BATIKS

Els batiks són fruit d’una tècnica centenària que encara avui s’utilitza arreu d’Àfrica.

És a Indonèsia on aquesta artesania ha aconseguit més refinament.

Sembla ser que els soldats africans que entre 1810 i 1862 varen combatre a Indonèsia, de tornada van portar teixits com a regal per a les seves dones.

El batik és una tècnica per estampar un teixit. Consisteix en pintar aquest mitjançant cera fosa que es deixa refredar abans de submergir-lo en una solució de tint. Les superfícies cobertes de cera no absorbeixen el tint, quedant-se així sense color. El treure la cera, les zones protegides ofereixen un atractiu i característic aspecte esquerdat, degut a que la cera s’ha esberlat en alguns punts i hi ha deixat penetrar el tint.

El procés és força laboriós i lent, ja que cada segon i subsegüent color, implica tornar encerar de nou la tela, submergint-la, assecar-la i extreure-li la cera que hi ha quedat enganxada.

S’utilitza la paraula BATIK (procedent de JAVA) per definir qualsevol tècnica de tenyit per reserva, per mitjà de la cera que serveix per crear un dibuix en negatiu. La tècnica del BATIK es practica a l’Índia, Siri Lanka, Xina, sud-est asiàtic, Turkestan i Àfrica Occidental.

tornar