Van Castel-Arouy naar La Romieu - 9 september

Terugkeren naar de beginpagina kan door hier te klikken

Vandaag gaat het naar La Romieu. Het dorpje wordt steevast 'Le village des chats' genoemd, en de aanwezigheid van dit huisdier is er in al zijn vormen.

De afstand tussen Castel-Arouy en La Romieu bedraagt maar liefst 31,5 kilometer. Zondag, de dag des Heren ? Vergeet het. Vandaag moet er weer stevig gewerkt, lees gewandeld, worden vooraleer de vier musketiers het prachtig, oud dorpje bereiken. Geen rust op zondag!

Een internationale dag, zowaar. In een oude school, die prachtig gerenoveerd is, maken ze 's avonds kennis met dames uit Chicago en Oslo, met een koppel uit Martinique, en iemand uit Guadeloupe. Na het avondmaal krijgt het gezelschap les. Het moet ook nog een beetje educatief blijven. Ze leren er hoe Armagnac moet gedronken worden. Schenken in een bolglas, vijf minuten de hand op het glas houden, en dan diezelfde hand weer opheffen: wat een reuk, wat een aroma ! En eerlijk gezegd: het ruikt niet alleen lekker, het smaakt naar 'nog'. Armagnac is vuurwater, maar ook babbelwater. In de kortste tijd slaagt dit Babels gezelschap erin om elkaar te verstaan...

In het verhaal van gisteren kwam de zuiderse gastvrijheid ter sprake. Ook vandaag in La Romieu krijgt het gezelschap hiervan een staaltje. Op het dorpsplein is het plaatselijk restaurant gesloten, maar de eigenaar biedt hen zijn terras aan, en vertelt hen dat ze bij de kruidenier drank kunnen kopen, en dit op zijn terras uitdrinken. Zie je het op de markt in Nieuwpoort al gebeuren ?