FŐOLDAL‎ > ‎

Projekt madarak témakörben: Madárbarát Iskola 2010/2011.

2010/ 2011. PROJEKT ÉV MADARAK TÉMAKÖRBEN

 
Iskolánk a tanévzáróra megkapta a „Madárbarát Iskola” címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől madárvédő tevékenységünk elismeréseként.
 A 2010/ 2011-es tanévben az egész tanévet átfogó projekt keretein belül, a diákok,  a szülők, a pedagógusok és iskolánk minden dolgozójának összefogásával hoztuk létre és valósítottuk meg mindazokat a feltételeket, amelyek a cím elnyeréséhez kellettek. Büszkék vagyunk a sikerre!
 
 
 
 
 

         

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egész tanéven át tartó madár-projektet a 3.b és a 4.a osztály egy nagy közös mozizással fejezte be. A Rio című filmet néztük meg, amely témájával szervesen kapcsolódik a projekthez.
 
 
          
 
 
 
 
 
 
 
 
          
 
 
 
 
 
 
 
 
   Nagyon vártuk, hogy eljuthassunk a csepeli Tamariska-dombra madarat gyűrűzni. Szerencsénk volt: a madárvédő szakembereknek percekkel az érkezésünk előtt sikerült befogni egy poszáta hímet. Miután meghallgattunk egy klassz bemutatót a madárgyűrűzésről, meg is nézhettük, hogyan történik egy ilyen kis madár megjelölése a valóságban.
    Miután a poszátát meggyűrűztük, körbejárhattuk azt a területet, ahol a madarászok a gyűrűzésre váró madarakat befogják. Nagy élmény volt, szívesen maradtunk volna még, de sajnos ottlétünk alatt nem sikrült több madarat befogni.
   
    Köszönjük a Blazicsek Anikó néninek és a Környezetvédelmi Alapnak, hogy lehetővé tették számunkra ezt a felejthetetlen élményt!
    Köszönettel tartozunk továbbá a Magyar Madártani Egyesület dolgozóinak, Kincses Lászlónak, az MME környezeti nevelési munkatársának.
 
(A 4.a honlapjának felhasználásával.)
 
 ELŐADÁSOK
 
 
 
 
 
 
 
 TANTERMEK DEKORÁCIÓJA, TANÓRÁK
 
    Még a tanév tervezésekor, minden tantárgy minden tanmenetébe beépítettünk olyan tanórákat és szabadtéri foglalkozásokat is, amelyek alkalmasak a projekthez kapcsolódó célkitűzéseinket megvalósítására.
    A tantermek dekorációjában alsó tagozaton, rendszeresen megjelentek a madaras ábrák, formák. A harmadik osztályban a nyelvtani tananyag elsajátítását egész évben ilyen ábrák segítették. Az új szófajok megismerését az osztályban elhelyezett nagyméretű táblára helyezett újabb és újabb madárképek tették érdekessé. Kicsiben minden gyerek készített magának is a szófajok csoportosításának megfelelően madárcsaládokat. A legfontosabb információkat rá lehetett írni, hogy könnyebb és érdekesebb legyen a tanulás. A matematika szorgalmi feladatokat, fejtörőket pedig egy nagy fára "repülő" madárcsapat hozta mindig. Így, nem csak a termeinket díszítették "tollas barátaink" hanem az önálló tanulást is tanítottak.
    
 
 
 
       
 
 
 
 
 
 
 

Tablok

 
 
 
 
 
 
        
  
 
 
 
 
 
             
 
  2011. január 29-30-án iskolánkban nagyszabású madárkiállítás volt. Az egész tornateremben kalitkák voltak, csibekeltetőt láthattunk. Volt arcfestés, kürtőskalács sütés, marhapörkölt. Mozgalmas, izgalam, programokkal teli hétvége volt. Nagyon érdekes volt a sokféle galambot,kacsát, pávákat, tyúkokat, kakasokat látni iskolánkban.    
    Rengetegen voltak kíváncsiak a programra, nagyon sokan ellátogattak hozzánk. 
A fotók a 4.a honlapjáról lettek belinkelve.
 
    
 
 
 
ETETŐK KIHELYEZÉSE, MADARAK GONDOZÁSA EGÉSZ ÉVBEN
 
 
 
 
 
 
 
 NYELVI VETÉLKEDŐ
 
               
 
 
 
 
 
SAS JELKÉPES ÖRÖKBEFOGADÁSA
A FÖLDÜNKÉRT VILÁGNAP ALKALMÁBÓL
2010.10.21.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
              
 
 
 
 
 
 
VERS- ÉS MESEÍRÓ PÁLYÁZAT
 
 
 
 
 
 
RAJZVERSENY
 
 
 
 
 
 
D-ÖKO PONTGYŰJTŐ VERSENY MEGHIRDETÉSE
 
    A DÖK-kel összefogva ÖKO pontgyűjtő versenyt hirdettünk. Az egész tanévben a környezet-, a természet- és az egészségvédelemhez kapcsolódó programokon való aktív szereplésér valamint a szelektív hulladékgyűjtésért lehetett pontokat szerezni. A fotón a legtöbb pontot gyűjtő diákokra váró jutalmak láthatók.
 
 
 
 
 
 
 
 
A PROJEKTÉV MEGHIRDETÉSE MADARAK TÉMAKÖRBEN
 
 
 
         
 
 
 
Comments