Composities

Jeroen is als liefhebber van de werken van JRR Tolkien zijdelings betrokken geweest bij de totstandkoming van
de Friese vertaling van The Hobbit. Één van de gedichten uit het boek heeft hij op muziek gezet.
Door op deze link te klikken kunt u luisteren naar, weliswaar een computer interpretatie van, Wyn fan de Draak.

Onlangs werd er een compositie gevonden die dateert uit de begin periode dat Jeroen zich met componeren bezig hield, vermoedelijk uit de vroege jaren 90 van de vorige eeuw. Het stuk draagt de titel 'Quest for a Lost Paradise - The Beach Theme'. 'Quest for a Lost Paradise' is een reeds verlaten opera project en dit is één van de overgebleven stukken. Later in de begin jaren 2000 werd het ooit eens bewerkt voor orgel. Sinds de herontdekking van het stuk heeft Jeroen de versie voor orgel opnieuw gearrangeerd en geschikt gemaakt voor publicatie. Om het oude werk niet geheel teniet te doen heeft Jeroen het gevonden stuk op een Roland RD 500 stage piano (in A5 organ mode) opgenomen en dat is hier nu voor het eerst beschikbaar. Toen het stuk voor orgel werd geschreven kreeg het ook een nieuwe naam, sinds dien is het stuk bekend onder de titel 'Une petit dramatique pour orgue'.

Jeroen werkt momenteel aan een muzikale 'Bloemlezing' met gedichten van dichters van voor 1900.
Op dit moment zijn daarin opgenomen:
 
01. hebban olla uogala (Oudste Nederlandse tekst die schriftelijk is overgeleverd) (11de eeuw) hebban olla uogala (DJ Ramclov's Lounge)
02. Op‘t Musyck-sjongen / So 't yerdisch' swiet-luwdigh sjongen* (Gybert Japicx 1603-1666)
03. De Conducteur (Nicolaas Beets 1814-1903)
04. Waar en Hoe (Petrus Augustus de Génestet 1829-1861)  
 
* Op de melodie van "Het Daget uyt den oosten", waar de dichter de tekst op bedoeld heeft.
 
Het doel van de 'Bloemlezing' is om een beeld te geven van de geschiedenis van de Nederlansche poezy, maar deze is daar niet door beperkt, zo treft u ook een aantal Friese werken aan. (Slechts één daarvan is reeds van muziek voorzien). Van oudsher is Fryslân verboden met Nederland, de componist acht het dan ook van belang enige Friese gedichten aan de 'Bloemlezing' toe te voegen. Bovengenoemde stukken zijn op verzoek verkrijgbaar bij de componist via; bakker.beverwijk.jeroen(ad)gmail.com
 

Hieronder treft u een fragment van de compositie 'Waar en Hoe', een tekst van Petrus Augustus de Génestet (* 1829 - † 1861).


© 2012 Jeroen Bakker
ą
Jeroen van Luiken-Bakker,
25 jan. 2012 01:57
Comments