Kyläkirjan tilannekatsaus 8.7.2019

Alkukesän aikana olen käynyt esittelemässä muutaman kerran kyläkirjaprojektia. Karkkilan Rautapäivillä 14.6. Vaskijärveläiset ry:llä oli yhteinen esittelypiste Karkkilan Kotiseutuyhdistyksen kanssa, ja siellä teemanamme oli tekeillä oleva kyläkirja. Tuorilan työväentalolla oli 30.6. Nilssonien suvun kokoontuminen, jossa sielläkin kyläkirjasta pääsin kertomaan. Nilssonien sukua on Vaskijärvellä muun muassa Lanan Fredrik Albert Nilssonin jälkeläisissä, Yli-Klemolan Paavo Degerstedtin jälkeläisissä sekä Halkivahan torppaan ja Seppälän taloon liittyvän Kustaava Forsellin jälkeläisissä, muun muassa Laaksosen ja Palmun nimellä.

Viime aikoina kyläkirjatutkimukseni ovat keskittyneet Karkkilan seurakunnan arkistoihin ajanjaksolta 1920–1960. Asutushistoriassa näkyy näiltä ajoilta erityisesti teollistumisen vaikutus muuttoliikkeeseen, sota-ajan tuomat menetykset perheille sekä siirtoväen saapuminen luovutetun Karjalan alueelta. Vaskijärvenkin väkimäärä lisääntyi, ja uusia tiloja lohkottiin kantatiloista. Näistä asioista on syntymässä käsikirjoitukseen tekstejä.

Tällä hetkellä kirjoitustyössäni esillä myös yleisemminkin Hongiston alue 1900-luvulla. Jälkimmäiseen olen saanut lisätietoja myös Mansikkamäen Ristolta, jolla on erinomaisia aineistoja Hongiston kartanosta sukulaisensa pehtoriajoilta sekä muun muassa Hyvinkään seudun Sadontarkkailuyhdistyksen vuoden 1938 materiaaleista, joista voi löytää esimerkiksi tietoja Hongiston kartanon viljelyksistä ja sadoista. Moni ei varmaankaan tiennyt, että Vaskijärvelle on aikoinaan perustettu oma puhelinyhdistys, jonka papereita on vielä tallessa.


Saara Mansikkamäki on ilmoittautunut mukaan kirjan kuvaustiimiin ja hänen tarkoituksenaan on saada kirjaan kuvitukseksi elämänmeininkiä myös tästä päivästä. Saara toivoo voivansa dokumentoida kyläläisten arkea valokuviin, ihan sitä tavallista tekemistä, mitä itse kunkin kotosalla on ajankohtaisena.Tämän päivän arki on huomisen historiaa. Jos haluat lisätietoja tai suoraan ilmoittautua kuvausprojektiin, tavoitat Saaran sähköpostilla saara.mansikkamaki@gmail.com.

Edelleen minullakin toivomuksena on saada käyttöön lisää muistitietoa, valokuvia, asiakirjoja sekä valmiitakin artikkeleita. Niitä voi toimittaa Lanan postilaatikkoon tai sähköisesti vaskijarven.kylakirja@gmail.com. Myös kesämökkeilijät, tervetuloa mukaan!

Jos et muuta kerrottavaa keksi, niin vastaa vaikkapa seuraaviin kysymyksiin Vaskijärven asumisajoiltasi:

-        Milloin teille tuli sähkö?

-        Milloin teille tuli puhelin?

-        Milloin teille ostettiin televisio?

-        Mitä kulkuvälineitä olet käyttänyt?

-        Mitä olet ostanut Vaskijärven kaupoista?

Kesäterveisin

Margit Lumia, kyläkirjan projektipäällikkö

Comments