«Тренирам усилено, не ми е лесно, родена съм с увреждане, сирак съм, нямам други доходи освен инвалидната ми пенсия, но това никога не ме е спирало - спортът е моя живот

Зоя Веркова Чавдарова - Тенесист в инвалидна количка


 

Лична информация

______________________________

 
Зоя е на 21г.. Родена е с увреждане „Вродени аномалии/пороци на развитието/ на костно мускулната система”. Няма родители.  В момента живее в общежитие към Специален професионален и учебен център „Анастасия Д-р Желязкова”, гр. Варна. От 2011 г. учи вечерна форма на обучение в СОУ „Димчо Дебелянов” гр. Варна за да завърши средното си образование. Тази година е 10 клас.
 
Зоя е единствената тененсистка в гр. Варна.

 
                                                                      


спортнa кариера

______________________________

 
Зоя спортува от ранна детска възраст. Започва още в дома в гр. Луковит, където живее първоначално, като тренира вдигане на тежести, надбягване с рингови колички, бадминтон, тенис на маса.
 
От 2007г. до 2010 г. Зоя Веркова тренира тенис на маса в СКХУВ „ Атлант" гр. Варна. През целия период на членуването си в клуба е Републиканска шампионка по тенис на маса.

От 2010 г. до момента тя тренира тенис в инвалидна количка в СК „ Тича” – гр. Варна. Постиженията и в настоящия спортен клуб са:  Сребърен медал при жените и Златен медал при смесенитедвойки на Национално състезание по тенис в инвалидни колички през 2011 г.
 
Зоя вече е участвала и в няколко международни състезания в страната и чужбина и влиза в ранклистата на Международната федерация по Тенис.