Албер Ками

Албер Ками је (фр. Albert Camus 7. новембар 1913. — 4. јануар 1960) француски писац и добитник нобелове награде за књижевност 1957. године Познат је по свом карактеристичном стилу писања и тематикама својих дела.

Прозни стил
По прометејском ангажовању да уметничком речју продре у загонетке живота и одгонетне смисао човековог присуства у свету и свемиру, Албер Ками спада међу најангажованије писце свога времена. Његово књижевно дело, са оригиналном филозофском основом, активно се укључује у борбу савременог човека за личне и друштвене слободе.

Биографија

Албер КамиАлбер Ками је рођен 7. новембра 1913. у породици сиромашног алзашког земљорадника у Алжиру. Отац је, убрзо по дечаковом рођењу, погинуо у чувеној бици на Марни у Првом светском рату. Камијево школовање и касније студије на Филозофском факултету у Алжиру протекли су у свакодневној борби за опстанак. Као студент је морао сам да зарађује хлеб, удара печате на возачке дозволе у алжирској префектури, а у слободним часовима да продаје аутомобилске делове и бележи барометарски притисак у метеоролошкој станици. Ками затим ради у алжирској радио-станици, интересује се за позоришну уметност, а једно време ради и са властитом позоришном трупом. До седамнаесте године, када му је дијагностификована туберкулоза, активно се бавио фудбалом играјући на позицији голмана.

Успешна публицистичка активност, међутим, постепено га одводи књижевном стварању. Као есејист, критичар и уредник листа „Борба“, који је 1940. покренуо у Паризу, Ками постаје истакнута личност у француском покрету отпора против нацизма. Богато животно искуство и већ оформљена визија света почели су да добијају свој уметнички облик у низу његових славних романа: Странац, (1942), Куга (1947) и Пад (1956); затим у драмама Неспоразум (1944), Калигула (1944) и Опсадно стање (1948), као и у дитативном лирском коментару романа Странац, објављеном 1943. године под називом Мит о Сизифу. Познати роман је и Побуњени човек (1951). Камијевом књижевном делу одато је највеће признање додељивањем Нобелове награде за књижевност 1957. године.

Ками је погинуо 4. јануара 1960. у саобраћајној несрећи. Возач је био његов блиски пријатељ и издавач Мишел Галимар (фр. Michel Gallimard), који је такође погинуо. Његове две ћерке близнакиње, Катрин и Жоан, власнице су ауторских права на његова дела.

Дела
Мит о Сизифу (1943)

Романи
Странац (1942)
Куга (1947)
Побуњени човек (1951)
Пад (1956)

Драме
Неспоразум (1944)
Калигула (1944)
Comments