Artikel De Stad Amersfoort Juli 2015 door Balt Gmelig

[VATHORST] Over ruim twee maanden (6 september) rijden tientallen oldtimers weer door de straten van de gemeente Amersfoort. Zij zijn dan de deelnemers aan de zesde editie van de populaire Vathorstrally voor oude auto's en brommers.


Een puzzelrit waarvan de organisatie sinds de start in 2010 voor rekening van Willem Struijs (49) en de twee jaar jongere Johan van Middelaar komt. Zij namen destijds het initiatief voor een voortzetting van de Vijverrally. Na vier edities kwam een einde aan die rally in Nieuwland en besloot het duo het stokje over te nemen. Met hun oldtimers waren zijzelf al deelnemer aan de voorganger van de Vathorstrally geweest. ,,Toen de Vijverrally stopte, vonden wij meteen dat dit mooie initiatief voortgezet moest worden", vertelt Struijs. ,,Met dank overigens aan Hans van der Veen. Zonder hem denk ik niet dat er een Vathorstrally was geweest." De belangstelling voor de Amersfoortse rally was meteen groot. ,,Binnen enkele weken was de inschrijving vol. Leuke reacties van de deelnemers hebben er voor gezorgd dat Johan en ik nu de zesde editie organiseren." 

Beide mannen zijn al heel lang liefhebber van oldtimers. Struijs:,,Mijn oudere broers hebben mij vroeger aangestoken. Al voordat ik mijn rijbewijs had, stond er een Volkswagen Kever voor de deur. Later werd die witte auto door een originele Texas gele Kever 1200L uit 1972 vervangen. Omdat er een huis ingericht moest worden en carrière moest worden gemaakt, werd de kever verkocht en ingeruild voor een watergekoelde Citroën. Het VW virus is echter nooit verdwenen. Twaalf jaar geleden ben ik een VW Karmann Ghia Cabriolet gaan zoeken. In België vond ik een zwart exemplaar uit 1969 en is nu mijn oldtimer." Van Middelaar was al op jonge leeftijd in techniek geinteresseerd. ,,Eerst met brommers en later met auto's. Mijn eerste auto was een dichte Kever. Kort daarna kocht ik een Kever Cabriolet. Die auto heb ik intussen meer dan 25 jaar."

,,Een geboorteafwijking`, zo noemt Struijs zijn grote interesse voor oldtimers. ,,Daarnaast heb ik een liefde voor oude eenvoudige techniek en design. Dat is overigens wel een contrast met mijn dagelijkse werk waar ik juist medewerkers met de modernste techniek effectiever laat samenwerken." Bij Van Middelaar speelden zijn ouders een belangrijke rol. ,,Mijn interesse voor oldtimers is, denk ik, gekomen door de gelegenheid die mijn ouders mij daarvoor gaven. Ik weet nog goed dat ik op een bepaald moment zo'n beetje de gehele garage had ingenomen. Middels een garagebrug had ik zelfs twee auto's boven elkaar staan. Zo werk ik nu nog."

Daarom was het ook geen verrassing toen het tweetal besloot de Vijverrally nieuw leven in te blazen. Met zo'n 60 oldtimers was de eerste Vathorstrally al een succes. Meer dan 75 oude vier- en tweewielers laten de organisatoren ook dit jaar niet toe. ,,Puur om het voor ons behapbaar en gezellig te houden", licht Struijs de reden toe. De meeste deelnemers komen uit de regio Amersfoort. ,,Dat was ook onze doelstelling", aldus Struijs. ,,Oldtimers van alle merken jaarlijks bij elkaar laten komen." Onlangs is de inschrijving voor de zesde editie van de lokale rally geopend. ,,De teller staat al weer op 46 deelnemers", meldt Struijs. Aan de formule is niets veranderd, aan de route wel. ,,Dat blijft nog een verrassing, maar Vathorst en Hoogland-West komen zeker in de route terug", licht Struijs een tipje van de sluier op. ,,We vinden het belangrijk om een veilige en logische route te rijden`, vult Van Middelaar, de bedenker van het parcours, aan ,,Bij ons is de route geen puzzel maar er zit wel een puzzelelement in de routeomschrijving.

Comments