Veseli blog

Dobrodošli na Veseli blog!
Ovo je blog koji se uglavnom bavi tehnologijom...

U narednom periodu na veselom blogu čitajte sve najnovije vesti o predstojećem operativnom sistemu iz Microsofta, Windows-u 10:

Broj poseta ,,Veselom blogu":
genius stats

Od danas moguće je praviti aplikacije i za Microsoft Band!

поставио/ла MikaC M. 25.03.2015. 11.38


Microsoft je otvorio vrata Third-party developerima da izgrade aplikacije za Microsoft Band!

Preuzmite:

Microsoft Band SDK Developer Preview

I počnite sa kreiranjem!

,,Vesela škola" na pemetnoj tabli

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 04.04   [ ажурирано 19.03.2015. 04.45 ]

Osnovna škola ,,Bubanjski heroji" je jedna od retkih u Srbiji koja može da se pohvali opremom koju poseduje.
Od toga su ključne pametne table na kojima se koristi sajt "Vesela škola-nauči šta želiš":


   
   IDC: Microsoftovi Windows tableti bi ove godine mogli da potisnu Apple iPad

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 03.53

Apple iPad trenutno gospodari na tržištu tableta, međutim, interesovanje za Windows tabletima raste ubrzanim tempom, pa se očekuje da bi Microsoftovi modeli mogli da izazovu Apple u ovom segmentu tržišta.

Ova predviđanja dolaze od strane čuvene analitičke kompanije IDC. IDC ističe i da godišnja prodaja iPad-a beleži tendenciju pada u 2015. godini, dok će Windows tableti doživeti značajan rast tokom narednih devet meseci. Krajnji rezultat bi mogao biti da Microsoft više neće kaskati za konkurencijom u tablet industriji, te da će konačno početi da se bori za vodeću poziciju sa iOS-om i Androidom.

Windows 10 je jedan od najvećih razloga ovakvih predviđanja, jer se očekuje da će novi operativni sistem privući veliki broj korisnika. Posebno zbog činjenice da će Microsoft nuditi slično iskustvo za sve platforme, kada se operativni sistem bude pojavio u drugoj polovini ove godine.

Microsoft nudi Kini besplatno Windows 10 kako bi se borio protiv piraterije

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 03.45


Windows 10 će biti ponuđen kao besplatna nadogradnja za vlasnike originalnih licenci Windows 8.1 i Windows 7 operativnih sistema, ali Microsoft počinje da potpisuje odvojene ugovore u Kini kako bi privukao više lokalnih korisnika da daju šansu novom operativnom sistemu. Ova kompanija je objavila da je potpisala ugovore sa dve važne kompanije u Kini, što će pomoći da Windows 10 stigne do više korisnika, a biće im ponuđen i paket dodatnih alata kako bi prilagodili svoje iskustvo novom operativnom sistemu.

O čemu se zapravo radi? Tescent koji je trenutno jedan od vodećih gejming servisa i provajdera društvenih mreža u Kini, učiniće Windows 10 dostupnim za besplatnu nadogradnju za svoje korisnike, a u isto vreme će im biti ponuđen tradicionalni paket alata. Ono što je još interesantnije za Windows korisnike je da Tescent takođe planira da donese seriju igara na Windows 10, uključujući League of Legends, Cross Fire i Dungeon & Fighter.

Microsoft je takođe najavio dogovor sa bezbednosnom kompanijom Qihu 360 što će takođe pomoći da Windows 10 besplatno stigne do većeg broja korisnika. Kopije Windowsa 10 će doći uz unapred instalirani bezbednosni softver koji razvija Qihu 360. Ovo su samo početni koraci kojim Microsoft želi da se bori protiv piraterije, ali i snažnog uticaja Windowsa XP u Kini.

Windows 10 će zauzimati manje prostora na svim uređajima

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 03.44


Microsoft je nedavno otkrio da će Windows 10 imati novi sistem kompresije fajlova, koji će operativnom sistemu omogućiti da zauzima manje mesta na svim korisnikovim uređajima, uključujući PC, tablete i telefone. Ipak, neće svi uređaji imati iste zahteve za skladištenje operativnog sistema, iako će povećani skladični kapaciteti biti dostupni nakon instaliranja novog OS-a.

U blogu koji je objavljen danas, Microsoft je istakao da će Windows 10 uključivati kompresiju i povraćaj koji će korisniku vratiti približno 1.5GB skladišnog prostora za 32-bitnu verziju, odnosno oko 2.6GB za 64-bitnu verziju. Za telefone koji će biti nadograđeni na Windows 10 nema konkretnih brojki, jer će one varirati od uređaja do uređaja.

Microsoft je takođe istakao da će RAM i CPU biti od najvećeg značaja kod kompresije sistema. Windows 10 će analizirati količinu RAM-a i CPU instaliran na svakom uređaju i odlučivaće da li kompresija sistema može da se iskoristi kako bi se dobio dodatni prostor na lokalnim diskovima. Cela svrha ovog miksa jeste da se kompresija sistema iskoristi bez posledica po performanse sistema, tako da se svi pomenuti zadaci obavljaju u pozadini.

Microsoft zvanično predstavio Lumia 430 telefon

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 03.41

Kompanija Microsoft i zvanično je danas predstavila svoj novi telefon nazvan Lumia 430. Novi telefon biće namenjen tržištima u razvoju i koštaće 70 dolara, a u prodaji se očekuje u aprilu. Telefon ima prilično slabe specifikacije za 2015. godinu, ali se ovde ipak radi o low-end modelu za one sa plićim džepom.

Lumia 430 se pre svega odlikuje 4-inčnim LCD ekranom rezolucije 800x480 piksela (235ppi gustine), kao i Windows Phone 8.1 with Lumia Denim operativnim sistemom. Telefon ima Qualcomm Snapdragon 200 dual core procesor koji radi na 1,2 GHz, ali je dobra vest što ima 1 GB RAM memorije. Pored toga, tu je i 8 GB interne memorije uz slot za microSD karticu, ali je nažalost glavna kamera od svega 2 megapiksela.

Ostale informacije o telefonu saznajte OVDE!

Minimalni hardverski zahtevi za Windows 10

поставио/ла MikaC M. 19.03.2015. 03.38

Microsoft je objavio minimalne hardverske zahteve, koji su potrebni za pokretanje Windowsa 10, kako na desktopu tako i na mobilnim uređajima. Kada su čipsetovi u pitanju, Microsoft lista podršku za Qualcomm, Intel i AMD. Intel čipovi uključuju Cherry Trail, Skylake i Atom x3 (LTE), dok AMD čipovi uključuju Carrizo i Carrizo-L. Kada je Windows za desktop u pitanju, Microsoft od potrošački-baziranih uređaja zahteva bar 8-inčne ekrane ili veće, odnosno 7-inčne displeje za "Pro" uređaje sa minimalnom rezolucijom od 800 x 600 piksela. Zahtevaće 1GB RAM-a za 32-bitne sisteme, odnosno 2GB RAM-a za 64-bitne. Prema navedenim specifikacijama, najveći broj računara neće imati problema da podržava Windows 10, a kada su mobilni uređaji u pitanju, lepo je znati da će postojati podrška i za QHD rezoluciju.

Iznenađenje: Windows 10 stiže ovog leta!

поставио/ла MikaC M. 18.03.2015. 03.17   [ ажурирано 18.03.2015. 03.19 ]

 Microsoft najavio da Windows 10 stiže na leto i da će biti besplatan i za piratske kopije OS-a.

Windows 10: Stiže na leto, besplatan i za pirate!

Microsoft će Windows 10 ponuditi na 190 tržišta na 111 jezika, uključujući i srpski, a u planu je tesna saradnja sa proizvođačima hardvera koji će preko Microsoft ili svojih servisa nuditi besplatnu nadogradnju na Windows 10. Dakle, Windows 10 za računare i Windows Phone 8.1 uređaje će definitivno biti besplatan u prvih godinu dana, svi detalji o tome dati su OVDE.

Na Microsoft WinHEC samitu u Šenženu, u Kini, Teri Majerson, jedan od ključnih ljudi Microsofta i Windowsa najavio je saradnju sa kineskim Tencentom, kompanijom koja stoji iza QQ društvene mreže, koja bi uskoro mogla biti veća od Facebooka, što će pomoći u još bržem širenju Windowsa 10 koji će korisnici te društvene mreže dobiti besplatno i odmah po objavljivanju. Takođe, najavljena je saradnja sa Xiaomi kompanijom, na testiranju Xiaomi MI4 Windows 10 uređaja, kao i sa proizvođačem League of Legends igre, koja će postati univerzalna Windows 10 aplikacija, kao i drugi naslovi te kompanije.

Samo u Kini Lenovo će u svojim servisnim centrima, kojih ima više od 2.500, ponuditi besplatnu nadogradnju na Windows 10 i tehničku podršku. Što se Windows 10 verzije za telefone tiče o tome nije bilo reči, ali se u delu o saradnji sa Xiaomi kompanijom na testiranju Mi4 uređaja i dalje spominje "kasnije ove godine".


Imate piratski Windows?

Da, Teri Majerson je rekao da je bitno da li PC podržava Windows 10 i da će biti besplatan za sve korisnike, čak i one s piratskom verzijom Windowsa!Izvor: Mondo.rs

Stigao Windows 10 Technical Preview za telefone

поставио/ла MikaC M. 12.02.2015. 13.22

Nakon što je predstavljen Techical Preview Windowsa 10 za računare, Microsoft je predstavio isto i za telefone


Windows 10 for phones


Na klipu ispod pogledajte neke od novih funkcija Windowsa 10:Slike iz novog OS-a:

Windows 10 for phones

Windows 10 for phones

Windows 10 for phones

Microsoft ove godine objavljuje Surface 4 i Surface Mini

поставио/ла MikaC M. 12.02.2015. 03.11


Uprkos slaboj prodaji Surface serije tableta u poslednjih nekoliko godina, Microsoft je spreman da nastavi investiranje na ovom polju. U skladu sa tim se očekuje da kompanija objavi dva nova tableta, verovatno nakon objave Windows 10 operativnog sistema krajem godine. Izveštaj koji je objavio Yahoo News tvrdi da Microsoft planira da objavi ne samo naslednika Surface Pro 3 modelu, već i potpuno novi model koji bi se na tržištu takmičio sa iPad mini i Nexus 7 modelima. Naravno, ovi izveštaji tek treba da budu potvrđeni ali ne dolaze kao veliko iznenađenje.

Treba istaći da će naslednik Surface Pro 3 tableta verovatno biti nazvan Surface 4, dok je razvoj RT modela otkazan. Ono što se sada spominje je da će najverovatnije imati 12-inčni ekran rezolucije 2160x1440 piksela kao i uklonjivu tastaturu, pored Windows 10 operativnog sistema. O Surface mini modelu za sada nema mnogo informacija osim da nas očekuje 8-inčni tablet.

1-10 of 176

ĉ
MikaC M.,
31.03.2013. 08.34
Comments