CHUCK SMITH - A Golgota gyülekezetek sajátosságai

Előszó

Mi az, ami a Golgotát megkülönbözteti más, szintén a Bibliában hívő evangéliumi gyülekezetektől? Mindig jó, ha ismerjük azt a páratlan munkát, amit Isten közösségünkben elvégzett. Ha a Golgota ugyanolyan, mint a szomszédos gyülekezet, akkor egyszerűen a kettőt egyesíthetnénk. Viszont ha vannak sajátosságaink, amik megkülönböztetnek minket, akkor Isten tervében van egy páratlan és különleges helyünk. Természetesen vannak gyülekezetek, amelyek nagyban osztoznak velünk hitelveikben és gyakorlataikban. Nem vagyunk mi szakadárok. Csak Isten az egyensúlynak egy olyan csodálatos munkáját vitte véghez a Golgota mozgalomban, ami másmilyenné tesz minket sok területen.

Sokan vannak, akik hisznek a Szentlélek ajándékaiban és szolgálataiban, de a Biblikus tanításra nem fektetnek nagy hangsúlyt, és nem nézik meg az Igét a Lélekkel való tapasztalataikkal kapcsolatban. Sokan vannak azok is, akik nagy hangsúlyt tesznek Isten Igéjének tanítására, de azt a nézetet már nem osztják, hogy a Szentlélek ajándékai ma is érvényesek és elérhetőek. A Golgota gyülekezetben megtalálhatjuk mind az Isten Igéjének tanítását, mind pedig a nyitottságot a Szentlélek munkájára. Ez az az egyensúly, ami a Golgotát egy sajátos és Isten által páratlanul megáldott mozgalommá teszi. Éppen ezért fontos, hogy megértsük azokat a bibliai alapelveket, amik által összeáll a kép arról, hogy Isten miért engedte meg a számunkra azt, hogy egyáltalán létezzünk és növekedjünk.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy minden Golgota gyülekezet ugyanolyan. Engem mindig is lenyűgöz az, ahogy Isten megfog néhány egyszerű alapelemet és azokból annyi különféle dolgot hoz létre. Alapvetően mindannyian rendelkezünk két szemmel, egy orral, egy szájjal és két füllel, és mégis annyira különbözően nézünk ki. Ugyanez igaz az érzelmi beállítottságainkra is. De Isten szeret mindenkit. Szereti az érzelmekkel teli embereket, de szereti az egyhangú és érzelmek nélkülieket is. Ugyanígy, mivel szeretne kapcsolatba lépni az összes emberrel, Isten a gyülekezetek széles skáláját hozta létre. Amíg egyes gyülekezetek azoknak felelnek meg inkább, akik természetük szerint nagyon érzelmiek, addig mások meg azoknak, akik higgadtabb és inkább a formákat szerető személyiséggel bírnak. Istennek az a vágya, hogy elérje és megáldhassa az emberek összes típusát, és úgy látszik, Ő élvezi azt, hogy sokféle gyülekezet létezik. Így mindenkinek ki lehet elégíteni az igényeit, az igen érzelmi emberektől kezdve az erősen formálisakig, és azoknak is, akik valahová e kettő közé tartoznak. Mindannyiunknak megvan a maga része Isten tervében, de mindnyájunk számára szükséges, hogy tudjuk, hová esünk ezen a széles skálán. Ezért annyira elengedhetetlen számunkra, hogy megértsük, miket nevezünk úgy, hogy a Golgota gyülekezetek sajátosságai. Ahogy meglátjuk, mik teszik közösségünket egyedivé, úgy fogjuk egyre inkább megérteni azt is, hogy hol van a helyünk a Krisztus testében.