Veseli blog

Dobrodošli na ,,Veseli blog'' !
Ovo je blog koji se uglavnom bavi tehnologijom...


Broj poseta ,,Veselom blogu":
genius stats

Stigao Windows 10 Technical Preview za telefone

поставио/ла MikaC M. 12.02.2015. 13.22

Nakon što je predstavljen Techical Preview Windowsa 10 za računare, Microsoft je predstavio isto i za telefone


Windows 10 for phones


Na klipu ispod pogledajte neke od novih funkcija Windowsa 10:Slike iz novog OS-a:

Windows 10 for phones

Windows 10 for phones

Windows 10 for phones

Microsoft ove godine objavljuje Surface 4 i Surface Mini

поставио/ла MikaC M. 12.02.2015. 03.11


Uprkos slaboj prodaji Surface serije tableta u poslednjih nekoliko godina, Microsoft je spreman da nastavi investiranje na ovom polju. U skladu sa tim se očekuje da kompanija objavi dva nova tableta, verovatno nakon objave Windows 10 operativnog sistema krajem godine. Izveštaj koji je objavio Yahoo News tvrdi da Microsoft planira da objavi ne samo naslednika Surface Pro 3 modelu, već i potpuno novi model koji bi se na tržištu takmičio sa iPad mini i Nexus 7 modelima. Naravno, ovi izveštaji tek treba da budu potvrđeni ali ne dolaze kao veliko iznenađenje.

Treba istaći da će naslednik Surface Pro 3 tableta verovatno biti nazvan Surface 4, dok je razvoj RT modela otkazan. Ono što se sada spominje je da će najverovatnije imati 12-inčni ekran rezolucije 2160x1440 piksela kao i uklonjivu tastaturu, pored Windows 10 operativnog sistema. O Surface mini modelu za sada nema mnogo informacija osim da nas očekuje 8-inčni tablet.

Google je zvanično predstavio novu verziju androida - Lollipop

поставио/ла MikaC M. 15.10.2014. 13.30   [ ажурирано 18.10.2014. 03.07 ]


Google je konačno predstavio Android 5.0, koji je nazvao Lolipop. Evo šta je novo.Android 5.0 Lollipop debitovaće na tri nova Nexus uređaja – Nexus 6 smartfon, Nexus 9 tablet i Nexus Player za strimovanje medija, a biće dostupan i za Nexus 5, Nexus 7, Nexus 10 i ostale Google Play Edition uređaje tokom sledećih nedelja. 

Android and youAko kupujete/naručujete ovih dana Nexus 6 ili Nexus 9, Android Lollipop stiže od 3. novembra. Ali ako već imate Nexus 4, 5, 7 ili 10, apdejt bi trebalo da vam stigne preko “over-the-air” besplatnog preuzimanja tokom "sledećih nedelja” piše na Googleovom blog-u

Najočigledniji novitet Lollipop-a su brojna vizuelna poboljšanja i promene UI-a, koje je Google nazvao “Material Design”. Platforma ima nove “fluidne” animacije, “čistiji dizajn” sa većom paletom boja, drugačiji multittasking meni, a nudi i nove načine za brojne glasovne upotrebe.

Većina noviteta “Material Design-a” mogla je da se vidi u skorašnjim apdejtima koje je Google objavio za svoje Android aplikacije, kao što je npr. Google+. Ideja je da Material Design unifikuje Android iskustvo bez obzira na uređaj. 


Lollipop donosi i preko 5000 novih API-a za developere, a Google smatra da će vaše pesme, fotografije, aplikacije..., biti besprekorno sinhronizovane između raznih Android uređaja. Lollipop donosi i nove kontrole obaveštenja koje bi trebalo da ograniče upozorenja tokom sastanka i novi mod za čuvanje baterije. 

Android 5.0 Lollipop je veliko i bitno izdanje operativnog sistema za Google, a promena u vizuelnim komponentama je najveća od 4.0 Ice Cream Sandwich izdanja 2011. godine. Smatra se da bi ove promene mogle da postave bitne temelje da Android postane platforma ne samo za smartfone i tablete.


Block Party

 
 

Search for L?

 

iPhone 6 & iPhone 6-plus & Watch

поставио/ла MikaC M. 19.09.2014. 11.14   [ ажурирано 25.09.2014. 12.02 ]

9. septembra ove godine predstavljena su dva nova iPhone-a od strane Apple-a!
Oba uređaja poseduju novi Retina HD displej koji krasi 4.7-inčne (1.334 x 750p) i 5.5-inčne (1.920 x 1.080) ekrane telefona. 
iPhone 6 poseduje debljinu od 6.9 mm dok je iPhone 6 Plus debeo 7.1 mm - u pitanju su najtanji uređaji koje je Apple do sada napravio. 

Kompanija je sa novim telefonima predstavila i novi čip – A8 (dual core 1.4GHz). U pitanju je druga generacija 64-bitnog čipa A7 koji je predstavljen sa modelom iPhone 5S. iPhone 6 poseduje 1GB RAM-a, dok će 6 Plus dolaziti sa 2GB RAM-a. A8 čip je do 25 odsto brži kada je brzina procesiranja u pitanju i nudi 50 odsto bržu grafiku, pritom donoseći energetsku efikasnost koja je za 50 odsto bolja u odnosu na prethodnika. Sve ovo znači da je novi iPhone 50 odsto brži od svog prethodnika, dok je grafika 84 puta brža. Sve ovo će napajati baterije od 1.810 i 2.915 mAh.
Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
iPhone 5s, iPhone 6 i iPhone6 plus

Kompanija je predstavila i obavljanje glasovnih poziva uz pomoć WiFi mreže u slučajevima kada je internet bežični signal bolji od signala telefona. 

Kada je kamera u pitanju, iPhone poseduje 8MP iSight kameru sa ƒ/2.2 blendom i potpuno novim senzorom, kao i Focus Pixel – tehnologiju koja je do sada mogla da se nađe isključivo na profesionalnim DSLR aparatima. 

Oba uređaja mogu da snimaju 1080p video sa 30 i 60 frejmova po sekundi, kao i usporeni video sa 120 i 240 frejmova po sekundi. 

iPhone 6 poseduje digitalnu stabilizaciju slike, dok iPhone 6 Plus ima optičku stabilizaciju. 

Kada je cena u pitanju, iPhone 6 će koštati 199 dolara (16GB), 299 dolara (64GB) i 399 dolara (128GB) uz dvogodišnji ugovor, dok će iPhone 6 Plus koštati 100 dolara više u svakoj konfiguraciji. Isporuke počinju 19. septembra. 

Kada je iOS 8 u pitanju, svi vlasnici modela 4S i novijih moći će da ga besplatno preuzmu od 17. septembra. 

Kompanija je predstavila i Apple Pay, potpuno nov sistem plaćanja putem mobilnog uređaja. Sve što je potrebno da bi se kupio proizvod jeste prelazak prsta preko čitača otiska prstiju. 

Apple je potvrdio i postojanje NFC-a, ali i novog čipa nazvanog Secure Element koji vrši enkripciju svih podataka.
Beta/AP Photo/Marcio Jose Sanchez
Apple je predstavio i “potpuno novi proizvod koji će redefinisati ono šta ljudi žele od ove kategorije uređaja” – Apple Watch pametni sat. 

Apple Watch je precizan do plus ili minus 50 milisekundi i dolazi sa brojnim dodacima, a izrađen je od nerđajućeg čelika i safirnog stakla. 

“Nismo želeli da uzmemo interfejs iPhonea i samo ga smanjimo pošto bi to izgledalo užasno. Umesto toga, sa strane uređaja postoji brojčanik koji uključuje LED i fotodiode i koji mehanički pokret pretvaraju u digitalne podatke. 

To znači da ukoliko pritisnete ovu “krunicu” vratićete se na početni ekran, a uz pomoć nje možete da obavljate i brojne druge funkcije. 

Aplikacije su dizajnirane za „laganu“ interakciju tako da korisnicima na raspolaganju neće biti kompletne aplikacije. 

Tu je i S1 čip koji u minijaturi nudi kompletan kompjuterski sistem na jednom čipu, a na poleđini se nalaze 4 senzora, uključujući i dva infracrvena i merač broja otkucaja srca. 

Digital Touch pruža listu prijatelja koje možete zvati, poslati im poruku ili prostim dodirivanjem sredine ekrana učiniti da njihov pametni sat zavibrira. 

Notifikacije su suptilne, tako da će moći da im se pristupi prostim podizanjem zgloba, a tu je i integracija sa Siri, ali na osnovnom nivou. 

Ukoliko zatražite lokaciju određenog mesta, mape na satu će vas tamo odvesti uz blago taktilno obaveštavanje pri svakom skretanju. 

Apple Watch će korisnicima takođe dozvoliti da pregledaju slike, najverovatnije one koje se nalaze na iCloudu, a prisutan je i Apple Pay. 

Fitnes predstavlja važan deo Appleovog sata. Fitness aplikacija zadužena je za praćenje svih aktivnosti i pokreta, dok će Workout aplikacija služiti kao motivator prilikom treninga. 

Apple Watch dolaziće u dve verzije – velikoj i maloj i u tri izdanja Watch, Watch Sport i Watch Edition, i svaka će imati sopstvene kaiševe i narukvice a radiće sa iPhoneom 6 i 6 Plus, iPhoneom 5, 5S i 5C. 

Cena Apple Watcha kreće od 349 dolara i u prodaji će se naći početkom 2015. godine.

SMS za pomoć poplavljenima na broj 1003

поставио/ла MikaC M. 17.05.2014. 04.54

Vlada Srbije obavestila je danas građane da pomoć ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije mogu slati putem SMS poruka na broj 1003

Telefon-mobilni-sms

Isti broj važi za sve tri mreže mobilnih operatora (Telenor, Telekom i VIP).
Cena poruke je 100 dinara, a sredstva će biti usmerena na račun Vlade Republike Srbije posebno otvoren za prikupljanje pomoći, navodi se u saopštenju.

Istine i zablude o kompjuterskim virusima

поставио/ла MikaC M. 17.05.2014. 04.50

Pažljivo pročitajte sledeće činjenice o kompjuterskim virusima i podignite nivo zaštite svog računara!

Sajber,Napad,Hakeri,Antivirus,Virus

Zabluda: Internet virus mogu da dobijem ako pročitam mejl.
Iako mnogi mejlovi dolaze sa virusom prostim čitanjem ne možete zaraziti svoj kompjuter. To ćete učiniti jedino ukoliko otvorite i "izvršite" fajl koji se nalazi u prilogu.

Zabluda: Napad internet virusa uvek se vidi/oseti
Baš naprotiv! Iako mnogi virusi rade u pozadini tek nakon nekog perioda možete osetiti da je računar zaražen. Danas, u najvećem broju slučajeva nećete ni znati da ste pokupili virus, a on će se aktivirati u pozadini i početi da prikuplja informacije, zaražava druge fajlove na računaru i širi se dalje. Kompjuter ne mora da se uspori, dovoljno je da ste povezani na net i da virus "samo" šalje informacije o vama svojoj "matici".

Istina: Piratski softver je "leglo" virusa
Iako ovo nije lako proveriti u praksi, prema podacima softwarestats.com sajta svaki 14. piratski sadržaj je zapravo virus, nebitno da li se radi o nekoj datoteci, multimediji ili slikama. Piratski sadržaji se uglavnom distribuiraju u paketima podataka, koje nije uvek moguće otvoriti i proveriti njihov sadržaj pre nego što se preuzimanje započne.

Istina: Kompjuterski virusi ne mogu da mi ukradu novac
Baš naprotiv! Veliki deo današnjih virusa koristi se za izvlačenje novca od korisnika preko onlajn bankarskih transakcija, gde se ne bira njihov iznos. Tvorcu virusa nije bitno da upeca samo velike račune, bitno je da virus konstantno donosi koristi i da se ona povećava.

Zabluda: Poznati sajtovi ne mogu da zaraze računar
Nažalost, ovo nije tačno i prema istraživanju softwarestreat.com portala najveći broj "pecanja" i krađa pomoću virusa dešava se na velikim sajtovima kao što su Amazon, Apple, eBay i drugi. Heartbleed bag otkrio je da niko nije bezbedan!

Istina: Mejlovi su najagresivniji isporučioci virusa
Upravo tako, jer oko 90 odsto svih mejlova sadrže neki tip malvera! Dakle, ne otvarajte ništa iz mejlova nepoznatih osoba i mejlova koji liče na zvanične mejlove velikih kompanija, sa neverovatno dobrim i primamljivim ponudama.

Zabluda: Nemam internet, ne brinem zbog virusa
Danas se virusi šire i preko USB stika sa memorijom, preko narezanih DVD i CD diskova, preko bilo kojeg uređaja za skladištenje fajlova koji se može priključiti na računar, ukoliko je on prethodno zaražen nekim malicioznim softverom ili sadrži zaražene fajlove.

Zabluda: Besplatni antivirus softveri nisu dobri
Iako nemaju možda uvek sve aktuelne opcije koje imaju softveri koji se plaćaju to ne znači da njihova zaštita ne bi trebalo da se koristi. Na internetu postoji veliki broj besplatnih antivirus softvera (o njima ćemo sledećom prilikom) koji odlično mogu da zaštite računar od različitih internet napada.

internet kriminal kompjuteri

Zabluda: Virusi nisu zastupljeni u Srbiji
Virusi su svuda gde ima interneta i virus ne bira zemlju ili naciju. Naravno, najveće zemlje su najviše ugrožene, ali veliki broj virusa distribuira se u ceo svet, pa i u Srbiju.

Zabluda: Društvene mreže su sigurne (Facebook, Twitter...)
Nažalost - nisu, jer preko poruka mogu da se podele zapakovane datoteke i druge vrste fajlova, a takve akcije su sve češće, koje kada se preuzmu na računar i otvore mogu da izazovu "zarazu" na računaru i počnu da kradu podatke korisnika.

Istina: Od virusa se može odbraniti
Korišćenjem proverenog antivirus softvera i pažljivim korišćenjem interneta nećete sebe dovesti u opasnost od virusa, a čak i da se to desi ažuran i dobar antivirus će to sprečiti.

Epidemija "mobilne zavisnosti"

поставио/ла MikaC M. 30.04.2014. 14.15

Broj ljudi koji pokreću aplikacije na svojim pametnim telefonima i tabletima više od 60 puta dnevno udvostručio se u proteklih godinu dana. To znači da ima dvostruko više onih koji su prešli granicu i koje stručnjaci označavju kao "navučene na gedžete".
Foto: Beta, AP Manu Fernandez
Kako piše američki "Tajm", prosečan korisnik pametnih telefona pali svoje aplikacije desetak puta dnevno, ali analitičari kompanije "Flari" kažu da zavisnici to rade više od 60 puta. 

Analitičari su koristili podatke o 500.000 aplikacija na 1,3 milijarde telefona širom sveta i objavili da je broj "mobilnih zavisnika" između marta 2013. i marta 2014. porastao sa 79 miliona na 176 miliona. 

Među zavisnicima je više žena i to oko 15 miliona, a očekivano najveći deo njih pripada mlađoj populaciji. 

Ipak, novi podaci pokazuju da i sredovečni roditelji polako potpadaju pod uticaj gedžeta.

Heartbleed, bag o kojem bruji internet

поставио/ла MikaC M. 30.04.2014. 13.07

Čak 66 odsto interneta možda je ugroženo sigurnosnim propustom nazvanim Heartbleed.
elhombredenegro / Flickr.com

Istraživači koji su ga otkrili, kažu da je reč o bagu koji utiče na važan protokol za bezbednost na internetu SSL, a naročito OpenSSL. 

Evo kako funkcionišu SSL i OpenSSL: Svaki put kad se ulogujete na sajt, podaci o vašem logovanju šalju se na server tog sajta. Međutim, u većini slučajeva to se ne dešava u takozvanom "plain text"-u. Podaci su kriptovani uz pomoć protokola pod nazivom Secure sockets Layer ili SSL. 

Kao i sa većinom protokola, različiti proizvođači softvera stvaraju različite implementacije SSL. Jedna od najpopularnijih je OpenSSL koju koristi oko dve trećine trenutno aktivnih sajtova. 

Heartbleed je bag u OpenSSL. Hakeri to mogu iskoristiti kako bi dobili sirovi tekst iz mejlova, poruka, šifri, pa čak i poslovnih dokumenata. 

Što je najgore, Heartbleed je postojao gotovo dve godine, pre nego što je otkriven, što znači da su hakeri imali dovoljno vremena da ga iskoriste. 

Šta bi trebalo da uradite? 

Metju Princ, izvršni direktor mreže Cloudflare, jedan od prvih koji je primetio bag, rekao je da ne postoji mnogo toga što biste mogli da učinite u ovom trenutku. 

"Kada završite sa korišćenjem sajta, obavezno se izlogujte", rekao je Princ dodajući da su tako manje šanse da hakeri dođu do vaših podataka. 

On dodaje da je Heartbleed toliko ozbiljan i loš događaj, da gotovo svaki veći servis pokušava da ga ispravi kako zna i ume. 

On procenjuje da će do kraja nedelje većina trenutno ranjivih sajtova popraviti propuste. 

Neki su već popravili propuste, dok drugi poput Flickr, Imgur, Yahoo, OKCupid, navodno i dalje ostaju nepouzdani. Inače, možete proveriti da li je sajt na kom imate nalog pouzdan ili ne na ovom linku.

Samsung prodao 89 miliona smartfona

поставио/ла MikaC M. 30.04.2014. 05.12

Južnokoreanska grupacija Samsung Electronics prodala je u prvom kvartalu ove godine 89 miliona "pametnih" telefona, što je 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali se njeno tržišno učešće ipak smanjilo u korist kineskih konkurenata, pokazuje studija istraživačke kuće Strategy Analytics.
Beta / AP Photo/Lee Jin-man
Kako prenosi Reuters, tržišni udeo južnokoreanske kompanije u prvom tromesečju 2014. opao je na 31,2 odsto, sa 32,4 odsto, koliko je iznosio u prvom tromesečju 2013. Isto tako je i Apple smanjio svoje učešće na tržištu na 15,3 odsto, umesto 17,5 odsto u istom kvartalu godinu ranije, precizira se u istraživanju. 

Kineska eletkronska kompanija Huawei Technologies zadržala je svoj tržišni udeo od 4,7 odsto, dok je Lenovo grupa svoj povećala na isti nivo, 4,7 odsto, prema 3,9 odsto u prvom kvartalu 2013. godine.

Besplatna priprema za kombinovani test na internetu

поставио/ла MikaC M. 31.03.2014. 08.16

Prvi put ove godine znanje osmaka će, osim iz srpskog i matematike, testirati i na potpuno nepoznatim zadacima iz pet predmeta: biologije, geografije, hemija, fizike i istorije. Iako je kombinovani test kod mnogih izazvao paniku, evo dobre vesti koja će pomoći đacima da se lakše spreme za ovaj treći deo završnog ispita.
Na sajtu www.mala-matura.com od danas je dostupan onlajn kombinovani test, koji svi mogu besplatno koristiti i spremati se za polaganje. Deca će sada moći nepoznate zadatke iz novih pet predmeta da vežbaju onlajn, sa računara, telefona ili tableta. U tome će im pomoći i Android aplikacija za pripremu male mature, koja se besplatno može preuzeti na Google Play Storu, na linku
----
---
Dovoljno je samo da se učenik registruje na sajt i može da bira oblasti iz gradiva srpskog i matematike, ili nekog drugog predmeta.

1-10 of 168

ĉ
MikaC M.,
31.03.2013. 08.34
Comments