Uitspraken

Waarheid

"Waarheid is niet iets mysterieus, de waarheid is daar waar jij bent, daar beginnen we mee. De waarheid is: ik ben kwaad, ik ben jaloers, ik ben agressief, ik maak ruzie; dat is een feit. Je moet dus - als ik er met alle respect op wijzen mag - beginnen waar je bent! Daarom is het belangrijk jezelf te kennen, jezelf door en door te kennen. Niet via anderen, via psychologen, hersenspecialisten enzovoort. Maar te weten wat je bent, want jij bent het verhaal van de mensheid - begrijp je? Als je dat boek, dat jij zelf bent, weet te lezen, dan ken je alle daden, alle wreedheden en stommiteiten van de mensheid, want jij bent de rest van de wereld."                                    
 
Brockwood Park, 30 augustus 1983
 

Meditatie

Een religieuze geest is nuchter, hij gaat uit van feiten. Feiten zijn wat er echt gebeurt, in de buitenwereld en ook in de binnenwereld... Een religieus leven is dus een ordelijk leven, een toegewijd leven, het houdt zich bezig met wat er zich feitelijk in je afspeelt, zonder enige illusie, zodat je een ordelijk, oprecht leven leidt. Als dat zo is, als daar niet meer aan te tornen valt, dan pas kunnen we gaan onderzoeken wat meditatie is."                                             

Amsterdam, 20 september 1981

 

Meditatie begint met een genereus hart 

 ''We gaan het hebben over iets dat een mentaliteit vraagt die heel diep op dingen in kan gaan. En we moeten heel dichtbij beginnen, want we komen niet ver als we niet weten hoe we heel dichtbij onszelf moeten beginnen, als we niet weten hoe we de eerste stap moeten zetten. Het tot bloei komen van meditatie is goedheid, en meditatie begint met een genereus hart.

We hebben het over veel dingen in het leven gehad, over gezag, over ambitie, angst, hebzucht, jaloezie, de dood, tijd. Als je het goed bekijkt - als je er induikt, als je op de goede manier hebt geluisterd - dan vormen al die dingen de basis voor een geest die in staat is te mediteren. Je kunt niet mediteren als je ambitieus bent - je kunt spelen met het idee van meditatie. Als je geest gebukt gaat onder gezag, gebonden is aan traditie, accepteert, volgt, zul je nooit weten wat het is om te mediteren.

Uit zijn op je eigen vervulling, via tijd, maakt het onmogelijk genereus te zijn. En je hebt een genereuze geest nodig, niet alleen een open geest, een geest vol ruimte, maar ook een hart dat geeft zonder nadenken, zonder bijbedoeling, en dat niet in ruil om een beloning vraagt. Maar om het weinige, of hoe veel je ook hebt, te geven, heb je die spontaniteit nodig, dat naar buiten treden zonder voorbehoud, zonder enige terughoudendheid. Er kan geen meditatie zijn zonder generositeit, zonder goedheid. En dat betekent vrij zijn van trots, nooit de ladder van succes beklimmen, nooit weten wat het is om beroemd te zijn; en dat betekent dat je sterft aan alles wat je hebt bereikt, ieder moment van de dag. Het is alleen in zulke voedzame grond dan goedheid kan groeien, tot bloei kan komen. En meditatie is het tot bloei komen van goedheid.''

 

Bombay, 11 maart 1962

Vertaling TW, 2012

 
 Orde
 
 Blijvende uiterlijke orde en duurzame vrede kunnen alleen tot stand komen als ieder mens orde en vrede schept in zichzelf.                                          
 
Ojai, 25 juni 1944
 
 
 
 
Subpagina''s (1): Links
Comments