Σύνδεσμος Βερτίσκου


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΕΡΤΙΣΚΙΩΤΩΝ


Ο Σύνδεσμος  Βερτισκιωτών ιδρύθηκε το 1964 και λειτουργεί επί 46 χρόνια. Εν δυνάμει μέλη του Συλλόγου είναι οι απανταχού Βερτισκιώτες, γόνοι, νύφες και γαμπροί.

Έχει πλούσια προσφορά σε πολλούς τομείς. Κάνει προσπάθειες για την διατήρηση και την διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς, ασχολείται με τα τοπικά και κοινωνικά προβλήματα των Βερτισκιωτών και του Βερτίσκου, με στόχο το ξαναζωντάνεμα και την ανάπτυξη της περιοχής.

Έχει πλούσια δράση σε πολιτιστικούς, κοινωνικούς, αθλητικούς, ψυχαγωγικούς και άλλους τομείς. Διαθέτει τμήματα χορού για όλες τις ηλικίες (προσχολική ηλικία, παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, ενήλικες και ηλικιωμένους) χορωδία, ορχήστρα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, θεάτρου και άλλων ερασιτεχνικών δημιουργών.

Διοργανώνει συνεχώς διάφορες εκδηλώσεις με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στο χωριό Βερτίσκος για την σύσφιξη των σχέσεων των Βερτισκιωτών και την επαφή τους με την πολιτιστική παράδοση του τόπου όπως

  • Η αναβίωση του καρναβαλιού την ημέρα των Θεοφανίων (με την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου).

  • Οι γιορτές ( λαϊκά πανηγύρια) του Αγίου Γεωργίου και του Δεκαπενταύγουστου.

  • Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις ( από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο) που περιλαμβάνουν μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων. Η πολυετής ανάπτυξη σχέσεων με φορείς και χώρους, η ανταλλαγή και η παρουσίαση των σχημάτων μας (παραδοσιακών χορών, χορωδιών, θεάτρου κ.λ.π.)

  • Η έκδοση περιοδικού σε τακτά χρονικά διαστήματα, η έκδοση βιβλίων συμπατριωτών μας και η παρουσίαση τους, αποτελούν μόνο το περίγραμμα των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου μας.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος μας με κεντρικό σύνθημα “Παράδοση – Πολιτισμός – Εθελοντισμός” ξεφεύγοντας από την πεπατημένη, αναπτύσσει σοβαρές πρωτοβουλίες στα αναπτυξιακά δρώμενα της περιοχής μας όπως :

  • Εθελοντισμός και Περιβάλλον που προκηρύχθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

  • Συνέχεια περιβαλλοντικών παρεμβάσεων στο άμεσο και ευρύτερο ορεινό όγκο του Βερτίσκου στα πλαίσια του LEADER.

  • Προβολή των δυνατοτήτων αγροτουριστικής ανάπτυξης του ορεινού όγκου και έκδοση Τουριστικού Οδηγού για την Περιοχή μας.