Met de trein naar Cahors


terug naar het overzicht

Maandag 3 september 2007. Vroeger moest Daniel op de eerste dag van het schooljaar vroeg opstaan om naar het VTI in Oostende te trekken. Vandaag moet hij ook vroeg opstaan, maar zowel het traject, als het vervoermiddel, als het gezelschap zijn anders: met zijn Lisette op de trein naar Cahors, een stadje in het zuiden van Frankrijk. Daniel en Lisette zijn niet alleen ... Ze krijgen vanaf Gistel het gezelschap van Norbert en Gilbert, twee fervente wandelaars.

Wandelaars ? Inderdaad. Zoals vier handen op één buik bewandelen deze vier pelgrims hetzelfde pad : een deel van de pelgrimsroute die Zwitserland met Santiago de Compostella verbindt: van Cahors naar Saint-Jean-Pied-de-Port. Vorige jaar zijn ze vanaf dit eindpunt naar het bedevaartsoord Santiago getrokken; dit jaar doen ze het stuk dat dit traject voorafgaat.

Waren ze het eigenlijk van plan ? Neen, dit jaar wilden ze eigenlijk doorheen de Ludwigweg in Beieren (130 km) stappen, maar hun vrienden hadden niet veel overtuigingskracht nodig toen ze met het voorstel kwamen om opnieuw een deel van de GR-65 te doen. En waarom ook niet ? Het traject doorheen Spanje was bijzonder lastig geweest, maar nu leek de afstand toch iets korter ...

Om 6uur de trein op in Oostende. En via Brussel met de Thalys naar Parijs. In Parijs de metro in, om de internationale trein te nemen naar Cahors. Als het vlot zou gaan, zouden ze om kwart voor vier in Cahors arriveren. En zo geschiedde!

 

Het was een geruststelling te weten dat ze voor de eerste nacht een dak boven het hoofd zouden hebben. Die was al op voorhand gereserveerd, om alle verrassingen te vermijden. Dé bijbel van de pelgrim is de Miam Miam Dodo. Herlees de naam eens goed, en dan weet je dat dit de echte gids is om op de route voedsel en een bed te vinden. Op die manier was er zekerheid voor de volgende weken, op uitzondering van de eindbestemming, Saint-Jean-Pied-de-Port. Daar krijgt de pelgrim pas zijn kaartje met slaapbestemming bij zijn aankomst. Daarvoor moet hij eerst bewijzen dat hij alle etappes aangedaan heeft. En daarvoor dient het boekje van het Vlaams genootschap van Compostella, dat na iedere etappe moet afgestempeld worden.

In Cahors ging het viertal zich gaan inschrijven voor de pelgrimsroute, en waren na een vermoeiende treinreis blij hun réfuge te zien. Tijd om boodschappen te doen ! Want er was proviand nodig voor 's anderendaags. Deze wandelroute slaagt erin om tussen begin- en eindpunt bijna geen enkel dorp aan te doen.

Vroeg gaan slapen is de boodschap ! Want wie elke dag om halfzeven aan het wandelen wil zijn, ligt er best niet al te laat in ...