2a  sessió
Aprendrem a enllaçar blocs en la barra lateral, a fer còpies de pantalla i treballar-les amb Microsoft Photo Editor, a baixar fotos de Flickr i ens registrarem en YouTube.

 

 

 

Pàgina principal

1a sessió

TALLER DE BLOCS I WIKIS.

IES Joanot Martorell de València.

2a sessió: captura de fotos en pantalla i des de FlickrCC, inserir fotos i crear enllaços amb blocs.

 

Captura de fotos en pantalla

 

 1. Aneu a la web del curs: http://verbascripta.googlepages.com
 2. Seleccioneu un dels blocs de companys del curs, citats al marge i pitgeu sobre el seu nom.
 3. Pitgeu sobre la tecla “Imp Pant” (imprimir pantalla). Així la imatge completa que veieu en la pantalla queda gravada en memòria com un arxiu temporal (virtual). Cal traslladar-la a un programa de fotografia que sapigueu usar per tal de reproduir-la i guardar-la per a usar més tard. Utilitzarem, per exemple, Microsoft Photo Editor.
 4. Busquem el programa Microsoft Photo Editor i l’obrim.
 5. Pitgem a dalt sobre “Edició” i després sobre “Enganxar – Pegar com una imatge nova”. Apareixerà tota la pantalla anterior que havíem seleccionat. Podem guardar tota la imatge en “arxiu” i “guardar com” o seleccionar una part de la imatge i guardar-la. En farem una selecció parcial de la imatge i la guardarem.
 6. Davall de ferramentes hi ha un quadradet de línies. Pitgeu sobre ell (és l’ordre de selecció parcial d’imatge. Porteu el cursor i requadreu sobre el fragment que vulgueu. Apareix un requadre sobre el detall seleccionat.
 7. Pitgeu a dalt sobre “Edició” i “copiar”. De nou, pitgeu sobre “Edició” i “enganxar – pegar com a imatge nova”. Ha d’apareixer només el fragment d’imatge que heu seleccionat. Guardeu-la en “Arxiu” i després “Desar – guardar com”. Ja teniu una imatge capturada en pantalla per a usar-la on vulgueu.

 

 

Buscar fotos en FlickrCC, guardar-la en el nostre arxiu de fotos per a usar-la més tard en una entrada del bloc.

 

 1. Aneu a http://www.flickrcc.bluemountains.net . És una web amb milers de fotos de gran qualitat classificades per temes (en els diferents idiomes europeus), que podeu usar descarregant-vos-les en el vostre ordinador per a usar en els blocs. Escriviu, per exemple, “valencia” en la casella buida i pitgeu en “find”.
 2. Seleccioneu una imatge de la graella temàtica que apareix sobre la ciutat de València. A la dreta apareix aquesta més gran. Podeu seleccionar tres tamanys de foto. Una vegada trieu el tamany (small, medium, large), podeu posar el cursor sobre la imatge. Per a guardar-vos la foto, pitgeu sobre el botó secundari (dret) del ratolí, seleccioneu “desar- guardar imatge com”.
 3. En la nova pantalla apareix el vostre fitxer “Les meues imatges”. Ací, o en un altre fitxer que vulgueu, podeu guardar – desar  la foto de Flickr després de posar-li el nom que us agrade en l’espai “Nom del fitxer” que apareix baix. Ara pitgeu sobre “Desa” (Guarda).

 

Enganxar en el bloc una foto des del nostre arxiu.

 

 1. Obriu el vostre bloc indicant la ruta en la barra de navegació de l’Explorer o el Modzilla.
 2. Pitgeu sobre accedir, a dalt a la dreta.
 3. Introduïu el nom d’usuari i la contrasenya. Premeu “Intro”. Ara apareix el panell amb el(s) vostre(s) blocs.
 4. Pitgeu en “Nou escrit”.
 5. Escriviu un títol paregut a “Presentació del bloc d’un/a company/a”. Dirigiu el cursor al requadre gran per a redactar un text.
 6. Introduïrem una foto pitjant sobre la xicoteta icona de fotografia (al costat de la icona de pel·lícula). D’aquesta manera s’obri el quadre “Afegiu una imatge des de l’ordinador”. Abans d’importar-la seleccioneu en quin lloc anirà (esquerra, centre, dreta), i la grandària (petit, mitjà, gran).
 7. Pitgeu sobre “Examinar”. S’hauria d’obrir el fitxer de “les meues imatges”, si no, busqueu-lo en “documents”. Quan localitzeu la imatge que voleu, pitgeu sobre ella i després sobre l’ordre “Obre” (abrir). Finalment pitgeu sobre el requadre taronja “transferir imatge”. Apareix “La imatge s’ha afegit”. Cliqueu sobre “Fet”.
 8. Ara esteu de nou sobre la entrada del bloc amb la imatge inserida en el tamany que heu elegit. Redacteu un breu comentari sobre el bloc que presenteu: títol, de què tracta, valoració, etc. En acabar de redactar, Poseu una etiqueta de comentari a la imatge, per exemple “comentaris de blocs”, i premeu en el requadre taronja “Publicar un missatge”. També podeu veure una aproximació de com queda pitjant abans en “Vista prèvia” i tornat a “Amagar vista prèvia”.
 9. Finalment podeu visualitzar el bloc, modificar el missatge si no us agrada com ha quedat o crear un missatge nou.

 

Crear enllaços de blocs favorits  en el Blogroll o barra lateral del bloc. (La barra lateral té un caràcter informatiu estàtic: blocs favorits, textos i fotos permanents, videos selectes, rellotges, calendaris, enquestes, comptadors de visites, etc.)

 

Obriu de nou el panell del vostre bloc pitjant sobre "accedir" en la part superior dreta de la pàgina principal del bloc. Després introduïu el nom d'usuari i la clau d'accés.

 1. En el panell de gestió dels blocs que us acaba d'aparéixer, pitgeu sobre "format".

 2. En la nova pantalla, pitgeu en “Afegir un element de pàgina “ de la columna lateral.

 3. En la nova pantalla, seleccioneu “Llista d'enllaços” i Pitgeu en “Afegir al bloc”

 4. En la nova pantalla diu “Configurar la llista d'enllaços”. Escriviu un títol, com per exemple “Els blocs del curset”. En la URL del lloc nou, escriviu (o si sabeu, copieu i enganxeu) una URL, darrere de http://, per exemple: laparaulavola.blogspot.com. En “Nom del lloc nou”, poseu el nom del bloc i normalment el nom de l'autor: “La Paraula Vola – Toni de la Torre”. Premeu en “Afegeix un enllaç” tantes vegades com inclogueu un nou bloc. Finalment, pitgeu en “Desa – guarda els canvis”.

 5. Ara podeu traslladar , pitjant i arrossegant el quadre que hem creat, al lloc que vulguem de la barra lateral o deixar-lo en el primer lloc que apareix.

 6. Finalment hem de pitjar sobre el requadre taronja “DESA” o “Guardar” i podem visualitzar el bloc a veure si s'han inclò els enllaços en el blogroll i funcionen.


YouTube


Registreu-vos en http://es.youtube.com per tal de poder abaixar els vostres videos personals en aquesta web. Per a buscar en ella videos, enllaçar-los al bloc i vore'ls directament en el bloc no seria necessari registrar-se. Però convé de cara a crear-se un perfil i emmagatzemar i classificar tant els nostres videos produïts com els selecccionats.

------------------------------------------

 

Aquesta pàgina te la pots descarregar o obrir en word pitjant ací.