Verstandig geld lenen

Steeds meer mensen raken in de schulden. Men leent makkelijker en legt minder geld opzij. Occasioneel kom je er niet onderuit en heb je plotsklaps geld nodig om iets noodzakelijks aan te schaffen. Je kunt dan een geldlening afsluiten waardoor je op het moment dat jij dat wilt het benodigde meteen kunt aanschaffen. Desondanks heeft een geldlening ook nadelige aspecten en is sparen verstandiger. Bij een geldlening is het verplicht om elke maand een deel van de geldlening af te lossen, en je moet rente betalen. Wat betreft geld lenen is het cruciaal goed voorbereid te zijn. Zorg dat je geen nutteloos risico loopt en bekijk eerst deze tips.

Zorg dat je een looptijd kiest passend bij datgene wat je met je lening wil bemachtigen
Hoe langer de tijd waarin wordt afgelost, hoe minder men per maand betaalt. Het is niet echt realistisch als je voor een geldlening waarmee je op dit moment een auto koopt over 20 tot 25 jaar nog steeds aflossing moet betalen. Zorg dat je de beste combinatie kiest van een zo kort mogelijke aflossingsperiode bij zo laag mogelijke maandelijkse lasten.

Laat je niet te snel verleiden
Door middel van verscheidene ads op tv, internet en in de krant wordt je overspoeld met reclame van kredietverstrekkers. De advertenties zien er erg verleidelijk uit maar vaak schuilt er dan ook een addertje onder het gras. De rente is in eerste instantie waarschijnlijk lager maar op de lange termijn ben je veelal duurder uit. Veelal wordt de rente na een bepaalde verhoogd.

Denk aan de belasting
Sinds het jaar 2001 is alleen de rente voor de hypotheek voor je eigen eerste woning in zijn totaliteit aftrekbaar van de belasting. Voor alle andere kredieten is de fiscale aftrekbaarheid afgeschaft. De rente van alle soorten consumptieve kredieten zoals een doorlopend krediet of persoonlijke lening zijn dus niet meer aftrekbaar.

Kijk uit voor spaarkredieten
Hoewel de naam je anders doet vermoeden, spaar je met een spaarkrediet niet maar bouw je kapitaal op met de premie die je betaalt. De betaalde premie wordt belegd en het is nog maar de vraag of je aan het eind van de looptijd genoeg hebt om de geldlening terug te betalen.

Houdt rekening met de lastenstijging
Met een lening nemen de maandlasten toe. Het aflossen van een lening is een vaste last: houdt hierbij rekening met je uitgavenpatroon. Dit is niet het geval bij een minilening aangezien de maandlasten zeer laag zijn.

Voor je overgaat een lening af te sluiten neem dan eerst gerust de tijd om je wegwijs te maken tussen de verschillende soorten geldleningen en ontvang eventueel advies over welke lening het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Een lening is in principe verantwoord als je de maandlasten kunt betalen en hiernaast nog voldoende geld opzij kunt leggen voor overige grote uitgaven. Lees je goed in op het Internet en vergeet niet: online geld lenen is goedkoper. Er is wel een BKR toetsing voor u de lening kunt afsluiten. Lenen met BKR toetsing maakt geld lenen veiliger en meer verantwoord. Let tevens goed op de voorwaarden zoals de overlijdensrisicoverzekering want voor je het weet zit je tientallen jaren vastgeketend aan een te dure geldlening.

Comments