Vass Méhészet

Tisztelt Érdeklődők! Méhésztársak!
Bemutatnám pár mondatban Vass Méhészetet.
 
 Kedves érdeklődő, örülök, hogy felkeltette figyelmét a méhészetem.
A Vass méhészet keletkezése és indulása nagy múltra tekint vissza. Hiszen minden kialakult méhészetnek nagy családi hagyománya van, így a VASS MÉHÉSZETNEK is.
A Vass méhészet is ilyen hagyományokra tekint vissza, hiszen a nagypapám kezdte el ezt a szép mesterséget, még a második világháború idején 1940-1945 között. Ekkor még hagyományos kicsi álló méhészet volt és saját összeszögelt ládákban, majd a fejlesztés az Ignác-félé kaptárak felé történt és a saját préselésű NB-16 nádkaptárakkal folyt a méhészkedés.
Ez a kaptár méret nagy bogártömeget tudott produkálni. A további fejlődés történt az 1980 években, amikor áttértek a 24 keretes NB kaptárra és édesapám is elkezdet méhészkedni, itt még 20 méhcsalád NB volt és 60méh család Ignác-fele kaptárban.
A nehézkes és nem megfelelő vándorlás miatt 1989-ben, amikor 80 családos fekvőkaptár rendszert átalakítottuk a ma is meglévő NB/feles Tamási -rakodó kaptárra, ami nagyban segített a jó vándorlási kihasználtságon. A további fejlődést már ezen irányba tettük meg és csak rakodó kaptárral méhészkedtünk. 1991-ben, mint főállású méhész elkezdtem a méhcsaládszám bővítését, ami 1991-2000 között  elérte a 200-250 méhcsaládot, több állandó telephelyen helyeztük el a méhészetet és nagyon aktív vándorlás történt. Ilyen nagy állománynál minden méhlegelőt ki kellet használni így vándoroltunk repcére, majd akácra majd az állomány nagyságától függően vándorlunk szíriai selyemkóróra, hársra, napraforgóra és a téli betelelés miatt szólidágóra.
A teljes méhészeti felfogásunk és mézminőségünk váltására 1996-ban elnyertük az ökológiai méhészet címet, így bioméhészettel kezdtünk csak foglalkozni a teljes feltétel rendszer átvételével, ez nagy kihívás volt és lehetőség a méhészetben és állandó szakmai kihívás a tiszta szermaradványoktól mentes méztermelés lett.
A termelési és értékesítési eredmények növekedtek és biztos bio piacot találtunk, ahol mai napig is nagyon keresik a Bioakác, biohárs, bio selyemkoró mézeket valamint a bioméhviaszt, biovirágpor és propolisz is. Nincs mennyiségi korlát és 30-40% magasabb árat lehet elérni .A jelenlegi főbb szállítási és kereskedelmi felvevő piacunk Németország , ahová a teljes Akácméz és hárs méz mennyiséget csomagoltan terjesztjük.
A megtermelt vegyes mézeket, repce, napraforgó, gesztenye belföldi felvásárlóknak értékesítjük.
 Új termék bővítés lesz a szarvasgombás akácméz, 20-30dkg kiszerelésben.
 
                                                           Tisztelettel: Vass János ifj.
                                                            Agrárüzemmérnök, Minőségbizosítási szakmérnök, igazságügyi szakértő.

Csókakő utca 27


                                                                                                                       

Steegle.com - Google Sites Tweet Button

              

 
Vass Méhészet

Tweet