Вилијам Шекспир

Вилијам Шекспир (1564-1616), највећи енглески драмски писац. Опус његовог дела чини 38 драма, 154 сонета и две наративне поеме. О Шекспировом животу постоји врло мало конкретних података поткрепљених документима. На основу записа из парохијске цркве у Стратфорду, поуздано се зна да је Вилијам крштен 26. априла 1564, да се 1582. Г. оженио се Аном Хатавеј и да су 6 месеци након венчања добили кћерку Сузану, а 2 године потом близанце Џудит и Хамнета.

Крајем осамдесетих година 16. в. је дошао у Лондон и од тога доба су се његови комади могли приказивати само у извођењу глумачке дружине „Људи лорда Чемберлена“, чији су власници били неколико глумаца и Шекспир, која је ускоро постала водећа дружина у Лондону. Биографи најчешће деле његово стваралаштво на три периода: рани, средњи и позни. (Рани период: Ромео и Јулија, сва три дела историјске драме Хенри ИВ, Тит Андроник, Млетачки трговац, Ричард ИИ, Сан летње ноћи, Узалудни љубавни труд, Два племића из Вероне, Комедија неспоразума, Укроћена горопад, Много вике ни око чега, Веселе жене виндзорске, Богојављенска ноћ; средњи: Отело, Краљ Лир и Магбет, али и Троил и Кресида, Антоније и Клеопатра, Кориолан, Тимон Атињанин, Равном мером, Све је добро што се добро сврши, позни: Бура, Зимска бајка, Симбелин и Перкиле.)

Шекспир је провео последњих пет година живота у Стратфорду као богат човек. Умро је 23. априла 1616. године и сахрањен је у Цркви Светог Тројства у Стратфорду. 1623. године Шекспирови другови и дугогодишњи чланови глумачке дружине објавили су његова сабрана дела у књизи данас познатој под називом Први фолио у којој су драме груписане по врстама – комедије, историјске драме и трагедије. Пажљивим проучавањем самих драма установљена је приближна хронологија Шекспирових дела.

Comments