Vocaal ensemble Pipelare zingt ZEFIRO TORNA

Venus, Cupido, Thirsis en Cloris gratiën, saters en nimfen: verhalen over mythologische figuren vormden een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars uit de renaissance. In het concert ‘Zefiro torna’ zingt Vocaal ensemble Pipelare werken van Italiaanse en Engelse componisten die gebaseerd zijn op deze verhalen.

Centraal in het concert staan twee uitvoeringen van het beroemde gedicht ‘Zefiro torna’ waarin de dichter Petrarca de lichtheid van de lente afzet tegen de zwaarte van zijn eigen verdriet. Pipelare zingt een Italiaanse uitvoering gecomponeerd door Monteverdi en een Engelstalige van Marenzio.
Daarnaast staat de ‘Sestina’ op het programma. Monteverdi schreef deze aangrijpende zesdelige lamentatie ter nagedachtenis aan een jonge sopraan die furore maakte aan het hof van zijn broodheer Vincenzo Gonzaga. Kort daarvoor was Monteverdi’s eigen vrouw overleden. Al dat verdriet verwerkte hij in dit zesdelige werk dat officieel ‘Tranen van de minnaar aan het graf van zijn geliefde’ heet. 
Verder zingt Pipelare madrigalen van componisten zoals Ward, Ferrabosco, Pilkington en Morley over liefde, verdriet, verlangen en wraak.


De muzikale leiding is in handen van Anna Vala Olafsdóttir. Deze IJslandse contra-alt en ensemblecoach volgde een conservatoriumopleiding klassieke zang. Daarna specialiseerde ze zich aan de prestigieuze Schola Cantorum in Basel in ensemblezang uit de renaissance en de barok.


Concertdata:
Zondag 9 februari, 16.00 uur, Kloosterhuis, Grotestraat 71, 5836 AC Sambeek (reserveren via info@hetkloosterhuis.nl)
Zaterdag 15 februari, 20.30 uur, Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 1, 6564 BP Heilig Landstichting.. Entree € 12,50. (Voorverkoop € 10 via freavandelavoir@gmail.com)