Informatika‎ > ‎

Informatika za 8. razred

Текст и хипертекст

Помоћу програма Microsoft Office Word можете створити различите документе. Те документе, смештене у датотеке, можете штампати и добити документ на папиру. 
Програм Microsoft Office Word омогућује и стварање електронског текста који се не мора читати од почетка до краја, већ читалац има могућност стварања властитог пута претраживања и читања. Такав текст називамо хипертекст.
Хипертекст (hypertext) је организован тако да садржи везе ка другим документима. Такве везе се називају хипервезе (hyperlinks, hot word, hot links).Хипертекст

Хипертекст је појам који се појавио, деведесетих година 20. века, са појавом текстуалних датотека које личе на књиге.

Књига је по својој природи секвенцијални медијум, јер се чита од прве до последње стране. Због тога је на почеку (а понегде на крају) књиге додат посебан одељак, садржај. Тај одељак нам помаже да по књизи на основу броја странице пронађемо неки део, али ако унапред знамо наслов поглавља или подпоглавља. На тај начин можемо читати књигу и на прескоке. Међутим, ни то није довољно код обимних књига за сналажење па се уводи и индекс појмова где се алфабетски наводе битни појмови у књизи и где се све могу наћи према броју странице. Ово је посебно користан, али и изузетно напоран начин читања књиге. Даље се компликује увођењем индекса слика, таблица, формула итд. Пример компликове књиге за претрагу је Енциклопедија Британика где поред томова са садржајем придружен известан број томова који садрже само индексе.

Рачунарски читљив текст омогућује да се начину читања и претраге приступи другачије. Текст јесте написан тако да се може читати секвенцијално, од почетка до краја, али постоји начин да се потом крене у хијерархијско ишчитавање (по груписању појмова) у смислу разраде започете тематике или од појединачног ка општем. Међутим, сем овога, постоји и начин за потпуно слободно обележавање појмова као чворних места од којих се може ићи у разраду (ишчитавање) следећег појма. Оваква места су посебне везе и зато имају назив хипервезе (хиперлинкови). Текст који је на посебан начин обрађен да садржи испреплетане хипервезе између релевантних речи се зове хипертекст, а поступак прављења хипертекста се назива хипертекстовање.

Хипертекст у Википедији

И сама Википедија је урађена на хипертекстуалном принципу. Поједини значајнији, мање познати или интересантни термини или речи или особе се приликом креирања обележавају да у завршеном тексту буду хипертекстуални прелази тзв. хиперлинкови.

Електронске књиге као што су Википедија и сличне одмах претражују сопствену базу и проналазе да ли текст о обележеној речи - појму постоји. Ако постоји обележава се плавом бојом, ако не црвеном.

Приликом кретања курсором миша кроз текст на екрану наиласком хипертекстуано обележеног појма, курсор миша се претвара у слику људске руке која има све прсте згрчене осим кажипрста који показује на горе.

Ако се кликне мишем на плаву хипертекстуалну реч или групу речи аутоматски се прелази на нову страну где постоји чланак о обележеној речи или појму.

Читалац може даље да путује хипертекстуално кроз Википедију и слично рађене електронске књиге а може и да се враћа на почетни текст.

Ово је веома погодно за читаоца који о неком појму жели да сазна више, и да се по читању чланка о њему врати назад.

Ако је, у Википедији, хипертестуална реч црвене боје значи да о њој не постоји чланак и да кликтањем на ту реч отвара се "бели папир" на коме је могуће написати нови, недостајући чланак.

Хипертекст је нарочито погодан за уџбенике где ученик или студент може у сваком тренутку да сазна шта неки појам у тексту значи. Наравно претпоставља се да је писац текста имао осећај да хипертекстуално обележи речи или појмове за које је очекивати да их читалац можда неће знати.

Из Википедије

Програми за обраду текста у рангу Microsoft Office Word омогућавају успостављање веза између различитих докумената а самим тим и стварање хипервеза.
Поступак је описан на следећим сликама.
Нека је текст следећи и рецимо да желимо да дда додамо веб адресу школе која је сачињена од следећих симбола http://www.oshrs.edu.rs

Селектујемо жељени текст као на слици

Затим на линији менија изаберемо Insert и у њему Hyperlink као на слици
Отвара се следећи прозор
У пољу Address унесимо наведени низ знакова као на слици
Притиснимо тастер ОК и добијамо следећи текст
Текст који је обојен плавом бојом и подвучен је хипертекст. Ако кликнемо показивачем миша и ако смо повезани на Интернет отићићемо на веб сајт школе.
Као што се види на слици са насловом Insert Hyperlink не морамо уметати само веб адресе већ можемо наш документ повезати са постојећим фајловима и веб странама, неким местом у документу, можемо креирати нови документ или можемо да уметнемо адресу електронске поште. 

Вежба

1. Отворите програм за обраду текста Word
2. Унесите следећи текст
3. Уградите хиперлинк на реч хиперлинком ка неком документу на диску.  
4. Уградите своје име и презиме коришћењем декоративног текста
5. Додајте једну клипарт сличицу
6. Сачувајте документ под вашим именом и презименом
7. Позовите наставника
Пример документа који сте добили је следећиРад са звуком

YouTube видео

Embed gadget

Embed gadget

Аутоматски облици

Аутоматски облици се могу бирати из група (категорија): линије, линије спајања, основни облици, подебљане стрелице, дијаграми тока, звезде и рекламни натписи и облачићи.

Нацртаним облицима може се мењати величина, могу се ротирати, превртати, бојити и комбиновати. Посебну врсту оквира представљају оквири за текст. С њима ѕсе ради исто као са аутоматским облицима укључујући додавање боја попунама и ивицама.

Вежбе

Вежба 1.

Нацртати у документу Word
 • 3. линије са стрелицама у различитим бојама
 • 3 срца различитих боја ивице и испуне
 • 3 различите подебљане стрелице различитих боја ивице и испуне
 • 3 различите звезде и рекламна натписа различитих боја ивице и испуне
 • 3 облачића различитих боја ивице и испуне

Вежба 2.

Нацртати 3 различита рекламна натписа са уметнутим текстовима
 • назив школе
 • ваше име и презиме
 • назив "Смедеревска Паланка"

Вежба 3.

Нацртати 3 различита рекламна натписа са уметнутим текстовима
 • назив школе
 • ваше име и презиме
 • назив "Смедеревска Паланка"


ВирусиВирус (енг. Virus; синоними: Computer virusMalicious program, Classic virus) - је програм или програмски код који се сам умножава у другим датотекама с којима долази у контакт. Може се налазити и заразити било који програм, сектор за подизање рачунара или документ који подржава макронаредбе, тако да промени садржај те датотеке и у њу копира свој код.
Ова једноставна дефиниција дозвољава да се они даље класификују на различите начине. Тако можемо говорити о вирусима бут секторафајл вирусимамакровирусима, итд.  у случају поделе према објектима у рачунару који могу да буду инфицирани.
Друга подела вируса је према техникама које се користе да се инфицира домаћин. Тако можемо говорити о "вирусима са индиректоном акцијом на фајлове" ( ‘Indirect action file viruses’) или о "вирусима са директном акцијом на фајлове" (‘direct action file viruses’ ). У првом случају вирус се смешта у радну меморију и инфицира фајлове којима се приступа у раду. Вируси директне акције не смештају се у радну меморију већ се акивирају када је покренут инфициран програм и тада инфицирају активне програме после чега "спавају" све док се инфицирани програм не покрене.
Други начини класификације су на бази начина инфицирања који користе. Тако имамо вирусе који додају свој код на крај инфицираног фајла, други додају свој код на почетак инфицираног фајла оштећујући изворни фајл а треће врсте не додају код код домаћина (пример линк вируса).
Постоје и стелт (невидљиви) вируси који манипулишу оперативним системом тако да остану непримећени или полиморфни вируси који се кодирају тако да буде тешка њихова детекција и елиминација.

Додатне информације могу да се нађу на адреси.

Симптоми инфекције рачунара вирусима

Пет најчешћих симптома инфекције рачунара вирусима су (према чланку):
 • Успорен рад компјутера: ово укључује успорено подизање и гашење система, споро отварање програма и успорено сурфовање интернетом.
 • Проблеми са програмима: ово подразумева потешкоће са отварањем и затварањем апликација што за последицу има смањење брзине и перформанси компјутера.
 • Проблеми са интернет везом: проблеми са конектовањем или претраживањем интернета, отежан приступ емаил-у, wеб сајтовима и другим сервисима су прилично поуздан знак да је компјутер заражен вирусом.
 • Поруке о грешци (Error Message): учестале поруке о грешци које се појављују у виду системских поп-уп прозора као што су “Unable to Read Hardware”, “Cannot Launch Application” такође указују на инфекцију компјутера.
 • Пуцање” система: компјутер који је инфициран вирусом често се рестартује током сесије што резултира губитком података и смањењем продуктивности.

Митови и заблуде о вирусима

(на бази текста)

Мит број 1: Firewall штити ваш рачунар од вируса

Управо тако. Firewall може заштити ваш рачунар једино од црва (worm), али не и од осталих врста штетних програма. То наравно не значи да треба да се одрекнете заштите коју вашем компјутеру пружа firewall, нарочито ако нпр. користите hot spot у неком кафићу.

Мит број 2: Вируси могу физички оштетити ваш хардвер

Софтвер свакако, BIOS такође може бити инфициран, али да ће ваш рачунар експлодирати услед инфекције вирусом - то је једино могуће у холивудској продукцији.

Мит број 3: Учестала обавештења о грешкама, мора бити да је заражен вирусом

Узроци ове појаве могу бити различити, она не значи нужно инфекцију вирусом. Због тога, пре него поставите дијагнозу, скенирајте свој рачунар антивирусним софтвером.

Мит број 4: Реинсталација Windows-a и backup решавају проблем инфекције

Реинсталирали сте Windows-a, копирали податке које сте преходно “спасили” прављењем backup-а и... Ваш компјутер је поново заражен?! Наравно, заборавили сте да вирус може бити сакривен међу подацима које сте сачували.

Мит број 5: Blue Screen of Death значи да је рачунар заражен вирусом

Понекад ово може бити тачна претпоставка, али у већини случајева није. Посумњајте најпре на драјвере или хардвер.

Шта хакери не би волели да знате 

(адаптиран текст са линка)

У тексту пред вама налазе се конкретна упутства online издања магазина PC World како да се заштитите од најчешћих претњи на интернету. Лоши момци рачунају на незнање корисника и да се они питају, најбоље би било да овај текст уопште не прочитате.

 • Избегавајте скриптове JavaScript је веома популаран, чини веб привлачнијим оку сурфера, али најбоље би било да га се клоните. Корисницима Фајерфокс-а препоручује се бесплатни plugin NoScript, који омогућава или онемогућава одређеним web сајтовима покретање JavaScript-а. Можете направити "белу листу" сајтова којима верујете, а за остале ће важити забрана script-а. Онемогућавање ЈаваСцрипт-а могуће је и у Гугл Chrome. И обавезно, онемогућите JavaScript у Adoub Reader (Edit --> Preferences --> JavaScript --> uncheck Enable Acrobat JavaScript).
 • Држите се даље од лажних антивирусних програма (више о њима на адреси) - Pop-up прозор са упозорењем да вам је систем наводно заражен затворите притиском на тастере Алт-F4 или из Task Manager-а притиском на тастере Ctrl-Alt-Delete.
 • Не ослањајте се на Мајкрософт Ofis и Adoub Reader - С обзиром да су најпопуларнији, ови програми су и најчешћа мета напада, па савет гласи - заборавите их. За PDF фајлове корисите алтернативне програме као што су Foxit Reader или PDF Студио, а MS Ofis можете заменити OpenOffice -ом.
 • Користите бесплатне сервисе за проверу докумената - Ако не бисте да следите претходни савет, документ који желите да отворите можете проверити слањем у виду attachment-а на своју Gmail адресу и Гугл-ови филтери ће проверити да ли је документ безбедан. Потом га отворите у Гугл Docs. Алтернатива овоме су бесплатни online вирус скенери. (Наша препорука је Kaspersky free online вирус scan)
 • Шифре - Користите различите шифре за различите налоге, како хаковање једног од ваших налога не би значило да су вам угрожени и остали налози. Наравно да не можете све да упамтите, али то могу алатке за шифре (password managment tools).

 PPT презентација о малициозном софтверу

Embed gadget

Заштита од вируса

Инсталација и редовно ажурирање (update) неког квалитетног антивируса (нпр. Avast FreeAvira или AVG)

Корисни линкови


Помоћни програми

Одржавање дискова

Да би се диск могао користити мора се припремити да се на њега уписују односно да се читају информације. Овај поступак се назива форматирање диска.
Када на празном диску почне снимање датотека оне се снимају у целини и сви подаци су једни поред других. Током дужег коришћења диска неке датотетке се бришу, неке се мењају а додају се и нове. Речено не дозвољава оперативном систему Windows да их чува на првобитном месту  посебно због тога што се мења њихова величина. Из тих разлога у оквиру оперативног система постоји посебан програм који контролише рад диска и одлучује о подели датотека и чувању делова у несуседним деловима хард диска.

Провера диска

Услед дуготрајне употребе диска на њему се могу појавити одређена оштећења. Неки делови на хард диску се могу оштетити током читања или током уписивања информација. Проблем настаје када ако оперативни систем не препозна оштећења на диску па сними податке на тај део. Када се касније приступи подацима датотека које су сачуване на оштећеним деловима хард диска јавља се порука о грешци. Ти подаци су најчешће изгубљени.
Да би оперативни систем био обавештен о оштећењима потребно је покренути посебан програм који проналази оштећења и уписује их у табелу која садржи адресе свих места где је наишао на оштећења. Оперативни систем на тај начин зна где су оштећења па их касније избегава, односно на тим местима не уписује податке.
Пре покретања програма за проверу исправности треба затворити све програме јер оператини систем може захтевати ресетовање рачунара по завршетку рада.

Програм који ово ради покреће се на следећи начин


Отворите фасциклу Мој рачунар (MyComputer) и десним тастером миша кликнути на диск који се проверава

Појавиће се прозорчић као на слици
Одаберите  команду Properties и отвориће се прозор као на слици
Изаберите картицу Алати (Tools)
У овом прозору кликните на дугме  Check Now. Отвориће се прозор као на слици. Кликните на квадратиће да би сте селектовали опције за проверу диска. 
Притисните дугме Start
Пратитите инструкције. Уколико је реч о системској партицији мораћете да ресетујете рачунар да би се провера диска обавила а ако није реч о системској партицији то неће бити потребно. 
Будите стрпљиви јер ова операција може да потраје.

Савете везане за одржавање рачунара можете наћи на следећем линку.
Comments