Veni in hortum meum

Een bloemlezing uit het werk van Palestrina en Lassus

 

Wie in het midden van de 16e eeuw vroeg wie de beste levende componisten waren, kreeg geheid twee namen te horen: Orlandus Lassus (Orlando di Lasso) en Giovanni Pierluigi da Palestrina. De een zou de voorkeur geven aan Palestrina vanwege zijn absolute vakmanschap als polyfonist. Een ander zou Lassus kiezen omdat hij vele muziekstijlen met succes beheerste. En omdat hij in zijn werk - én levensstijl - de hoge en lage cultuur moeiteloos wist te verbinden. Een veelzijdigheid die nog het meest doet denken aan die van Mozart.

 

In het concert Veni in hortum meum brengt vocaal ensemble Pipelare een bloemlezing uit het werk van deze twee giganten van de renaissancemuziek. Op het programma staat een aantal geestelijke werken gebaseerd op teksten uit het Hooglied, zoals Quam pulchra es en Veni in hortum meum, Palestrina’s sfeervolle Sicut cervus en een deel van Lassus’ schrijnende Lamentatio’s. Wereldlijke werken zijn onder meer het straatlied Quand mon mari en het smachtende Se ben non veggon. Het Kyrie uit de Missa Susanne un jour vormt de brug tussen geestelijk en wereldlijk werk. Lassus gebruikte het gelijknamige chanson als basis voor zijn parodiemis.

 

Net als bij de vorige twee concerten wordt Pipelare gecoacht door oudemuziekkenner Ludy Vrijdag, oprichter van onder meer het bekende Cappella Pratensis. Eelko Kooiker op klavecimbel tekent voor de muzikale intermezzi en de begeleiding van het ensemble.

 

Zaterdag 13 mei 2017, 20.00 uur, Protestantse Kerk, Veerstraat 24 Boxmeer, Toegang € 12

Reserveren: Frans Verstraelen - 0485 57 36 06


Zaterdag 20 mei 2017, 20.00 uur, Zuiderkapel Stevenskerk, St. Stevenskerkhof 62 Nijmegen, Toegang € 12

Reserveren: Emy Klomp - emyklomp@gmail.com