Душко Радовић

ДУШАН РАДОВИЋ
(Ниш, 29.11.1922 — Београд, 16.08.1984)

јединствена медијска личност српске културе и врстан дечји писац, уредник емисија на радију и телевизији за децу и одрасле

Рођен је 29. новембра 1922. године у Нишу. Школовао се у Суботици и Београду. Књизевношћу се бавио од 1947. године. Писао је приче, песме, скечеве, афоризме, скице, најаве, одјаве, сонгове, сценарија за радио и телевизију, приказе, хумореске. Радио је у листовима "Змај", "Пионир", "Кекец"... Био је главни уредник "Пионирских новина", уредник Програма за децу Радио-Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа "Полетарац", новинар "Борбе" и од 1975. године био је уредник Студија Б.

У широј јавности посебно је упамћен по радиоемисији Студија Б "Београде, добро јутро", којом је од 1976. до смрти 1984. редовно будио Београђане сатиричних доскочицама, духовитих коментарима и свежим хумором, обележеним аутентичном мудрошћу. Кратким духовитим репликама је с пуно пажње, такта и љубави откривао врлине и слабости суграђана. Децу је увек третирао као озбиљну и зрелу публику. "Негова дела су ведра, животна и блиска дечјој свакодневници".

Објавио је десетак књига поезије и прозе. Издвајају се збирке песама "Поштована децо", "Разбојник Кађа и принцеза Нађа", "Вукова азбука"... Изузетно му је популарна серија књига "Београде, добро јутро", у којима су сабрана свакодневна јутарња обраћања Душана Радовића слушаоцима Радија Студио Б са највишег спрата "Београђанке".


ПОЗНАТИЈА ДЕЛА:

1953. Капетан Џон Пиплфокс (радио-игра);
1954. Поштована децо (песме);
1961. Смешне речи (песме);
1963. Причам ти причу (песме и приче);
1963. На слово, на слово (1963—1965. телевизијска серија);
1969. Че, трагедија која траје (телевизијска серија са  М. Бећковићем);
1971. Вукова азбука (песме);
1972. Зоолошки врт (песме);
1977. Београде, добро јутро 1 (афоризми);
1981. Београде, добро јутро 2 (афоризми);
1983. Понедељак, уторак, среда, четвртак (поезија и проза за децу у четири књиге);
1984. Београде, добро јутро 3 (афоризми).

Постхумно су приређене књиге: "На слово, на слово", "О плакању", "Вестерн", "На острву писаћег стола", Женски разговори" и Кратке приче".


РАДОВИЋ ЈЕ ДОБИТНИК НАШИХ НАЈУГЛЕДНИЈИХ НАГРАДА:

"Невен", "Младо поколење", "Награде Змајевих дечјих игара", за текст позоришне представе "На слово, на слово", награду "Стеријиног позорја", "Седмојулску награду", за збирку "Смешне речи" почасну диплому међународне организације за дечју књижевност "Ханс Кристијан Андерсен". Постхумно добија БИГЗ-ову награду.

Захваљујући Радовићу у Београду излази један од најбољих часописа за децу "Поветарац".

Дела Душана Радовића превођена су на енглески, руски, немачки и друге језике. Више његових стихова су стављени у ноте: "Здравица", "Најбоља мама на свету", "Јесења песма" итд.

Умро је 16. августа 1984. године у Београду. Сахрањен је на Новом гробљу у парцели Заслужних грађана.

Comments