Om VejbyNet‎ > ‎

Vejledning: opret en Gmail konto

Bemærk: Denne vejledning er skrevet i juni 2009. På nettet har tingene det med at ændre sig, så der er ingen garanti for, at links og billeder viser det rigtige.

Hvad er en Gmail konto?

Gmail er Google.com's webmail program. Det er gratis, og fungerer på vilkår, der ligner andre på markedet, f.eks. Hotmail, der ejes af Microsoft. Med en Gmail konto får du mulighed for at sende og modtage e-mail (e-post) samt en mængde andre spændende muligheder.

Er det nødvendigt at have en Gmail konto for at bruge Vejbynet?

Nej, overhovedet ikke. Du kan bruge alle almindelige funktioner uden at have en Gmail konto.

Skal man have Gmail konto, hvis man vil oprette kalenderbegivenheder i Vejbynet?

Ja, det er nødvendigt.
 
Jeg vil oprette en konto - hvad anbefaler I?
Skal du oprette en Gmail konto, så anbefaler vi, at du opretter den som din personlige mail-konto. Lad være med at tænke 'Vejbynet', når du opretter kontoen. Tænk på dig selv. F.eks. anbefaler vi, at du kalder din mailadresse noget, der henviser til dig selv, og ikke til Vejby.
 
Hvordan bruger jeg Gmail, når jeg har oprettet en Gmail konto?
Se en kort gennemgang helt nederst på denne side.
 
Hvordan opretter man en Gmail konto?
Gå ind på http://mail.google.com/mail/signup og opret dig. De fleste web-brugere kan gøre det selv uden problemer, men du kan finde en detaljeret vejledning her under.
 
Eksempel
Her er et eksempel på, hvordan man kan oprette en mail konto med Gmail. I eksemplet er det en hr. Orla Karlsen, der vil prøve lykken. I vejledningen her henviser de enkelte trin til numrene på billedet neden under vejledningen.
 
Trin 1: Skriv dit navn og vælg dit login-navn.
Det er det navn, som vil blive din mail adresse. De fleste personer vil ikke kunne oprette en mailadresse, der består udelukkende af <fornavn>.<efternavn> (f.eks. lis.jensen), da disse adresser formentlig allerede er optaget. Vi anbefaler, at du opretter en adresse, der er en kombination af dine navne, hvis det er muligt.
 
Hvis det login-navn, du helst vil have, allerede er optaget, foreslår Gmail et par andre navne til dig. Du kan vælge et af dem, eller du kan prøve selv at ændre lidt på dit eget forslag. Det er dit eget valg, og du har frie hænder. Hvis du foretrækker at kalde dig for ’cigar-orla’, så er det helt i orden. Så vil din mail adresse blive cigar-orla@gmail.com.
 
Trin 2: Vælg en adgangskode (password).
 
Her må det anbefales, at vælge en adgangskode, der ikke nemt kan gættes af andre. Vælg ikke navnet på din kone, din bil eller din hund. ’Marianne’ er et dårligt kodeord, selvom hun er nok så god til at stege firkadeller. Til gengæld kan f.eks. ’M52ianne’ kan være udmærket. Et godt kodeord er et ord, der giver mening for dig, men som IKKE står i nogen ordbog, og som helst også indeholder numre. 'Fodb45old' er fint, 'fodbold' er dårligt. 'spis2mat' er glimrende, 'tomat' er dårligt.

 
Trin 3: Lav et kontrolspørgsmål.
Hvorfor? Google bruger det til at verificere, hvis du har glemt dit kodeord. Glemmer du kodeordet, kan du alligevel få adgang til din Gmail konto, hvis du kan svare på kontrolspørgsmålet. Det siger sig selv, at du ikke skal vælge et kontrolspørgsmål såsom ’Hvad er min nummerplade’, ’Bruger jeg sukker i kaffen’ eller ’Hvor mange øjne har min fætter’? Det skal være et spørgsmål, som kun de færreste kender svaret på - heller ikke dine nærmeste. Et godt spørgsmål kan være ’Hvem stemte jeg på ved første folketingsvalg’, ’Hvilken bog læste jeg på feriekolonien i Hundested’ eller ’Hvilken dato fik jeg min første bil’ er eksempler på bedre spørgsmål, som muligvis ikke engang din egen familie vil kunne gætte.
 
Trin 4: Skriv sekundær e-mail adresse (hvis du har)
Har du allerede en anden e-mail adresse, så kan det være en fordel at skrive den her. Glemmer du din adgangskode og kontrolspørgsmål, vil du sandsynligvis kunne på liv i din Gmail konto igen, ved at Google kan sende dig oplysninger til din sekundære e-mail adresse.
 
Trin 5: Bekræftelse.
Det her virker bare ret sært. Her skal du læse et ord, som står med underligt bøjede bogstaver, og så skal du skrive samme ord i boksen nedenunder. Hvorfor? Det er noget Google gør for at være sikker på, at det er et menneske, som opretter mail-adressen, og ikke en maskine. Hvis man bare opretter et hav af adresser vil man kunne bruge det til at sende spam (uønskede reklamer) til andre, og det vil Google selvfølgelig prøve at forhindre.
 
Trin 6: Accepter vilkår og opret konto.
Læs vilkårene og tryk på kanppen. Vips, så har du en mail konto, og er klar til start.

Herefter kan du logge på din mail konto på adressen http://mail.google.com/mail/

 
 
 
Kort om brug af Gmail
 
Nedenstående billede viser den helt korte version af, hvordan du bruger Gmail.
 
Du kan se, at der er kommet et par mails fra 'Gmail-teamet'. Klik på dem. Altid hyggeligt med post, ikke?
 
Jeg har markeret den øverste menu (ved 1-tallet). Her vælger du den funktion, du vil arbejde med.
  • Typisk er det jo Gmail (e-mail), men der er andre spændende funktioner.
  • Kalender bruger du, hvis du vil oprette aftaler i Vejby.Kalenderen, eller i din egen kalender.
  • Dokumenter er for den avancerede bruger.
  • Fotos er et stærkt værktøj, som kan hjælpe dig med at holde orden i dine digitale fotos - og med at dele dem med andre.  Prøv det!
  • Læser er beregnet til at kigge i nyhedsgrupper med. FIk du det? Hvis ikke, så glem det bare...
  • Websteder bruges til at redigere websteder som f.eks. Vejbynet.dk. Du kan oprette dit eget, og det er ret let.
  • Nettet giver dig en almindelig Google søgning
  • Mere.. giver flere muloigheder, f.eks:
  • Kort giver adgang til Googles imponerende detaljerede kortdata 
  • Oversæt giver dig mulighed for at få oversat tekster eller hele web-sider imellem forskellige sprog. Der er tale om en lynhurtig maskinebaseret oversættelse, som ind imellem ikke rammer helt rigtigt. Det kan være meningsforstyrrende, men det kan også være enormt morsomt...
Der hvor du typisk vil befinde dig er i Gmail. Ved 2-tallet finder du de to vigtigste funktioner. Skriv e-mail og Indbakke.
 
Så er du godt kørende!! 
 
 

Skrevet af Jais Knudsen 2009

Comments