Това е личен сайт с професионално представяне

Vera Vaseva - personal site

        Преподавам Физика в Природоматематическата гимназия от 1979 година. Някой ще си помисли, че това е много време, но за мен минава бързо. И това е най-хубавото в учителската професия - никога не е скучно, никога не поглеждаме часовника с мисълта "ах, кога ще мине този час или този ден". Часовете и дните просто летят. Подготвяйки се за олимпиади, състезания, празници, квалификации, край на срока, не усещаме как учебната година е минала. Едно хубаво лято и всичко започва отначало - с нови (или пораснали) ученици, с нови учебни програми, с нови министри, с нови реформи и с нови проблеми. Кой казва, че в учителската професия нещата са еднообразни и скучни!

     Отдавна разбрах, че физиката е наука, която разкрива тайните на природата и дава на хората инструменти, които увеличават не само тяхната физическа сила, но и интелектуалната им мощ.

       Благодарение на науката физика ние можем: да се движим по-бързо (с автомобили, самолети, ракети), да улесняваме бита си (електродомакинските уреди), да се развличаме или получаваме информация (телевизия, Интернет), да извършваме изчисления със скорост, недостъпна за човешкия мозък (компютри), да надникваме в далечния Космос.

      Вярвам, че няма невъзможни неща. Както вълшебното килимче от приказките днес е обикновен самолет, така и пътуването до други звезди и планети от фантастика ще стане реалност. Въпросът е кога. И отговор, разбира се, няма (засега).

      Вярвам, че съществуват извънземни цивилизации. Въпреки отрицателният отговор на този въпрос за наблюдаемата част от Вселената, не е възможно човешкият разум да е изключение, не е възможно Човекът да е единствен и сам в природата.

 
 

А сега нещо, което не мога да не споделя - Рим.

Вярвам, че започна не само едно ново хилядолетие, но и една нова ера в нравственото развитие на хората. Сега
има голям контраст между технологичното могъщество на земната цивилизация и съзнанието на човека. Имаме нужда от изработването на нови принципи на поведение и като цивилизация, и като индивиди. В противен случай може да се окаже, че за нас просто няма да има място в огромната Вселена. 
 
Вера Васева
30.01.2010.