ме обвиняваш, че не мога да чета. И то за нещо, което аз съм ти показал, за което аз съм ти отворил очите.
Аз мога да чета, Качак, и в редовете и между тях. И над тях, и под тях. Един от най-добрите съм в това. Да чета и да анализирам. И след като прочетох анамнезата ти, сега ще сложа диагноза на истинската ти същност.
А тя е патологична дебелащина.
Ти, Качак, си патологичен дебелак.

 

100. ianchefff - веско,
13:26

че ка4ак си има трески за дялане, има си. То, кой ли си няма...
Но проблемът ти в началото беше, че той е гепил нещо твое и нещо на твоя приятел художник и иска да го използва в списанието.
Окей, обясни, че това не трябва да става и съм сигурен, че ка4ак ще те разбере.
В началото беше един в отговорите си, сега вече определено си злобен.
Аз лично нямам нищо против злобните коментари, даже ги практикувам чат пат.
Обаче не мислиш ли, че прекаляваш, особено с никому ненужната в случая грандоманщина, цитирам

"Аз мога да чета, Качак, и в редовете и между тях. И над тях, и под тях. Един от най-добрите съм в това. Да чета и да анализирам."

Оказва се, че едва ли не, ти просто си най-великият писател, поет, аналитик и четец, някога писал в клетото блог общество. И всички тук трябва да са щастливи до края на живота си, че имат толкова велик, гениален и най-вече свободен човек в редиците си.
Смешно е някак.
Не искам да те обиждам, но просто нямаше начин да не го напиша.
Сорка, баце.

 

101. vanya70 - ka4ak,
13:38

за пореден път се убеждавам, че за свързаните с твоят проект коментари и въпроси, зададени с добър тон, но с различно от твоето мнение не получават отговори... С твоят коментар 41. ka4ak просто избягваш отговора на въпроса в коментар 40. vanya70 и няма отговор на въпросите в коментар 75. vanya70

Добавям още въпроси:

Тъй като различните хора по различен начин разбраха и все още разбират идеята на твоя проект – вижда се и от цитатите:

kasnaprolet9999 написа:

Идеята "Поезията в моя живот" също не е на качак, но ти Веско доста я преиначаваш. Идеята е как поезията е намерила място в нашия живот, който не се състои само от поезия, но и от много други неща. Идеята е какво място ние сме й отредили в нашият живот...

...В един момент качак реши да се включи и да реализира проекта, като го финансира и да го доведе до завършен вид...

...Качак е точно от този тип хора, той има инженерна мисъл, която го приканва към действие, а не в надприказване и блъфиране с детайли. Той е определил основното...

 

candysays написа:

...Той е пожелал да издаде малко поезия - това е.. Писана от различни хора. Защото това му харесва. Защото намира някакъв смисъл....Не смяташ ли, че за повечето хора това е само един сборник с поезия, в издаването на който ти си намерил някакъв смисъл (без дори да си задавт въпроса какъв е този смисъл от твоя гледна точка...)? В този ред на мисли не усещаш ли, че си подвел по някакъв начин тези, които разбраха идеята ти в началото и тези, които сега те подкрепят БЕЗ да са съвсем наясно с цялата история на Книгата, а познавайки те като човек и ръководени от уважението към каузата ти с борбата срещу наркотиците?

Това е последният ми въпрос за момента тук. Надявам се някога да получа отговорите ти тук. Дори и да не са интересни за други хора, ми се струва важно да им се даде отговор “в ефир”.

 

ПП. И не смяташ ли, че тонът на дискусията в този постинг е донякъде в резултат на различното възприемане на крайния "продукт" от идеята, която не успя да обясниш така, че да се разбере масово?

 

102. 777 - Понеже стана дълъг коментар. ;)
13:54

http://777.blog.bg/izkustvo/2009/09/25/svobodni-razmishleniia.403845

 

103. kasnaprolet9999 - vanya70
14:42

Прва си за едно, аз и много хора тук разбираме по различен начин идеята за книгата Свободни поети и това се опитваме да кажем на автора на постинга. На теб ще ти поясня отново, че идеята за този проект не е на качак, той се включи допълнително и бе част от колектив, който се нагърби да реализира идеята. В последствие той завърши проекта със свои средства, това е. Не сме подведени по никакъв начин с борбата, която той води срещу наркотиците, напротив смятам че не само "свободните поети", но и цялото ни блогерско общество трябва да му помогне, а идеята му за създаване на гражданско общество е блестяща, но неизпълнима на този етап. Виждам, че тук има доста нарцистично настроени хора, които се грижат как да блеснат със своята индивидуалност и да ни покажат колко са велики. Такива хора не ги търси да подкрепят някаква общочовешка кауза, където биха били частичка от нещо голямо. Те самите се мислят за нещо голямо и трябва всички да им ръкопляскат. Непрекъснато чувам вопли, защо не са на първа, защо не са в препоръчани, кой колко гласа, точки и т.н. събрал.

 

104. 777 - сега ти трябва обратен завой
14:55

и право при Качаклиев, да помагаш за списанието. винаги се придържай към първите си решения. обикновено се оказва, че са най-правилните. ;)

 

105. veselinvalev - Моля да бъда извинен
15:20

Моля на кого не съм отговорил да ме извини. Не ми се коментира повече. Коментарите в този пост ме натовариха с толкова отрицателна енегрия, че не знам колко време ще ми трябва за да мога да я изхвърля. Но такъв е животът ни. Един твори, друг краде сътвореното и си гради с него света си. И собствената си посредственост. Щом се стигна дотам, полуграмотен човек да се чувства задължен да ме учи какво е "книга", "текст", "четене", кои са Кирил и Методий, какво значи "поет" и "свобода" и да се напъваа да ме организира и приобщава в "свободни" блогерски и поетични общества, да краде интелектуална собственост на мои приятели и да смятат това за най-нормалното нещо на света, очевидно е, че ще ми трябва време да мога да го преодолея и да продължа да се опитам да бъда нормален. Докоснах патологични светове, които май не трябваше. Но щом е станало, значи така е писано. Трябвало е да стане.

 

106. flyco - В последствие той завърши проекта ...
16:03

kasnaprolet9999 написа:

В последствие той завърши проекта със свои средства, това е....
...но и цялото ни блогерско общество трябва да му помогне, а идеята му за създаване на гражданско общество е блестяща


Дължа извинение на ka4ak що се отнася до коментар 80. /за парите/ "Аз просто бях парите" - признавам, че ми беше трудно да разбера веднага как един човек се е превърнал в пари, но след разфасоването успях!
Псуването обаче си е псуване, дали ще го кажеш като каруцар или като префърцулена папионка смисълът е един и същ, а той присъства и в двете страни.
Сега, що се отнася до нагърбването с "блестящата" идея за създаване на гражданско общество, аз съм решил да създам риба от една рибена чорба. Между другото идеята не е моя, но продължавам да опитвам. ka4ak, никой не може да създаде гражданско общество, ха на бас! Но ако ти е обидно можеш да продължаваш като мен да пробваш първо върху себе си.
kasnaprolet9999, точно "нарцистично настроени хора" с "индивидуалност" могат да станат граждани - сами, без някой да ги прави. А после е въпрос на какво ли не тия хора да се самоорганизират в общество. Но ако си решила да вярваш в блестящи идеи то си е твое право.
Всъщност много блестящи неща въобще не блестят, въпрос на отразяване на чужда светлина и подходящ ъгъл.

 

107. lovehunter - Хора
16:07

като теб имат нещо като имунитет срещу отровните вируси на посредствеността и вървят през джунглата от натрапници с високо вдигната глава, без да бъдат докоснати от ниското битие. Това са светещи хора, носители на извечни истини. Така че, накриви си шапката и носи светлината, която ти е дадена от Бог! Който разбрал - разбрал; за останалите - е загуба на енергия и харчене на думи.

 

108. kasnaprolet9999 - flyco
25.09 17:07

Като ме цитираш, направи го изцяло, защото продължението ми е, че на този етап тази идея е неизпълнима-виж до край коментара ми под №103.
Гражданско общество наистина се сформира от хора, които имат обща гражданска позиция по наболели въпроси, но в същото време са твърде различни един от друг, въпроса е коенадделява-личния или общия интерес. Нарцистично настроените хора не могат да се "самоорганизират в гражданско общество", на тях това изобщо не им трябва, тяхното его им пречи.
Казваш да си вярвам в каквото си искам и че никой сам не може да създаде гражданско общество, даже на бас искаш да се хванеш с него. Да права си, никой сам не може, но и за това бе моя призив, да помага кой с каквото може не само от "свободните поети", но и всички в блога.
Писала съм също, че не вярвам това да се случи, ами така си е, в този живот на какво ли не се нагледах, много блестящи идеи се провалиха, поради липса на хора, които да ги реализират.
Това не значи обаче, че ако нещо зависи от мен няма да се включа, просто не тръгвам с голяма кошница, това е. Даже за онагледяване съм махнала и снимката си с кошницата над моя ник :)))

 

109. ka4ak - Съжалявам те Весо,стиховете в книгата за мен са прекрасни,но не това е важното в нея,можеше да бъде и по един аватар на блогер и пак щеше да е прекрасна,защото
25.09 20:39

го направихме заедно!
С краденето показвам как да ползваме пространството,като не си ги преписваме като наши,а ги използваме като цитати,за да бъдем разбрани по добре!Може да си прекрасен литератор,но не бъди от хората,а стани човек!Човекът помага,а не убива и не прекършва криле!Колективният ум е за това,за да ставаме по добри и да си помагаме!Във всеки има добро,нека не го крием,другото е самотно занимание!Кратуните са за това,да се опитаме да ги запълним с добри неща,а не със злоба!Бъди здрав и успех!

 

110. tili - Вземам дума от flyco -
25.09 20:43

"Всъщност много блестящи неща въобще не блестят, въпрос на отразяване на чужда светлина и подходящ ъгъл."
И на търсената илюзия от наблюдаващия. Снощи си говорехме с приятели за патини на бронз и месинг и аз казах, че ми харесва състарена - "Като тая висулка под прозореца" Домакинята каза, че това не е метал, а бамбук. Не повярвях, станах да проверя - бамбук си беше, но от моето място - цветът изглеждаше като стар бронз. Нямам нищо против бамбука, но аз си виждах това, което блестеше като моята си патина - благороден, потъмнял от времето бронз.Животът е илюзия, а изкуството - негово пресътворено отражение!
Благодаря на Веско Вълев, че пак предостави поляната на краставите магарета ;-)))

 

111. flyco - да изцвиля още веднъж
25.09 22:41

ka4ak, философията ти за живота е добра според мен, но тук не става въпрос за нея. В Америка успяват защото вярват на професионалистите повече отколкото на себе си. В България не успяваме, защото от нас по-велики няма. Разбирай го както искаш. Всеки може да залитне, но с някои неща не бива да се правят компромиси - прекалено отговорно е... Понякога разликата между висш пилотаж и свободно падане е само един метър, но резултатът и от двете е красноречив.

 

112. lovehunter - го направихме заедно! С краде...
25.09 22:48

ka4ak написа:

го направихме заедно!
С краденето показвам как да ползваме пространството,като не си ги преписваме като наши,а ги използваме като цитати,за да бъдем разбрани по добре!Може да си прекрасен литератор,но не бъди от хората,а стани човек!Човекът помага,а не убива и не прекършва криле!Колективният ум е за това,за да ставаме по добри и да си помагаме!Във всеки има добро,нека не го крием,другото е самотно занимание!Кратуните са за това,да се опитаме да ги запълним с добри неща,а не със злоба!Бъди здрав и успех!Да ти кажа нещо много истинско, приятелю!
Човек убива, когато има нещо за убиване - така правят силните и доблестни хора! Ако се сниши и остави жертвата, то тя може да направи много поразии по пътя към ада, с добри намерения.
В генезиса на изкуството е заложена перманентно самотата и абсолютният индивидуализъм - колективният ум е неуместен там, където има изкусто (това е адски важно да се проумее от всеки, който е дръзнал даборави с думите). Колективните хора са за площадите, за революциите и за изборите, но Бога ми, никой колективно не е писал поезия!

 

113. ka4ak - никой не говори за колективна поезия!Поезията е лична и винаги ще бъде лична, винаги!
00:17

За това е Книга,а не стихосбирка,а поезията е символ на свободата!Защо не може да го проумеете и продължавате да не разбирате какво говори тази Книга!
129. ka4ak - Благодаря Ви приятели,днес получих 5000 глас на одобрение!
27.05 17:39 Ще Ви задам един въпрос с повишена трудност!
Как да направим така че нашата книга да носи посланието към Бъдещето!
Поезията,този флагман на изкуствата е синоним на свободата на мисълта и свободния дух на човека!Може ли наред с гениите на поезията,обикновенния простосмъртен да полети с
безграничните и да изпита радостта от свободата и че може да лети и имаме ли право да не му помогнем в полета или ще му кажем ти си сакат ти си инвалид ти си различен ти нямаш право на живот!Ако по една случайност го оставиме жив,мястото ти е в гетото и а си посмял да мечтаеш,ще бъдеш ликвидиран!

 

114. eien - Веско,
02:51


"Напразно дирих в друг някой език - и от живите, и от мъртвите - да намеря понятието, което дава българската дума простак. И няма го никъде българският простак. Защото простите хора другаде са прости, но не са простаци. А българският простак е образован, дори учен. За него няма неразрешен въпрос. Обича книжнината, знае дори да напише някоя статия - и все пак е дърво. Само че - издялано дърво."

Дойде ми на ум, след като прочетох доста коментари в блоговото пространство....

 

115. veselinvalev - Уикенд
12:28

Ще се опитам да отговоря на всеки, който е писал в този пост, но ми дайте малко време, че цялата тази отрицателна енергия която се натрупа тук ми дойде доста. Но очевидно има проблем и ние този проблем трябва да го изговорим докрай. Щом сме тръгнали да правим операция, ще трябва да оперираме докарй, да изчистим тумора. Защото очевидно има тумор. Ако е в мен - нека аз да бъда опериран и изчистен от него. И на мен ми се иска всичко да е леко и ефирно, ама не е. Животът ни, чувствителността ни, реакциите, образоваността ни, терминологията ни, ако щете, имат различности. И е неминуемо тези различности да се конфронтират. Аз никога не съм бягал от битки, дори когато съм съзнавал, че са абсолютно безсмислени, но ми е необходима малка пауза, защото може да пострада личния ми живот, заради времето което отделям на този пост и енергята която му отдавам. Съзнавам, че наистина много озлобях в някои от коментарите си, но озлобеността ми си има своята обусловеност. Ще се опитам да я анализирам и нея пред вас. Но наистина сега ви моля за малко време.

 

116. flyco - Re: 115.
13:07

:) Не ти ли беше ясно като отвори поста какво ще стане?

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

115. flyco - Re: 115.
26.09 13:07

:) Не ти ли беше ясно като отвори поста какво ще стане?

 

116. elpidaa - veselinvalev,
05:49

позволи ми да цитирам Емили Дикенсън
знам, че ще ме разбереш
със стихове се разбираме най-добре

"От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига."

>>> когато

"От всичките създадени души -
аз си избрах една -
когато от духа се рони разумът -
и е излишна всяка хитрина -

когато днешният - и миналият ден -
стоят отделно - всеки сам -
и тази кратка драма на плътта -
е като пясък - разпилян -

когато фигурите идват - в царствен ред -
и през мъглите някой е дълбал.
Вижте тоз атом - който предпочетох
пред пластовете земна кал!"

>>> защото

"Тоя свят не е заключение.
Веригата почва - оттук -
невидима - като музика -
но сигурна - като звук.
Тя сочи - и тя обърква -
философийте мълчат.
През гатанката накрая -
мъдростта търси път.
Не я отгатват учените -
ще я съзреш едвам,
когато презреш - потомствата -
и се разпънеш сам."

>>> тогава

"Много безумие е най-върховен смисъл
за поглед, който различава.
Многото смисъл е най-чистото безумие -
където множеството обладава.

Ти си нормален - щом си се оставил
на туй, което те надига-
Опъваш ли се - ти ще си опасен -
и окован с верига."

>>> the end...

"Тялото расте външно -
за да е по-удобно-
Ако преследват душата -
храмът му - стои свободно -

отворен, канещ, сигурен.
Тялото е по-честно.
Духът, потърсил убежище -
то не се предава лесно."
___________________________
поздрав!

 

117. veselinvalev - elpidaa
06:52

Както винаги, Елпи, си невероятна. Съществуването на поети като теб и присътвието им в това блогово пространство ме кара да се чувствам смислен, щастлив, истински и неслучаен.
Просълзен, ти благодаря.

 

118. veselinvalev - eien
09:14

eien написа:

"Напразно дирих в друг някой език - и от живите, и от мъртвите - да намеря понятието, което дава българската дума простак. И няма го никъде българският простак. Защото простите хора другаде са прости, но не са простаци. А българският простак е образован, дори учен. За него няма неразрешен въпрос. Обича книжнината, знае дори да напише някоя статия - и все пак е дърво. Само че - издялано дърво."

Дойде ми на ум, след като прочетох доста коментари в блоговото пространство....Може би затова и Александър Балабанов, eien, е признат за един от титаните на българския дух. Нищо, че издяланите нашенски дървета няма как да са чували за него, камо ли да са го чели. Хубавото, eien, е че Александър Балабанов е жив в хора като теб, които имат дух и култура. И тези хора като теб са българи, въпреки простаците ни и тяхната специфичност.

___________________________

Искам тук да ти отговоря и на предния ти коментар, драга eien.

68. eien - "Човек е свободен от мига, в който си пожелава да бъде такъв!
25.09 05:15
Веско, не всички, естествено, но
има съблогери,които с поезията си са ме накарали да се замисля по по-различен начин за съществуващите ми проблеми, дали са ми утеха в много труден миг, посадили са в сърцето ми семенце вяра, накарали са ме да бъда по-добра. Има ли значение къде са публикувани тези автори, ако поезията им е силна, дали са в клишето "свободни поети" или не? Ами те просто "стават"! И ги поздравявам!
Както и Вас, Веско! Очаквам от Вас още прекрасни и силни стихове и мисли,
прегръдки и до скоро,ЕИЕН"

И аз затова всеки ден влизам в blog.bg. Защото намирам неща които ме зареждат с хубава енергия. Защото намирам неща, които ме лекуват, когато съм болен. Защото намирам интересно и оригинално мислещи хора. Защото намирам хора, които ме разсмиват искрено и ми създават настроение. Защото намирам хора с които да си говоря и да съм щастлив от разговора с тях. Защото намирам хора, които ме карат да мисля. Защото намирам хора, чиито творби ми доставят естетическо удоволствие, въвеждат ме във свят на унес и на съзерцание. Има хора, които ме карат да вярвам в чудесата. И един от тези хора си ти, Ейен.

Сега ще покажа на тези които влизат да четат тук един твой пост. В този пост е скрито истинското чудо на вярата. Аз се научих от майката на Еиен и го практикувам. Благодарение на това, че Еиен го е споделила с нас. Чудото съществува. Бог наистина прави чудеса. Повярвайте. Вижте тук какво трябва да правите и чудото всеки ден ще идва при вас:
http://eien.blog.bg/drugi/2008/07/04/molitvata-mi-za-chudo-v-tokio.208769

Прекланям се пред теб.
Прегръщам те, Еиен. Обичам те.

 

119. veselinvalev - flyco
09:23

flyco написа:

:) Не ти ли беше ясно като отвори поста какво ще стане?Винаги има очаквания и изненади. Ако ги нямаше животът ни щеше да бъде абсолютно предвидим и скучен. Така усещаме, че сме живи.

 

120. veselinvalev - До всички
09:27

Започнах да отговарям по обратен ред на написаните от вас коментари, но мисля, че това няма да попречи на логиката на разговора.

 

121. анонимен - Svetlana
18:17

Prochetoh posta na g-n Kachakov i izgledah filmchetata za narkoticite . I se pitam - kak namerihte povod da se hvanete i da se zajazdate s edin tolkova dostoen chovek. Niama li da e po-dobre da zapochnete da iztukvate sebe si posochvaiki kakvo ste podkrepili,kakva proiava ste finansirali,kakvo dobro ste napravili za horata ,kolko stotin choveka sa vi blagodarni i kolko hiliadi stoiat na opashka pred vratite vi , za da se dokosnat do nadezdata koiato samo vie mozete da im dadete.Az lichno podpomagam niakolko organizacii i imam ideia da organiziram suvsem skoro ezegoden konkurs v uchilishteto na edno bulgarsko selo po podobie na tova koeto sum vidiala po sveta. Ne iskam obache da izpadam v podrobnosti za sebe si ,no se pitam - vie pisheshti i pljueshti - dadohte li svoia dial , za da napravite sveta i v chastnost Bulgaria , po-dobro miasto za zivot ? Kolko ot vas sa onezi "prodavachi na nadezda", v koito sa se prevurnali semeistvo Kachakovi ?

 

122. veselinvalev - 121. анонимен - Svetlana
21:10

анонимен написа:

Prochetoh posta na g-n Kachakov i izgledah filmchetata za narkoticite . I se pitam - kak namerihte povod da se hvanete i da se zajazdate s edin tolkova dostoen chovek. Niama li da e po-dobre da zapochnete da iztukvate sebe si posochvaiki kakvo ste podkrepili,kakva proiava ste finansirali,kakvo dobro ste napravili za horata ,kolko stotin choveka sa vi blagodarni i kolko hiliadi stoiat na opashka pred vratite vi , za da se dokosnat do nadezdata koiato samo vie mozete da im dadete.Az lichno podpomagam niakolko organizacii i imam ideia da organiziram suvsem skoro ezegoden konkurs v uchilishteto na edno bulgarsko selo po podobie na tova koeto sum vidiala po sveta. Ne iskam obache da izpadam v podrobnosti za sebe si ,no se pitam - vie pisheshti i pljueshti - dadohte li svoia dial , za da napravite sveta i v chastnost Bulgaria , po-dobro miasto za zivot ? Kolko ot vas sa onezi "prodavachi na nadezda", v koito sa se prevurnali semeistvo Kachakovi ?Не съм оплювал семейство Качакови. Аз съм си казал мнението за заглавието на един сборник от стихове. Даже не съм и коментирал стиховете в него. Ккоментирал съм действия на Владимир Качаклиев за създаване на "общество на свободните поети" или нещо подобно. Той иска да прави сдружение и да управлява поети и литератори. Всеки сега който напише два реда и има блог може да мине за поет и литератор, включително и Владимир Качаклиев, вашият "продавач на надежда". Ето ви негово стихотворение, с което той "прави света по-хубав", вие сама отсъдете за художествените качества, равностойни може би само на Джани Родари и неговият "Продавач на надежда:

Само в мечтите
*
*
*Душата е свободна и лети...
медът подслажда я и гали...
прашинки звездни непослушни
играят пламък летен със очи...
вселена безкрайна...
пламтяща омайна...
невинна кристалност
еротична потайност
всемирска полуда
разпиляна в почуда
разхвърляна с вятър коса...
далеч в синеватата ,лазурна топлината
гальовно отеква, вечност, старина
скитаща безкрайно ,търсеща незнайно
тръпнеща,раздираща ,виделина...
океана отвръща
морето поглъща
ураган извисява
целувка прощава
пясъчни звънчетa
отекват в морето
кипящий зной охлажда
пулсиращо далечно
летящо дълговечно...

Автор Владимир Качаклиев

Тук можете да видите и коментарите на "свободните поети" за неговата поезия:

http://ka4ak.blog.bg/politika/2009/08/01/eksperiment-samo-teksta-si-e-moi-stava-li-za-neshto-tova.373008

Защо решихте, че се заяждам. Аз съм читател и коментирам. Нямам ли право на своето четене и на своя коментар. В по-добрия свят, в който вие живеете хората не могат ли да четат свободно и да коментират свободно. И ако могат, когато го направят това "заяждане" ли се казва? Ако е така, аз не искам вашия по-добър свят. Моят си е по-добър от вашия. В моя свят нещата се казват с истинските им имена и в истинската им същност. Аз не съм коментирал филм. Как и да коментирам нещо, което не съм гледал. На мен тук ми прожектират друг филм. "Свободни поети" се казва. И не ми харесва. И не е на лента. В думи и декларации е. А аз в декларации не вярвям. Много ме излъгаха последните 20 години. Преди тях ме лъгаха също много. И имам рефлекс за лъжците и крадците. Които искат да говорят от мое име. Без те да са име. В областа от която аз разбирам. Това е.

123. анонимен - Svetlana
22:20

Veseline , pitate me "Нямам ли право на своето четене и на своя коментар. В по-добрия свят, в който вие живеете хората не могат ли да четат свободно и да коментират свободно." I iskam da Vi otgovoria i az ne znam zashto . Vse po-cheto se ulaviam che ostaviam komentari vupreki che ne si padam po tova . Javno neshto v tozi blog me e razvulnuvalo.
Purvo da Vi kaza che "moia po-hubav sviat " izobshto ne e po-hubav. Sveta nikude ne e samo hubav ili samo losh. Nito Bulgaria e samo losha , nito navun e samo hubavo . Az si mechtaia hubavoto otvun da go prenesa v Bulgaria , a ne da prevurna Bulgaria v Zapada ili v Amerika.
Na vuprosa obache za svobodata na slovoto i komentarite - imate pravo da komentirate ,razbira se -oshte poveche bloga si e Vash. No zashto taka v Bulgaria ni e trudno da priemem poziciata ,mnenieto ,deistviata na drugia i vse se opitvame da "omaskarim "tova koeto drug e napravil.
Pitate me za stihotvorenieto na g-n Kachakov - ne bih kazala che e s koi znae kakva hudozestvena stoinost ,no puk v tezi dumichki se krie tolkova mnogo ot sushtnostta na tozi ,koito go e napisal. Ot tova koeto prochetoh bih kazala che toi opredeleno ne e goliam poet ,no triabva li da go opljuem zatova , che ne moze da pishe profesionalno stihove ? Edno ot neshtata koito si haresvam v "moia si sviat" e tova che vseki priema vsekigo - nezavisimo dali e poet ili ne ,nezavisimo dali e bial ili zult , nezavisimo dali e demokrat ili socialist i da ne produlzavam poveche .
Suvsem ne kazvam che chovek triabva da pravi samo komplimenti , no opredeleno smiatam che moze da se komentirat neshtata bez da se nalaga naprezenieto da eskalira do takava stepen. Az sum ubedena che u vseki chovek ima neshto hubavo i samo vupros na zelanie e da go namerim i da ziveem v harmonia s nego. Tui kato az ne ponasiam agresiata po princip ,smiatam che ima i po-civilizovan nachin za razgovor ot tova da se napada .
A inache komentara mi ne beshe nasochen lichno kum Vas , a kum komentiralite izobshto. Niamam nishto protiv Vas ,zashtoto nishto v bloga Vi ne sum chela i niamam mnenie . No sum ubedena ,che kogato chovek iska moze da nameri pravilnia put kum gradivnia dialog.
S uvazenie kum Vas
Svetlana

 

124. veselinvalev - ploudinperper
08:08

ploudinperper написа:

Кай каквото ще да казва - винаги става въпрос за пари!
Добри въпроси,но от каква позиция ги задаваш.
Не ставаше ли въпрос за конципция, поезия, свобода,избор?Просто ka4ak - си го заслужи, нали!
Естетизма ти умря!Да беше ловил риба и вадил песок.Не можех и аз да проумея защо Качаклиев така напористо се пъне да помага на поетите да стават "свободни" като участва в реализацията на сборник стихове. Стихове извлечени от наистина свободната медия blog.bg, в която можеш да публикуваш във всяко време. Блог-пространството е уникално нещо. Всъщност вече всеки сам по себе си е медия. Защото няма цензура. В едно книжно издание има редакторска цензура. То е друг тип общуване. Сам по себе си всеки текст е утилитарен. Сама по себе си всяка книга е утилитарна. Тя е това, което е. Комуникацията с нея е четене. В блоговото пространство към комуникацията на четенето се прибавят възможностите за коментар, за съпътстващи текста изображения, филми, клипове. Няма смисъл да говоря повече за сравнения.
Моят гняв е за понятието "свободни поети", за ОФ предговора на Качаклиев към сборника. Ограниченията на публикуването през социализма нанесоха много травми на пишещите хора от онова време. Аз разбирах тяхното желание за някакъв вид компенсация сега да се видят "напечатани". Самият аз отказах, въпреки че бях предложен от един уважаван от мен човек. Името ми беше въведено от него в списъка. Почти бях на границата да се съглася, за да не го обидя. Просто решение за части от секундата. Ако я бях пропуснал тази секунда и бях проявил нерешителност, щях да съм вътре в сборника. Нищо лошо за тези които са в сборника. Но мен не ми харесва политиката на Качаклиев за "свободните поети" и издаването на книга. Защо е необходимо това. За престижност пред някого. Та не е ли необходимо блог-общуването. Аз знаех, че дойде ли ред да се издават алманаси, винаги започват кавги и проблеми. Хората се изпокарват. Настъпва разделяне на хора, които са се научили вече да общуват в Интернет помежду си. И намирах желанието им за печатане на книга единствено в представите за "престижност" и "тежест" на книжното тяло. Докато Качаклиев не заговори за пари. Ето тук:
41."ka4ak - Ваня всичко ще разкажа бъди спокойна!
24.09 19:50
Това което стана с Книгата бях обещал да го напиша в Списанието, но Весо ми помага в случая,за да мога да обясня всичко!Аз просто бях парите от Европа и за да не пропаднат,поех всичко върху себе си и Книгата излезе!А сега ще я разфасоваме,пък може и да Ви просветне!"

И тогава наистина откачих, защото се изгради представата, че представяйки се за благодетел и даретел той този човек всичко това го е правил за пари и е нормално реакцията ми да е остра. И че той всъщност го е правил за да вземе някакви пари от европейските фондове. Затова откачих. Не съм измислял аз парите. Той го е написал. И по долу пак:

57. ka4ak - Щях да пиша за кухнята на Книгата/ще го напиша и това/но първо ще отговоря на поста и коментарите!

"24.09 23:30
Виждам тотално неразбиране на Книгата и корифеите явно трябва да разберат за какво не съм спрял парите от Европа,а по нашенски съм ги изхарчил и за огромно тяхно съжаление Книгата я има,а не е химера както повечето наши начинания!Дразнещо е защото може и да се пипне и да се види и да се разгледа и да се прочете,а недай си Боже и да се разбере!Въпроса с повишена трудност,явно не може даже да се разбере,та камо ли да му се отговори!За това ще карам по ред!Първо поста и след това коментарите!А през това време четете в блога ми!Последния ми пост с картините си е там и него ще го обясня,а преди това се тренирайте,може и да разберете какво казвам в него!"

И това негово отношение, че сме малоумни. И все не разбиратме, това което той пише. Ами като го пише неразбираемо как да го разберем. Та затова, ploudinperper, реакцията ми беше остра. А всъщност ти знаеш ли истината за финансирането на тази книга. Защото Качаклиев заговори за него. Не аз. Тази книга е собственост на Качаклиев. Защото той я е платил. Тя не е собственост на авторите в нея. И като собственик на сборник чужди стихове той тръгва да дерибейства из литературните среди на блога. Нека за него да съм "корифей". И "курифей" да съм в неговите очи по- умен или по-глупав няма да стана. По-омерзен от дебелащината му, определено ставам. И имам свободата да напиша омерзеността си, въпреки, че не съм "свободен поет". Аз "тотално неразбиране" за книгата" нямам. Аз си имам разбиране за книгата. Качаклиев има тотално неразбиране за поезията. И чака някой друг да му каже нещо и той да го "тафи" и да го представи за своя мисъл.
Отговори ми ти, ploudinperper, как мислиш трябва ли да има книжно списание "Свободни поети" в което да се преписват неща от blog.bg?

 

125. eleonoraknyazheva - И една книга
08:49

може да представлява статистическа извадка за обществото ни, както и критиките по нейн адрес.
Стореното - сторено. Нека сега оцелява според закона за естествения подбор. Ако е читава, ще пребъде. Не съм я виждала и чела, не знам кои точно от пишещите от люде са подбрани да участват или не. Мога да говоря само от свое име. Аз не бях поканена, но и не проявих интерес, макар да видях постингите на Владимир Качаклиев. Защото забелязах кои проявяват интерес - моля за извинение, но повечето бяха хора, които имат общо с поезията, колкото аз с макроикономиката. Имаше и хора, които са обвинявани дори в плагиат, и не само в блога. Е, до тях ли трябваше да се мъдри и моето име? Няма лошо да се видиш напечатан някъде, защото все пак това е един от начините мисленото и казаното от теб да достигне до повече хора. И тук предлагам да не лицемерим, че някой би отказал да бъде отпечатан, само защото видите ли, той и така си бил свободен. Хубаво. И да няма тогава нито една стихосбирка или алманах на хартиен носител? Въпросът е по-скоро деликатен относно целите и облагите на трети лица. А такива винаги е имало и ще има, за съжаление. Поздрави за онези, чиито стихове заслужено са попаднали в книжката. Останалото е баласт, който ще бъде отсян като плява и няма нужда да му се обръща повече внимание.
Поздрави и на теб, Вълев, че си се опитал да разбуниш малко заспалите мозъци в блога.

 

126. veselinvalev - eleonoraknyazheva
09:15

Благодаря ти, Ели, за откровеността и изключително точния анализ на повдигнатия от мен въпрос. И аз се присъединявам към теб и поздравявам всички, чиито стихове заслужено са попаднали в книжката.
И аз нямам нищо против книжните носители. Нямам нищо против да бъде издадена книжка от неща в блога. Но зад нея трябва да стоят категорично и подчертано имената на тези които са направили подбора - редактори и съставители. И творбите в такъв алманах да имат вътрешна връзка и логика помежду си. Да не бъдат механичен сбор. Да има обусловен принцип на отбраните неща. И аз бих участвал със свои стихове в такъв сборник ако ме поканят и би ми било много приятно и моето име да е до поети от blog.bg чиито стихове самият аз харесвам, както например харесвам твоите стихове. Но това е друг принцип. Дори бих участвал и като редактор и съставил в алманах, в който е принципа е - да те поканят определени съставители да участваш и да знаеш концепцията на сборника, вътрешната му логика. А не на принципа - "запиши се сам за участие, ако имаш много мерак да си видиш името напечатано пък може и да те одобрим". Та, възхищавам ти се, Ели, че така добре обобщи нещата. Поздрави.

 

127. eleonoraknyazheva - Точно
10:01

това имах предвид и аз.
Благодаря ти за допълващия отговор.
И няма нужда да ме четкаш, аз и така си лъщя, пардон, блестя. ;)
П.С. Сега вероятно ще се намери и кой да ни сравни с някоя басня, като за кукувицата и петела, например. Да е жив и здрав.
;)

 

128. ploudinperper - 124. veselinvalev
10:05

Ако съм искрен - много добре разбрах подбудите ти и мотивацията ти за този текст. Дори бих казал, че определено си прав за много неща. Смущаващото е, че приписваш несъществуващи грехове на Качаклиев.
Вие бягате в два успоредни пътя, даже бих казал - един срещу друг.
Прав си няма нищо по-свободно от мрежата, извън рамките си, неограничен, зашеметяващо свободен.
Идеалните условия зя един творец. Прав си!
И изведнъж някой си лаик - ще прави книга, дори се опитва да ти обяснява разликата със стихосбирка. Даже го подозираш в комерсиален уклон! Дори иска да ползва без разрешение чуждо творчество! Справедливо е възмущението ти, но не е точно това, което си мислиш.
Първо:
Не ка4ак -други хора са я правили - като съдържание и краен продукт тази книга. Доколкото разбирам - само каквото са предложили блогерите. Каквото са дали авторите - това са сложили редакторите - вероятно са пооправили правописните грешки и толкова. Питах някои от участниците - никой не им е поставял никакви условия. Това е достатъчно да за да отпаднат част от причините за реакциятата ти.
Второ:
Парите са лични на ка4ак - не се заблуждавай, че ги е получил от този, онзи или еврофондовете. Бъди сигурен. От тази книга във всички случай той не печели - ясно е.
Трето:
Тафил - така той казва - нещо и си го приписва. Ако искаше да го краде - нямаше да сочи автора му и да го показва, като го обявява за сътрудник. От друга страна - в книгата, аз не съм я виждал - ка4ак май не фигурира по никакъв начин.
Разбрах, че си я видал - можеш да го потвърдиш или отречеш.
Четвърто:
Подозрението ти, че ка4ак ще използва книгата и списанието за политически цели. това е само подозрение, аз също го мисля, но той казва ще ги използваме за формиране обществено мнение. Това е друго - дори бих казал похвално.
Колкото и да са наивни - блогерите са бамбашка хора - ти си най-красноречивия пример - трудно ще е, на който и да е да им внуши политическо поведение. Това нали го осъзнаваш, така както аз го осъзнавам?
Пето:
Ако ка4ак поне малко разбираше от този бизнес - особено издаването на списание - щеше да знае, че проекта му за списаниетое обречен, и че ще го фалира и още след третия брой и нищо не може да го спаси или помогне в аванс. Мисля, че е прекалено голям мечтател и наивник, защото се е доверява на аматьори и по-големи лаици от него. Във всеки случай това не го прави неприемлив от позицията, от която ти го атакуваш.
Иска да направи група за "буря и натиск" и да се опитва да влияе по някакъв начин на обществените процеси. В това му начинание има известна доза лична заинтерисуваност, но без това не може.
Участието също ще е на свободен принцип, а названието е - като запазена мярка - никой дори и да се опитва да определя кои са свободни и несвободни не може да го направи, камо ли да ги пусне по предварително нагласени улеи

Вярвай ми - аз съм ти доброжелател.

Разбирам те отлично, но ти мина допустимата граница и започна да го обиждаш лично!

Прецени отново нещата - знам че е трудно да си представиш, че не си прав - дори за момент.
Съвсем не твърдя това - просто това, което казваш
ти - не е единствената и цялата истина!
Извън естетическите критерии - съществуват понятия като човечност, взаимност и добри намерения.
Аз даже не го познавам този човек - казвам го за да не ме подозреш в корист.

 

129. veselinvalev - ploudinperper
12:04

Прав си, че озлобях, и обиждах. Обидите ми бяха отговор на неговите. Той наистина е абсолютен лаик в литературата. Той дори не знае колко десетилетия трябват на един човек да стане истински литератор. Той си мисли, че това е строителен занаят. Повъртиш малко мистрията и ръката ти свиква. За седмица-две си вече майстор. Затова озлобях. И е нормално да мина всички граници. Аз защитавам не само хилядите дни и нощи посветени на четенето и анализирането. Но и на десетки други хора тук. Той се вре из блоговете им пише абсолютни глупости и си мисли, че това е литературно общуване. Само и само защото е собственик на един сборник от чужди стихове. На всеки му се е случвало да напише някоя глупост. На мен също. Закачки, за които след това съжалявам. Но съм ги написал. Случва се. Но той мина всякакви граници и точните думи са "дебелащина" и "простащина". Как да скрия точните думи. Това не е обида. Това е назоваване на истината. Някой му е казал, че този сборник от стихове, не е сборник, а книга. И той на всяка втора дума, ама "ти защо не проумееш, че това не сборник, а книга". Ами как да обясниш на необразоварния простак, че има само една книга. Това е Библията. (библос- от старогръцки). Естествено, че всичко, което е на книжен носител е "книга". И как на събрани на едно място стихове от различни автори да не кажеш "сборник стихове", ами сборник е. Не не било сборник, било "книга". И се блъскаш в "Стената" на Пинк Флойд. Къде другаде да се блъснеш.
Преди време му пратих линк към сайта на художника Величко Николов (сайт, който съм правил аз преди десет години). Взел картините цапардосал ги свой си пост със заглавието:
“обещал съм да пиша за Списанието!veselinvalev и неговият приятел Величко Николов ми идват на помощ!”
Ама нито ме е питал мен, нито Величко Николов може ли да ги публикува тези неща или не може. Ами това е нарушаване на авторското право. Има закон. Нормалният човек спазва закона. Нашият човек обаче е над тези неща. Той е над закона. Е, питам те аз, драги ми ploudinperper, човек, който престъпва закона какъв е. Ами езикът го казва “ПРЕстъпник” И как се “пише” с картини? Ето как:
“това е моя текст"без думи””, казва той.
Защото не чувал, че има “текстология”. Това е наука за текста. Текста се изгражда с думи. Не може да има текст без думи. Ако има нещо нарисувано, то е вече изображение. Ама той тези неща, човекът не ги знае. Той дори не осъзнава, че казва глупост, наричайки картината “текст”. Това е безотговорност към езика. Той няма усет за езика. Към стойностите, които този език изгражда. За него езикът е джаста-праста, няма значение какво говорим, важното е да дрънколим нещо, пък каквото и да е. Дали ще наричаме изображението “текст”, а пък текста “изображение”, това няма значение. А в същото време ето какво ми пише на мен:
“95. ka4ak - Чак е смешно!Направо трагично!
25.09 12:11
А пък за Списанието е наше и аз даже не знам как ще изглежда!Картините на Величко Николов ги ползвам като визуален текст,защото съм мързелив и всяка една от тях е един много дълъг пост!Но какво ли да ти обяснявам,това са картини а не текст!Разочароващо е,щом продължаваш да не можеш да четеш!”

Ти, драги ми ploudinperper, чувал ли си, за “визуален текст”.
И всяка една от тях била “много дълъг пост”.
Е как една картина да е “дълъг пост”.
Тя си е нейния размер картината.
Какво общо има с мързеливоста му, аз не разбирам, но ето какво следва:
“но какво ли да ти обяснявам, това са картини, а не текст”.
Е, нали бяха текст, как изведнъж станах картини.
И най-парадоксалното:
“Разочароващо е, щом продължаваш да не можеш да четеш!”
Е нали не е “текст”, а картини, как да чета.

Просто логиките му на разсъждение са объркани. Дори той самият не осъзнава това което говори. Той си представя в себе си някакви неща, но изграденият от него текст изгражда един объркващ образ на взаимни отричания. Това навярно ще е интересено за разсъждение от някой психолог. Трябва да питаме dobromirdimitrov, той може да ни бъде полезен в тази посока.

Та този нашият герой ka4ak след като видяхме колко е объркан и противоречив в мислите си и формулираните си изказвания ме обвинява мен, че “не мога да чета”. Всъщност собствената си неспособност да формулира логичен текст той я прехвърля върху моята способност за възприятие, което е смехотворно. Аз цял живот се занимавам с текстове. С тълкуването им и анализирането им. С писането им.

Но в неговите очи ето как изглеждам аз:

“83. ka4ak - Буди огромно съжаление факта,че се слагаш в категорията която разбира българския език!
25.09 10:19
Тези братя с тая скапана азбука са виновни и за това сме на това дередже,защото за да четеш не е лесно занимание!Трябва и да разбереш какво четеш,а пък да се замислиш мани,мани....(((“

Всъщност собствената си неспособност за четене и изграждане на текст той я прехвърля като моя. Неговият грях, неговата некадърност стават мои.
Не знам дали не го осъзнаваш, ploudinperper, но горните примери водят до извода, че този човек има психически проблеми, и аз щях да ги подмина. Е хора всякакви щях да си кажа, психари, простаци, всякакви, но той иска да управлява поетите и писателите като прави сдружение “Свободни поети”, за да осъществява политически натиск върху обществото. Поне така е декларирал в намеренията си. Не на “Свободните инженери” – защото той е инженер по образование. А на “Свободните поети” Затова е издал книгата “Свободни поети в blog.bg” , затова издава и списание в момента.
И това е всъщност страшното.
Неграмотните и простаците искат да управляват изкуството в България чрез блоговото пространство и парите от европейските фондове, които ще усвояват заради това, че са някакви сдружени “свободни”. И да налагат своите критерии. Това е ужасно. Затова е целият мой вой тук, за това е озверението ми, озлоблението ми и яроста ми. Просто не мога да бъда друг в такъв момент.
Защото свободата ни е застрашена от хора като Качаклиев.
И затова викам високо за да чуят повече хора като теб, драги ми
ploudinperper.
В началото на 90-те имаше едни хора, които почти не минаваше вечер да не се покажат по телевизията и да ни говорят за свобода и демокрация, за пазарна икономика, за “честните частници”, за великата промяна. Ние ги гледахме и им се възхищавахме на революционната им смелост. Накрая същите тези червено-сини “революционери” окрадоха всичко което беше “общонародно”, тоест държавно и въведоха общество на криминално-мафиотските структури.
Остана ми една единствена илюзорна свобода в изкуството, която ме прави щастлив. Не искам активисти като Качаклиев да ми отнемат и нея.

 

130. ploudinperper - 129. veselinvalev
12:28

Никой не може да ти отнеме свободата, ако ти не разрешиш.
Не те съдя.Не те обвинявам. Дори не мога да възразя по принцин на това, което казваш.

Казвам само това: двамата сте в различни клишета - образно казано.

Подхода към проблематиката ви е различен, искате да отваряте вратата с различни ключове, а шперца е комбинация между вашите два - но явно трябва трети да го направи.

Аз не съм това. Не си поставям подобна задача.


Няколко пъти четох постингите му от няколко дни насам.

Горе-долу разгледах и твоите постинги.

Той в твоя начин на мислене не може да влезе.
Ти в неговия също.

Откровен съм и си мисля, че ти не искаш.

Ти си творец и човек с позиция - това не е откритие, ако го кажа.
Ти си човекът, които можеш и трябва правилно да разкодираш казаното от него - защо го приемаш толкова буквално.

Извини ме, ако смяташ, че прекалявам със съветите ти, но го правя защото ценя това, което си написал, дори намерих стихосбирката ти,
а виждам, че грешиш в отношението си към него.

Искам да бъда правилно разбран - всичко останало е твой избор.

 

131. veselinvalev - ploudinperper
13:00

Аз знам как трябва да се направи, така, че да ни бъде гарантирана свободата да пишем в Интернет-пространството, и да ни бъде гарантирано, че написаното от нас няма да изчезне. Защото сега тук където пишем blog.bg си е частно интернет- пространство. Утре собственикът му може да каже трия всичко, и всичко писано от нас, текстове коментари, това което пиша в момента и ти което ми отговаряш, ще изчезне. Няма законово гаранция против изчезването му. А такава трябва да има. Но ако му го кажа на него активист с 4-ка в центъра, той ще го използва за користни цели. Той ще опорочи всичко. Не е той подходящия човек. И аз не знам кой е. А аз нямам желание да се занимавам с това. Но това нещо може да го направи първият народен представител, който хванем за ушите и му кажем: Правим закон за защита на блогерското творчество. Все ще има млад и кадърен парламентарист, който да се навие да предложи закона, но преди това трябва да направи организацията по писането му. За тази цел не е нужна каквото и да е сдружение. Трябват няколко души екип с юрист, компютърен специалист. Това е, нищо сложно няма. Всички тези пушиляци за сдружения са вятър работа. Освен ако не е на професионална основа и да се плаща за писане. Тогава е сериозно. Механизъм позволяващ да се печели добре от писането в интернет-пространството, за този който го може.. Но това едва ли ще стане някога.
Да се събират блогери по кръчми е прекрасно нещо. Отвреме навреме да се пипат. За да си вярват, че са наистина живи, а не виртуални.
А пък за съветите ти - напротив благодарен съм ти, защото точно това е общуването. Нормалното общуване. Не бабаитщини от сорта - "аз ви публикувам картинки, а пък вие не можете да четете." Е там няма как да стане разговор. Не пътуваме в различни писти с него. Транспортът ни е различен. Багажът също. На него му тежали "милионите" (както намеква), на мен ми тежи акъла ми и ме кара да си изграждам светове. А той си изгражда приятелски кръгове.
Винаги съм готов да приема съветите ти. Те са ми много полезни, благодарен съм ти за тях и ми е приятно общуването.

 

132. candysays - Този коментар не знам дали има смисъл да го пиша,
12:41

но все пак.. :

ploudinperper е казал чудесно всичко онова /и точно онова/, което и аз усещам и исках да кажа по повод на този твой постинг, Веско (ако позволиш да те наричам така). 100% мисля същото като него.

Затова и проследих дискусията под поста ти внимателно. Защото не е от онези разправии, пълни с безсмислени и злобни обиди между блогъри с различни мнения, а защото видях тук смисъл и културен диалог - въпреки всичко. И то от всички писали тук.. Затова четох. Защото не е омърсяващо.
Това, което написа в някои от коментарите си (например 114) ме натъжи и исках да ти кажа, че те разбирам отлично - случвало ми се е да направя и после да изпитвам същото в блог.бг :(

В крайна сметка мисля, че си един прекрасен човек. Личи си в думите ти, в отговорите ти към различните хора, писали тук. Това исках да ти кажа.
Бъди здрав и щастлив! И свободен! По своя си начин..

П.С. Пожеланието е напълно искрено.

133. veselinvalev - 132. candysays
30.09 08:27

Разбира се, че има смисъл да го пишеш, candysys, твоят коментар. Както и предните ти коментари, които са пропити с истини и прозрения както за ситуацията, която създадох с този мой пост, така и за мотивите и подбудите, които ме накараха да го напиша. Също и прозренията за личността ми.
Ще отговоря подробно на коментарите ти, както и на останалите на които не съм отговорил. Но ми трябва още малко време. Просто някои неща пренаредиха делника ми, а не ми се иска да претупвам отговорите си. Искам да отговоря внимателно и аргументирано. А и създалата се ситуация ме натовари доста и ми трябва още време за балансиране на енергиите.
Благодаря ти за пожеланията, бъди и ти здрава и щастлива във всяка една твоя минута. И все така истинска по своя си начин.

 

134. veselinvalev - ploudinperper
30.09 09:02

"130. ploudinperper - 129. veselinvalev
28.09 12:28
Никой не може да ти отнеме свободата, ако ти не разрешиш."

Това твое твърдение не е напълно верно, приятелю. То е пожелателно твърдение, но реалността е друга. Определен кръг от хора, които имат власт могат да ти отнемат всички свободи. Включително и тази да си жив. Криминалната престъпност в България го доказва ежедневно. Ежедневно бива отнемана много свобода насилствено от хората. Милиони свободи биват отнемани ежедневно насилствено, въпреки, че хората не искат да им бъдат отнемани.
Могат да ти отнемат свободата на бизнеса. Нали сме пазарна икономика. Могат да ти отнемат "свободата" да бъдеш наемен работник, тоест "роб", за да можеш да оцелееш, да си платиш сметките, да се нахраниш и облечеш, да пратиш децата си на училище, да си платиш наема за жилището, или ипотеката му. Могат да ти отнемат свободата да теглиш кредит, като просто ти казват, че има икономическа криза и няма свободни пари в обръщение точно за теб. Защото за други има. Въпрос на избор на банкова политика. Това е отнемане на свобода, независимо от твоята воля. Мога да ти дам още стотици примери.
Е, една единствена свобода не могат да ти отнемат. Това е свободата на лудостта. Ако полудееш, тогава вече минаваш в някаква абсолютно своя си реалност, която няма как някой да промени, освен да те унищожи физически. Но можем ли всички да изберем точно тази свобода?
"Свободата" всъщност е най-относителното понятие на този свят, затова с нея се спекулира най-лесно. "Социализма" реално забраняваше свободата на словото и печата, макар официално да твърдеше, че има свобода. Сега интернет-пространството дава възможност на свобода на словото и печата. Всеки вече може да бъде медия. Това е факт. Но и тази "свобода" си има условия. Трябва да притежаваш компютър, или достъп до такъв. Това е свързано с пари. Тоест трябва да притежаваш пари. За да ги притежаваш, трябва в известна степен, а тя никак може и да не е малка тази степен, да ги заслужиш тези пари. Да работиш бая време всекидневно за тях. Казват ти, ти имаш правото и "свободата" да работиш. Да. Така е по закон. Ама имаш ли гарантирано право да не работиш, ако искаш. Как ще оживееш? Как ще ти е гарантирана свободата на твоя избор да не работиш. Но тогава пък засягаш свободите на тези, които работят. Ами откъде-накъде ние ще му осигуряваме тази "неработеща свобода" за сметка на нашата "работеща свобода" като му даваме незаслужено от "нашата свобода". Свободата вече става "ваша" и "наша". Извоювал си си право на слово и печат. Написал си, че си болен от неизлечима болест. Ама това, че си го написал, няма да те излекува от нея, от боледстта. Свободата да го кажеш, не ти помага. Отнета ти е друга свобода - свободата да си здрав. Тогава тръгваш да търсиш кармични причини, преродени в теб и свободата им да живеят в теб независимо от твоята свобода на несъгласие с тях. Никак не е просто понятие "свободата", драги ми, ploudinperper. Както и афоризмите за нея.

 

135. ploudinperper - 131. veselinvalev
01.10 11:01

Абсолютна свобода няма - дори тук в интернет пространството. Ние сме зависими, в случая: от нещо, от някой, от друг - все понятия свързани с пари, дявол да ги вземе всичките. Тук, в блог.бг - сме заложници на Инвестор.БГ АД и Ковачки. Заключиха му парички преди няколко дена. Представи си, че продаде блог.бг -
единствения му вероятен копувач, слагам бас - ще бъдат Иренка и Делянчо - на Доган протежетата с парите на някаква си негова банка.
Е?
Как виждаш тогава нещата - тук - същото ли ще бъде или ще ни модерират, кастрират, ампутират, имунизират.
Дори сюнети могат да ни спретнат - на конвейр.

Е, да - само ако позволим - но пък гласът ти е смачкан.
Свобода - под въпрос.
Защото не можеш да си изречеш думичките, напишеш римичките и те няма да стигнат до адресата им.
Тогава за какво да ги пишем?
Кому са нужни те? Само на нас? Да говорим на себе си и да се убеждаваме, че говорим поне с хора? Не, не - това обезсмисля усилията и ги прави излишни.

Та мисълта ми е - свободата винаги, и преди и сега - е струвала скъпо. Тя се плаща с пари, кръв, хляб, време, талант ...

Свободата и демокрацията са приложими в едно общество от средна класа, на икономически и финансово независими граждани - т.е. - неограничавани на битово равнище.

Ето така се преплита свободата с поезията.

Няма "наша", "ваша",тяхна" свобода.
Или всички са свободни, или несвободата на дори един човек е упрек и ограничение за уж свободните, пък били те и поети.
Вярно всичко ни ограничава и нищо не ни спира - но това е философия, а не реалния живот.
Високото изкуство е функция на свободата -
на свободата да умреш;
на свободата да бъдеш горд и непоправим;
на свободата да твориш дори;
на свободата да се самоограничиш -
но това го има само в приказките и битието на светците, и Ботев, и Левски.

Свободата е много просто нещо - щом си презрял условностите.
Свободата е много сложно нещо, ако собственото ти его и претенции са условието тя да се изяви.

Свободата е понятие разбираемо и еквивалентно на интелект, социална микро и макро среда, мъдрост, късмет и целенасоченост - всичко това я прави обикновено много условна - дори скучна.

Няма абсолютна свобода - това е поетичта метафора.

 

136. veselinvalev - ploudinperper
07.10 16:14

Много дорбе си коментирал за собствеността на блоговото пространство. И това, много ми хареса, че само един човек да има несвободен, значи няма свобода. И си прав. Сега като намират тия дивите племена в Амазонка, та там мисля си, при тях всички са равно свободни. Защото при тях иерархиите са естествени. А при нас са изкуствени. Това според мен е проблема.
Аз си мисля, че свободата е да се чувстваш щастлив. И да правиш другите също щастливи. Това е свободата.