Артур Рембо

Артур Рембо

(Шарлвил, 20. октобар, 1854 - Марсељ, 10. новембар, 1891) француски песник који је оставио изузетан утицај на симболистичку пеозију, а сматра се и претечом надреализма.

 

Рођен је у Шарлвилу (сада део Цхарлевилле-Мéзиèрес) у Арденнес департману у североисточној Француској. Почео је да пише стихове са петнаест година. Више пута је бежао од куће, живео разуздано, а неко време је живео у Паризу са Полом Верленом са којим је имао и љубавну аферу (били су у хомосексуалној вези).

 

У мају 1871. Рембо пише “Леттре ду Воyант” Полу Деменију у којем износи своје виђење песника и поезије (песник мора бити “крадљивац ватре”; он мора сићи у тамне регије подсвести да тамо открије право човеково ја, које се битно разликује од спољашњег, стилизованог, друштвеног ја). 1872. одлази са Верленом у Белгију, па у Енглеску. Свађају се, растају затим поново срећу у Бриселу, где га Верлен рањава метком из пиштоља.

 

Написао збирке песама:

 

* Илуминације (1872-74),

* Сезона у паклу (1873).

 

Са деветнаест година, “рекавши све што је имао да каже” престаје са писањем поезије и наставља своју животну пустоловину као скитница, трговац, кријумчар оружја и истраживач егзотичних крајева. Из Африке се враћа у Француску 1891. због тумора на нози. Умире у 37. години после ампутације ноге.

Comments