SELEKTIVNA BIO-BIBLIOGRAFIJA Rista Vasilevskog

поставио/ла Miroslav Lukić 14.02.2011. 00:39   [ ажурирано 25.04.2016. 11:15 ]
Iz  Biografije Vasilevskog...

Akademik Risto Vasilevski je rođen 1943. godine u s. Nakolec, na obali Prespanskog jezera (na tromeđi između Makedonije, Grčke i Albanije). Školovao se u rodnom mestu, Ljubojnu i Skoplju. Studirao je arhitekturu.

Svoje prve književne radove napisao je u petom razredu O.Š. “Dimitar Vlahov” u Ljubojnu, njima je skrenuo pažnju nastavnika maternjeg jezika i, na njegov predlog, bio izabran za predsednika Literarne sekcije. Kao učenik osnovne škole objavljivao je u više listova i časopisa za decu.

            Kasnije je objavljivao u gotovo svim značajnijim listovima i časopisima u Makedoniji, SFRJ, SRJ, SCG i Srbiji: Nova Makedonija, Trudbenik, Narodna prosveta, Komu­nist (izdanja na makedonskom, srpskom i slovenačkom jaziku), Borba, Politika, Večernje novosti, Mladost, NIN, Makedonska videlina,Osmica, Oslobođeњe, Front, Narodna Armija, Vojnik, Naš glas, Reč naroda, Tan, Fljaka e ve­la­zerimit, Rilindja, Jedinstvo, Vjesnik, Dnevnik, Zmaj, Detinjstvo,  Drugarče, Rosica, Naš svet, Tomurdzuk, Jež, Slobodna Dalmacija, Književna reč, Književne novine, Mons Aureus, Stremež, Krajina, Koraci, Bagda­la, Gradina, Naše stvaranje, Sovremenost, Luča, Polja, Zlatna greda, Stožer, Razgledi, Razvitok, Beseda, Sveske, Zora, Stremljenja, Smederevo, Braničevo, Dometi, Naš trag, Moravska lira, Književnost, Letopis Matice srpske, Savreme­nik, Delo, Ovdje, Stvaranje, Videlo, Ulaznica, Beseda, Odjek, Putevi, Koraci, Provincija i mnogim drugim, kao i na radio i televizijskim stanicama.

         
   Od 1964. do 1969. godine živeo je u Požarevcu, gde se aktivno uključio u kniževni život grada i uspostavio plodnu saradnju sa tamošnjim književnim stvaraocima, časopisom "Braničevo" i listom "Reč naroda", u kojima objavljuje seriju kniževnih prikaza i drugih priloga. Avgusta 1969. godine preselio se s porodicom u Smede­revo. U njemu je osnovao Kniževni klub (postao njegov prvi predsednik), pokrenuo je Međunarodni festival poezije "Smederevsku pesničku jesen" ....


Ċ
Miroslav Lukić,
14.02.2011. 00:46
Comments