Welkom


Welkom op de website van het Vlaams Centrum Liturgische Muziek (VCLM).
Het Vlaams Centrum Liturgische Muziek (VCLM) is een dienstencentrum ten behoeve van de liturgische muziek in Vlaanderen. Tot de kerntaken behoren het organiseren en ondersteunen (in samenwerking met Koor&Stem) van kerkmuzikale vormingsinitiatieven. Daarnaast besteedt VCLM ook veel tijd en aandacht aan het uitgeven van eenvoudige meerstemmige zettingen bij kerkliederen, ten behoeve van de parochiekoren die meerstemmig ook willen zingen. VCLM denkt ook aan de toekomst en geeft regelmatig nieuwe koorwerken en orgelstukken uit, specifiek voor gebruik in de liturgie. VCLM werkt vanuit het Lemmensinstituut te Leuven.

De kernploeg van VCLM bestaat uit Jos Bielen, Claudine Martens, Jo Suykerbuyk, Kris Wittevrongel en Bart Wuilmus.

NIEUWS


KRONINGSFEESTEN 2016 COMPOSITIEWEDSTRIJD 

Naar aanleiding van de Kroningsfeesten in 2016 schrijft de vzw Musica Sacra Basiliek Tongeren een compositiewedstrijd uit met als doelstelling het stimuleren van hedendaagse religieuze koormuziek.​ De compositiewedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met de vzw Kroningsfeesten Tongeren, de Parochie O.L.-Vrouw Geboorte en uitgeverij Euprint.

Meer info via www.kroningsfeesten.be of www.musicasacratongeren.be


Repertoirecursus liturgische muziek

 

Ruim 100 deelnemers die samen 20 koren vertegenwoordigden, zakten maandag 13 april af naar het Lemmensinstituut in Leuven om samen te zingen.
De dag begon met een atelier rond stemvorming onder leiding van Kristel Lamerichs. Zij zorgde voor de opwarming van de stem en gaf ook de nodige tips om in het eigen koor ademhalings- en stemvormingsoefeningen te doen. 
Na een koffiepauze werd de groep opgesplitst. En twintigtal deelnemers oefende samen met Jos Bielen enkele (meerstemmige) antwoordpsalmen in. De overige deelnemers gingen onder leiding van Jan Vuye aan de slag met hedendaagse liturgische koormuziek. Na anderhalf uur studeren klonken het ‘Ave’ (Bikkembergs), ‘Het daget in den oosten’ (Nees) en ‘Christus factus est’ (Bielen) al helder in de kapel van het Lemmensinstituut.
Na de lunch werd de groep verdeeld voor de partijrepetitie: Jos Bielen, Koen Maris en Jan Vuye gingen met de afzonderlijke groepen aan de slag met enkele koorwerken. ‘Wij wachten op de koning’ (Winter/Wittevrongel), ‘Alleluia-vers’ (Bielen), ‘Oculi nostri’ (Bielen) en ‘Eén stem zijn wij’ (Goorhuis) werden ingeoefend en vervolgens in plenum uitgevoerd.